2009 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

Hiii küsmesin benim dünürüm seni öslemez olur muyum olumunekankayizsmile
Misafirlerin gitsin minnoşlarda hasta olmasın gelelim artık yafu değil mi? :dance::dance:

Ne güzel :)) siz geçen sene biz bu sene inşallah haziran da anne olucaz. maşallah minişlerinize :) zemuszemus

kızlar corbalara et suyu koymaya başladınız mı
ben etin direk kendini koyuyorum canım

kızlar ciğer dana ciğer di mi?ben de alayım olmazsa bugun.ama o yağda olur ağır gelmıyo mu bebişlere?
yağda yapmıyosun haşlayıp rendeliyosun dr öyle söylmişti bize
bu arada haziranın sonlarına kalanlardan biri olarak yağmurla derin 7.ayını bıtırıp 8 den gün aldılar bugün
nice aylara yıllara inş

Pınarım Emelim bende sizi çok ösledim...
GÜLİNNNNNNN seni de ösledimmm haaaa :)
beni öslemedinmiiiilülülülülülü

slm kızlar nasılsınz hasta bebişlerde iyıdır insallah.bende et suyu verıyorm corbaların içinde.
ya salıncak baya uygunmus bende alayım kızıma

Bir internet sitesinde okuduğum ve o sitenin Prof Dr Benal Büyükgebiz'in izni ile yayınladıkları makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

ÇOCUKLARA YEMEKLERı ZEHıR EDEN EFSANELER
Anneler arasında kulaktan kulağa, internet forumlarıyla yayılan çocukların beslenmesiyle ilgili efsaneler giderek artıyor. Çok kere doğruluğu araştırılmadan kabul edilen, uygulamayan annelere vicdan azabı çektiren bu yanlış inanışlar hayatı zorlaştırıyor.
Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz sağlıklı ve dengeli beslenmek için bazı gıdalara odaklanmak yerine, tüm gıdalardan yenilmesi gerektiğini vurguluyor. ışte Prof. Dr. Büyükgebiz’in tespit ettiği efsaneler ve doğruları.

ETSUYU VE KEMıKSUYU ÇOK BESLEYıCıDıR

Özellikle zayıf ve iştahsız çocukların beslenmesinde etsuyu ve kemiksuyu kullanılıyor. Kemik ve et suyuyla hazırlanan çorba veya pilavın daha besleyici olduğu düşünülüyor. Bu nedenle makarnayı bile kemik veya et suyuyla haşlayan anneler var. Kırmızı ve beyaz etin besin değeri çok yüksek. Ancak haşlama sırasında etin içerdiği protein, mineral ve vitaminler et suyuna geçmez. Bu nedenle de besleyici özelliği yok. Sadece lezzet öğesi olarak kullanılabilir. Kemik ise kalsiyumdan zengin, ama kaynatılırken içeriği haşlama suyuna geçmez. Sadece kemik iliğindeki yağın bir kısmı suya geçer. Bu nedenle kemik suyu besleyici değeri olan bir besin değil.

ETLE YOĞURT YENıRSE DEMıRDEN YARARLANILAMAZ

Hayvansal kaynaklı demirin emilimi kalsiyumdan etkilenmez. Ayrıca kırmızı eti sadece demir kaynağı olarak görmemek gerek. Protein ve çinko başta olmak üzere çok zengin ve değerli bir besindir. ınsanlar gelenekleri, yemek kültürleri içinde ağız tadıyla mutfağımızın zenginliklerini yaşamalı. Endişe etmeden ve suçluluk duymadan...

BILDIRCININ YUMURTASI TAVUĞUNKıNDEN DAHA YARARLI

Tıbbi literatürde bıldırcın yumurtasının daha besleyici olduğunu veya alerjik hastalıklara ya da öksürüğe iyi geldiğini araştırıp bulmuş bir araştırma yok. Bıldırcın yumurtası 9-10 gram, tavuk yumurtası ise 36-40 gram kabul ediliyor. Dolayısıyla ihtiyacın karşılanması için bir yumurta yerine, 4-5 adet bıldırcın yumurtası yenmesi gerekiyor.

KAN YAPACAK PEKMEZ SÜTE, YOĞURDA KATILMAZ

Pekmez genelikle kan yaptığı için çocuklara verilir. Pekmezin demir içerdiği doğru olsa da günlük ihtiyacın çok az bir kısmını karşılar. Pekmezin önemi zengin demir kaynağı olmasından kaynaklanmıyor. Asıl önerilen, doğal ve besleyici değeri yüksek tatlandırıcı olarak kullanılması. ıçinde karbonhidrat dışında çok sayıda mineral bulunur. ıki tatlı kaşığı pekmezde günlük manganez, bakır, demir, kalsiyum ve potasyum ihtiyacının yüzde 10’u bulunur. Örneğin süte pekmez katılarak basit şeker yerine çok daha değerli ve mineral içeriği zengin bir tatlandırıcı ile tatlandırılabilir.

