yenidoğan bebeğin tuzlanması hakkında..

arkadaşlar bende tuzluycam bebeğimi.tuzlandığı zaman bebeğin o kızarıklıklarını hemen alıyor cildi açılıyor ve ter kokmasını da engelliyor.tuzlanma arkadaşlar suyuna tuz koyma değil.balla yapılıyor.balı hafif ısıtıp tuz koyup karıştırılıyor ve bebişin her yerine sürülüyor.1-2 saat bekletiliyor.

arkadaşım sen emin misin.daha önce yazdıklarımızı okudun mu canım.1 yıl önce haberlerde bal yüzünden 40 ı çıkan bir bebek ölmüştü.ankarada teyzemlerin komşusunun bebeği de bal yüzünden öldü.kendim şahit oldum ve bu konuda çok hassasım.lütfen biraz araştır canım.

tıpkı bunun gibi yanlış geleneklerimizin de olduğu gibi değil mi :))

yanlış geleneklerimiz olduğuda doğru ama bu değil(bebeğin tuzlanması)banagöree...
ama şöyle bebeğin tuzlanması derken benim bildiğim adettee öylee saatlerce bekletmek falan filan değil sadece bol miktarda suyun içine çok az miktarda tuz serpmek...bebeğe temas söz konusu değil bu benim bildiğim...

@dostesra iyice aşmış baksana bir güzelde tarif vermiş sanki yemek yapıyor :)) işte ben bu yüzden karşıyım çünkü bizim millet niyeyse kaş yapayım derken göz çıkarmada usta,kimisi balla karıştırıp 2 saat beklet diyor kimisi tuza batır diyor işin daha vahim yanı bazıları ise tuzlamanın gerçekten ter kokusunu önlediğine inanıyor,gelenek diye değil inandığı için yapıyor,körü körüne "büyüklerimiz yaptıysa doğrudur" diye inanıyor,bebeklerin resmen sağlığı ile oynanıyor ki aslında bu bize ait bir gelenek de değil,farklı kültürlerden kopyalamışız, biz de tabi bazı değişimlere uğramış,kendi örfümüze uyarlamışız. Bundan 100 - 150 yıl sonra bizim torunlarımızda noel ağacının geleneklerimizin arasında olduğunu iddia edecekler vah ki ne vahh ... cehalet ne feci şey...

cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zormuş canım daha ne diyim.

doğru söylüyorsun arkadaşım.allah korusun hiç mi korkmuyorlar bişey olur diye.kendileri çelişiyor farkında değiller.madem öyle 1 kaşaık tuzun ne faydası olacak değil mi?
böyle şeylerle uğraşana kadar çocuklarımızın geleceğiyle ilgili daha mantıklı şeyler düşünmeliyiz.ne dinimizle ne geleneklerimizle alakası bile yok ee tabi okumak lazım araştırmak lazım di mi?
iyi birşey olsaydı hastanelerde tuz havuzu olurdu doktorlar tuzlarlardı degil mi?

:roflol: ben herşeyin ayarını tutturabilicek ve herşeyi dozunda yapabiliceğime inandığım için yaparım ama bazı şeylerin afedersnz ama b...kunu çıkarmamak lazımm:))))
zaten bekleterek çocuk hasta olur üşütür biz yeğenlerimi nasıl yıkayıp aldığımızı bilmiyoruz hasta olcaklar diye birde bekletmek fazlaa :))
ben sadece benim bildiğim gibi yapılır sanırdımm neler varmışşş nelerrr:))))

Son düzenleme:

ben o bol suyun içine bir kaşık açcaklardanımm...
faydası olsun diye demiyorum zaten bizim adetimizde varr....
öyle yatırmak bilmem ne yokkk kokmasın diyede değil sadece şuu BOL MİKTARDA SUYUN İÇİNE AZICIKK TUZ
hepsi bukadar yani faydası yada zararı olcak kadar bişey değill adet diye ve bende yapıcamm...bundan başka bişey söylemediğim için yazdıklarımla çelişmedim..
okuyorum araştırıyorum hemde kendi çocuklarım olmadığı halde yeğenlerim için bile araştırıyorum bunu yapmak cahil insan okumayan bunu göstermez fazlası eevet bunu gösteriri ama benm söylediğim kadar tadında bırakarak yapmakta bir zarar görmüyorum..

bende bu konu çok uzadı. bazı arkadaşalr çok aşırı bildiklerinii iddia ediyorlar ama türkiyenin yarısından çoğunda bu gelenek var bu nedenle gelin kaynana arasında problem bile çıkyor benim kayınvalidem istiyor 1 kaşık tuzun kiseye zaraı olmaz kim isterki bebeğine zarar vermeği. öyle bir konuşuyorsunuz ki biz kör cahiliz sanki. bizde belirli bi eğitim seviyesinde insanlarız ama geleneklerimize bağlı kalmak istyoruz. saçma olsun doğru olsun ama bazı değerlere bağlı kalmak lazım. bu kadar uzatmayalık lütfen herkesin fikri kendine.

