Yorum bekliyorum lütfen!!

maaşlı kız vermek ne demek ya biri bana ablatsın bu durumu ltf?

hangi çağda yaşıyoruz maaşlı kız vermek kız tarafının bir üstünlüğü mü allah aşkına?

hangi çağda yaşıyoruz maaşlı kız vermek kız tarafının bir üstünlüğü mü allah aşkına?

Bence burada aile kıt kanaat geçinirken kızı okuttuk bir de düğünü için parayı hemen bulamam demiş haklı. Kalan kardeşlerin eğitimi falan da varsa sırf birilerine şov yapmak için neden sıkıntıya girsin?
Düğün gerekli bir şey değil. Burada sanki düğünsüz evlenme kabul görmüyormuş gibi yazılmış ama benim hemen hemen bütün kuzenlerim düğünsüz evlendiler. Nikahta giydiler gelinliği bitti. Bir gece için o kadar para dökmek istemeyebilir.
Eğer düğün isteriz diye tutturan kardeşse evet kendi bir zahmet çalışacak yada borca girecek ve düğününü ödeyecek.
Yok bizim oğlumuz evleniyor düğünsüz olmaz diyen erkek tarafıysa kendisini sıkacak o düğünü tek başına yapacak.
Aileler yardım etmek zorunda diyen insan gelenekseldir gözümde ve o zaman gelenekleri de işine göre yorumlamayacak. O geleneklere göre kız tarafı nişanı yapar, evin mutfak eşyalarını tabak çatalı ve yatak odası takımını alır. Kalanlar erkek tarafına aittir ve erkek tarafı tek başına düğünü öder ve hatta gelinliği de erkek tarafı alır. Bu erkek tarafına yüklenmek değil bu bizim geleneklerimizde olanlar.
Ben gelenekçi bir insan değilim dolayısıyla her şeyi kendimiz yaptık, kız tarafı mı öder erkek tarafı mı öder demedik ikimiz ödedik. Sadece düğün de düğün diye tutturan kayınvalidemler düğünü ödedi. Onlar düğünsüz olmaz dedi diye de annemi zora sokamazdım, düğünü isteyen öder.
Ki düğünde de tüm evlenen arkadaşlarım ve eş dostlarım bunu yaptı. Tek düğünse erkek tarafı ödedi, kız tarafı kendi memleketimde de isterim diye tutturduysa onu kız tarafı ödedi. Bu erkeğe yüklenmek değil bence
Ki hala bana düğün saçma sapan para dökme gibi geliyor. O parayla adam gibi balayı yapılırdı.

kızın annesi durumu izah etmiş insanların güçleri yetmeyebilir bunda anlamayacak birşey yok kardeşiniz beklesin beklemiosada herşeyi kendi yapsın bukadar basit beklememekte nedir neyin acelesi bu?

benım mesajımdan alıntı yapmıssınız ama ben anlamadım sordugum soru ile cevabınızın bağını?

Ama herşey erkek tarafına yıkılmazki kız tarafı da güçleri yettiği kadar bişeyler yapabilirler. En azından mutfak eşyalarını ufak tefek ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Kızı okuttuk bizden bu kadar demek olmaz. Tabi gençler de acele etmeyip birikim yaparak ailelerinin yükünü hafifletebilir. Mesela biz evlenirken kına masrafını gelinliğimi kendim aldım eşim de mobilyaları nikah salonunu ödedi. Ailelerimiz de ekstra şeylerde destek oldu.

benım mesajımdan alıntı yapmıssınız ama ben anlamadım sordugum soru ile cevabınızın bağını?

