2009 şubat bebekleri bu gün ne yedi?

aslıcım sende ortalama günlük menünü yazsan sanada değerlendirme yapardık daha iyi o9llurdu canım mesela ana ve ara öğünlerinizi birde emiyor hala demii?..

yazayım canım gunluk menumuzu

sabah 09:00 : anne sütü
ara ögün: anne sütü
öğlen: anne sütü.
.
.
.
.
.
bizim menude başka bişey yok oğlum yemiyoki.)

haa bu akşam bir mucize oldu. oğlumun eline babası armut verdi. kendisi ısıra ısıra yedi yarım armut. o kadar mutlu oldum ki. oğlum kaşıktan- biberondan nefret ediyor...alıştırma bardağını da sevmedi. suyu bile koca bardakta içiyo. herşeyi eline alıp yemek istiyo. heralde kendini bebekten saymıyo. meyve neyse de muhallebiyi nasıl yediricem? eliyle mi? -tatlicadiarzu-

hayalet orka adını unuttum canım sağol
şimdi veriyimmi vermiyimmi
sevgi vermiş en iyisi 1 hafta daha bekliyim tarhana için yarın fatoşun verdiği kabak çorbasını yaparım

evet hayaletorka arkadaşıma katılıyorum sevgicim bence tarhana ve mercimek çorbası için çok erken ikra 6 ay 21 günlük daha henüz ben netarhana nede mercimek çorbası verdim son bir kaç haftadır domates ve tel şehriye çorbası veriyorum onuda yelize tarif ettiğim gibi içine kabak-havuç v.s kıyma ilave ederek
Bence şu durumda en iyi verebileceği çorbalar sebze(patates -havuç-kabak-1-2 dal maydonoz )v.s ilaveleriyle ve yoğurt çorbası hayatım ek gıdalara yeni geçmiş bir bebek için tarhana ve mercimek ilk etapğta ağır gelebilir
Yelizcim sana tarif ettiğim pirinçli sebze çorbasını verebilirsin mesela yoğurt çorbasını verebilirsin yine sebze çorbalarına alternatif olarak bezelye ekleyebilirsin benim fikrim budur.
ben ceviz ve fındığı sarımsak dövdüğüm demir havanda dövüyorum canım kreme gibi oluyor
Birde sana 6. ayını bitirdikten sonra yapabileceğin bir kahvaltı tarifi vereyim canım şöylee.. 2
2 adet kuru kayısıyı bir cezvede doğranıp pişirilir ayrı bir tavada 1 çay kaşığı tereyağında 1 yemek kaşığı mısır ununu pembeleştirelim gaz yapmaması için kayısılı suyu mısırununa döküp hızlı hızlı karıştıralım 10 dak pişirelim muhallebi kıvamında olmalı çok katı olursa biraz daha su eklenebilir tel süzgeçten geçirelim ılınınca içine birer tatlı kaşığı tahin ve pekmez ben 1 rer tane dövülmüş fındık ve ceviz 5 tanede kabak çekirdeği içi ezip veriyorum bebeğin durumuna göre sen koyabilisin yada koymazsın çok güzel tadı oluyor sanırım bunu bebişlerin çoğu yer artarsa ben bile yiyorum çok lezzetli ö oluyor çünkü
TATLI SEBZE ÇORBASI
1yemek kaşığı havuç rendesi mevsimi olursa 1 rer yemek kaşığı balkabağı ve kırmızı pancar rendesi mevsiminde dğilse sırf havuçlada yapılabilir 1 küçük çiçek brokoli 1 kaşık kabak rendesi 1 yemek kaşığı pirinç hepsi haşlanıp blendırdan geçirilir içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir...

fatoş rendeleyiptemi haşlıyorsun
fatoşçum ben hergün aynı kahvaltıyı veriyorum galiba sen her kahvaltısında ayrı birşey veriyorsun
ben hergün aynı şeyleri veriyorum olurmu öle

birde kızlar benim günlük menüm şu olabilirmi 10 yada 11 gibi
kahvaltı ( fındık içi cicibebe pekmez peynir kaşık maması)

