Yurt dışına yerleşmek ne kadar doğrubir karar olur?

Evet var kız, banka hesabı açman gerek, bir de ikametgah almaya senin de gitmen gerek. Git, 2 hafta kal işleri hallet diyorum çok uzak bir yer değilse

Evet var kız, banka hesabı açman gerek, bir de ikametgah almaya senin de gitmen gerek. Git, 2 hafta kal işleri hallet diyorum çok uzak bir yer değilse
ay ben kendimi ifade edemedim :)
demek istediğim şu aslında yılda belirli bir süre ülke içinde olmak gerekiyor mu oraya bağlı çalıştığımız için?

Çalışma vizesi ile gelenler çocuk parası alamıyor diye biliyorum.

O oturduğun yerden para kazanmak olmuyor, devleti kandırmak ve aldatmak oluyor. Hakkın olmayan paraya yalanla dolanla el uzatmak oluyor. Neyse.
Tamam işte kaçdınların cogu o mantıkla orda yani.güya oturduğun yerden kocandan ayrısın ve iş imkanın yok diye devletten yardım alıyorsun ama üç kagıtcılık.ben de onu diyorum.yanlıs olmasın dayımlar bosanmıs degil ondan sonra örnek verdim de onlarla alakalı degıl yani

Benim mesaj alıntı yapmıssınız ama cıkmıyor görunmuyor bende mı sorun var

Bir kaç yıl önce olsa gidin derdim ama şimdi eğitimli insanlara asla gidin demem. Çünkü çok giden oldu, başta Almanya olmak üzere göç eden insanların dahil olduğu sistem kolay değil. Konut kiraları, vergi yükleri, değişim süreci vs... Daha da ötesi kalbimin bir yeri kırılıyor ,evet insanlar geleceklerini düşünüyor, ülkede şu an durum çok sıkıntılı ama burası da bizim... Bu düzenin böyle gideceğine inanmıyorum, elbet değişecek, eğitimli insanlara ihtiyacı var bu ülkenin, beyin göçü sonuçları uzun vadede korkunç bir olay bu ülke için. Bu benim gönlümden geçen tabi ki, bireysel çabalarla ne kadar olur diye düşünenler olabilir ancak fikrim eğitimli, düzgün insanlar azaldıkça meydan daha çok cahillere kalacak, bu da inanın çok zoruma gidiyor

Kendi mesleğinizi yurtdışında da yapabilmeniz için almanız gereken eğitimler, diploma denklikleri vs gibi konuları araştırın.
Yada diplomanız ile orada yapabileceğiniz farklı iş kollarını araştırın.
Lisans mezunu iseniz ilk bir kaç yıl yüksek lisans/master yaparak kendinize güzel bir yatırım yapabilirsiniz mesela.
Hali hazırda eşiniz çalışıyor olacak çünkü, hemen iş bulma gibi bir mecburiyetiniz olmayacak.
Ben böyle zor konularda artı eksi dengesine bakarım.

Sadece sizin durumunuzda değerlendirsek bile;
Misal hiç yurt dışına gitmediniz burada en fazla sektörünüzde yükselip kariyer yapar, gününüzü doldurunca da emeklilik yaşınızı beklersiniz. Ülkenin durumu, refah seviyesi, alım gücü ortada zaten.
Yurt dışına çıkar ve kendinize yeni bir kariyer planı yaparsanız mesleğiniz adına kendinize artılar katabilirsiniz, dilinizi %100 geliştirebilirsiniz, ülkemiz şartlarına göre refah seviyeniz daha yüksek olur.
Denediniz, yapamadınız ve ülkenize döndünüz diyelim bu defa yurt dışında yüksek lisans/master yapmış, yabancı dili olan bir bankacı olarak iş ararsınız.
Önemli olan yapacağınız ülke değişikliğini fırsata çevirip kendinize ne kattığınız.
Hani bir kaç arkadaş demiş ya eşinizden boşanabilirsiniz de burada ki kariyerinizi bırakmayın diye.
Hayat size bunu yaşatsa bile kendinize yaptığınız yatırımlar o ülkede iyi bir yaşam olanaklarını yine sağlar, dönüş yaparsanız yine bu artılar şu anda ki durumunuzdan bir kaç adım önde olmanızı sağlar.
Olay tamamen kendiniz için harcayacağınız çabaya bağlı.

ay ben kendimi ifade edemedim :)
demek istediğim şu aslında yılda belirli bir süre ülke içinde olmak gerekiyor mu oraya bağlı çalıştığımız için?

