Yurtdışında yaşamak,yalnızlık

Gurbet ne zor yazması, okuması, yaşaması... herşey soğuk kalpler bile bende henüz alışamadım yaşıtım kimse yok. Konuşulan konulara yabancıyım samimiyetsiz davranış gördüğüm zaman uzaklaşıyorum. Herkes yüzüne gülüp arkandan konuşuyor. O kadar çok bunaldım ki tek yaşantım ev işleri oldu artık dışarı bile çıkmak istemiyorum Allah yardımcımız olsun

abd’de istemediğin kadar çok arkadaş bulabilirsin aslında, o kadar çeşitli etnik köken ve karakter var ki seç beğen al. insanlar önyargısız ve sıcakkanlı bir çoğu.. sizin şanssızlığınız biraz avrupa olmuş, bana göre avrupa’ya her insan uyum sağlayamaz gerçekten halkın dili bizden çok daha farklı. yine de klüplere gezilere katılsanız nasıl olur ?

sizin yaşadığınız yerdekiler bir garipmiş bunu tüm dünyaya genelleyemeyiz herkes kalpsiz ikiyüzlü olacak diye bir şey yok.

Yurtdışında farklı fikirlere kültürlere açık olmalısınız. Çat kapı evlere gidilmediği gibi hadi bir kahve içelim demezler. Şu gün şu saatte şurada buluşalım derler ve hemen takvimlerine yazarlar. Ben arkadaşlarımla çocuk oyun grubunda tanışmıştım. Çocukları bırakıp alırken merhaba günaydın muhabbeti oluyor zaten. Biz diğerlerinden daha geç başladık oyun grubuna, diğer anneler birbirini zaten tanıyordu. Ben çocuğu bırakıp herkese hoşçakalın deyip gidiyordum. Kreş nehir kenarında olduğu için yürüyüş yapıyordum.

Bir gün yine kapıda muhabbet uzadı "biz X cafeye gidip kahvaltı sohbet ediyoruz, bize katılmak ister misin" dediler. Tabi neden olmasın dedim ve şimdi o gruptakiler en yakın arkadaşlarım. Pandemiye kadar 5 kadın her anneler günü haftasında perşembe-pazar bir başka ülkeye giderdik. Çocuklar büyüdü okula başladı ama bizim haftanın 2 günü kahvaltı rutinimiz devam etti. İki arkadaşım, çocukları daha oyun grubundayken ikinci çocuklarını doğurmuştu, ona rağmen bebeklerini alıp soğuk kar demeden geldiler hep. Bu arada arkadaşın arkadaşı, kardeşi, kuzeni derken bayağı bir çevrem olmuştu.

Biraz da siz girişken olmalısınız. Mesela ben lisanımı ilerletmek için dikiş kursuna yazılmıştım. İsviçre ve Almanya için yazabilirim, her ilçenin kasabanın günlük haftalık gazeteleri olur. Şimdi dijital de var. Açın ilanlara, kurslara bakın. Bana dikiş kurs günleri uygun olduğu için onu seçmiştim, başka kursa denk gelseydim ona yazılırdım. Kurs dediysem çok küçük rakamlar ödeniyor. Oradan da arkadaşlarım oldu ama taşındığımız için eskisi gibi görüşemiyoruz. Eşiniz size destek olmuyorsa köstek de olmasın. İlgilenebileceğiniz bir kurs başlangıç olabilir sizin için.

Eş de önemli bir faktör. Benimki hiç bana karışmadığı gibi eşli toplanmalarımızda da seve seve gelirdi. Biz her ay bir akşam kadın kadına yemeğe giderdik. Eşlerimiz de evde çocuklara bakardı. Bir kitap seçer bir ay onu okur, akşam yemekte de o kitapla ilgili konuşurduk.
Başta da dediğim gibi, bir sonraki yemek hangi gün olsun diye sorunca herkes telefon takvimlerini açar gün seçerdi. Hakikaten neredeyse her güne her saate yazacak bir şeyleri oluyor. O gün ben müsait değilim evde tek başına sessizlik günüm derse biri şaşırmayın. Hafta sonu zaten görüşülmez herkesin aile günü. Özel hayat siz anlatırsanız dinlerler ama kimse kimseye sormaz. Yine inanç, siyasi görüş falan bunlarla genelde kimse ilgilenmez. Benim eşim kabul etmez, eşim istemez falan hiç bilmezler. Daha önceden yapılmış planları yoksa, eşi de evde çocuklar için müsaitse o an nereye isterse oraya giderler.

Bu arada 12 sene önce ilk gittiğimde evin yanındaki çocuk parkında Türk annelerle tanışmıştım. Allahım sanki polis sorgusundayım. Senin kocan kim, şunları bunları tanıyor musun, biz şurada oturanlarla kavgalıyız küsüz, sorar ederlerse siz de konuşmayın onlarla, size ne kadar çocuk parası veriliyor, sen kızlarını bu parka salma gavurların çocukları ellerler hep... ben de saf ilk kibar nazik zamanlarım hepsine cevap vermeye çalışıyorum. Şimdi muhattap bile olmuyorum böyleleriyle.