öğlen 2 gibi çorba(hergün farklı çorba)

akşam üstü 5 gibi yoğurt yada meyve püresi

8 gibi kaşık maması yada muhallebi

kızlar lütfen cevzp yazın bu menü uygunsa bir program hazırlıcam kendime

uygun canım bence gayet güzel valla kızlar ben veriyorum hem tarhana hem mercimek
bizede domates alerji yaptı onu vermiyorum

kıyma veriyosun ama tarhana mercimek vermiyosun anlayamadım yanii:bbo:
ben heps,nden veriyorum da

evet bizede kıymayı 7.ayda dedi doktor bencede kıymaya bşladıysan tarhanada verebilisin canım
mercimek belki gaz yapar diye çekiniyor olabilirsin

yelizcim ben kendi menümüzü söyliyim sana canım
dr um daha 4-5 gün önce hazırladı bunu bizim için

sabah kahvaltısı yarım yumurta sarısı aksamdan ıslatılmıs tuzsuz peynir bayat ekmek içi ve yanında ıhlamur çayı
kuşluk vakti meyve püresi ya da yogurt
öğlen sebze çorbası (ben yogurdu bununla birlikte veriyorum cok seviyor öyle)
ikindi vakti meyve suyu
akşam gene öğlenden kalan sebze corbası verebilirsin dedi
yatmadan da yogurdunu yada meyesinden ver dedi
biraz cok gibi ama azar azar veriyorum ben ve rahat oldu böyle yelizcim
sende dene istersen

Son düzenleme:
bencede senin hazırladığın menü gayet uygun olmuş yelizcim bunu deneyebilirsin bence evet ben her gün değişik kahvaltı vermeye çalışıyorum birde sana tarifini verdiğim çorbalerın çoğu ikranın severek beğenerek yediği tarifleri yazdım sana bir kaç tanesi hariç mesela balkabağı çorbası gibi
Demircool arkadaşım sanada açıklamamı yapayım benim bebeğimin özel bir durumu çıktı yumurtaya komple alerjisi çıktı bu yüzden yumurta yediremediğim için dr proteini tavuk -hindi göğüs eti ve 3 kere çekilmiş dana kıymasını haşla blendırdan geçir haftada 2-3 gün verebilirsin dedi protein açığını buradan kapatabiliriz dedi açıklamak istedim canım ben sizler gibi kahvaltısına yumurta koyamadığım için dr mun önerisiyle 3 günde bir dönüşümlü olarak o 3 et grubundan birini vermeye çalışıyorum kuru baklagşillerdeki proteine bebeklerimişzin ihtiyacı olduğu gibi yumurta kırmızı et tavuk gibi hayvansal proteinlerede ihtiyaçları varmış bitkisel ve hayvansal proteinlerde vücudun farklı organlarının gelişimi için ayrı ayrı şartmış o yüzden sizler hayvansal protein yumurtayı kullanıyorsunuz bende o 3 et grubunu çünkü tahlillerimizde balık et ve tavuğa alerjimiz çıkmadı dr umda rahatlıkla kullanabilirsin dedi canım..
Ayrıca yumurta alerjimiz olmamış bile olsa bizim 7.ayı bitirip8.aya girmesine 1 hafta kaldı hayatım zaten kıymayı rahatlıkla kullanabilirdim sanırım . şubat anneleri arasında en büyük bebeğe yaş olarak sahip olan benmiyim acaba?...

canım benim kızda bberondan nefret ediyor özene bezene kaç biberon aldıysam fayda etmedi. bu alıştırma bardağı nasıl birşey mamayı ondan içer mi acaba?:uhm::uhm:

canım bu menüde hiç mama ,muhallebi yok doktor verme mi dedi anlayamadım??

