- 27 Nisan 2012
- 15.632
- 18.726
- 498
- Konu Sahibi mermaid2608
-
- #141
hadi inşallah olur bu seferSu anda hastaneden refakatçi aradı.Sosyal hizmetler defalarca aramış.Doktor psikiyatriste cons atmayı kabul etmemiş.bashekimlige gitmiş olay.bashekimlik tarafından psikiyatriste istek yapılmış.ve enabiza şu anda bilgi girdi.
bakın ben en başından beri öneri yazmadım sadece hekimin suçu olmadığını anlatmaya çalışıyorum.burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?
konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?
konu sahibinin güncellemesi açıklayıcı oldu.burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?
konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?
Psikiyatri servisinde yer olmadığı için kabul etmiyor olabilirler.burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?
konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?
milyon kere açıkladım hala bunu çıkarıyorsaniz yazdıklarımdan yapılacak bir şey yok.konu sahibinin güncellemesi açıklayıcı oldu.
ne zaman doktorlarla ilgili eleştirel bir şey yazılsa, doktorların da insan olduğunu, hırsları ve zaafiyetleri olabileceğini, aralarında işini hakkıyla yapmayanlar olabileceğini imkansız kabul ederek yorumlar yazıyorsunuz. bu mesleğin saygınlığı zedelenmesin istemeniz çok doğal, bence de öyle olmalı, ama bu tavırla daha da çok zedeleniyor. her doktor-hasta anlaşmazlığında “hayır kesinlikle yalan var, doktor böyle yapmaz, siz tıp okumadınız nereden bileceksiniz” gibi bir tutum komik çünkü.
ama küçük bir il/ilçe değilse başka hastanelerin birinde vardır.Psikiyatri servisinde yer olmadığı için kabul etmiyor olabilirler.
bunu sadece bu konudaki yorumlarınız için yazmadım, başka konularda da konu sahibinin haklı olabilme payını hiç düşünmeden yaptığınız yorumlardan ötürü yazdım. mümkün olduğunca ne doktora ne de acile gitmiyorum, çocuklarımı götürmüyorum doktora külfet olmamak adına. sistemin içinde yaşadıkları zorluklardan haberdarım, toplumun içinde yaşadıklarından da haberdarım, bunlar için üzgünüm ama bu işini iyi yapmayanlar olmadığı anlamına gelmiyor, diğer bütün alanlarda olduğu gibi.milyon kere açıkladım hala bunu çıkarıyorsaniz yazdıklarımdan yapılacak bir şey yok.
yazık sadece bu ülkenin hekimleri keşke dünya standartlarında hasta baksalar , meslektaşları 10 hasta bakarken kendileri 100 hasta bakmasalar.
acilde 500 hasta bakilmasa kişi başı.
çünkü bu ülkenin halkı cidden bunu hak etmiyor.
böyle bir çalışma stili olamaz , keşke herkes çalışması gerektiği kadar çalışsa da sistemin o zaman ne halde olduğunu görsek.(bunu bütün sağlık çalışanları için söylüyorum )
birbirimizi savunmamız bile gözünüze batıyor.
keşke herkes hak ettiği şekilde tedavi görse de herkes rahat etse.
burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?
konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?
Belki yanliş düşünüyorum bilmiyorum ben bu konuda çok farkli birşeye takıldım. 85 yaşında bir hasta neden beyin amaliyatı ediliyor zaten yaşayacağı ömür ne kadar ki? Şimdi bu sekilde yaşatmış oldular ama bu yaşamak mi? Kendi aile büyüklerimizde de yasadım belki o yuzden hassasım bilemiyorum bu konuda dedem 90 yasında agızdan beslenemeyecek durumdaydı aynı zamanda alzemier mideden delindi ordan beslendi. Sonra bagırsaklari dışarı alindi torba ile tuvaleti temizlendi. Aynı şekilde babaannem anneannem son zamanlarını bu sekilde daha sonra hastanede birsürü kablo ile aylarca yogun bakimda yatıp vefat ettiler. Genç olsa iyileşecek hayata devam edecek diyoruz ama 85-90 yaşinda hastalari bu kadar yatalak biçimde yaşatma cabasini anlayamıyorum. Zaten yaşadıklarının bile farkında değilken birsürü ilaç kablo aci. Ne bileyim bu bana hiç vicdani gelmiyor rahat rahat ölemiyor bile insanlar artık.
