Yurtdışında yaşamanın zorlugu

Bende yaklasik 4yildir yurtdisinda yasiyorum. Turk insaninin sicakligi samimiyeti misafitperverligi baska hic bir millette yok. Yemeklerimizi bende cok ozluyorum. Bizim cektigimiz en buyuk sikinti ekonomik olarak tr.den daha asagi bir ulkedeyim. Miller bizi tr.de agactan para topluyor zannediyor. Yok oyle bisi.

Birde turk dizileri meshur burada. Turkiyedeki her kadini bihter gibi takip takistirip el el ustunde oturuyor butun gun paytak paytak evde geziyor zannediyorlar. Hepimiz bogaz manzarali evlerde bolluk icinde yasiyoruz hizmetciler etrafimizda dort donuyor onlara gore. Kizlar turk erkeklerine bayiliyor. Yeterki biri onunla evlensin tr.ye yerlessin.

Neden çoğunluk yemek olayını sıkıntı yapmis anlamadim. Türkiye'deki sebze meyvenin hepsi olmasa da cogu var buralarda. Yemeğini kendin yaptiktan sonra ne sıkıntısı var ki? Ben is yerine evimden getiriyorum oh mis.

Konu sahibinin olaya cok duygusal yaklastigini dusunuyorum. Ozlem olmasi cok dogal ama bu duygunun en uste cikmasina izin vermemek, durumu kabullenmek hatta tadini cikarmak gerekir. Türkiye'de gecenin saat ikisinde bir kadin olarak bisikletle evinize gelmeniz belkide imkansiz. Ben bu ozgurlugu seviyorum. Kadin olarak guclu hissediyorum kendimi. Burda yillardir hic laf atilmadi bana tek tuk olmussa da bu kisiler yine yabanciydi. 14 15 yilin sonrasinda Türkiye'ye alismam nerdeyse imkansiz gibi. Kendimi yari hollandali yari turk hissediyorum ben. Bundan da gocunmuyorum hicbir sekilde milliyetci degilim. Egitimiyle sistemiyle mutluyum burda oldugum icin. Bence sizde mutlu olmaya bakin emin olun pozitif yanlari cok fazla. Siz hep negatif yanlarini goruyorsunuz bunlari gozunuzde buyutuyorsunuz yapmayin. Ama gerçekten olmuyorsa tr de de yasayabilirsiniz. Donmeyi dusundunuz mu??

Ekleme: Evet kesinlikle sevgili Mismo. Tr de bizi burda ekmek elden su golden yasiyor zannediyorlar. Ben hollanda'ya geldim 15 yasimda calismaya basladim. O yastan sonra kendi kendimi gecindirdim, okul masraflarimi kendim cikardim. Tr de kuzenler babandan aliyorsun paralari felan diyorlardi. Ben hem okuyup hem calisiyorum dedigimde inanmiyorlardi. Ben babama su ana kadar otobus parasi bile sormadim. Hicbir yerde hayat bedava degil ama bizde ekmegimiz icin cok calisiyoruz. Burdaki genclik yazin gordugu turkiyeye heves ediyor oysa gercekler cok baska.

Son düzenleme:
Cok merak ettim neresi orası ?

Al benden o kadar. Ama alisìyorum yavas yavas.
Ne zamandir burdasiniz? Niye geldiniz?

Madelief ulkenin ekonomik durumuna gore degisiyor sanirim. Eger iyi bir avrupa ulkesindeysen turkiyedekiler seni rahatta saniyor. Ekonomisi turkiyeden daha asagi bir ulkedeysen tam aksi turkiyede hersey cok rahat zannediliyor. Halbuki dunyanin neresinde olursan ol calismayana ekmek yok. Emeksiz olmuyor hicbir sey.