benim kzım yaptığım sebze çorbalarını asla sevmedi kabakmış patatesmiş ne güzel özene bezene yapıyordum sonra ablama gittiğimde mercimek çorbası vardı acısız ve az tuzlu ama salçası yağı falan büyüklere uygundu valla şapur şupur yedi o günden sonra kasmadım mercimek de veriyorum kıymalı şehriye çorbası da dün mesela kendimize taze fasulye yapmıştım sırf zeyenp için artık sebze yemeklerime kıyma koyuyorum severek yedi suyuna normal ekmek doğredpm çatalla ezdim iyice yedi
tarhana veremiyorum çünkü süte alerjisi var

yeliz bence senin hazırladığın menü gayet güzel canım o şekilde bir dene bence her öğün altenatifli benim öğünlerimde öyle şu son 1 haftadır allaha şükür ne versem yiyyor sana bahsetmiştim ya bir ara kaşık mamalarına bağımlılık yapmıştı diye şu anda sadece 1 öğün kaşık maması diğerleri ev yemeği yemiyor diye o kadar çok kaşık maması almistım ki inana buzdolabının 2 rafı dolmuştu şimdi onlar ı bitirince mama almayı düşünmüyorum sadece aptamil devam sütü alıcam belki 1 tanede 7-yada 8 tahıllı olanlardan alırım onoda tahıl vermeyipte sebze çorbası yaptığım günlerde veririm diye ev yemeklerini artık gayet severek yiyor bizimki özellikle semizotu yemeğine bayılıyor çocuk..

6-8 aylık bebeğin beslenmesi

Ortalama Beslenme Sayısı: 4-5

Bir öğünde alınan yaklaşık besin miktarı: 150-210 ml

Önerilen günlük enerji miktarı: (80-135) 110 kcal/kg/gün

Günlük protein gereksinimi 1.63 g/kg/gün

Anne sütü alıyor

-Anne sütü
-Yoğurt
-Muhallebi, sütlaç
-Devam Formül Mamalar
-Meyve püreleri
Zenginleştirilmiş sebze püresi
-Yumurta sarısı
-Beyaz peynir
Anne sütü almıyor

-Yoğurt
-Muhallebi, sütlaç
-Devam formül mamalar
-Tarhana çorbası
-Meyve püresi
-Zebze püresi
-Yumurta sarısı
-Beyaz peynir

6-8 aylık bebeğin örnek beslenme programı

Sabah saat 8'de
Saat 12' de
Saat 15'de
Saat 17'de
Saat 21'de
Anne Sütü Alıyor

Anne sütü +yumurta sarıası+beyaz peynir
Sebze Çorbası +yoğurt
Meyve suyu veya püresi
Devam formülü +veya sebze çorbası
Anne sütü veya muhallebi(sütlaç)
Anne Sütü Almıyor

Formül mama+yumurta sarısı+ beyaz peynir
Sebze çorbası +beyaz peynir
Meyve suyu veya püresi
Devam formülü veya sebze çorbası
Muhallebi veya sütlaç

SEBZE ÇOBALARI

Sebzeler zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Demir içeriği zengin sebzelerden hazırlanan sebze çorbalarıbebeği demir eksikliği anemisinden korurur. Bebekelrin değişik lezzetlere alıştırılması, erken tad duyusunun geliştirilmesini sağlar. Bu nedenle demir içeriği yüksek sebzelerden hazırlanan sebze çorbaları, anne sütü alan bebeğin diyetine altıncı aydan itibaren eklenmelidir. Anne sütü almayan bebeklere dördüncü aydan itibaren başlanabilinir. Birçok sebzede nitrit bulunduğundan daha önce başlanmamalıdır.Patates, havuç, kabak,ıspanak, taze fasulye, marul, domates, semiz otu, taze biber ve bezelye sebze çorbalarında yaarlanılabilecek sebzelerdir. Mevsim dışı seralarda yetiştirilen, hormon içeren sebze ve meyveler kullanılmamalıdır. Patlıcan vitamin ve mineral içermediği için verilmez, bakla favizim zehirlenmesi yapabileceği için bebekte kullanılmaz. Kereviz bebek severse eklenebilinir. Karnitinden zengin olduğu için bezelye verilebilir. Karnabahar ve nohut gaz yaptıkları için verilmez.Konserve ve dondurulmuş sebzeler bebek beslenmesinde kullanılmaz. Kuru sebzeler haşlandığında ilk su atılmamalıdır, mineralden zengin olan bu sularla çorbalar hazırlanmasında büyük yarar vardır.Sebze Çorbası Hazırlanışı1porsiyon)
-1 küçük bou patates
-1\2 orta boy havuç
-1küçük boy domates
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı (bitkisel yağı)
-1 tatlı kaşığı pirinç (+kırmızı mercimek)Sebzeler iyice yıkanır, soyulur, küçük küçük doğranır. Küçük bir tencereye (tercihan basınçlı tencereye) 1-2 bardak kadar su konulur ( besin değerleri azalmaması için az su ile pişirilmesi önerilir), içine sebzeler ve 1 tatlı kaşığı pirinç ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra içindeki su ile tahta bir kaşıkla ezilir, iyi ezilmezse tel süzgeçten geçirilir. Bir tatlı kaşığı bitkisel yağ ilave edilerek çocuğa verilir. Böyle hazırlanmış bir porsiyon sebze çorbası 130 kcal enerji, ve 1,5 gram protein sağlar.
Sebze çorbaları hazırlanırken blender kullanılmamalı, bebelerin erken dönemde pütürlü gıdaya alışması için sebzeler ezilerek verilmelidir. Bir yaşına kadar sebze çorbalarına tuz eklenmemeliidir.
Sebze çorbalarına alıştıktan sonra protein ve demir yönünden iyi bir kaynak olan kırmızı mercimek veya bulgur eklenir.
Tarhana çorbası, süt ve yoğurt eklenerek yapıldığı zaman bebek için uygun besindir. Tarhana çorbası sebze ve et ile zenginleştirilebilinir.