Kapişşşş şimdi kaptım
Her ülkede yasa farklı ama evet, AB ülkeleri için en az 1 yılın 6 ayını o ülkede geçirmen gerekiyor yoksa vizeni /çalışma iznini ve vergi nonu kaybediyorsun

Dayınız yapmışsınız gibi anlatmışsınız çünkü. Ben de o yorumunuza eksi puan verdim bu sebeple çünkü marifetmiş gibi yazmışsınız. Tekrardan bir daha yazdığınızı okuyun. Ve o kadar da kötüsünüz ki ben eksi verdim diye hemen koşup benim eski mesajlarımdan birine eksi vermişsiniz. Ne diyeyim...

Ya ozaman mesajları tam okuyupta kime eksi veriyorsanız verin, sonradan düzeltme olmadığı için arkadan yazmıstım halbuki. Eksi verip vermemeklemi kötü olunuyor sjdjskf o halde eksiyi geri cekebilirmişsiniz demek ki siz de kötüsünüz. Ne diyiim.

ya ama olumlu olumsuz yonlerini soylemek lazim.

bazen bu tarz konularda, oyle bir anlatiliyor ki, sanki cennet kosesi bir yer,
o durumda zorluklarini, olumsuz yonlerini anlatmak sorumlulugu duyuyorsun.

Ben cok mutluyum mesela tasindigim icin, ama depresyona giren arkadaslarim var.
Bunlari da soylemek lazim ki, karar verecek kisi kendi kriterlerine gore degerlendirsin.

Maddi olarak da genelde goruyorum bu tarz konularda, garsonluk yapsan gecinirsin.
Ya gercekten nasil gecinebilir garsonlukla buyuk sehirde bir insan, nerede olursan ol.
Direk asgari ucret uzerinden hesaplama yapiyor, onu da sonra TL ye ceviriyor,oooo bu kadar parayla gecinilmez mi,
e gecinilmiyor iste ki devlet yardimlari vs ler var.

Bir de genelde kadina tum kariyerini cope at, esine tabi ol deniyor.
Ben bunu da dogru bulmuyorum, sosyallige alismis, calisma hayatina alismis bir insan, dilini de bilmedigi bir ulkede eve tikanirsa cok buyuk depresyona girebilir. Yani ilk yillar hep bir caba gerektiriyor, bunun bilincinde olmak lazim.

Yine de ekleyeyim, ben cok mutluyum :) Gelin hadi

Ben de akademik kariyerim için düşünüyorum. Gidersem geçici kalırım. İşi bulursam maaşta sıkıntı yaşamam, birikimim olmaz belki ama orada da bir başıma yaşamak, mobbing olursa ona maruz kalmak beni ne kadar yıpratır bilemiyorum. Eğitim sebebiyle zaten Türkiye'de mobbinge fazlaca maruz kalıyorum. Sabır taşım çatlar mı bilemiyorum. Bir de sıfır gelirle oraya gidilmez sanırım, değil mi? Burada bir işe mi girmem gerekir ya da babam mı destek vermeli? Hatta ben sorumu da sorsam iyi olur. Yurt dışında çalışmaya gitmek için tahmini olarak ne kadar paraya ihtiyacım var? Üniversitede kariyer için tek başıma gitmeyi düşünüyorum. Genelde maksimum 3 senelik oluyor işler. İlanlara bakınca işlerin çoğunluğu Almanya, İngiltere ve ABD'de.

Yalnız orda büyüyenlerin özellikle almanya çocukların çoğu meslek yapıyor üniversite okuyanlar çok nadir. Benim üniversitede bir arkadaşım almanya doğumluydu. Ve okumak için Türkiye ye gelmişti. Orda olsam meslek yapmam gerekecekti. Okul okuyamazdım zordu diyordu. Burda daha iyi eğitim alacağını düşündüğü için gelmiş. Eğitim daha iyi kime göre iyi neye göre iyi? Burada güzel bir koleje gönderseniz çok daha iyi eğitim alabilirler.

