2009 Mayıs Anneleri

Süt için huzur, uyku ve su
Yanlış inanışlar hayatımızın her döneminde olduğu gibi annelikte de yaygın. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Emzirme, anne sütü ve bebek bakımı konusunda sorularımızı yanıtlayan Dr. Kadir Tuğcu ise "Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artıyor" diyor.
Annenin sütü olması için ne yapması gerekir?
İnsan memesi inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt hücrelerinden anında süt yapılır ve bebek emdikçe de gelir. Süt olayı tamamen psikolojiktir.
Kadının yerli yersiz üzüntülerle dolmamış olması gerekir. Niyet de önemli. Annenin bebeğini emzirmek istemesi önem taşır.
Birçok anne lohusalık döneminde komposto, bol şekerli meyve suları içerek veya tatlıyla süt miktarını artırmaya çalışıyor. Bu mümkün mü? Süt yapan yiyecek var mı?
Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat ederseniz, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. Anne bunları yiyince bol bol su içme arzusu hisseder. Bol bol su içince de süt miktarı artar.
Yani keramet helva, tatlı, soğan, pekmez veya kompostoda değil bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.
Küçük göğüs ve süt
'Küçük göğüslü kadının sütü olmaz' deniyor, doğru mu?
Bu da yalandır. Göğüsün büyüklüğü, memenin ucu veya şekliyle sütün akışı ve gelişi değişmez. Memesi küçük kadından gürül gürül süt gelebilir.
Sütün kalitesi yemeğe göre değişir mi? Et, karides, meyve, sebze yiyenle ekmek ve çorbayla beslenen anne arasında süt farkı olur mu?
Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. İyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark olmaz. Ancak iyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı kendisinedir. Çünkü süt yapmak için belli miktarda mineral vücuttan alınır. Bu minarellerin vücutta az ya da çok olması, kalan miktarın anneye yetip yetmediği meselesine bakılmadan vücut aynı miktar minerali anneden süt için
alır. Yani zarar anneye olur.
Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. İlk aylarda gelen süt farklıdır, bir ay sonra, iki ay sonra, altı ay sonra gelen süt farklıdır. İşte bu nedenle mamaların da bir ay, iki ay, üç ay ve sonrası için farklı tipleri yapılmıştır.
Mesela prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir. Onların sütü normal doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklıdır. Yoksa annenin yediği içtiği ile hiçbir ilgisi yoktur. Fakir kadının da zengin kadının da sütü aynıdır.
Gazın ilacı hareket
Annelerin diğer bir korkulu rüyası da gaz yapıcı gıdalar. Annenin yediği şeylerden gaz bebeğe geçer mi?
Gaz yapıcı gıdalar annenin bağırsağında gaz yapar. Hiçbir zaman annenin bağırsağında oluşan gaz, kana karışıp, kanla memeye gidip, memeden de çocuğa geçmez. Bu tamamıyla bir uydurmadır ve hurafedir.
Peki gaz neden olur?
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.
Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.
Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.
Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.
Bir de halk arasında sıkça söylenen; 'Emziren kadın ayağını üşütürse sütü de üşür, gaz olur' sözü vardır...
Böyle bir şey yoktur. Bunlar tamamen hurafedir.
Peki gazı iyi çıkmayan çocuk ne yapar?
Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.
Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.
Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.
Bebek doydu mu?
Doyduğunu nasıl anlarsınız, ağlama açlık işareti mi?
Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapacaktır ve içmeyecektir.
İkincisi idrar sayısı günde dörtten fazla olacaktır. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvık olmasıdır. Bunlar varsa çocuk iyi besleniyor demektir.
Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kakalar yapacaktır. Lüzumundan fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapacaktır. Eskilerin dediği gibi yeşil kaka yapan çocuk, ayaklarını üşütmüş anlamına gelmez.
İshal harici yeşil kaka yapan çocuk 'çok yemek yiyor' anlamına gelir. Bu durumda ishal sancısı gibi bir hazımsızlık sancısı oluşacak ve bebek ağlayacaktır. Bu durumu çözmek çok daha zordur. Çünkü gaz çıkarmak iyi gelmeyecektir
Emzirmenin süresi var mı?
Yeni doğan bir bebek genellikle bir memedeki sütün yarısını üç dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için beş dakikada içer. Yani sekiz dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterli.
Fakat zamanla anneler bir öğün bir göğüsten diğer öğün diğer göğüsten meme verebilir.
Ama bu herkes için geçerli değildir. Anne ile bebeği arasında farklı zamanlamalar oluşabilir.
Kucağa alınan çocuk hep kucak ister mi?
Bu da eskilerden gelen bir hurafedir. Bebek kucağa tabii ki alınacaktır. Özellikle de ilk aylarda hem gaz sorunu hem bebeğin duygusal gelişimi açısından bebeğin buna ihtiyacı vardır.
Kucağa almanın alışkanlık yaratıcı hikâyesinin kökeni Osmanlılara kadar uzanır. Gelinle kaynana o dönemlerde aynı evi paylaşırdı. Gelin sürekli çocuğu kucağına alıp dolaşınca da işler kaynanaya kalırdı. İşte bu nedenle de, gelin çocuğu kucağına alıp işleri aksatmasın işler de kaynanaya kalmasın diye kaynanalar bu yalanı uydurdu! Bir de 'Çocuk sonra kucağa alışır' sözü eklenip olay süslenince bu yanlış kanı yıllar boyunca sürüp gitti.

