- 19 Şubat 2010
- 9.066
- 5.689
- 398
- Konu Sahibi Teksirkagidi
-
maaşlı kız vermek ne demek ya biri bana ablatsın bu durumu ltf?
hangi çağda yaşıyoruz maaşlı kız vermek kız tarafının bir üstünlüğü mü allah aşkına?
benım mesajımdan alıntı yapmıssınız ama ben anlamadım sordugum soru ile cevabınızın bağını?Bence burada aile kıt kanaat geçinirken kızı okuttuk bir de düğünü için parayı hemen bulamam demiş haklı. Kalan kardeşlerin eğitimi falan da varsa sırf birilerine şov yapmak için neden sıkıntıya girsin?
Düğün gerekli bir şey değil. Burada sanki düğünsüz evlenme kabul görmüyormuş gibi yazılmış ama benim hemen hemen bütün kuzenlerim düğünsüz evlendiler. Nikahta giydiler gelinliği bitti. Bir gece için o kadar para dökmek istemeyebilir.
Eğer düğün isteriz diye tutturan kardeşse evet kendi bir zahmet çalışacak yada borca girecek ve düğününü ödeyecek.
Yok bizim oğlumuz evleniyor düğünsüz olmaz diyen erkek tarafıysa kendisini sıkacak o düğünü tek başına yapacak.
Aileler yardım etmek zorunda diyen insan gelenekseldir gözümde ve o zaman gelenekleri de işine göre yorumlamayacak. O geleneklere göre kız tarafı nişanı yapar, evin mutfak eşyalarını tabak çatalı ve yatak odası takımını alır. Kalanlar erkek tarafına aittir ve erkek tarafı tek başına düğünü öder ve hatta gelinliği de erkek tarafı alır. Bu erkek tarafına yüklenmek değil bu bizim geleneklerimizde olanlar.
Ben gelenekçi bir insan değilim dolayısıyla her şeyi kendimiz yaptık, kız tarafı mı öder erkek tarafı mı öder demedik ikimiz ödedik. Sadece düğün de düğün diye tutturan kayınvalidemler düğünü ödedi. Onlar düğünsüz olmaz dedi diye de annemi zora sokamazdım, düğünü isteyen öder.
Ki düğünde de tüm evlenen arkadaşlarım ve eş dostlarım bunu yaptı. Tek düğünse erkek tarafı ödedi, kız tarafı kendi memleketimde de isterim diye tutturduysa onu kız tarafı ödedi. Bu erkeğe yüklenmek değil bence
Ki hala bana düğün saçma sapan para dökme gibi geliyor. O parayla adam gibi balayı yapılırdı.
Ama herşey erkek tarafına yıkılmazki kız tarafı da güçleri yettiği kadar bişeyler yapabilirler. En azından mutfak eşyalarını ufak tefek ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kızı okuttuk bizden bu kadar demek olmaz. Tabi gençler de acele etmeyip birikim yaparak ailelerinin yükünü hafifletebilir. Mesela biz evlenirken kına masrafını gelinliğimi kendim aldım eşim de mobilyaları nikah salonunu ödedi. Ailelerimiz de ekstra şeylerde destek oldu.Bakın düğün farzmış gibi yazıyorsunuz hala.
Düğün yapmayıversinler. Düğünsüz de evlenenler var. Çok da gerekli değil.
Ayrıca düğün yapılacaksa bunu zaten erkek tarafı öder. Düğünü kız ve erkek tarafının kırıştığı görülmüş değil.
Bu nedenle kız tarafı ayrı bir düğün yaparsa öder dedim.
Hala kızın ailesinden yardım beklemeniz tuhaf.
Bizim geleneklerimize göre (çok gelenekçi bakıyorsunuz ya aileler yardım eder diye bu nedenle diyorum) erkek tarafı düğünü tek başına öder.
benım mesajımdan alıntı yapmıssınız ama ben anlamadım sordugum soru ile cevabınızın bağını?