Bizimkiler doktora götürelim mi dediler, bekleyin dedim
Evde beklettim sonra götürüldüğünde 2 güne vefat etti
Arkadaşlar psikiyatride yatak da olmayabilir başka bir sebep de olabilir burda hasta yakını beyanıyla psikiyatri hekimini mi eleştirmek doğru . Ben mi yanlış düşünüyorum? Her psikiyatri hastası yatış almıyor psikiyatride. Kaldı ki şuanki servisinde taburcu durumuna geçmiş. Evde ilaç tedavisi ya da poliklinik kontrolünü uygun bulmuştur hekim ?burada beyin cerrahı haklı, doğru diyorsunuz. ben prosedürü sizin kadar iyi bilmiyorum ama diyorsunuz ki kesinlikle psikiyatri görmüştür, konsültasyon da yapılmıştır ama çeşitli sebeplerle kabul edilmemiştir. böyle bir hasta psikiyatriye neden kabul edilmez? bu ilk sorum. yani psikiyatrinin kabul etmemek için haklı gerekçesi ne olabilir? bu hastayı psikiyatri sekinleştiremiyorsa kim sakinleştirecek?
konu sahibinin bakmakla yükümlü olmadığı ve haklı sebeplerle evine almak istemediği bir hasta var malesef ortada. psikiyatri kabul etmiyor her ne sebeptense. sosyal hizmetler yardımcı olmaya gönüllü ama diyor ki benim alabilmem için bu hastanın sakinleşmesi lazım. öyleyse bu hastaya ne olacak? sizin öneriniz nedir?
Ben sadece psikiyatri neden yatırmaz dediğiniz kısma yorum yapacağım :) yatırmazbenim çalıştığım hiçbir hastanede böyle bir hasta yatırılmaz. Bizim de beyin damar tıkanıklığı sonrası ajitasyonu olan çok hastamız oldu hiçbirini yatırmadılar. Psikiyatri daha çok primer kendi hastasını yatırır (yani başka hastalığa bağlı ortaya çıkmış ajitasyon, deliryum gibi durumlarda sadece konsültan olarak onu yap bunu yap derler, günlük gelirler ama servise almazlar.
Maalesef Türkiyede dnr yok. Yani geri döndürme diye bir şey yok suç. 92 yaşındaki kadına kalp masajı yaparken çok sorgulamıştım ama doktorlar çalıştığı ülkenin yasalarına bağlı.
Hem de bazı hastalar beyin ameliyatından çok ciddi bir şekilde yararlanabiliyor. Yani kadıncağız tam da düzelebilirdi. Bilemiyorsunuz kime ne olacak. Yatalak olan hastanın (6 aydan uzun sürmüş ve fizik tedavi de işe yaramamışsa) yaşı da varsa kötüleşmede yoğun bakımda aylarca yaşatılıp yatak kaplaması ve sonunda ölmesi çok büyük sorun ama. Benim babaannemin teyzesi 104 yaşımdaydı. Her gün ölmek isterdi (eli ayağı tutuyordu ama çok ağrıları vardı) sonunda kötüleşti su içmesi azaldı. Bizimkiler doktora götürelim mi dediler, bekleyin dedim. Doktora gitse yoğun bakımda 3 ay daha yaşardı belki ölmeden önce ona yaşamak denirse. Evde beklettim sonra götürüldüğünde 2 güne vefat etti kurtuldu kadıncağız. Bu yüzden bu iş hasta yakınlarına düşüyor. Son dönem ölümü bekleyen asla iyileşemeyecek çok ileri yaşta yakınlarınızı hastaneye hemen götürmek çok mantıkla verilmiş bir karar olmayabilir.
