Zorla taburcu mümkün mü

Lattecim meraktan soruyorum. Hastayı kimse almıyor. Bakımrvi de yok. Böyle durumda doktorlar ne yapıyorlar o hastaları?

Mecburi hizmetteyken benim birlikte çalıştığım arkadaşımın başına geldi. Nöroloji servisinde felç nedeniyle tam 6 ay yattı hasta ajite değildi. Bakım hastasıydı. Kimsesizdi yasal olarak ama uzak akrabaları ölüp ölmediğini kontrol ediyordu ayda 1 gelip (miras için diye düşünmüştük) kimse sahip çıkmadı. Servisimizin hemşireleri vicdan yapıp besledi, kontrollerini yaptı. Arkadaş defalarca bakım evi için aradı sanki işi gücü yokmuş gibi. 6 ay sonra yer buldular. İnanılmaz bir olay ama kimsesiz hasta diye doktor, hemşire çekti şaka gibi.

Benim de başıma hastayı çıkartmak istemeyen yakınlar çok olurdu. Anlıyordum çünkü yürüyemeyen, yemek yiyemeyen, tam bağımlı olmuş insan bakımı korkunç zor. Ama hastanede yapacak bir şey yok. Evde bakım yapılabilecekse taburcu ederdik. Hasta yakınına hazırlanması için birkaç gün verirdik.

Fakat konuda anlatılan hasta çok ajite. Böyle bir hastaya psikiyatri konsültasyonu istenmemesinin imkanı yok. Doktora da zor yahu. Hemşireler ikide bir arayıp şikayet edip çıkarın bunu kurtulalım diye baskı yapıyordur doktora. Niye istemesin? Eğer gerçekten doktorun psikiyatri kons istemediğinden eminseniz başhekimle konuşun. Ajitasyonu bitmeden bakım evi almayacağını söyledi bu yüzden çıkamıyor deyin. Psikiyatri bu hastayı bence hayatta yatırmaz ama konsla yardımcı olur.

Sizin çözümünüz nedir o zaman böyle bir vakada ne yapsın konu sahibi?
1.derece yakını değilken bir çözüm bulmaya gayret ediyor. Evine götürmesi şartları itibariyle uygun değil. Kadını hastanede dahi zaptedemedikleri için al götür diyor doktor. Sosyal hizmetler hastanede biraz kalması gerekiyor nakil ancak öyle kolay olacak diyor. Pek çok açıdan değerlendirin.

Doktor nedn yönlendirmeyip ısrarla taburcu etmek istedi merak ettim cok garip değil mi

Uslubunuz da hep bu şekilde işte. Her an biri size saldıracakmis gibi bir tavirdasiniz. Neden beni kudurtsun. Ben doktorların bu birliği beni kudurtuyor mu dedim. Bu birliklerine hastayım dedim. Bu şekilde fanatik bir savunma diğer meslek gruplarında iyi ki yok. Peki step bu step oluyorsa hasta karnında unutulan makaslar vs nasıl oluyor. Doktor hatasının olduğu durumlar nasıl oluyor. Veya yakını hastaneye gelmiş ve henüz ölmemiş bir babaya senin kızın ölü amca ölü diyen doktor nasıl oluyor. Bu da step in bir parçası mı. İnsanın olduğu yerde hata olur. Pilotlarin da checklisti var. Sürekli alternatif hatalara karşı simulasyonla eğitim görüyorlar vs vs ama buna rağmen çok nadir de olsa pilotaj hatası oluyor. Ama siz doktorların fanatik savunma biçimi öyle bir hal ki. Allah kusursuzdur nasıl elestirirsin hata yapması mümkün değilmiş gibi bir tavra giriyorsunuz. Olabilir ama düşük bir ihtimal , nadir de olsa vs vs bu kadar bile hata payı ihtimalini düşünmeden yada dile getirmeden konuşuyorsunuz. Hasta yakını yağmur dese doktora ördek demiş oluyor. Kadın hastanın ne kadar saldırgan olduğunu anlatmış. Hala sizin bilmediginiz şeyler vardır diyorsunuz. Bizim bilmedigimiz sizin mesleki seyleriniz bizi ilgilendirmiyor ki. Bir ogretmen diyebiliyor mu sınıfta 40 kişi var 41. Yi alamam. Sağlık bakanlığı ile hiç mi iletişimi yok hastanenin..hiç mi psikiyatri servisi boş olan hastane yok Türkiye genelinde. Saldırgan bir hastaya konu sahibi ne yapabilir yahu. Bunun nesini savunuyorsunuz. Biber gazı mi siksin kadın hastanın suratına.