Ama herşey erkek tarafına yıkılmazki kız tarafı da güçleri yettiği kadar bişeyler yapabilirler. En azından mutfak eşyalarını ufak tefek ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kızı okuttuk bizden bu kadar demek olmaz. Tabi gençler de acele etmeyip birikim yaparak ailelerinin yükünü hafifletebilir. Mesela biz evlenirken kına masrafını gelinliğimi kendim aldım eşim de mobilyaları nikah salonunu ödedi. Ailelerimiz de ekstra şeylerde destek oldu.
Bu zihniyet yanlış, bir kız annesinin böyle şeyler konuşması, kızının hevesini kırması çok kötü
Kardeşiniz de hemen olsun istiyor ama gençliğinin verdiği hevesle
Güzellikle anlatın, söz olsun, nişanı olacaksa olsun ondan sonra ki süreç bir şekilde oturur düzene
siz düğüne sadece eğlence olarak bakmıssınız sanırım ama konu sahıbı yapılacak olan tum masraftan bahsetmışDaha açık nasıl yazabilirim ki.
Adam zora girmiş çocuğunu okutmuş ve muhtelemen diğer çocuklarını okutuyor.
Neden hemen evleneceğiz dediler diye diğer çocuklarını ve kendini sıkıntıya soksun diyorum?
Çocuk okutmak bu devirde kolay mı?
Üç çocuk üstelik.
Ben tek çocuktum annem nasıl zorlandı hele hele yaşları yakınsa üç çocuk okutmak nasıl zorlar.
Şimdi sırf hemen evlenmek istediler diye neden daha da sıkıntıya girsin diyorum?
Dediğinde yanlış ne var, arkasından atlı kovalıyor gibi hemen evlenmek isteyen bir zahmet bi tarafını sıkacak ve evlenecek. Anne babaya da güvenmeyecek.
Ben düğün için anne babaların borca girmesini anlamıyorum.
Üstelik burada konu sahibi sanki düğün iki taraf tarafından ortak yapılır bu doğrusu gibi yazmış ama genelde düğün zaten erkek tarafına aittir. Bu neden erkek tarafını sömürmek olsun? İki taraf da düğünü tek ödemek istemiyorsa yapmaz. Düğün mecburi değildir lükstür gözümde. İsteyen de öder diyorum.
Kız tarafı belli ki düğün istemiyor neden kırışsın masrafını? İsteyen öder..
Her şeyi erkek tarafına geçirmek olarak bakmamak lazım.
Kızın ailesi gayet mantıklı düşünüyor.Mantıksız taraf kız,senin kardeşin ve bu evliliği destekleyip aileden beklenti içerisine giren siz.arkadaşlar ben üniversite mezunuyum annem babam da öğretmenler..2015 ağustos ayında evlendim..düğün masraflarını hemen hemen iki aile eşit paylaştık..yatak odası ve mutfak(buzdolabı hariç) ve süpürge vs gibi ufak şeyler bize ait salon ve oturma odası çamaşır makinasi ve buzdolabı eşimin ailesine ait..perdeler ve halılar ortak alındı..eşimle bana hiç borç bırakmadan Allah razı olsun ailelerimiz düğünümüzü yaptı..şimdi erkek kardeşim üniversite son sınıfa geçti..görüştüğü bi kız var..okul bitince evlenmek istiyorlar..fakat kızın annesi bizim düğün yapacak durumumuz yok okulun bitince biraz çalış para biriktir demiş..kız da eğer ben okumasaydım nasıl evlendirecektiniz beni diye sorunca,kadın seni okutmaya harcıyacağımız para ile evlendirirdik demiş..arkada kardeşlerin var demiş..babası tek maaş 2500 tl civarı..kira yok..3 kardeşler..kardeşim daha fazla beklemek istemiyor..çok şükür ailem kendi üzerine düşeni yapabilecek durumda ama bütün düğünün yükünü de kaldıramazlar..kızın ailesinin maddi yetersizlik durumunu anlıyorum ama..biz size diplomalı kız verdik her ay maaş getirecek zaten veya seni okuttuk zaten çalış düğününü kendin yap mantığını kabul edemiyorum..kadının en azından kızım biz de gücümüz yettiğince yaparız ama evlilik kolay değil bi kaç ay da sen çalışıp biriktir falan demesi gerekmiyor muydu..bugün bu sebepten kardeşimle hayatımda ilk defa ciddi olarak tartıştımBeni anlayışsızlıkla suçladı..çok üzgünüm ve kızgınım..