Ya rabbel alemin. Bir kere daha anlatıyorum. Hasta sevk edilecekse 112 aranır. 112 sevk kriterini karşılıyorsa sevk evrakları hazırlanır yer aranmaya başlanır. Yer varsa sevk edilir. Edilmiyorsa sevk kriketini karşılamıyordur. Her hastada sizin sandığınız gibi yatış kriterlerini sağlamıyor. Hospitalizasyon için kriterler var. Demek ki doktor yatırmamayı uygun görmüş. Demek ki bu hastalık sandığınız gibi hastanede tedavi edilmiyor.Neyi kendim yapmamış olsam o kısmı anlamadım. İşleyişi bilmemek de hasta ve hasta yakının sorunu değil ki. Ortada bir sorun varsa bunu devlet ve devlet kurumları karşılamak zorunda. Çadır gitmeyen bölge için devlet işleyiş var prosedür var açiklamasi yeterli mi mesela. Hayır değil. Konu sahibi hastasının saldırgan olduğu ile ilgili halüsinasyon mu görüyor. Sosyal hizmetlerin işleyişini de sosyal hizmetler anlatmış. O kurumun işleyişinin bir önemi yok mu? Demekki onların da kriterleri psikiyatriye sevk olmadan kabul etmesini karşılamıyor siz bunu akıl edemiyor musunuz? Kurumların isleyisleri, eksiklikleri, hakliklari ve haksızlıkları vatandaşı bağlamaz ki. Sosyal hizmetler eve götürmeyin diyorsa götürmeyecek.
Bunların hepsi bir devlete bağlı ya. Ayrı devletler değil. Hepsinin de bağlı olduğu bir bakanlık vs var. Konu sahibine baskı yapmak yerine kendi kurumuna baskı yapacak. Herkes üst birimine iletip gerekirse kurumlararasi iletişimle cozulecek olay. Saldırma ihtimali bulunan hastayi neden konu sahibi evine götürsun. Beyin cerrahisinde işi bitmiş olsa bile her an bir iğneyle sakinleşmesi mümkün olan bir sağlık merkezinde durma imkanı varken neden tüm riskleri göze alıp eve getirsin.
Sanki doktorun evine zorla mı yerlestirdi kadın. Devlet kurumu. Devletin çözmesi gereken bir sorun. Doktor konu sabibine baskı yapmak yerine 11 yıl okumuş eğitimli bir birey olarak amirine sorunu çözmesi gerektiğini talep edebilir sanırım.
Bacım anlatma boşuna. Çok denedim anlamıyorlar. Hastanede işleyişten haberleri yok idea ülkelerinde yaşıyorlar. Tek hasta kendilerinin hastaları sankiArkadaşlar psikiyatride yatak da olmayabilir başka bir sebep de olabilir burda hasta yakını beyanıyla psikiyatri hekimini mi eleştirmek doğru . Ben mi yanlış düşünüyorum? Her psikiyatri hastası yatış almıyor psikiyatride. Kaldı ki şuanki servisinde taburcu durumuna geçmiş. Evde ilaç tedavisi ya da poliklinik kontrolünü uygun bulmuştur hekim ?
son sınıfta kardiyoloji stajindayken 87 yaşındaki bir hastaya kalp pili takılmıştı,Öyle ama hasta yakınları da kendini vicdanen rahatsız hissediyor ölümüne sebep olmak istemiyorlar. Ama düşünüyorum yaşlansam evimde yatagımda başimda sevdiklerimle duayla vefat etmek isterim. Zaten ölecegi belli olan 90 yaşlarinda insanın hertarafını kablolarla delip aylarca yogun bakima hapsetmeyi kim ne derse desin vicdanım almiyor benim.
