2008 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

HAMİLELİK REFLÜSÜNÜN NEDENİ HORMONLAR
Mide de yanma, bulantı ve mide suyunun ağıza gelmesi... Reflü hamilelik sürecinde birçok anne adayının ortak derdi. Hamilelik reflüsü ne büyüyen karınla ne de çocuğun saçı ile alakalı. Tek nedeni hormonlar! Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar bizi hamilelik reflüsü ile ilgili bilgilendirdi.
Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde çok sık görülür. Reflü de gebelerde çok sık görülür ve bunları her zaman birbirinden ayırt edemiyoruz. Ama gebeliğin bulantı ve kusmaları genellikle 4. aydan sonra geriler. Reflü şikayetleri doğum eylemine kadar devam eder. Doğumdan sonra ise giderek hafifler ve kaybolur.
Reflünün nedeni yalnızca göbek değildir. 3 aylık bir bebeğin boyutu 9-10 santimdir. Böyle bir hacim, mekanik olarak reflü oluşturamaz. Demek ki başka faktörler sorumludur. Buradaki asıl neden hormonlardır, özellikle de kadınlık hormanları östrojen ve progesterondur. Reflü daha çocuk ufakken başlar ve bu şekilde devam eder. Hamilelikte reflü sıklığı yüzde 30-50'dir. Genellikle kadınlardaki ilk reflü atağı hamilelikte başlayabilir. Reflüsü olan kadın, hamile kalınca şikayetleri ağırlaşabilir.
TEDAVİSİ BEBEĞE ZARARLI MIDIR?
Gebelik sırasında hiçbir medikal ilaç almadan sadece önlem alsanız bile, doğumdan sonra reflü giderek düzelir ve kaybolabilir. Doğumdan sonra hiçbir arıza bırakmaz. Reflünün varlığı bir hamile için doğumu zorlaştırmaz. Zaten gebelikte izin verilen medikal ilaçlar günü kurtarır. Var olan şikayetleri giderir.

Hamilelerde de diğer reflülerde olduğu gibi önce bazı önlemleri tavsiye ediyoruz. Hastalara, dolu mideyle uzanmamaları, sık ama az yemeleri ve yataklarının gövde kısmını uzatmaları gibi tavsiyeler veriyoruz. Bu önlemlerle düzelmeyen hastalar için ise en güvenli ilk adım antiasitlerdir. Hamilelere ilaçlar kesinlikle jinekolog ve gastroenterolog eşliğinde önerilmelidir. Hamilelerde cerrahi tedaviyi ya da endoskopik tedavileri düşünmeyiz.

HAMİLELİKTE REFLÜ RİSKİ ARTIYOR!
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer:
Gebelikte artan kadın üreme hormonu progesteron yemek borusunun ucundaki kapakçığın kapanma basıncını düşürür; bu da gebe kadınlarda reflü şikayetine neden olur. Her yaşta görülebilen ve kronik bir hastalık olan reflü gebe kadınların 3’te 2’sinde görülüyor. Gebelik ilerledikçe karın içi basıncı ve bunun mide üzerinde oluşturduğu baskı artıyor bu baskıda reflüye bağlı yakınmaları arttırıyor. Hastaların çoğunda yakınmalar ilk veya ikinci üç ayda başlıyor. İlerleyen aylarda yakınma sıklığı ve derecesi artarak ilerliyor. Gebelik sırasında ortaya çıkan mide reflüsü genel olarak hafif seyreder. Doğum sonrasında da yakınmalar kaybolur. Ciddi reflü komplikasyonları ise çok nadir görülür. Bu nedenle gastroskopi ve diğer ileri tanı yöntemleri genellikle gerekli olmaz.

İLERİ YAŞTA ANNELER ŞANSLI
Kişinin daha önce reflü yakınmaları bulunması ve önceden doğum yapmış olması gebelik reflüsü için risk faktörleri arasında sayılıyor. İleri annelik yaşı ise gebelik sırasında mide reflüsünden koruyucu bir etki yapıyor. İleri yaşta anne adayı olan gebelerde reflü yakınmaları ya hiç gözükmüyor ya da daha hafif seyrediyor.

REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN
- Çikolata, narenciye ve suları, domates ve domates ürünleri, hardal, sirke, naneli gıdalar, baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Kafeinli içecekler (kahve, çay, kola) kapakçık basıncını düşürdüğünden önerilmez.
- Alkol kapakçık basıncını düşürüp reflü oluşmasını kolaylaştırır.
- Seyrek ve çok yemek yerine, küçük miktarlarda ve sık yemek yiyin.
- Hızlı değil yavaş yemek yiyin, lokmalarınızı uzun süre ve iyice çiğneyin.
- İstirahat için uzanmak yerine, arkası kısmen yatan rahat bir koltukta dik oturmak önerilir.
- Yatmadan en geç 3 saat önce yemek yemeyi bırakın.
- Gebelikte çok su ve sıvı alınmalı. Ama bu sıvıları öğünler sırasında değil, öğün aralarında almanız mideyi çok şişirmeyip kapakçığa daha az basınç yükleyecektir.
- Gevşek, bol ve rahat kıyafetler seçin. Bel ve karın bölgesini sıkacak giyecek ve aksesuvarlar kullanmayın.
- Yatarken belden kıvrılmak yerine, dizleri bükerek yatmak mideye daha az basınç yapar.
- Gebelik sırasında sigara içilmeyin. Diğer zararlarının yanında sigaranın reflü yakınmalarını da arttırdığı biliniyor.
- Önerilen miktardan fazla kilo almamaya özen gösterin. Fazla kilo da sizi zorlar ve reflüyü tetikler.

İÇİNİZDEKİ BEBEĞİN DÜNYASI SİZSİNİZ!
Artık var edensiniz, içinizde oluşan, büyüyen gelişen bebeğinizin dünyası sizsiniz. Bu döneme özen göstermeli, dikkatinizi arttırmalı, vücut ikliminizi iyileştirmelisiniz.
Genelde beşinci haftalardan itibaren, hamileliğinize eşlik eden ufak tefek yakınmalar ortaya çıkabilir. Çıkmayabilir de!..

Peki bu yakınmalar nelerdir;
Çoğunlukla sabah bulantıları, bazen bu bulantılar şiddetli olup, yemeğin ardından kusma da olabilir. Koku duyumunda değişiklikler, bazı kokular ve yiyeceklere karşı tiksinti. Böyle hisseden gebelerde iştahsızlık olabilir ve hamileliğin ilk üç ayında kilo verebilirler. Tükrük salgısında artış, bulantısı olan hamilelerde tükrük artışı bulantıyı arttırabilir. Bazen de tam tersi olabiliyor. Büyük bir açlık duygusu, bazı yiyeceklere karşı aşırı iştah... Mide yanması, ekşime hissi. Besinleri yutmada zorluk, boğazda takılmış gibi hissetme. Sık idrara çıkma. Kabızlık veya ishal. Göğüslerde büyüme, ağrı ve gerginlik hissi. Yorgunluk ve uyku isteği. Bazen de tam tersi, aşırı enerji ve uykusuzluk. Duygusal tezahürler, ağlama, sinirlenme ve sevinçli olma hali. Bu değişimlere sebep olan hormonlardır.

İlk üç ay embriyo tarafından üretilen BHCG hormonu, hissedilen sabah bulantılarını yapar, adet görmeyi engeller ve hamileliğin devamını sağlayan progesteron hormonunun vücut tarafından daha fazla üretilmesini sağlar.

Hamilelik değişimlerini kontrol eden ve hamilelik boyunca önemli olan östrojen, progesteron hormonu, embriyonun tutunmasını sağlayacak rahim içi dokusunun kan damarlarıyla zenginleşerek hazırlanmasını, vücudun genişlemesini ve yağ dokusunun artmasını, göğüsteki süt kanallarının ve süt üreten alveollerin büyümesini, göğüs ucu ile çevresindeki kısmın renginin koyulaşmasını, derinin nemini arttıracak oluşumların gelişmesini sağlar.
Adrenalin, noradrenalin, endorfinler; kalp atışını hızlandırırlar ve duygusal değişiklikler
üzerinde önemli etkileri vardır.
Endorfinler mutluluk veren ve doğal ağrı kesici etkisi olan hormonlardır. Hamilelik sırasında artar ve doğum anında en yüksek seviyeye ulaşır.
Kortizon hamilelikte artar ve astım, alerji ve egzama gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Doğuma yakın zamanlarda artan, relaksin, oksitosin ve prostaglandin hormonları ise rahim kaslarının kasılmasını, rahim boynu dokularının yumuşamasını ve açılmasını sağlayarak doğumun gerçekleşmesine yardımcı olan hormonlardır.

ayşe öner

Kizlar Sizde De Oluyomu Bilmiyorum Ama Ben Ne Zaman Dişari çikacak Olsam Karnim Bi Sertleşiyo Geriliyo Eve Gelene Kadarda Geçmio Nedendir Acaba ? Sizde De Oluyomu? Acaba Benim Kizim Dişari çiktigimizi Anliyoda Onun Için Mi Beni Geriyo? Yoksa Benim Kizim Sokak Kizimi Olacak? Ne çok Soru Sordum Heee..

