Cuma Zayıflama Yarışması 2. Takım

EPA ve DHA Nedir?
EPA ve DHA hepimizin yakından tanıdığı Omega 3’ü oluşturan iki önemli temel yağ asitleridir. Vücut tarafından doğal olarak üretilmeyen EPA ve DHA yağ asitlerine anne karnından başlayarak tüm hayatımız boyunca ihtiyaç duyarız. Vücudumuzun EPA ve DHA’dan yararlanabilmesi için mutlaka dışardan takviyeyle Omega 3 şeklinde alınması gerekir.

Genel olarak ‘yağ’ kelimesini duyduğumuzda, vücudumuza zarar veren, kilo aldıran ve yediğimiz besinler aracılığı ile vücudumuza aldığımız yağlar gelir. Fakat bütün yağlar sanıldığı gibi zararlı değildir.Yağlar doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş yağlar, daha sık karbon atomlarından oluşurlar ve hayvansal yağlar gibi oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Fazla tüketimi durumunda obezitenin yol açabildiği bütün tehlikeleri beraberinde getiren doymuş yağlar; margarin, tereyağ, süt ve süt ürünleri, palmiye yağı, kakao yağı, kümes hayvanlarının derisi ve yumurta sarısı gibi besinlerde fazlasıyla bulunur. Doymamış yağlar ise doymuş yağların aksine içeriğinde bulunan karbon zincirlerinin düzgün bir biçimde değil kırık bir şekilde yer aldığı dolayısıyla erime sıcaklıkları doymuş yağa oranla daha düşük olan yağlardır. Doymamış yağ, genel olarak bitkisel kaynaklı yağların içinde bulunur ve oda sıcaklığında sıvı haldedirler. Bunlara zeytinyağı, keten tohumu yağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar örnek gösterilebilir.

EPA ve DHA yağ asitleri soğuk denizlerde avlanan ve yüksek oranda Omega 3 içeren balık yağlarında bulunuyor. Ülkemizdeki deniz sıcaklığının uygun düzeyde olmamasından dolayı hamsi balığında az miktarda bulunun EPA ve DHA’dan tam olarak yararlanılabilmesi için günlük tüketiminin 3-4 kilo olması gerekiyor.

Doğal olarak EPA ve DHA üretmeyen hücrelerimiz, bu iki yağ asidini beyin, hafıza, zeka gelişimi, kalp sağlığı, göz sağlığı için yoğun olarak kullanıyor. Özellikle DHA tüketiminin çocuklarda günlük olarak 600 mg olması söylenirken; okuma bozuklukları, dikkat eksikliği probleminin de bir numaralı desteği olduğu vurgulanıyor. EPA ve DHA yağ asitlerinin aynı zamanda büyüme çağındaki çocuklarda öğrenme ve problem çözme yeteneğini artırırken, bebeklerde gözdeki retina tabakasının gelişimini desteklediği öngörülüyor.

Eğer bir bireyin bedeninde yeteri kadar EPA ve DHA varsa ani kalp krizleri, damar sertliği, eklem problemleri, zayıf hafıza, depresyon gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali daha az oluyor. Uzmanlar EPA’yı beyin, hafıza ve göz sağlığı konusunda önerirken, DHA’yı ise damar sağlığı ve kalp sağlığı konusunda öneriyorlar.

İhtiyacımız olan EPA ve DHA’yı vücudumuza kazandırmak için ise haftada en az üç kez 200 gr kadar yağlı balık tüketimi yapmak zorundayız. Bunun yanı sıra beslenme planımızda yeşil salatalar, keten tohumu ve cevizi de eklememiz gerekiyor. Balık sevmiyorum diyorsanız bu iki temel yağ asidinden yararlanmak için Omega 3 kapsüllerinden yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar:

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri
Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri
Prof. Dr. Ahmet Aydın

Krill Yağı mı? Balık Yağı mı?
Antartika sularında yaşayan, karides benzeri bir deniz kabuklusu olan kriller, Omega3’ün balık yağından sonraki bir üst kaynağı olarak görülmektedir. İçeriğinde Omega3 de bulunduran kriller, aynı zamanda kendilerine kırmızı rengini kazandıran ‘astaksantin’ adında çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Boyları 2 ile 6 santimetre arasında değişen kriller, Antartika denizlerinde yaşayan tüm canlıların faydalandığı zengin bir besin kaynağıdır.