Ilk zamanlar bende sizin gibi üzülürdüm Arkadaş im yok diye..
Zamanla Alıştım sanırım bende kimse ile çok fazla samimi olamıyorum benim en iyi arkadaşım eşim..
Her yere birlikte gideriz.. zaten tek güvenebileceğim insan da eşim...
Komşular var ama öyle çok sık gidip gelmiyoruz..
Ben alıştım bu hayata..
Sizde kurslara vs katılabilirsiniz orda yeni insanlar tanırsınız...
Hemde değişiklik olur sizin için..

almanya hayallerim bu konuyla suya düştü.

bu yorumla da isveç hayallerim başladı

Benim gittiğim klüp de aynı, 1 yıldan sonra bana ilk kez merhaba dediler O noktadan sonra sosyal hayattan beklentimi sıfıra indirdim
ayy 1 yılda insan akraba olur ya sürekli göre göre
çok enteresan geldi
ben hiç yapamazmışım yorumlarda onu anladım sokak ortasında benimle arkadaş olmak isteyen 1 kişi bile yok mu diye bağırırdım kesin

Senin entep yemeklerini tadan kapinda siraya girerdi kesin zaten

kuzey Amerika da birebir aynı düşünceler içindeyim. Kovidin çok etkisi oldu benim bu kadar muhabbetsiz birine dönüşmemde. Önceleri arkadaş edinmeye çslışır, insanları davet eder, arar sorardım, şimdi be gerek var modundayım.

Aslında katılmaya çalışıyorum, çok pasif biri değilim, evde duramazdım hiç pandemiden sonra biraz daha eve alıştım. Diğer yorumlatmasa yazdım, yüzmeye gidiyorum ve 8-9 kadınız, sadece merhaba deyip yüzmeye başlıyoruz, insanlar halbuki böyle ortamlara sosyalleşmem içinde katılır, ama hiç konuşmuyor kimse birbiriyle baya komik Evet ABD gerçekten farklı bir kültür, orada uzaklık açısından sıkıntı oluyordur sanırım, istediğinizde gidebiliyor musunuz tr ye?

Çok şanslısınız, evet kişiylede alakası var, aslında kafa olarak uyuşabilceğimi düşündüğüm insanlara karşı adımlar atıyorum, eve çağırıyorum veya şunu yapalım bunu yapalım diyorum. Genellikle fikirler, teklifler benden gidiyor, çok yoruldum artık böyle olmasından, karşı taraf hep daha az istekli geliyor gözüme. Eşim çok hevesli değil ama bana hiç köstek olmuyor, yani güzel bir çevrem olsa bende çocuklarımı eşime bırakıp yurtdışı tatiline gidebilirim mesela, yalnızlıktan şikayetimi pek anlamasada, yapmak istediğim bir şeyler olunca yardımcı olmaya çalışıyor. Eski oturduğum mahallede bu yüzden kimseyle arkadaş olmak istemedim, Türkler aynı dediğiniz gibiydiler.

hayır beni tr’ye bağlayan kimse olmadığı için pek gitmiyorum, ailem de burada. ama türkiye’ye sık giden tanıdıklarım var burada uzaklık kesinlikle problem oluyor onlar için

Bence avrupada insanlari icten bitiren sey bu… ama yaa ulkemizdede 2 samimi
Ol tezegini cikariyolar zaten. Yani ortasi yok bence.

Buarada esin almanyada mi buyumus kultur farkiniz olmasi normal. Kendisi zaten tum gun iste.. kendisi icin birsey yapiyor.. sen tum gun evdeysen bunalman normal. Yapacak pek birsey yok bence

Orada mı doğup büyüdünüz ?
Çalışıyor musunuz yoksa okul falan mı ?
Sosyal hayatın aktif olabileceği kurslar vs varsa onlara katılın
Türklerin yoğunluklu olarak gittiği kuralar vardır belki onlara katılım sağlayın
İlla ki arkadaş bulursunuz.
Yani Türkiye’de de öyle insanlar artık hep bireysel yaşıyor.
Şu an istanbulda kaç kişi komşusuyla yakın ilişkiler kuruyordur. Ya da kim kaç kere ailesiyle görüşüyordur sürekli.
Öyle içli dışlı ilişkilerin olmaması bana göre daha iyi
Çünkü zaten çalışan insanlar iseniz vakit olmuyor ki çoğu şeye.

hemşeri hemşeriyi gurbete .... diye bir laf var ya hani :)

Eğlence mekanlarında daha kolay arkadaş edinilir diye düşünüyorum

Bence arkadaslık dostluk her yasta gerekli.. insan ailesine bile anlatamadığı sorunları bazen arkadası ile paylaşıo.. istediğinizde haklısınız.. sizin gibi düşünüp yalnızlık hisseden vardır bence çevrenize daha dikkatle bakın inşallah bulursunuz

Eşim benim de arkadaşım, ama kızkıza takılmayıda çok özledim, benim de etrafımda komşu vs var görüştüğüm kişiler ama çok nadiren görüşüyoruz. Samimi muhabbetli ortamları çok özledim. Bende artık soguklaştım, üzülüyorum ama insanlarla samimi nasıl olunuyordu unuttum, şahsi hislerimi düşüncelerimi paylaşmıyorum pek kimseyle, sadece yüzeysel gündelik konuşmalar. Ama derim muhabbetleri çok özledim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…