nihancıgımmm hemen canım yollarım nedemek... afiyet bal şeker olsun elvincigimizee ... ama elvincigime hee :))

ya kızlarr ne sıcaktır böle bend e baş agrısı var iki gündür kii anam neymiş buu bide dün banyo edip yattım... bugün hapşurmaktan bi hal oldum..
nihancıgım sen geldinm valla aklıma bende gripsinya ne zordur bacum yaa... hapşuruken dikkat edin kızlarr... şimdii yemek yapam.. kabak yemegi yapıcam.. herşeyii taksit taksit ediom :))))))
Aslıcıgım bag yormuyom kendimi bid ekuşumu uyuttum rahatım ohh bee:)))

selam kızlarr biz geldikkkkk:bbo:

bugün ilk defa yazıyorum..biraz iş yaptım yoruldum yaa.iş yapmak o kadar zoruma gidiyorkiiifisfisfisbuzdolabını iyice bi sildim tertemiz oldu ama...yoruldum..ağırlaştık yaa önceden hem buzdolabını siler hemde evi baştan aşşağı temizlerdim bişe olmazdı şimdi ufak tefek işler kabus gibi geliyor..Allah yardımcımzı olsun....
çok konuştumm:roflol:
ee siz nasılsınız....a.s.

Kıslar maç izlemeside heycanlı oluyor yaw..jeyyargeçen maçta hoplayıp zıplamak için ayaklandım eşim durdurduuuu:roflol:

bugünde yaprak dökümü varrr neyse maça kadar onu izleriz artık:icecream:

cnm bende katıldım ankete.linki yazmak için girdim sen benden hızlı çıktın , saol şeker :)

sehercim saol kuşum,kolay gelsin sana.annemde türlü yaptı bu akşam için. çok yorma kendini.grip olmak güsel deil hele hamileyken bi şi de kullanamıyorum ya böle enteresan bi durum yani,geçer inş yakında.
kübracım hoşgeldin cnm,sen de yorma kendini tatlım,bu arada duaların için teşekkürler Allah kabul etsin cnmcım

ÖZGE,AYLİN,SANEM,ELFİDA,MAVİŞ,MESLİMİNA,NERİİİ NERELERDESİNİZ YAHUUUU

valla kübracıgım ben büyük temziligi atlattım annem sagolsun :)) halılarımı yıkadı :) geçen haftada badanam olduu annem geldii temizligimede akşam işten dogru kıskardeşimle... şimdi bişim kalamdıı diebilirm... yanii ufak teefek şeyler onalrıda yavş yavaş hal ederiz... çok şükür... allah saglık verdikçe...

aminn canım inş hepimizin duaları kabul olur....a.s.

evet ya bazı kıslar hiç görünmüyolarr...nerdeisniz kızlarrrrfisfisfis

ohhhhhhhh valla afiyet olsun canım bende bayılırım türlüye helede annemin türlüsüne bitiyom yaa..:icecream::icecream: dün canım annem geçende bi salata turşu su yapmıştıı dün durduk yere aklıma bi gedlii oo alahım napcagımı şaşrıdım sanki yeniden aşeriyom :roflol: herif marketten aldı ama ben öle istemiyomki anneminki olcak illa... hafta sonu annnemde doya doyya yicem vallasırnaşık şey

benimde halı yıkayacak yerim yok.hoş olsa bile bu halde yıkayamamtatlicadiarzuyıkatmaya vercem.annem de yakında değilkii:çok üzgünüm:
ohh sen ne güzel bitirmişin işleriiii:):)

benimde halı yıkayacak yerim yok.hoş olsa bile bu halde yıkayamamtatlicadiarzuyıkatmaya vercem.annem de yakında değilkii:çok üzgünüm:
ohh sen ne güzel bitirmişin işleriiii:):)

evet canım ama annem sayesinde valla allah binkere razı olsun annemden ne dilegi varsa kabul olsun valla allahım onu darda bırakmasın... hep imdadıma yetiştii... canım annem benim... yoksa ben biraz zor kalkardım okadar işin altından...

ayy kıslar türlüde güsel olur hea bende yarın yapayım..nihancım afiyet olsunn..hele bide annen yapmışş daha güze:)l olmuştur...annelerin yaptığını başka olurr:çok üzgünüm:

yaaaa kızlarr benim oglanlar kıpır kıpır valla ... anam bi oturtmuyo bunlar beni yaaaaaa habire bişiler yiiym istiolar. yaaaaaaaaaa sonrada ceremesini çekiom gecelerii mideden:)

kıs benimkid eöylee hele son bi kaç gündür ağzım hiç boş durmuyorrtatlicadiarzucanım bişeler istiyorr..kendimi şuan balon gibi hissediyorumm:1ninca:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…