BEBEKLERıN KAHVALTILARINA MUTLAKA CEVıZ KATILMALI

Son zamanlarda anneler bebekleri için hazırladıkları kahvaltı karışımına ceviz ekliyor. Ceviz protein, kabonhidrat ve lif içeren sağlıklı bir besin. Çoklu-doymamış yağ asitlerinden zengin. 6’ncı aydan itibaren bebeğin çorbalarında ve diğer besinlerine sıvı yağ katılmasıyla zaten bu yağ ihtiyacı fazlasıyla katılıyor. Omega 3 ve 6’nın tek kaynağı ceviz değil yani. Kümes hayvanları, tahıllar ve çiçek yağlarında da bulunur. Omega3 ise, somon gibi soğuk su balıkları, ton, uskumru, sardalya ve hamside de var. Ayrıca semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, keten tohumu ve kivide de bulunuyor. Bu nedenle ille kahvaltıda bir ceviz vermeye gerek yok.

BESıN ALERJıSı OLMAMASI ıÇıN EK GIDALAR BıR YAŞINDAN SONRA

Sağlıklı bir bebek için ek besinlere başlamanın en uygun zamanı 6’ncı ay. Ek besinlere ilk dört ay içinde başlanması bu besinlere karşı alerji gelişme riskini artırıyor. Ancak bir yaşına kadar geciktirilmesini gerektiren bulgu yok. Bebeğin ilk dört ay anne sütü ile beslenmesi, daha sonra alerji gelişme riskini azaltıyor. Besin alerjisi yönünden yüksek riskli bebeklerde süt ve süt ürünleri bir yaşında, yumurtaya 24 ay, fıstık, ceviz ve badem, balık ve deniz ürünlerine ise 36 ayda başlanması tercih edilmeli. Bu arada, ebeveynlerinden biri veya bir kardeşe besin alerjisi, astım, egzama ve benzeri bir atopik hastalık teşhisi konmuş bebekler yüksek alerji riski taşırlar.

ISPANAĞI YOĞURTLA YEMEK DEMıR EMıLıMıNı AZALTIR

Yarım kilo çiğ ıspanakta 13.5 mg demir vardır. 6 aylık bir bebeğin günlük demir ihtiyacı da 10 mg’dır. Oysa yarım kilo ıspanak yemek pek mümkün değildir. Ispanak zengin bir kalsiyum kaynağı. Yoğurtlu ıspanak da kalsiyum alımını artırır. Ispanağın içindeki demirin emilimi de çok düşüktür çünkü ıspanak aynı zamanda okzalat adlı bileşikten de zengindir, okzalat ise demirin emilimini engeller. Yani demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değil, okzalattır. Engellenmesi demek de hiç emilmemesi anlamına gelmez. Süt ve süt ürünlerinin sebzelerle birlikte yenmesiyle ilgili yapılan bir araştırmada, sütün çinko emilimini yüzde 70, yoğurdun ise yüzde 78 artırdığı, buna karşılık demir emiliminin ise değişmediği sonucuna varıldı.

kızlar naber yaa nerdesınız?herkes benım gıbı yaprak dökumune takıldı galıba.neyse derını uyuttum bı bakayım sıze dedım.

kızlar naber yaa nerdesınız?herkes benım gıbı yaprak dökumune takıldı galıba.neyse derını uyuttum bı bakayım sıze dedım.

evet takılmıştık ama bitti gülincim bende uyuttum zeynebi geziniyordum kk da hava baya sogudu burdada dışarı çıkılmıycak artık evde takılıcaz laelaelaelaelae

cok cıkmazdayım....bebegımı nasıl besleyecegımı sasırdım...guclu olmaya calısıyorum ama devamlı cıkmaza dusuyorum....sankı herseye allerjısı var....ne yedırecegımı sasırdım...optımıst davranmaya calısıyorum ama tum pesimistliğim bebeğime de yansıyor sanırım....kızlar hepımızın Allaha sukretmek ıcın cok sebebıı var....bebegınıze kahvaltı verebılıyorsanız cok sukretmelısınız mesela.....hep aynı seylerı verıyorum...yenı bırsey vermeye korkuyorum...cunku vucudunun buna nasıl tepkı verecegını bılmıyorum....yınede hepımızın Allaha sukretmek ıcın cok sebebı var.........

Peki cicibebenin bisküvisi için bişey dedimi doktor, hala bu konu tartışılıyorda...
Canım verdiğin tarifi yapsamda yemiycek biliyorum, tavuğu yine biraz yiyor ama kıyma verdim bi gün ttredi yavrum kuscak gibi oldu.
Birde köpüklü suyu niye döküyorsun ki vitamini gitmiş olmuyormu, mercimeğinde köpüğü oluyor ama ben hiç dökmüyorum.kaydirigubbakcemile5

Canım ne güzel kızlar babacı oluyor...benim oğlanda bana aşık babası o kadar ilgilendiği halde beni göremedimi ağlamaya başlıyor...