Anlatmak istediğimi anlatamıyorum sanırım herkes aynı tepkileri veriyor..karışma, görüncelik yapma,kendinle kıyaslama vs..birincisi kardeşim beni aradı ben bişey sormadım bugüne kadar tek birşeyine karışmadım..karışmam da..ki aramız çok çok iyidir..uzun zamandır görüşüyorlar ve ikisi de hemen evlenmek istiyor okul bitince..25 yaşında mezun olacaklar..elbette kızın ailesinin durumu yoksa kız çalışıp yardım etsin..hatta istiyorlarsa borçlansınlar sonra beraber ödesinler..istiyorlarsa ailesi düğün takılarından alsın..kız, kardeşleri evlenirken yardım da etsin..ama hem hemen evlenelim hem de ailesi hiç bişey yapacak durumda değil diyor kardeşim ve babamla anneme karşı benden aracılık bekliyor..bizimkiler de koca düğünü tek yapamaz..hala bizim borç tam bitmedi..ve ben bi ailenin biz seni okuttuk gerisini kendin hallet demesini aile kavramına yakıştıramıyorum..kimse kimseden gücünden fazla bişey beklemiyor zaten..mesele yaklaşım..uslup..ve kızın gelip bunu kardeşine söylemesi de hiç hoş değil..eğer ailemin durumu yok ben biraz çalışacağım 5 6 sonra evlenelim dese inanın hiç bişey demem..benim kuzenim evlendi yakın zamanda,öğretmen kpssye haxırlanıyor..teyzem çocuk bakıyor kızının çeyizlerinden alabildiklerini ödüyorlar..durumları olmadığı için düğünde sadece oturma odasının koltuk takımını aldılar..başka bişey alamadılar eşya olarak..ama biz seni okuttuk kpss yi kazan evlen demediler..eminim kuzenim de parasını kazanınca ailesine yardım eder..yani sanki pazarlık yapar gibi okutmasaydık o paraya evlendirirdik denilmesi çok garip geliyor bana..anneler babalar borç harç içinde yüzsün çocuklar keyif çatsın demiyorum ama anne ve babaların içlerinden gelerek fedakar davranmaları gerektiğini düşünüyorum..vicdanı olan çocuk zaten sonrasında yardımını eder ailesine
siz düğüne sadece eğlence olarak bakmıssınız sanırım ama konu sahıbı yapılacak olan tum masraftan bahsetmış
esyalar vs dahil
ben sunu demek ıstedım okumus kız verdık ne demek ?
erkek de okumus oluyor erkek de maaslı oluyor
okumus kızın ayrıcalıgı ne yani?
bizim gelın de okumus kız, kardeşim zır cahil mi?
bir de okumus kız olunca sanki eve bır katkısı mı oluyor
gezmesıne tozmasına evlendıkten snr bıle kendı anne babasını doyurmasına aldıgı maaslar anca yetiyor
maaşlı kız vermek ne demek ya biri bana ablatsın bu durumu ltf?
hangi çağda yaşıyoruz maaşlı kız vermek kız tarafının bir üstünlüğü mü allah aşkına?
siz sadece kız tarafına üzülerek bakıyorsunuz ve erkeği de okutmak masraflı bırsey bunu anlamıyorsunuzBir kadın olarak başka bir kadının bu yorumu bana tuhaf geldi açıkçası.
Siz önyargılı bakıyorsunuz.
Fakat ben kadın erkeği ayırmadım zaten. Erkeği de kızı da okutmak zor ve masraflı. Haliyle baba ben zorlandım demiş ki haklı. 2500 tlyle üç çocuk okutmak insanı yorar. Düğün için benden para beklemeyin demiş. Ki bir babanın zorlansa da kızını meslek sahibi yapması güzel bir şey.