Daha açık nasıl yazabilirim ki.
Adam zora girmiş çocuğunu okutmuş ve muhtelemen diğer çocuklarını okutuyor.
Neden hemen evleneceğiz dediler diye diğer çocuklarını ve kendini sıkıntıya soksun diyorum?
Çocuk okutmak bu devirde kolay mı?
Üç çocuk üstelik.
Ben tek çocuktum annem nasıl zorlandı hele hele yaşları yakınsa üç çocuk okutmak nasıl zorlar.
Şimdi sırf hemen evlenmek istediler diye neden daha da sıkıntıya girsin diyorum?
Dediğinde yanlış ne var, arkasından atlı kovalıyor gibi hemen evlenmek isteyen bir zahmet bi tarafını sıkacak ve evlenecek. Anne babaya da güvenmeyecek.
Ben düğün için anne babaların borca girmesini anlamıyorum.
Üstelik burada konu sahibi sanki düğün iki taraf tarafından ortak yapılır bu doğrusu gibi yazmış ama genelde düğün zaten erkek tarafına aittir. Bu neden erkek tarafını sömürmek olsun? İki taraf da düğünü tek ödemek istemiyorsa yapmaz. Düğün mecburi değildir lükstür gözümde. İsteyen de öder diyorum.
Kız tarafı belli ki düğün istemiyor neden kırışsın masrafını? İsteyen öder..
Her şeyi erkek tarafına geçirmek olarak bakmamak lazım.

Biz de öyle yaptık zaten.
Anlatamıyorum sanırım.
Evlenmek isteyen ana babaya yük olmasın kendi evlensin zaten. Biz de böyle yaptık. Doğurdu diye evlendirirken borç içine girmemeli yaşlı başlı insanlar.
Ama illa düğün diye tutturmak da manasız.
Kızın ailesi diyor ki ben zaten okuttum zorlandım bir de düğün borcuna giremem. Ya bekleyin kendiniz yapın yada borca girin benden beklemeyin. E bu çok normal zaten.
Ben olsam düğün yapmam nikah yapar geçerim evimi de kredi çeker öderim yük olmam.
Ama burada gençler aileler yapsın diyor.
O zaman düğün dernek isteyen öder.
Kızın tarafı istemiyorsa zorla onlara da para kilitlenemez. Erkek tarafı istiyorsa öder.
Ki dediğim gibi ben geleneksel değildim her şeyi ikimiz ödedik.
Ama gelenekselim diyenler de gelenekleri işine göre yorumlamasınlar. Düğünü erkek tarafı yapıyor bu güne kadar aksini görmedim. En fazla gördüğüm kız memleketindeki düğünü öder. Şimdi bu ortak düğün yapma nedir onu anlamadım?

Çoğunluk kız annesi haklı demiş ama

Dünya hızlı dönüyor yurt dışında ortaokuldan itibaren para kazanmayı öğreniyor çocuklar biz üni bitinceye kadar okutuluyoruz

Bir de kızın annesi zenginken bunları dememiş ki 2500 ile 3 çocuk okuturken demiş hani kirada apartmanları var da vermiyor dese neyse yok ki vermiyor

Kızın tavrını bilmiyoruz ama benim geliri olan anneme evleneceğim para diye gitsem o da derdi çalış kazan kıymetini bil diye

siz düğüne sadece eğlence olarak bakmıssınız sanırım ama konu sahıbı yapılacak olan tum masraftan bahsetmış
esyalar vs dahil

ben sunu demek ıstedım okumus kız verdık ne demek ?
erkek de okumus oluyor erkek de maaslı oluyor
okumus kızın ayrıcalıgı ne yani?
bizim gelın de okumus kız, kardeşim zır cahil mi?
bir de okumus kız olunca sanki eve bır katkısı mı oluyor
gezmesıne tozmasına evlendıkten snr bıle kendı anne babasını doyurmasına aldıgı maaslar anca yetiyor

Kızın ailesi gayet mantıklı düşünüyor.Mantıksız taraf kız,senin kardeşin ve bu evliliği destekleyip aileden beklenti içerisine giren siz.

Kızımı yıllarca çalışıp okutacağım,daha okul bitmeden evlenmeye niyetlenecek,bir de maddi beklenti içerisine girecek.Sonra da anne baba fedakarsızlıkla suçlanacak.
Niye okuttu.Ayakları yere bassın,bir meslek sahibi olsun,kendi hayatını kendi kursun diye.Daha diplomayı eline almadan gitsin koca bulsun diye değil.