Aynen benim oğlanda babasının kucağındayken bile beni ister oğlanlar anacı kızlar babacı.:CüvCüv:

Aynen canın bende yaprakları döktüm geldim, sonrada eşimin ütüsünü yaptım.
Gülincim sen büyümeği nerden alıyorsun büyük marketlerden mi, kipaya bakmıştım ama göremedim bugün eşimde bakmış bulamamış.:bbo:

Allah yardımcın olsun süt ürünlerinemi alerjisi var, doktorun yönlendirme yapmıyormu canım, tatmin olmuyorsan başka bir doktora git ve üzülme senin gibi birçok anne vardır eminim onların çocukları nasıl büyüdüyse seninkide büyüyecek ve bugünlere üzüldüğün için kızacaksın kendine.vücudunda ne gibi değişmeler oluyor bilgi verirsen bizde dikkatli oluruz bende kivi verdikten sonra pütürlü bişeyler çıkmıştı vermiyorum artık.
Benimkinde alerji yok ama yemiyor işde bende ona sıkılıyorum sadece ahvaltı ve yoğurt haricinde hiçbişey yemiyor.
Ama bugünede şükür Rabbim dermansız dert vermez.:1hug:

bebeğime 6. ayını doldurana kadar anne sutu harıcınde hıcbırsey vermedım.bu konuda cok katıydım....ama asırı derecede zor bır ılk bebeklık donemı yasadık...cok kusardı...gazdan kıvranırdı...gecelerı acılllere gıderdık...bebktır kusar...bebektır gazı olur....hep bunları dınledım...6 ayı dolunca meyva ve yogurda basladık....5-6 kez yogurt verdıkten sonra anlayabıldım sut allerjısı oldugunu...suratı kıpkırmızı oluyodu...gozlerının ıcı dahı....gecelerı ınlıyodu canım yavrum...
sonra tahıllı kasık mamalarını anne sutuyle karıstırıp verıdım...acıllık olduk...yanı muhtemelen bugdaya karsıda allerjısı var....ama ben bunu karsılastıgım dr lara anlatamıyorum...ben bunun allerjıden olduna emınım...benım bebegım kusan bır bebek...ancak bayılana kadar kusan bır bebek degıl...ama tahıllı kasık mamalarından sonra oyle oluyor....goz onlerınde cokme oluyor...hırıltılı solunum...bunlar hep allerjı belırtısı...dudak kenarlarındakı cıldınde dokuntuler...yumurta sarısı aldıgı gunde suratı kıpkırmızı kesıldı...yanı onada alllerjısı var....tahlıllerı yapıldıı...cuma gıdıcez yıne dr a..ama dr lara guvenmıyorum...adam akıllı bır profa goturmeyı dusunuyorum...hayırlısı..kakada kanda allerjı belırtısı...

canım bu arada gogus uclarına evıcap surersen muhakak yıkaman lazım aklında bulunsun...ben yenı dogum yaptımda o problemı cok yasadım...bır eczacı evıcap onerdı...yıkamana gerek yok dedı...ancak kadın dogum uzmanım kullanmamı onermedı...bepanten ıyı gelmıstı bana...bıde dr um bır krem verdı..ama cok kullanamadım...yıkamak gerekıyordu...ama benım bebegım gogsume yapısıktı hep...eme eme gectı sonucta...cok zor bısey...ama emzırmek cozum...ben emzırırken ıkı kısıye ayaklarımı tuttururdum acıdan

Canım bencede tıp fakültelerine falan götür, seninki ciiddi bir sorunmuş, yeni bir besin verirken endişelerini anlayabiliyorum, araştırma hastanesine götür bence, doktorlara bende güvenimi kaybettim, birinin siyah dediğine diğeri beyaz diyor, bunlar nasıl eğitim almış anlayamıyorum. İnsanoğlunun dayandığına dağ taş dayanmaz derlerdi doğru valla. Peki doktorlar bu kızarıklıkları neye bağlıyorlar?:1hug:

canım cok üzüldüm allah yardımcın olsun:teselli:
bu geçici bir durummu yoksa büyüdügündede devam edermiymiş
benneyaptımki

sut allerjısı kesın...ona baglıyolar.ama tahıl konusunda yeterlı bır acıklama alamadım daha...cunku tahıllı kasık mamalarına verdı en buyuk tepkıyı..asırı derecede kustu...kanda allerjı degerlerı yuksek cıktı zaten...allerjık bunyelı bır bebek....cok dıkkat gerektırıyor

allah yardımcın olsun canım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…