Ayrıca iki maaşlı evle bir maaşlı ev arasında fark var. En çok da emeklilikte anlayacaklar. Emeklilikte tek maaşla ev geçindiremeyip 70 yaşında hala çalışanlar var Dolayısıyla evet ben o babayı kız çocuk evlensin kocası baksın olarak görmeyip okuttuğu için takdir ettim.
Baba kızını okutmasa ve düğünü evi kurmaya yardım etse sonra kenara çekilse daha mı iyiydi? Asıl o zaman kardeşleriniz ev geçindirmekten daha çok yorulacaktı.
Bence önyargılardan uzaklaşmak gerek.
siz sadece kız tarafına üzülerek bakıyorsunuz ve erkeği de okutmak masraflı bırsey bunu anlamıyorsunuz
kızın okuması bır ustunluk değil , bu zamanda herkes okuyor zaten
kardeslerımız okumus gelınımız oldugu halde zaten ev gecındırmekten hala yoruluyor
çnk okumus maas sahıbı olmus para kazanan bir gelınımız var ama
ev gecındırmeyı sadece erkeğin görevi olarak gordugu için kardesim de sırtında koca bir sorumlulukla gezıyor
ben bunların aynısını bıre bır yasadım
o yuzden bu kadar ısrarlı konusuyorum
kızı okuttuk diye evlenırken bir çöp bile almadı aılesı
hersey kardesımın ustune bindi ( nişan da, kına da dahil)
çok mu fakirlerdi , ne fakir insanlar özenıyor da kızım oğlum evlenırken bır katkımız olsun dıye destekte bulunuyor
burda sömürme var
biz kızı okuttuk bitti gitti
bu zihniyet kötü bence
ya iki taraf da aileden bırsey beklemeyecek, ya da erkek aılesı edecekse yardım kız ailesi de edecek.
siz sadece kız tarafına üzülerek bakıyorsunuz ve erkeği de okutmak masraflı bırsey bunu anlamıyorsunuz
kardeslerımız okumus gelınımız oldugu halde zaten ev gecındırmekten hala yoruluyor
ev gecındırmeyı sadece erkeğin görevi olarak gordugu için kardesim de sırtında koca bir sorumlulukla gezıyor
çok mu fakirlerdi , ne fakir insanlar özenıyor da kızım oğlum evlenırken bır katkımız olsun dıye destekte bulunuyor
burda sömürme var
bu zihniyet kötü bence
ya iki taraf da aileden bırsey beklemeyecek, ya da erkek aılesı edecekse yardım kız ailesi de edecek.
Yorum yapalım o vakıt. Ben üniversitede okurken babam iflas etti. Tüm servetini kaybetti. Kimi zaman harçlık gönderemedi. Hem okudum hem çalıştım. Tatilde eve icra lar geliyordu. Annem komşunun borç alıp yiyecek bişeyler alıyordu. Okul bitti. Hemen evlendik. Ne ailemden nede zengin olan KP. Kv.den beş kuruş Beklentim olmadı. Düğün için tabiki. KP salon tuttu. 4 bilezik aldı. Kv. Gelinlik aldı. Babam 1 bizelik taktı. Borç harç büro açtık. Kendi basimizaydik. Eşim askere gitti. Bebeğim bez alacak param olmadığı zamanlar yaşadım. Ama o kadar çok çalıştım ki. Hem bebekleri mi büyüttüm hem isimde başarıdan başarıya koştum. Allaha maddi olarak hiç isyan etmedim. Ailelere de tabi. Hep kendim yapmam lazım diye azmettim. Kocam çok iyi ceza avukatı ben de Türkiye genelinde davalar alan boşanma avukatı oldum. Kimse kimseye bakmak zorunda değil. O çocukları aileler çok zor büyütüp okutuyor. Evlenirken de Evlenen ler bizahmet kendi istediklerini kendileri yapsın.arkadaşlar ben üniversite mezunuyum annem babam da öğretmenler..2015 ağustos ayında evlendim..düğün masraflarını hemen hemen iki aile eşit paylaştık..yatak odası ve mutfak(buzdolabı hariç) ve süpürge vs gibi ufak şeyler bize ait salon ve oturma odası çamaşır makinasi ve buzdolabı eşimin ailesine ait..perdeler ve halılar ortak alındı..eşimle bana hiç borç bırakmadan Allah razı olsun ailelerimiz düğünümüzü yaptı..