1990’lı yıllardan itibaren başlayan ve önlemeyen balina katliamı sonucu çoğalan kriller; 2000’li yıllarda insanların da Omega 3 kaynağı olarak faydalanabileceği bir besin takviyesi olarak kullanılmaya başlandı. Balık yağı ise Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA’nın tek kaynağı olarak görülüyordu. EPA ve DHA yağ asitleri hafıza, zeka, beyin gelişimi ve aynı zamanda göz sağlığı için çok önemli olan, Omega 3’ü meydana getiren iki bileşendir. Balık yağı gibi en saf Omega 3 kaynağı olarak görülen krill yağı da keşfedildiğinden bu yana hep balık yağı ile karşılaştırıldı. Peki krill yağının benzeştiği ve ayrıştığı noktalar nelerdir?

Krill Yağı ve Omega 3
1) Astaksantin adında çok güçlü bir antioksidan içerir.
Astaksantin Nedir?
Astaksantin; somon balığına ve flamingoya pembe-kırmızı rengini veren bir pigment ve aynı zamanda beta karoten ve A vitamini benzeri olan bir antioksidandır. Krill yağını en önemli yapan özelliği ise; kana daha çabuk karışarak, antikanserojenik etkileri bulunmasıdır.
2) Orac değeri yüksek olan krill yağının kansere karşı koruyucu olduğu ve yaşlanmayı geciktirdiği birçok bilimsel çalışmayla desteklenmiştir.
Orac Değeri Nedir?
Vücudumuzda, birçok hastalığa neden olabilecek maddeler bulunur. Bu maddelerin yok edilmesi için yapılan orgizasyonun, emilim değerini belirtmek için kullanılan b ölçege orac değeri denir.. Bir besinin orac değerinin yüksek olması fazlaca antioksidan içerdiğini ve kansere karşı koruyucu olduğunu gösterir.
3) Krill yağı Omega 3’e oranla, -formundan dolayı- suda çözünebilen bir besindir. Bu özelliğinden dolayı vücudun krill yağından fayda sağlaması %98 iken balık yağında bu oran %60’tır.
4) Krill yağının faydalarıyla ilgili gençler üzerinde yapılan bir araştırmada; 3 ay ve 6 aylık düzenli kullanımlar sonucunda konsantrasyon ve odaklanma yeteneklerinin %46 arttığı gözlenmiştir.
5) Krill yağı ve Omega 3’ün vücudumuzdaki zararlı maddelerin etkileri azaltma yönünden özellikleri birbirinden ayrılır. Krill yağı bu görevde Omega3’ten 48 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir.
6) Krill yağı takviyesi, vücudumuz için hayati bir öneme sahip olan Omega 3’ün alınmasında en etkili yollardan biridir. Çünkü kriller en saf Omega 3 kaynağı olarak görülürler.

Kaynaklar:

Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi
Huriye Arıman Karabulut, İlhan Yandı
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Rize Su Ürünleri Fakültesi, 53100, Rize, Türkiye

essalmu-aleyküm :)
şu geçirdiğimiz 2 gün yemeyi abarttım
gerçi max 1400 kaloridir ama abarttım yani
bu hafta içinde taşınmayı düşünüyoruz :)
Yemeye dikkat edersem rahat ederim diye düşünüyorum :)

İnşallah taşınırken tartı bozulmaz

bir de önümüzdeki 1 ay içinde callanetics yapmayı düşünüyorum :) en azından kilo vermiş gibi gözükürüm

Ühüüüüü herkesler kilo vermiş ben aynıyımm ühüüü..
Oysa bigün önce 200 gr eksik çıkıyordum ben ama yaa
olmaz öyle ben kazandım en az 500 gr demistik

Kahvaltımı 6 da yaptım..

1 porsiyon türlü, 1 porsiyon bulgur pilavı, 4 dilim ekmek, 4 süs biberi, öncesi 1 kırmızı erik yedim..

Toplam 660 kalori...
4 dilim ekmek çok degil mi

sabah: ılık su, sirke, çörek otu yağı
tavada 2 yumurta, 2 etimek, domates
ara: 1 dilim ekmekten tost(oğluma eşlik ettim)
öğlen: malesef en 3 dilim ekmeklik lavaşta döner, 150 ml ayran
ara: 12g. çukulara, 50 kalorilik ice tea
akşam:1 nektarin, 4 yk mantı, 2,5 kase yoğurt, 2 tabak kara lahana, irmik helvası
akşam dediğim saat 7den 9a kadar

dünü yaşanmamış saymak istiyorum

bu sabah: çörek otu yağı, elma sirkesi,
60g. sucuk , 2 yumurta, 2yk irmik helvası

ara: 2,5 dilim tost[/QUOTE]bence akşam fazla olmuş

kızlar kendimi yavaş yavaş toparlıyorum dün yürüyüşe başladım yediklerimi biraz azalttım inş düzene girecek
İnşallah canım

yolun açık olsun iyi tatiller

Bi kaç gündür Yogundum bende dün arkadaşlar vardı çok abartmadim ama yedim benim için şu 3 gün diyet açısında n kötüydü ama bu sabah toparlanmaya başladım
menüm
sabah peynir 6zeytin domates çay 1 yumurta ara su rezene
öğlen 5 yk semizotu 1 kase kısır