Konu almanyada degil yurt disinda yasamak da bunu spesifik olarak almanyaya indirgeyeceksek bu konuda saglam bi belgesel izlemistim 2. 3. kusaklarin yani tamamen orada dogup yetisenlerin yasadigi kulturel sorunlar ve gordukleri sosyal muameleler senin yazdigin gibi pembe degil

Konuyu siyasete cekmissin de turkiyede her vatandas ayni sartlara sahip ve dileyen diledigi gibi yasiyor. Ben de tabii ki iyi standartlarda yasayan bi insanim. Kendini gelistiren her insan da yasar. 80lerde kaldi senin dedigin isler

Almanyada 30 dk doktor beklesem mevzu cikaririm trdee??!!! yazmissin bi yerde sen en son ulkeye 90larda giris yaptin heralde randevunu alip saatinde isini hallediyosun ustelik ozel hastanelerde de devlet guvencesiyle. Yurt disinda yasayan arkadaslarim tum hastalik durumlarini turkiyede halletmeye calisiyo

Yasadigin yerde mutlu olman guzel bunu her mesaji alintilayip yalan yanlis seylerle ozvatanini asagilamana gerek yok bi aidiyet duygusu gelistirdiysen bunu ifadenin yolu anavatana saldiri degil

Son düzenleme:

ben 1. öz vatanimi assaglamadim. SADACE BUNLAR GERCEKLER: SEN BELKI FARKINDA DEYILSIN AMA TÜM DÜNYA FARKINDA. Türkiyede ekonomi 0...endüstri 0...fakirlik 80%...kadin haklari 0...insan haklari 0
BUNLARI GÖRSEN BELKI TÜRKIYE SUAN BU HALDE OLMAZDI...

2. daha augustos ayinda tr´deydim...ve evet gecekondu ve cocuguna ekmegi cöpden cikartan insan gördüm. demekki sen Bebek´de geziyorsun....ve hala öz vataninin durumunu anlamadin galiba. SANA TR NIN GÜZEL HAVASI CARPMIS...biraz gerceklere yaklassan ikimizde rahat ederiz!
3. 80li yillarda kalan durumu aciklarsan memnun olurum...demekki gazeteler filan hep yalan söylüyor...tr de insan hakki olsun...kadin hakki olsun cooooook savunuluyor. kusura bakma unutmusum. mini etek giyince tecavüze tahrik etdi diyip savcilikdan beyaz kagitla cikan vatandaslar demekki tr de deyil baska yerde yasiyormus.
ve sen kesinlikle gecenin 3 de rahat yanliz evine gidebiliyorsun demi???

4. tr de her vatandasin ayni sartlara sahip olmadigini kendin yazmissin....özel okullar...özel hastaneler özel de özel...tr parasi olana güzel. Allah sana baya vermis galiba....demekki artik gözün tr de yasiyan insanlarini görmez olmus. ayyy...daha cok versin....bogazda balik güzelmis öyle duydum :)
Evet avrupada yasayanlar gelip estatik yaptiriyo tr de. özel alman veya amerikan hastanesinde...ucuz oldugu icin. bunu düsünemedin galiba- Euro YTL´nin 3 kati degerde oldugu icin... baska bir sebebi yok...yani kullanilan cihazlar zaten alman veya japon üretimi....ama neyse. ben unutmusum tr nin saglikli bir endüstrisin olmadugunu:) iyiki sen bile farkina varmamissin...

IYI UYUMALAR HANIMEFENDI

ben de sevindim benim gibi düşünen insanların olmasına. bize empoze edilen şeyleri, medyanın dayatmalarını kabul etmeyelim. kendimiz görelim, değerlendirelim öyle kabul edelim değil mi ama..

bu ülkemizde yaşanan çoğu şey burda da oluyor. Ya mesela Almanyada yaşayan arkadaşım ertesi gün hapı alırken ikna etmeye çalıştılar mesela sen doğurursun, yaşın uygun vs hani bu Türkiyede olsa yaygara kopar Avrupai olamadık diye, ya da mesela buranın metrosunda hırsızlıkla ilgili uyarılar var bildiğin çizgi film gibi o kadar çok olduğu için, Türk konsolosluğu da uyarıyor gelen Türkleri geçen bildiri yayınlamış çok güldüm. Çantama sımsıkı sarılmadan binemiyorum metroya, otobüse.