şimdi erkek kardeşim üniversite son sınıfa geçti..görüştüğü bi kız var..okul bitince evlenmek istiyorlar..fakat kızın annesi bizim düğün yapacak durumumuz yok okulun bitince biraz çalış para biriktir demiş..kız da eğer ben okumasaydım nasıl evlendirecektiniz beni diye sorunca,kadın seni okutmaya harcıyacağımız para ile evlendirirdik demiş..arkada kardeşlerin var demiş..babası tek maaş 2500 tl civarı..kira yok..3 kardeşler..kardeşim daha fazla beklemek istemiyor..çok şükür ailem kendi üzerine düşeni yapabilecek durumda ama bütün düğünün yükünü de kaldıramazlar..kızın ailesinin maddi yetersizlik durumunu anlıyorum ama..biz size diplomalı kız verdik her ay maaş getirecek zaten veya seni okuttuk zaten çalış düğününü kendin yap mantığını kabul edemiyorum..kadının en azından kızım biz de gücümüz yettiğince yaparız ama evlilik kolay değil bi kaç ay da sen çalışıp biriktir falan demesi gerekmiyor muydu..bugün bu sebepten kardeşimle hayatımda ilk defa ciddi olarak tartıştımBeni anlayışsızlıkla suçladı..çok üzgünüm ve kızgınım..
Anlatmak istediğimi anlatamıyorum sanırım herkes aynı tepkileri veriyor..karışma, görüncelik yapma,kendinle kıyaslama vs..birincisi kardeşim beni aradı ben bişey sormadım bugüne kadar tek birşeyine karışmadım..karışmam da..ki aramız çok çok iyidir..uzun zamandır görüşüyorlar ve ikisi de hemen evlenmek istiyor okul bitince..25 yaşında mezun olacaklar..elbette kızın ailesinin durumu yoksa kız çalışıp yardım etsin..hatta istiyorlarsa borçlansınlar sonra beraber ödesinler..istiyorlarsa ailesi düğün takılarından alsın..kız, kardeşleri evlenirken yardım da etsin..ama hem hemen evlenelim hem de ailesi hiç bişey yapacak durumda değil diyor kardeşim ve babamla anneme karşı benden aracılık bekliyor..bizimkiler de koca düğünü tek yapamaz..hala bizim borç tam bitmedi..ve ben bi ailenin biz seni okuttuk gerisini kendin hallet demesini aile kavramına yakıştıramıyorum..kimse kimseden gücünden fazla bişey beklemiyor zaten..mesele yaklaşım..uslup..ve kızın gelip bunu kardeşine söylemesi de hiç hoş değil..eğer ailemin durumu yok ben biraz çalışacağım 5 6 sonra evlenelim dese inanın hiç bişey demem..benim kuzenim evlendi yakın zamanda,öğretmen kpssye haxırlanıyor..teyzem çocuk bakıyor kızının çeyizlerinden alabildiklerini ödüyorlar..durumları olmadığı için düğünde sadece oturma odasının koltuk takımını aldılar..başka bişey alamadılar eşya olarak..ama biz seni okuttuk kpss yi kazan evlen demediler..eminim kuzenim de parasını kazanınca ailesine yardım eder..yani sanki pazarlık yapar gibi okutmasaydık o paraya evlendirirdik denilmesi çok garip geliyor bana..anneler babalar borç harç içinde yüzsün çocuklar keyif çatsın demiyorum ama anne ve babaların içlerinden gelerek fedakar davranmaları gerektiğini düşünüyorum..vicdanı olan çocuk zaten sonrasında yardımını eder ailesine
burda sömürme var
bu zihniyet kötü bence
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?