Doğurmayan kadın da emzirebilir
Dr. Kadir Tuğcu, emzirmenin kadının beyninde oluşan bir hadise olduğunu belirtiyor: "Bir kadının emzirebilmesi için doğurması da şart değildir. Bir genç kız veya yaşlı bir kadın, örneğin anneanne veya babaanne bile bebeği emzirse bir süre sonra süt gelir. 'Süt nine' lafı da buradan gelir. Çocuğun annesi doğumda ölür. Süt verecek yeni doğum yapmış bir kadın bulunamazsa anneanne veya babaanne emzirir. Çünkü beyinde ilgili hormonun salgılanmasıyla süt gelmeye başlar."

Dr. Kadir Tuğcu kimdir?
1944 Antalya doğumlu. 1963'te Kadıköy Anadolu Lisesi'ni, 1970 yılında
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1973-77 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde ihtisasını tamamladı. 1977-1978 yılları arasında Hacettepe Çocuk Hastanesi'nde başasistan olarak görev yaptı. 1980'de Cerrahpaşa Üniversitesi Mikrobiyoloji, Tropikal ve Enfeksiyon Hastalıkları Kürsüsü'nde
asistan olarak çalıştı. 1988'den beri The New York Academy of Sciences ve American Academy of Pediatrics üyesi. Çok iyi derecede İngilizce, iyi derecede Almanca bilen Dr. Tuğcu'nun çok sayıda yayımlanmış makalesi bulunuyor. 1982'den beri serbest çalışan Tuğcu evli ve iki çocuk babası

kızlar gaz sorunuuz varsa ben şöle yapıyorum böle bacaklarını kendine doğru çekmeye ve ıkınmaya başlıyuor ya hemen altını açıyorum öle bez açık beklyorum kıızm 5 dakika içinde gaz çiş kaka ne yi varsa yapıyor bide onla tatlı tatlı konuşuyorum işlerini bitiriyor

civciv doktor bizede yazdı gaz şurubu mu ne ama ben kullanmadım

kızlar geçmişi okuyamıyorum maalesef inş herşey yolundadır benim kız yine bağırıyor bi gidem öptüm annişler

ay canim yaa..benimkide 4ten beri ayakta :) büyüdümü bunlar nedir :)))

uyumayinca bende öle oluyorum canim..yarim saatte 1 emiyor..artik sütü cikarmaya basliyor fazlaliktan ama genede emmek istiyor..herhlde uykusu oldugu için öyle yapiyor..anlamadim bende..ama doymadigini düşünme canim..doymasa sabaha kadar uyumaz..bende ilk gün (bu huyun ciktigi ilkgün) cok panik oldum ama baktim ne kakasinda ne çişinde bi azalma yok..zaten aciktimi kiyameti kopariyor

Süt için huzur, uyku ve su

cok güzel bir yazi..ezber bozan cinsten..mantikli geldi banada..özellikle su gaz olayi ve süt için moralin yüksek olmasi,su içilmesi ve susatan şeylerin süt yaptiginin söylenmesi..

ama sütün emmeye baslayinca oluştugu kismi sacma geldi..emmedigi zamanlarda da durup dururken süt geliyor gögüsten..