çok ilginç sebebi ne olabilir?

Hastasından bu kadar kurtulmak isteyen bir doktor(?) nasıl olur da hastayı psikiyatri servisine kitlemeyi düşünmez? Doktorun aklına gelmemiş midir sizce? Sizin de konuyu bilmeden doktora karşı tavır aldığınız gibi biz de meslektaşımızın yanında yer alırız. Aynı şeyi kendiniz yapmamış olsanız ciddiye alacağım

İşleyiş bilmiyorsunuz bir şey bilmiyorsunuz oturup konuşuyorsunuz. Sevk edilmiyorsa demek ki hasta sevk kriterlerini karşılamıyor. Bunu akıl edemiyor musunuz?

Olayın anlatılış şeklinde doktor başından savmaya çalışıyor ama sevk yapmıyor(?) Sizin bile aklınıza gelen bir şey hem de doktorun aklına mı gelmeyecek?

Neyi kendim yapmamış olsam o kısmı anlamadım. İşleyişi bilmemek de hasta ve hasta yakının sorunu değil ki. Ortada bir sorun varsa bunu devlet ve devlet kurumları karşılamak zorunda. Çadır gitmeyen bölge için devlet işleyiş var prosedür var açiklamasi yeterli mi mesela. Hayır değil. Konu sahibi hastasının saldırgan olduğu ile ilgili halüsinasyon mu görüyor. Sosyal hizmetlerin işleyişini de sosyal hizmetler anlatmış. O kurumun işleyişinin bir önemi yok mu? Demekki onların da kriterleri psikiyatriye sevk olmadan kabul etmesini karşılamıyor siz bunu akıl edemiyor musunuz? Kurumların isleyisleri, eksiklikleri, hakliklari ve haksızlıkları vatandaşı bağlamaz ki. Sosyal hizmetler eve götürmeyin diyorsa götürmeyecek.
Bunların hepsi bir devlete bağlı ya. Ayrı devletler değil. Hepsinin de bağlı olduğu bir bakanlık vs var. Konu sahibine baskı yapmak yerine kendi kurumuna baskı yapacak. Herkes üst birimine iletip gerekirse kurumlararasi iletişimle cozulecek olay. Saldırma ihtimali bulunan hastayi neden konu sahibi evine götürsun. Beyin cerrahisinde işi bitmiş olsa bile her an bir iğneyle sakinleşmesi mümkün olan bir sağlık merkezinde durma imkanı varken neden tüm riskleri göze alıp eve getirsin.

Sanki doktorun evine zorla mı yerlestirdi kadın. Devlet kurumu. Devletin çözmesi gereken bir sorun. Doktor konu sabibine baskı yapmak yerine 11 yıl okumuş eğitimli bir birey olarak amirine sorunu çözmesi gerektiğini talep edebilir sanırım.

Tıklım tıklım dolu olan ve dolu olduğu için kapısı açık giden minibuse kapıyı kapatır misiniz dediğimde beğenmiyorsan taksiyle git diyor. Bazı yolcular da bunu destekliyor mesela. Yok öyle kamuya hizmet verip işine geliyorsa demek. Hayır işime gelmiyor gelmek zorunda da değil. Güvenli yolculuk yapmak ve bunun düzeninin sağlanması ve bunu talep etmek lüks değil.
Ben demiyorum ki minibüs benim tam kapımın onunden geçsin ve ben mutlaka koltukta oturayım. Bunu talep etsem absürt ve lüks olur. Ama kapının kapalı bir şekilde güvenli gitmeyi talep etmek lüks değil.