Alzehimer gibi duruyor nöroloji de bakıyor isterseniz oraya da randevu alın o da yatırabilir uyutacak ilaç verecekler altı üstü bu yani psikiyatri de muayeneden sonra yazar dedem de gece kaçardı bir kez kapıyı tornavida ile sökmüş kaçmıştı çok uzak bi yere kadar yürümüş polis aramıştı sonra doktor uyutucu ilaç vermişti uyuyarak geçirdi bir daha zamanlarınıBugün heyet için gezerken sürekli burası genelev diye bağırdı.Hemsireler birilerinden para topluyor, doktorlar birilerini pazarlıyor, hastabakici refakatçilerle birlikte yatıyor. Onune gelene tekme atıp, refakatçiyi serum hortumuyla bogmaya kalktı.20 saattir kesintisiz imdat polis diye bağırıyor. Kesinlikle beyin cerrahi olamaz.Gercekten sakinleştirilmesi lazim
Teyzem de koronadan dolayı yoğun bakımdaydı doktorlar entübe ettiler tansiyonu hep düşüyordu bir gün kalp masajı yaptık döndürdük dediler ama her an bir şey olabilir dediler 1 hafta sonra öldüson sınıfta kardiyoloji stajindayken 87 yaşındaki bir hastaya kalp pili takılmıştı,
bir kaç gün sonrada yoğun bakimda arrest oldu.
kadına tam yasal süre olan 45 dakika kalp masajı yaptık ağzından burnundan kan geldi resmen, aspire ediyosun ediyosun bitmiyor.
o kadına çok üzülmüştüm ben.Bu şekilde ölmek istemezdim açıkçası
dahiliye stajimda da 30lu yaşlarda bir kadın vardı , lenfoma teşhisi vardı uzun süredir.
tam bir ay serviste her sabah pansumanini yaptım , kadinla ilgilendim.
son nöbetimde trombositi birden düştü kanaması başladı ve arrest oldu yine ben başındaydim
neyse mavi kod filan döndürüldü ama o kadar üzüldüm ki , dahiliye yoğun bakıma indirdik.
ve bir şey olursa müdahale etme demişlerdi o günkü asistana.
gece asistanla konuştum her şekilde müdahale ederim dedi , kadın 2 gün sonra öldü.
o an orada değildim müdahale edildi mi ne oldu bilmiyorum.
iki hastaya da farklı nedenlerden dolayı çok üzüldüm.
Arkadaşlar psikiyatride yatak da olmayabilir başka bir sebep de olabilir burda hasta yakını beyanıyla psikiyatri hekimini mi eleştirmek doğru . Ben mi yanlış düşünüyorum? Her psikiyatri hastası yatış almıyor psikiyatride. Kaldı ki şuanki servisinde taburcu durumuna geçmiş. Evde ilaç tedavisi ya da poliklinik kontrolünü uygun bulmuştur hekim ?
Burada bi komşumuz kalp krizi geçirdi acile götürmüşler anju yapmak için ertesi gün çağırmışlar gelmeyeceğim demiş imza atmış doktor madem vereceğim ilaçları kullan demiş kadın eve dönünce tüm aile efradını çağırmış ben öleceğim hepiniz hakkınızı helal edin beni sakın yoğun bakıma hastaneye yollamayın evimde ölmek istiyorum benimle fotoğraf çekinin hatıra kalsın demiş ama bunları hep gülerek söylemiş hiç üzülmeden mutlu mutlu söylemiş 2 gün sonra da ölmüşÖyle ama hasta yakınları da kendini vicdanen rahatsız hissediyor ölümüne sebep olmak istemiyorlar. Ama düşünüyorum yaşlansam evimde yatagımda başimda sevdiklerimle duayla vefat etmek isterim. Zaten ölecegi belli olan 90 yaşlarinda insanın hertarafını kablolarla delip aylarca yogun bakima hapsetmeyi kim ne derse desin vicdanım almiyor benim.
ya şu ne kadar doğru ve ne kadar incitici bir tespit. Modern hayatta ölüm bile gözümüzün önünde olmaması, kapalı kapılar ardında olması gereken bir şey olarak görüyoruz. İnsanların eskiden yatağında huzurla ölme lüksü vardı, bu devirde yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?