o da güzel bi yöntem..bende kucagima alip geziyorum :) rezenenin faydasinida cok gördüm bu arada :)

haklısınız galiba.. inşallah daha yeni ya alışamadım sanırım bocalıyorumm..
birde bebiş kıyafetlerini hep ütülüyor musunuz

ilk yikadigimda ütüledim..sonra ütülemedim hiç :)

hoşgeldin canim..hayirli olsun arabanizzz :)

hoşgedin canim :) ay cok sevindim kayinvalidenin iyileşmesine :))) aman şu lohusalik günlerinde sana huzur versinde gerisini halledersin zaten ,9

kizlar ne yapcaz bu bulusma işini Allah aşkina..karşidakiler buraya gelemiyor..burdakiler karşiya gidemiyor..marmaray bitsin öyle buluşalim ozaman ortasinda bulusuruz şaka bi yana bi yer bulmak lazim..öncelikle evdemi cafedemi buluşcaz onu belirleyelim..sonra evse kimin evi ortada onu belirleyelim..cafe ise nerdeki cafe uygun ve musait olur onu konusalim..en sonda gün belirleriz artik..

Merhaba canlarım bizde gündüz çok az uyuduk az evvel uykuya daldı benim minik cadı biz gaz sorunumuzu muskatla çözdük pıt pıt çıkarıyo gazını kızım kesinlikle tavsiye ederim

ayy ben şu yazıya bayıldımm yahu ne kadar değişik ve mantıklı geldi bi çok şey banaaa :))

yaw kızlarr hadi hep beraber buyrun bana gelin karşıdan arabası olan arkadaşları toplayıp getirsinn :))

yada burdan biri arabası varsa bizi karşıya götürsün ..

yooo acımıyor dün kolbastı bile oynadımkaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3hihoyyyt

maşallah tatlım:))))

hamarat hatun...
yaa ben ne yapacağım yanlız kalınca bilemiyorum ama allah yardım eder sanırım

ayy bende birtek meme veriyorum ve bilemiyorum doyuyormu kızım..

Merhaba canlarım bizde gündüz çok az uyuduk az evvel uykuya daldı benim minik cadı biz gaz sorunumuzu muskatla çözdük pıt pıt çıkarıyo gazını kızım kesinlikle tavsiye ederim

hoşgeldin cnm..

bende temizlenmeyi bekliyorum canim röfle için..biran önce bitse şu lohusalikta civcive dönelim :))) bildigim kadariyla bi zarari yok canim..

yaa kızlar ben bazen hamilelik günlerimi özlüyorum.annemde kalıyordum ne güzel çok mutlu huzurluydum orda..
yemek yapmayı bile unuttum kaç ay.. yalnız kalınca ne yapacağım ben.. ((

merak etme canim..öyle pratik oluyorsunki yanliz kalinca sen bile şaşarsin kendine :))) ama yemek yapmayi unutma konusunda bişey diyemem :) cünkü bende unutmusum :)) her yemekte bişeyi unutuyorum muhakkak..bugun bulgur pilavinda salcayi unuttum :))

gercek civciv olcan yani

aynen öyle canim ya..resmen motor takmiş gibi hareket ettim :))) yemek pişerken ütü yaptim,o arada çamasirlari aradan cikarirken cicekleri suladim felan..pratikleşiyor insan ister istemez :)))

ooo bir civciv daha :)))

canim ben günde 2 kere mama veriyorum ekstradan..chicconun gaz önleyici bibreonu var onu kullaniyorum..kaşikla denemedim hiç..

canim hiiiç merak etme..iş başa düşünce sibelin dedigi gibi atom karinca gibi pitir pitir her işi yapiyorsun sen daha yenisin..biraz daha zaman geçsn..kendini toparla hele bi..eminim cok rahat yapacaksin herşeyini

kiz sana gelene kadar kocaeline giderim ben :))) muhtemelen dahada az sürer he :)))) marmarayda buluşalim

kadikoy yada eminönü gibi bi yerde buluşmak lazim gibime geliyor..ama işte emzirme sorunu var..camide emziririz :)) sirayla çifter çifter gideriz geliriz :))))