Kincisiniz yazmak istemediğim için kötüsünüz diye belirttim. Diğer mesajınızı okuma sırasından dolayı daha sonra gördüm zaten. Sorun mesajımı beğenip beğenmemeniz değil, misilleme için koşup hemen bir mesajıma eksi verip aklınızca ödeşmek. Eksiyi geri çekmiştim zaten sldldkld.

o zamanlar anadolu lisesi fen lisesi vardı
ben ve etrafımda hekim mühendis vs olan arkadaşlarımın hepsi o okul gibi okullardan mezun. ben liseden mezun olalı 21 sene oldu. hala lise arkadaşlarımı biliyorum o şurda bu burda diye. şimdi bir üniversitede derse girdiğimde konusu geçtiğinde hocam tanıyor musunuz diyorlar "evet, lise arkadaşım" diyorum. çocuklar "arkadaş ne liseymiş ha" diyorlar :) o da tr'de 3-5 kişi hariç pek kimse yokken.

ha o liselere gidemiyorsa da meslek lisesine gidiyordu çocuklar endüstri meslek ticaret meslek gibi okullar vardı..bir ara da ataması çok diye sağlık mesleğe gitti bir nesil.
şimdi çocuğunuzu meslek lisesinin sokağına sokmaya korkarsınız
annemin evinin olduğu sokakta var bir tane meslek lisesi (anadolu meslek bu arada)
herkes façalı herkes sigara içyor okul çıkışı hep kavga o kızların ettiği küfürleri ben bi tek ankaragücü taraftarlarından duydum (eski evimiz stada çok yakındı)..şimdi meslek lisesinin hepsi gecekondu taraftar topluluğu gibi...

ortaokuldan girilen anadolu lisesi üstüne fen lisesi nesli bedavaya mükemmele yakın bir eğitim aldı bu ülkede. bunu hemen hemen tüm dünyanın iyi okullarından mezunları görmüş bir insan olarak rahat rahat da iddia ederim. benim yabancı dil olsun 2. yabancı dil olsun (ben 3. ve 4. yabancı dili üniversite zamanı öğrendim onları katmıyorum) kültür olsun girişimcilik olsun sanat spor bilgisi olsun hiç bir eksiğim olmadı, yokmuş bunu anca yurtdışında yaşayınca anladım tabii.

ben de mahalledeki bir ilkokulda okudum ilkokulu bu arada ama o zamanlar kalma vardı yapan yapmayan belli oluyordu... benim dönerci olan sanayide çalışan ilkokul arkadaşlarım var mesele ilköğretim sonrasını okumadılar, ee bu ülkeye bu da lazım, tabii ki, herkes okursa bu işleri kim yapacak? gayet de durumları yerinde. ilkokul süper akademik bir eğitim sağlamıyordu, doğruya doğru, ama herkes aynı okula gidiyordu, hepimiz sokaklarda oynayan mahalle arkadaşı çocuklardık. okuyacak olan belli oluyordu okumayan yolunu çiziyordu. şimdi herkesi zorla okula yollayıp kıçıkırık dağbası ya da e5 kenarı üniversitelerde okutup üniversiteli işsiz olmaya makhum ediyoruz. yazık ediyoruz.

kesinlikle eğitim sistemimizin günden güze kötüye gitiğini düşünüyorum.

ama aynı şekilde anne-babaların da gençlerin de artık yavaş yavaş bu duruma uyandığını da düşünüyorum.

benim jeoloji filan gibi alakasız bölüm mezunu bir arkadaşım var, kanadaya gitti orada bankacılık eğitimi aldı (ama 4 sene okul gibi düşünmeyin, dil kursu bahanesiyle gitmişti kurs gibi bu işi de halletti)

şimdi almanyada ve bankacı
tr'deyken kargo firmalarından birinin idari biriminde çalışıyordu, yani bankacılıkla alakası yoktu

"denklik" üniversite diploması denkliği gibi olmaz..ama zaten almanyada çok sayıda meslek yüksek okulu var. bizim türkler "meslek yapmak" derler. size diplomanıza ve meslek geçmişinize bakıp hımm sen bankacıymışsın gel bankada çalış demezler. bu arada belli başı okullardan mezunsanız diplomanızı zaten tanırlar. sorun şu ki o diplomayla orada çalışma imkanı bulmak zor banka-sigorta gibi işler böyle.
ama
kursa gidersini bir yandan dil eğitmi alırsınız
finans, sigorta, banka, kasse (yerel sigorta kasaları bunlar) artık Alah ne verdiyse kendinize gre bir yer bakarsınız

ben tr'de hukuk mezunu olup orada sigorta şirketinde çalışan da biliyorum,sonradan gitmişt io da hukuk diplomasını hiç saymıyorlar. o da uğraşmadı sigorta alanına geçti.