Zenginleştirilmiş sebze çorbaları:
Sebzeler, enerji ve proteinden fakir oldukları için sebze çorbaları yeterli protein sağlamaz. Bu nedenle 7. aydan itibaren ( sebze çorbası başlandıktan 15 gün sonra) kıyma, ufalanmış yumurta sarısı, beyaz peynir, veya rendelenmiş kaşar peyniri protein kaynaklarının katılması ile zenginleştirilerek verilmelidir.
Çocuğa etin kendisi ezilerek verilmelidir. Et suyunun besin değeri düşüktür. Kıyma yerine tavuk, hindi veya balık eti eklenebilir. Sebze çorbalarının protein içeriğini artırabilmek için sütlü veya yoğurtlu sebze çorbaları hazırlanabilir yada sebze çorbasının yanına yoğurt eklenebilir.

BALIK

Dil balığı, tavuk baığı gibi yağsız ve kılçığı az balıklar tercih edilmeli, balık iyi pişmiş olmalı ve kılçıksız olduğundan emin olduktan sonra iyice ezilip verilmelidir. Bir tatlı kaşığı başlanır, sonra miktarı artırılır.

YUMURTA

Anne sütü alan bebeklere 6.aydan itibaren günaşırı olacak şekilde verileilir. Çocuğa verilecek yumurtataze olmalı. Daima katı olacak şekilde hazırlanır. Başlangıçta 1/8 i sütle ezilip verilir, kızartı , döküntü , kaşıntı gibi allerjik belirtiler yoksa 2-3 gün sonra 1/4 yumurta sarısına çıkılır, gene yoksa 1/2 si verilir ve miktar gittikçe
artırılarak 8-10 gün içinde tam yumurta sarısına çıkılır. Bebekte allerjiye neden olursa kesilir, 20 gün kadar beklenir, sonra yukarıda anlatıldığı gibi 1/8 yumurtadan başlayarak tekrar denenir. Yumurta sabah kahvaltısına ilave edilebildiği gibi sebze çorbasının içine karıştırılarak da verilebilir.

Beyaz Peynir

Düşük yağlı labne peyniri ya da suda bekletilip tuzu alınan beyaz peynir sabah kahvaltısında veya öğle sebze çorbasına katılarak verilebilir.Başlangıçta az miktarda başlıyarak bir kibrit kutusu büyüklüğüne çıkılır. Beyaz peynir 6 cı aydan itibaren başlanır. Taze peynir verilmemelidir.

DR. İLHAN NAFİZ - ANTALYA - http://drilhannafiz.cjb.net -

Arkadaşlar nette böyle bir yazı gördüm hepimiz belki bir köşesinden faydalanırız diye eklemek istedim
Birde benim bebişin yüzü toplu gibi sanki aslında vücududa zayıf deil ama o kadar uğraşıyorum henüz 6 600 kg doğum kilomuz da 2800 dü...
aşağıya resmini ekliyorum kilosunu görmeniz açısından

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…