şöylee geçmişe baktım tşk.ederim

sibelciğim kadıköye tek bebeğim olsaydı gelirdim ama iki bebekle çook zor benim kangurumda yok annemle takalım gelelim pustele deniz otobüsüne nasıl bineceğim kadıköye kadarda taksi ne tutar bilmiyorum.....ama birisi araba ile kadıköye geçerse bizide alırsa gelebilirim

sağol cnm evet daha 10 gün bile olmadı.belkide yeniyim ağrım var diye öyle geliyor olabilir...sağol cnm benimm

sağol cnm evet daha 10 gün bile olmadı.belkide yeniyim ağrım var diye öyle geliyor olabilir...sağol cnm benimm

canim ya daha 10gün neki..en kötü zamanlari geciriyorsun..her gecen gün kendini toplayacaksin..en önemlisi ruhen kendine geleceksin..valla ben lohusaliğin ilk günlerini hatirlamak bile istemiyorum..agrim sizim olmadi ama ruhen cok zor gecti..o aglama krizleri felan..hepsi geciyor gün gectikçe..kendine güveninde geri geliyor..süper oluyor

sağol cnm yaa evet bir anda ağlamaya baslıyorum odama gidip gizlice ağlıyorum.. atlatırım cnm inşallah en kısa zamanda..

canım canbebenin altaçma bezleri var paket halinde ben ondan kullanıyorum çok memnunum.hem kirlenmiyor hiçbiyer hemde kirlenince yenisini kullanıyorsun.

ben dr brown un biberonuyla veriyorum.gaz yapmıyor ve anne memesi gibi ağır veriyor.Bi kere yanlışlıkla normal biberonla verdim baktım nasıl guluk guluk ses geldi hemen değiştirdim bizimki çıldırdı.Bu arada kızlar benim kız sapıttı biberonu eliyle kendi tutup içiyor daha 17 günlüğüz fotoladım o kadar komikki şimdi nasıl benim memeyi alsın dimi
benim kanamam bitti sadece 1 hafta s,üdü.bu arada kusan çocuk çabuk büyür derler
ben mevlütte yaptırcam bu arada mevlüt bardaklarını kullanıp her gelene şerbet veriyoruz bayıldılar sen ne yaptın
Burcucum bende yaptırmak istiyorum röfle ama herkes başka bişey söylüyor.Tamam boyanın bitkiseli var ama röflenin yok neticede açıcılar kullanılıyor.Karar veremedim bir türlü kafamçokkarıştı
valla bizim gelin 40 ında yaptırdı bişey olmadı bende yaptırcam
haklısınız galiba.. inşallah daha yeni ya alışamadım sanırım bocalıyorumm..
birde bebiş kıyafetlerini hep ütülüyor musunuz
annem ütülüyor 15 hazirandan sonra işler beni bekliyor birde hep millet arayıp 40 ından sonra geliriz diyor sinir oldum yalnız napcam ben hem misafir hem ev hem bebek oy oy oy
yooo acımıyor dün kolbastı bile oynadımkaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3hihoyyyt
maşallahhhhhhhhhhhhhh

Ay şu buluşma işine bir çözüm bulalım öncelikle evmi diyorsunuz yoksa dışarıda biryermi emzime için dışarısı bize çok zor olur gibi geliyor.Önce bir ona karar verelim.Daha sonra şöyle yapabiliriz anadolu ve avrupa yakası ortak bir noktada toplanarak buluşma yerine gidebilir budurumdada birbirimize yardımcı olmuş oluruz.Birde kimde araba var anadolu ve avrupa yakasında onu öğrenelim gönüllüler.Ondan sonrasında bir kroki oluştururuz.kaydirigubbakcemile3

Ne zormuş bu iş böyle kadıköy yada eminönü taraflarında oturan varmı önce bir kime yada nereye gideceğimizi belirlesek gerisi boş.Geçerken birbirimizi alırız diycem ama bize minibüs lazım onumu tedarik etsek ne bir servis tutsak ancak olur,yoksa arabalara bebekler ve çantalarla birde bizim bu kilolarla sığmak zor olacak :roflol::roflol:

günaydınlarr sibelciğim çok yaşaaaa

valla avrupa yakasında bildiğim kadari ile knk ve esenin arabası var

esen civcivi alsa ve başka birini arbası doalr knk beni alsa ben iki kişiyim beni alan başka birini alamaz

işte bizi bu arabalarla bırakan bir arkadaşın eşi arabayı bırakacak gidecek emziren analar sıra ile o arabada emzirecek dışarıda buluşma olursa ....evde olursa no problemmm

ilk önce gelmek isteyenler avrupa ve anadolu olmak üzere nerede oturduklarını yazsın ben kendi çapımda liste yapacam pınarım köstekliye çevirsin

dırımkızı _avrupa = bahçelievler / soğanlı

esen_avrupa = beylikdüzü

civciv_avrupa =avcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…