%100 bilmemekle birlikte sanırım biraz şöyle:
normal banka şubesi çalışanı olmak için sanıyorum ünversite mezunu olmak bile gerekmiyor (yani bizim bildiğimiz normal üniversite gerekmiyor) liseden meslek yapmak ya da meslek yüksek okulu bile yetiyor olabilir

bu sizi tatmin etmeyecek olabilir, siz burada yönetici olabilirsiniz ama kademe kademe düşünebilirsiniz
bir de ziraat iş bankası filan bazı şehirlerde var (tamamen bağızmsız tr'de aslında) bi araştırın nasılmış iş şartları

bir de tr'de hangi birimdeydiniz? ticari/krediler gibi birimlerdeyseniz finans kurumları kredi kurumları pek çok seçenek olabilir.

her türlü ilk sene çocukları adapte etmek okula alıştırmak gerekiyor. mesela kreşlerde yer olmuyor. devlet kreşi. ücretsiz. ama sizin 2 çocukla geleceğini bilemediklerinden yer yok. 3 ay 6 ay zaman veriyorlar meslea yer açılacak diye.

kiralık ev zor bulunuyor. ehliyeti çevirmek gerekiyor.
hep böyle bekleme süreleri uyum süreleri geçiyor.

siz bu arada dile çok asılırsanız bulunduğunuz şehirdeki iş kurumuyla da sıkı ilişki içinde olursanız birşeyler çıkar illa ki.

Mühendis maaşıyla yurt dışında rahatlıkla gecinebilirsiniz
Tabiki gideceğiniz ülkeye bağlı birazda gideceğiniz yerin kira fiyatlarını ve maaş durumunu iyi araştırın ben sorun olacağını sanmıyorum

Yok ya kinci degilim burda da takibe takip begeniye begeni diye düşündüm aslında ben de orada dayımdan sonra o ironiye örnek verince herkes dayım oyle yapmış sanmıs ama sabah farkettım eksileri gorunce sonra duzeltemeyınce mesajı altta yazdım.ben de diyorum anne tarafım cogu orda,bende 6 ay orda yasadım gördüm birsueu türk komsuları var bu sekilde yapan yalan mı soyledigimi dusunduler sanki ne diye eksi veriyolar dedim.neyse kusura bakmayın o halde ya düzelttik.

burada iyi eğitim almıyor..sadece normalde gidemeyeceği okula bedavadan gidiyor....

YÖS'e giriyor o çocuklar. onlar için belli okullarda ayrı kontenjan var.
bizim zamanımızda Boğaziçi işletmenin bile YÖS kontenjanı vardı.(belki hala vardır kontrol etmediğim için iddia etmiyorum) benim gayet de türk bir arkadaşım liseyi bile türkiyede okumasına rağmen YÖS'le boğaziçi işletme okudu. YÖS normal ünversite sınavına göre 10 kat kolay bi sınav herkes eşşek gibi türev intregral çalışırken o havuz problemi çözerek boğaziçi kazandı.

benim Almancı yengemler filan da var öyle
Alman vatandaşı
tesettürlü çoluk çocuğu olan insanlar
Almanyada ....sen üniversite okuyamazlardı
geldiler Alman dili debiyatı öğretmenlik gibi bölümler okudular
yavv zaten 18 20 senedir almanyada bu insan..Almanca daha ne okuyacak? işte üniversite okumuş olmak için okudurlar. sınıf arkadaşları almancayı daha yeni öğreniyorken onlar zaten bildikleri için yata yata okudular...

TR'de iş bulmalarına zaten imkan yok. olsa bile burada çalışamazlarki haftada 6 gün günde 2 (düzeltme 12 saat) saat hangi almancı çalışacak burada?
almanyada yine lise mezunu insanların yaptığı işleri yapıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…