Şimdi bu konuda da kadın sanki keyfi bir şey talep ediyormuş gibi yok öyle değildir diyorsunuz. Bir önceki konusunda da anlatmıştı. O zaman hastaneden taburcu olma durumu bile yoktu. O zaman da herkes eve götürme tehlikeli dedi. Bu kadının birinci derecede olsun veya olmasın sakinleşmesi lazım. Öteki mesleki detaylar kimi ilgilendirir. Ortada mecburi bir sorun var. Ve bu sorunun çözülmesi için konu sahibinin yapacağı bir şey yok. Kadını bu halde özel bir bakım evine bile kabul ettirmeyebilir. Kaldı ki uzun bir süreç olduğu için bir devlet kurumunda bakımevine yatırmak istiyor. Sosyal hizmetler de yeni açılmadı ya onlar da benzer süreçlerden geçen deneyimler yaşamıştır. Doktor 11 yıl okumuş , hastanenin işleyişi var ama sosyal hizmetler bakkaldan bozma bir kurum mu. Ordada tecrübeler neticesinde kararlar alınıyor ediyor. Orda da bir yanlis işleyiş varsa yine de konu sahibini baglamiyor.

Neyse bu tartışmaları uzatmak da gereksiz. Konu sahibi siz mecburen sosyal hizmetleri dinleyeceksiniz. Çünkü uzun vadede yatması gereken yer orası. Oranın prosedürüne uymak sizin için şu aşamada daha doğru. Baskıda hissetmeyin kendinizi.

ya ben merak ediyorum burada 383838 kadının aklına gelen şey doktorun aklına gelmemiş mıdır ?
bu özgüven nerden geliyor ya ?

Yazdım yazdım sildim..Sizin bu ego nerden geliyor? Sadece derdini anlatan ve destek isteyen bir kadın var? Direk saldırgan ve fanatik biçimde görmediğiniz şeyi savunmak neden?

Kalinlastirdigim yer konunun ozu aslinda. Konu sahibine baski yapmak en kisa cozum yolu gibi geliyor olabilir ama bu konunun ozunde efektif degil. Devletin bir kurumu hastanede kalacak diyor, diger kurumu asla tutamam istemiyorum servisimde diyor. Buna cozum bulmasi gereken kisi vatandas olamaz ki isleyisi bilmek zorunda da degil zaten. Devletin kurumlari kendi arasinda cozmek durumunda bu sorunu.

Devletin hastanede kalsın dediği kurum buna karar verecek bilgide değil ki . O zaman doktor da desin ki sosyal hizmetlerde kalacak yer bulsunlar. Böyle işleyiş olabilir mi sizce ? Kaldı ki sosyal hizmetlerde biri bunu sözel söyleyip geçiyor ispat olacak bir yazı bile yok .. normalde hastanın beyin cerrahide taburcu vakti gelmişse hekim taburcu eder .psikiyatrist
kons attı belki de yatış önerilmedi bilemiyoruz. Psikiyatri kontrolünü eğer istiyorsa yakınları tekrar götürür. Süreç böyle herkesin kendi talebiyle ilerlerse hastanede işler yürümez ki. Bilenin dediğini yapmak gerekir ö

Yazdım yazdım sildim..Sizin bu ego nerden geliyor? Sadece derdini anlatan ve destek isteyen bir kadın var? Direk saldırgan ve fanatik biçimde görmediğiniz şeyi savunmak neden?
sabaha kadar istediğinizi yazabilirsiniz
sizin gibi insanların fikirleri zerre umrumda değil.

burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?

konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…