Suan itibariyle temizlik yerlesme misafir derken bugunu kapattim Insaallah.
Listeye pazartesi basliycam umarim.yarin piknik dusunuyorum kesin kaciririm.
Herkese iyi aKsamlar

Akşam 1 kase domates çorbası 1 tabak semizotu salata
birax cekirdek 2 küçük tarçınlı kurabiye olmasaydı iyiydi

Bende bugün,
Sabah: 1 haşlanmış yumurta,yarım domates,1 salatalık

Öğle:1 tabak kısır,3 kakaolu kurabiye,1 çay

Ara:1 kase kısır daha sonra 1 fincan Türk kahvesi

Akşam:yarım porsiyon bezelye yemeği,yarım porsiyon makarna.

Bugün spor yapamadım maalesef,ama telafi edeceğim.

Suan itibariyle temizlik yerlesme misafir derken bugunu kapattim Insaallah.
Listeye pazartesi basliycam umarim.yarin piknik dusunuyorum kesin kaciririm.
Herkese iyi aKsamlar

Canım piknik gündüz olur, sen akşam menüsünü ayarlayarak toparlarsın olur bter..
olmaz öyle ben kazandım en az 500 gr demistik

4 dilim ekmek çok degil mi

Sabahın köründe yapıldığı için çok değil kanımca, ama acaip acıkmıştım..4 de kalkmştım birde..

Bugünkü menüm
Sabah
bir dilim kepek ekmeği, bir çay kaşığı bal, bir ince dilim salam, 4 zeytin,peynir, bir bardak Rezene çayı
Ara
iki tane küçük şeker
öğlen
kepek ekmeğine sandviç
Aksam
3 kaşık bulgur pilavı üstüne iki kaşık yağsız kusbasi kavurma, bir bardak acı salgam
2 lt su

Hayirli yolculuklar iyi tatiller

Herkese gunaydinn.kaptancim ruyamda krill yagi bulmaya calisiyodum.bugun arastiricam bakalim.daha once seker hastasi bir akrabam kullanip sekerine iyi geldigini soylemisti.bakalim ne kadarmis?
Herkese iyi pazarlar az kaloriler.
Bide siyahbeyaz ve seldomdan hala haber yok.ikisinide merak ediyorum Insaallah iyilerdir

• Herkez tatile gitti kimse yok sayfada kizlar

Herkese merhabalar.Kimse kalmamış gerçekten ama ben yazayım yine de :)
Bugün dışarıda yedim yemeği biraz abarttım o yüzden.

Öğle yemeğim tavuktan oluşuyordu.2 kanat,3 parça kemiksiz tavuk,küçük çörek tarzı ekmek,bir de orta boy kola içtim.

Daha başka birşey yemedim ama en az 2 mil leslie ile yürüyüş ve 30 day shred in 1. levelini tamamlayacağım bugün.

Bol bol su içmeye çalışıyorum,yatmadan önce de yeşil çay içeceğim umarım.(sevmiyorum da pek)

Herkese iyi akşamlar.

Ben de hafta içi araştırıcam canım fiyat felan..Şimdilik omega3 üm var kullanıyorum ama krillyağı daha süpermiş..

Bugünkü menüm

Sabah
Bir dilim kepek ekmeği, bir çay kaşığı bal, bir ince dilim salam, 4 zeytin,peynir,bir çay kaşığı tere yagi, bir bardak Rezene çayı

Ara

Bir meyveli yoğurt, redbul

öğlen

Brokoli salatası (yogurtlu)

Aksam
1 tabak sebze yemeği, yoğurt, 2 dili kepek ekmeği
5 tane kuru hurma
1 lt su

Herkese gunaydin bugun diyete baslama gunu.aksam biraz sitede gezdim kaptancim seninde ictigin sarimsak tursusundan yapicam umarim fayfasi olur.
Sabah kahvaltim bir kase nesfit bir avuc uzum
ayguncum hem redbullu niye iciyosun canim.senin bebisin varmiydi rezene iciyosun ondan sordum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…