Siz kızın ailesinin kızla neler konuştuğunu,kız için neler yaptığını sadece kızın kardeşinize anlattığı kadarını biliyorsunuz.Sizin abla olarak kardeşinize vereceğiniz tek tavsiye.Önce meslek,önce ayakların yere bassın sonra evlilik.Gerisi ona kalmış.

Bir kadın olarak başka bir kadının bu yorumu bana tuhaf geldi açıkçası.
Siz önyargılı bakıyorsunuz.
Fakat ben kadın erkeği ayırmadım zaten. Erkeği de kızı da okutmak zor ve masraflı. Haliyle baba ben zorlandım demiş ki haklı. 2500 tlyle üç çocuk okutmak insanı yorar. Düğün için benden para beklemeyin demiş. Ki bir babanın zorlansa da kızını meslek sahibi yapması güzel bir şey.
Ayrıca iki maaşlı evle bir maaşlı ev arasında fark var. En çok da emeklilikte anlayacaklar. Emeklilikte tek maaşla ev geçindiremeyip 70 yaşında hala çalışanlar var Dolayısıyla evet ben o babayı kız çocuk evlensin kocası baksın olarak görmeyip okuttuğu için takdir ettim.
Baba kızını okutmasa ve düğünü evi kurmaya yardım etse sonra kenara çekilse daha mı iyiydi? Asıl o zaman kardeşleriniz ev geçindirmekten daha çok yorulacaktı.
Bence önyargılardan uzaklaşmak gerek.

Kaç yaşında bu insanlar. Üniversite 22-23 de bitiyor. Calissinlar kazansinlar sonra 25-28 orada bir yerlerde evlenirler. Bu herseyi esit yapma isi de cok sacma. Insanlar gucu kadar yaparlar. Kardeşiniz çok istiyorsa ya kendi ailesinin karşıladığı kadariyla ki kısmına tamam diyecek. Ya da çalışıp kiz ve kardesiniz biriktirecek

canım ben kendi düğününü kendin yap diyen erkek ailesi de olsa aynı yorumu yapardım, bu yaşa gelmiş kişiler bu beklentilerde olmamalı.

ama kız çalışmıyor ve ailesi geçimini sağlıyor ise ailesinin çeyizini hazırlaması elbette ki zorunluluk.

siz sadece kız tarafına üzülerek bakıyorsunuz ve erkeği de okutmak masraflı bırsey bunu anlamıyorsunuz
kızın okuması bır ustunluk değil , bu zamanda herkes okuyor zaten
kardeslerımız okumus gelınımız oldugu halde zaten ev gecındırmekten hala yoruluyor
çnk okumus maas sahıbı olmus para kazanan bir gelınımız var ama
ev gecındırmeyı sadece erkeğin görevi olarak gordugu için kardesim de sırtında koca bir sorumlulukla gezıyor
ben bunların aynısını bıre bır yasadım
o yuzden bu kadar ısrarlı konusuyorum
kızı okuttuk diye evlenırken bir çöp bile almadı aılesı
hersey kardesımın ustune bindi ( nişan da, kına da dahil)
çok mu fakirlerdi , ne fakir insanlar özenıyor da kızım oğlum evlenırken bır katkımız olsun dıye destekte bulunuyor
burda sömürme var
biz kızı okuttuk bitti gitti
bu zihniyet kötü bence

ya iki taraf da aileden bırsey beklemeyecek, ya da erkek aılesı edecekse yardım kız ailesi de edecek.

Ben okurken hem okudum hem de üniv. kantininde çalışırdım çeyizimin çoğunu kendi imkanımla aldım.Biz herşeyi eşimle yaptık eşyalarıda taksitle alıp 2 yıl borç ödedik.Bir çocuk okutmak o kadar masrflı iken 3 çocuk okutmak hiç kolay değil .Madem evlenmek istiyorlar önce iş bulsun çalışsın evlensinler kimse onlara evlenmeyin demeiş ki,size aileniz yardım etmiş olabilir aileniz düşünceli olabilir,ama kimse anne babasını kendi seçmiyor ,o kızın bi suçu yok ki siz karışıyorsunuz kardeşine söyle iş bulsunlar acele etmesinler herşeyi birlikte yapsınlar aileler de ellerinden geleni yaparlar zaten yapmasalarda kimsenin kimseye karışma hakkı yok