burada tuzlamayı savunan arkadaşların verdiği tarifler birbirinden o kadar farklı ki günümüze kadar kulaktan kulağa geldiği çok açık. fakat üzüldüğüm nokta kulaktan dolma gelenek görenek dediğimiz bu şeylere inanan annelerin bilgileriyle yetişecek yeni nesil. birde tuzlamayı savunan kişilerin mesleklerine baktığımda aralarında diş dr.,öğretmen vs. olanlarda var. bu ülkenin parmakla gösterilmesi gereken saygın meslekler.deneyimlerini ve bilgilerini bize ve çocuklarımıza aktaracak meslekler. burada sadece okul hayatındaki okuduğumuz kitaplara bağlı kalarak eğitim olmuyor .çok okumak gerçekten çok okumak okuduğunu anlamak gerekiyor. eğer toplum olarak çok okuyup birşey yapmadan önce çok araştırırsak inanın yanılma payı okadar da az olur .geçmişimizi tabiki unutmamalıyız geçmişten dersler çıkarmalıyız fakat geçmişte ki hataları ayıklayarak onları günümüze uyarlamalıyız. yoksa hep geçmişte takılı kalır dünyanın çok gerisinden bakarız buda bizler için hiç iyi olmaz. birşey yaparken ikikez düşünmek lazım.. bebişlerimize iyi bakalım onlar bizim geleceğimiz en değerli varlıklarımız. herkese saygılar

madem bol suya 1 kaşık tuz atacaksınız bebek tuzlayacagız demeyin o zaman.bizim sözümüzde buna değil zaten.normalde tuzlamayı öyle yapmazlar.bildiğiniz tuzla ovarlar hatta bazı yerlerde balla macun yapıp sürüyorlar.o ölen bebeği de ballı tuzla oğmuşlar.bizim sözümüz buna.
pinkaya87 sen neyi savunuyorsun arkadaşım.bir toplumda çogunluğun yaptığı şeylerin doğru olduğunu kim söylemiş.sen at 1 kaşık tuzunu yıka bebeğini.bizim lazımız olayı abartanlara.belki de zararlı birşey olduğunu bilmeyenler vardır diye.bu forumun amacı bunları tartışmak,fikir almak değil mi? hala gelenekten bahsediyorsunuz.bu geleneğin hangi toplumlardan geldiğini yazmıştım okumamışsınız sanırım...

ay canım ya çok güldüm bunu okuyunca
kaç yabancı kokladın sırnaşık şey
Tr ye gelen tüm turisleri mi kokluyorsun hahaha

kusura bakma espiri yapıyorum ama komiğime gitti okuyunca, yanlış anlamazson umarım
sana yapılanları tasvip ettiğimden değil yazık mahvetmişler seni ay bide kulak delmesi fln
yazık ya

bizdede vardır tuz-aşı deriz aslen burdurluyum
tam nasıl yapıldığını hatırlamıyorum benim son gördüğüm kızkardeşiminkiydi
ozaman da 7 yaşındaydım eh unutmuş olmam normal
ve memleketten uzak olduğum için kuzenlere fln gidemedim

bende şahsen yapmayı düşünürüm zaten hemen yıkıyorsun bebeği hatırladığım kadarıyla akşam ananemi arayıp bi sorayım bi tam nasıl yapılıyordu

evet ya bazı arkadaşlar maşallah bir sürü yorum yaptırmış
yani illa o kişinin dediğini kabulleneceksin maşallah çok istikrarlı gördüm

başlığı ilk gördüğümde aa ne güzel ben bu gelenek bizim orda yapılır sadece sanırdım
başka şehirlerdede yapılıyormuş dedim
ama okumaya başlayınca
nekadar tahammülsüz olduğumuzu gördüm
illa benim dediğim doğru ve sen bunu kabul edeceksin tavırlı arkadaşlar var
ya herkezin bildiği kendine sen bildiğini söylersin
karşı taraf bu bilgiyle ne yapar bu seni ilgilendirmez
biraz saygı duyalım birbirimize ya

herkezin geleneği göreneği farklı
misal tarhana geleneksel ama her şehirde farklı yapılıyor
bunların hangisi orjinal tarhana
buna kim karar veriyor

yapmayın lütfen
biraz ıNSANA SAYGI LÜTFENNNNN

hee tuzlayında kokmasın töbee töbee !
yahu el kadar bebek bu tuz cildine ne yapar bebeğin ne saçma bişey bu ya! eskilerin yaptıkları kundaklarda kemik sorunlarına yol açardı. eskiden bebek ölümleri ne kadar yüksekti. bu oranlar şu anda tıbbın ilerlemesi ve saçma sapan inançlara müsade edilmemesiyle sağlandı. lütfen doktorunuzun önermediği bişeyi yapmayın !

tuzlayan tuzlasın tuzlamayan tuzlamasın çok abartıldı bence , anne bebeğine kıyar mı kötü olacak bişey olsa kimse yapmaz , bende tuzlanmışım bizim sülalede tuzlanmayan bebek yok bi zararını görmedim tuzlanıpta ölen ya da hastanelik olan bebek var mı türkiyede .. :) komik bence .. aksine ter kokmasın pişik olmasın diye yapılan bir uygulama .. yapan yapar yapmayan yapmaz .. birbirimize saygılı olalım ..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…