Yine bir altın konusu..

Balıkesir tarafında da bu şekilde diye biliyorum (arkadaşlarım var oralı) fakat küçük ayrıntı erkeğin evi yoksa kız vermiyorlar
Doğulu bir arkadaşım var.
Onlarda da kız evlenirken aynen şöyle denirmiş ‘kızımı verdim daha ne vereyim’ diyerek, çöp alınmazmış.
Hatta kızın annesine süt parası, helallik tarzında altın, para vb şeylerle rıza istenirmiş.

Benim düğünümde de nişanda kınada takılan ne varsa hepsini yeniden taktılar

Hatta gelin görmeye geldiklerinde aldıkları kolyeyi
Bayram hediye ettikleri kolyeyi bile yeniden taktılar

Tabi bziim durumumuz farklıydı yurt dışına gelin geldipim için bütün takılarım parça parça birilerinin elinde geldi ve onların evinde toplandı O yüzden yeniden takmaları kolay oldu

Evet yani başlık parasınin kulağı tirmalamayani Ama alınan gelin genelde eşinin ailesi ile birlik / alt üst oturduğu için kızın ailesine verilen her kuruş kızın kendisinden çıkartılıyor

Bizde de öyle olur. Mesela abim evlenirken başta toplu taktık bileziği nişanında. Düğünde de tekrar söylendi. Benim kaynana olacak kadin da soz de 2 tane taktı dugune kadar 5 cikardi bilezikleri 2 ayda bir falan aldi. Onda ki amac farkliydi da gerci. Yani bilezik neyse de nişanda size gelen altın onu ilgilendirmez. Kendiniz yaptırdiysaniz o niye alip taksın geri. Bu altin para mevzulari benim canımı sıkar hep basima da gelir. Taki da yanimda dikildi kaynana bozuntusu hala sinir olurum

Yani demi üstüne ekleme yapılabilir de alınması bence çok abes değil bizde de hep öyle olur yani

Bizde boyle yapanlar var. Ama toplam bilezik sayisi onemli oluyor. Diyelim 6 bilezik yapacaklar diye konuşuldu. Isterse nisanda 1 tane takar. Veya kolaylamak icin 3 tane takar. Toplamda 6 olacagi icin 1 tane taktiysa 5 tane daha alir. 3 taktiysa 3 tane daha alir. Ve genelde hepsi bir takilir. Nisanda takilan da o an takilir toplu durur gelinin kolunda.

Bana bir tane nisanda takilmisti. Onu tekrar dugunde ya bizimkilerden biri yada kayinvalidem tekrar takti net hatirlamiyorum.

Sadece etrafa gösteriş olsun diye istiyor bence, saçma sapan bir adet öyle birşey varsa bile. Bana nişanda takılan bilezikleri koluma takıp gittim nikaha. Nikahta da geri kalan takmak istedikleri takıları taktılar. Tekrar takmak uzere geri isteselerdi de verirdim, o onların basitliği der geçerdim sanırım.

Herşeye hak verdirecek kadar da pahalı altın..
Yani kolay değil tekrar tekrar altın takmak
peki ya onlar "vazifelerini" yerine getirip kayın ailesi olmanın hakkını verirlerse sizde "gelin" olmanın hakkını verecekmisiniz

Hayat felsefem gölge edilmesin başka ihsan istemem

Bende egeliyim evet burada adetler böyle. Art niyet yok hatta iyi niyet var kv nizde. Bana da nişanda 2 bilezik takıldı sonra kurbanda koçla bir bilezik daha yolladılar. Düğün zamanına kadar doğum günü şu bu 5 bilezik oldu. Düğündede gelin odasında verdim bileziklerimi takıda 10 tane olarak taktılar. Bu daha çok kimin ne taktığı görülsün diye olan bişey. Art niyetli erkek aileleri nişanda 1 yada hiç takar olurda ayrılırlar diye sizinkinde ben art niyet göremedim

Canim benim nisanimda set bilezik falan takıldı ama düğünde de ayri bir set bilezikler falan almışlar ve benim kaynanam, gösterişi çok sevdiği icin nisandakileri de takmak istedi saçmalık işte ama ne diyim bende verdim huzur kaçırmaya gerek yok.
O altınları alma olayını cevremde gördüm ve cok şaşırmıştım
Oğluna düğün yapiyorlar.
Ev eşyası alıyorlar,düğünden sonra ogluna takılan altınları alıyorlar. Neymis onlar zamaninda milletin düğününe gitmis takmis,ogluna düğün yapmış oglanin anne babası bu yuzden alıyorlar
Bizim başımızda anne baba olmadığı için kendimiz evlendigimiz için kimse değil altın 1 liramizi bile alamadilar. Almak ta istemediler zaten.
Onun için baba parasıyla evlenmemek lazım.
Kayinvaliden eger size biseler yaptiysa kendinde hak görüyor herhalde yani şaşırma,böyleleri güya oğlunu evlendiriyor iyilik yapıyor.

Bu ne saçmalık? Kina telasiyla mi ugrascaksin 40 kişiyle mi. Bu aileden kendini koru kolla belli ki yol yordam bilmiyorlar

cok sacma mıllete gosterıs ıcın oyun kuruyor cunku oyle seymı olur ya
nısanda takılanın ne oldugunu dugune gelenler bılmıyor mu sankı ınsanların zekasıyla dalga gecıyor resmen
bunu dugunde takarım dıye almıstım ama sende dursun dedıgı 1 bılezıgı verırım ben olsam sadece kımse benı boyle oyunlara dahıl edemez

hayır babanızı karıstırmayın onun ustune atmayın dogrusu zaten vermemenız bu yuzden ben uygun gormedım deyın konu kapansın

Nişanda takılan iki bileziği ben kendim onlara teklif etmiştim, bunlarıda alın düğünde takarsınız diye. Ama diğer insanların taktığı takıyı vermeyin bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…