Gençlerin acele etmesi zaten yanlış. Daha okulları bitmemiş çocuk askere gitmemiş iş bulmamış. Bu vaziyette bizi evlendirin demeleri tabi komik. Herşeyi halledip iş bulup birikim yapıp öyle girişmeleri lazım evlilik kolay değil. Ama aileler de karşılıklı imkanları ölçüsünde üzerlerine düşeni yapmalı. Bizden birşey beklemeyin diyip kenara çekilmeleri olmaz. Gençlerin hiçbirsey yapmaması da olmaz. Yani bir denge sağlanması lazım.Kızın annesinin haklı tarafları var ama bütün masrafları erkeğin üstüne atmak olmaz.

canım sizin vaka da kötü,
bu durumda gençler birlikte yapmamlılar,
elbette tam eşitlikten söz edilemez, aile kuruluyor, biri diğerinden geliri ölçüsünde fazla harcayabilir.
ama ailelerden birinin üzerine yük bindirilmez.

benim burada dünür adaylarını savunmamın sebebi şudur;
erkek tarafı yapsın dememişler, kızlarına sen çalış paranı biriktir istediğin şeyi al yap demişler.

bakın benim ailem bunu dedi, üstüne de biraz aileme yardım etmemi beklediler.
çünkü yetiremediler, bitiremediler, borca soktular kendilerini, 3 kızları da aynı yıllarda üniversitede okudu.

ben kredi çekip ailemin borcuna yardım ederken aynı zamanda çeyizimi düzdün.
bu da aramızda kalsın

Mesajımda okutmanın kızıe erkeği yok dedim sanırım tam okumadınız, yada önyargılarınız beni anlamanıza engel oluyor. Bilemiyorum.
Sadece şunu tekrar ediyorum. Kayınvalidem evhanım ve çalışmadı hiç. Annem okumuş ve çalışmış. Eşimin babası gençken zorlanmamışlar. Ama şimdi annemler iki emekli maaşıyla gezip toarken, kayınvalidemler tek bir emekli maaşla sıkıntı çekiyorlar.
Yani kardeşleriniz ileride yaş ilerlediğinde rahat edecek zaten.

Yorum yapalım o vakıt. Ben üniversitede okurken babam iflas etti. Tüm servetini kaybetti. Kimi zaman harçlık gönderemedi. Hem okudum hem çalıştım. Tatilde eve icra lar geliyordu. Annem komşunun borç alıp yiyecek bişeyler alıyordu. Okul bitti. Hemen evlendik. Ne ailemden nede zengin olan KP. Kv.den beş kuruş Beklentim olmadı. Düğün için tabiki. KP salon tuttu. 4 bilezik aldı. Kv. Gelinlik aldı. Babam 1 bizelik taktı. Borç harç büro açtık. Kendi basimizaydik. Eşim askere gitti. Bebeğim bez alacak param olmadığı zamanlar yaşadım. Ama o kadar çok çalıştım ki. Hem bebekleri mi büyüttüm hem isimde başarıdan başarıya koştum. Allaha maddi olarak hiç isyan etmedim. Ailelere de tabi. Hep kendim yapmam lazım diye azmettim. Kocam çok iyi ceza avukatı ben de Türkiye genelinde davalar alan boşanma avukatı oldum. Kimse kimseye bakmak zorunda değil. O çocukları aileler çok zor büyütüp okutuyor. Evlenirken de Evlenen ler bizahmet kendi istediklerini kendileri yapsın.

Herkes kendi evliliği ile ilgilen başkasının evliliğin burnunu sokması ne güzel olacak. Yani bir aile olmuşlar. Kadınların çalışması kolay mı allah aşkına. Evlisin çocuğun henuz yok sen ise girdikten sonra çocuk yaparsın diye is bulamıyorsun. Sonra aynı işi yapan erkekler kadınlardan maalesef daha fazla kazanıyor. Bunları erkek kardeşicagizimin üzerinde koca bir evin yükü dediğiniz için yazıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…