Başıma gelen bir diğer şey. Polise gittim sahte kontrat olayı başıma geldi. (Burada çok yaygın mesela bu, vergi ödememek için çok sık yapıyorlar) Ve polis bana ne dedi biliyor musunuz?
"ŞŞŞŞ"
Böyle bir şey mümkün mü, Türkiyede bir kadın olarak polise gideceksin, yardım isteyeceksin ve sana "şş" diyecek. Ülkelerinin adı kötü gözüksün istemiyorlarmış ve üzerini kapatıyorlarmış sonradan böyle açıkladılar. Adamlar ülkesini kötü göstermemek için suçu bile örtüyor, ben daha bir şey demiyorum

Yani siz hala Avrupa çok üstün sanın ya da beni Avrupa diye kandırıp başka ülkeye uçurdular bilemiyorum

Ben Türkiyemi tercih ederim, buraya 10 basar

Burayı okudukça yine geldiler bak

Benim İzmirdeki hayatımla buradaki hayatım arasında hiçbir fark yok. Orada da özgürdüm burada da özgürüm ve istediğimi yapabiliyorum

İzmirim daha tatlıştı hatta

Bizim sistemimiz buradakinden daha iyi, hızlı işliyor

Cehaletinden mi yoksa caps lock acik pembe harflerinden gozlerim kanadi bilmiyorum da seninle ayni zeminde kesinlikle muhatap olamayiz. En azindan gunluk bir ulusal bir kac da global yayin takip etmeni tavsiye ederim ya da herhangi bir sosyal tartismaya girmemeni. Iyi forumlar

HIC GÜLECEGIM YOKDU!!
SAG OL...GÜLDÜRDÜN BENI...KEM KENDINE HEMDE DIBE VURMUS CAHILLIGINE:
KUZUCUM, BEN SENIN GIBI SEDA SAYAN SHOW´DAN ALMADIM EKONOMI, IC VE DIS POLITIKA ÜZERINDEKI BILGILERIMI!!
NEYSE...AZ KANASIN...BELKI YEN KAN ÜREDIKCE BEYNINE AZ GIDER...BIDE DERIN NEFES ALMAYI DENE:::HÜCRELERIN CANLANSIN

Birazdan yoneticiler senin beynine kani gonderir hucrelerini canlandirir

BIDE TEHDIT EDIYOR. SEN GALIBA ITICE YAZMA SEKLINDEN BAYA HABERSIZ DURUMDASIN. BAK O BEYIN DENILEN ORGAN...ASLINDA BIR KAS...YANI KULLNADIKCA GEKLISIYO. TAVSIYE EDERIM. HOSUNA GIDECEKDIR.
Forum yoneticileri bu saatten sonra senin muhatabin ben degilim, onlar ogretirler sana ne uslupla konusursan benimle muhatap olabilecegini

Ya ne Almanya aşkıymış kardeş. Tamam almanya schokützel biz ee kaka

İnsan nasıl kendi ülkesinden bu kadar kopar, başka bir ülkenin bu kadar taraftarı olur anlamak çok zor.

Forum yoneticileri bu saatten sonra senin muhatabin ben degilim, onlar ogretirler sana ne uslupla konusursan benimle muhatap olabilecegini

SENINLE MUHATAP OLMA GEREKCESI DUYMADIGIM ICIN GALIBA SORUN OLMAZ.
YANI BIR BELGESEL BAKIP...ALMAYANIN POLITIK SORUNUNU ANALIZ EDEN BIR KISIYLE BEN ZATEN FAZLA MUHATAP OLAMAM. SIZ EGITIMINIZI NERDEN ALDIGINIZI ZATEN KENDINIZ SÖYLEDINIZ. AZ DAHA BELGESEL IZLERSEN BELKI ATOMU PARCALARSIN

Ya ne Almanya aşkıymış kardeş. Tamam almanya schokützel biz ee kaka

İnsan nasıl kendi ülkesinden bu kadar kopar, başka bir ülkenin bu kadar taraftarı olur anlamak çok zor.

ülkesinden kopan yokki. bende ilk mesajlarimda ülkemi cok sevdigimi belirtdim yeterince. ama bazen insanin durumuna sükür etmesi gerek. ve durumlar tr de toz pembe olmus olsaydi kimse zaten isci olrak almanyaya gelme gerekcesi duymazdi demi.
bence avrupada yasayan ve hala avrupayi kötüleyen gencler önce bir anne ve babalarini sorsunlar...niye geldiniz...ve hala niye burdasiniz diye... belki ozaman bazi seyleri anlamak daha kolay olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…