2010 Ekim Bebekleri Büyürken...

Ben bu konuda tamamen kendi görüşlerim ve tecrübelerim doğrultusunda bir şeyler söylemek istiyorum, hiçbir bilimsel sosyolojik, pedogojik bulguya dayanmıyor, bu görüşlerim tamamen kendi gözlemlerim, tecrübelerimle oluşturduğum fikirler. Katılanlar olur, katılmayanlar olur bir şeyler eklemek isteyenler olur, her şeye açığım.

Çalışan anne olmak zor, çünkü günün büyük bölümünde çocuğunu göremiyorsun ve çok özlüyorsun, bakıcına çok da güvensen, annene bile bıraksan hep gözün arkanda kalıyor acaba uyudu mu, yedi mi, ağladı mı? Sonra hep bir suçluluk duygusu oluyor ister istemez annelik içgüdülerinden dolayı doğal olarak; bana ihtiyacı var mı, beni özlüyor mu, bensiz büyüyor, en güzel anlarını kaçırıyor muyum ya başkasına alışırsa, ya bana kırılırsa, bunlar gerçekten de baş edilmesi çok zor duygular. Hem ister 2 aylık olsun çocuk, ister 2 yaşında bu sorular değişmiyor. Çalışan anne olmanın en büyük zorlukları...

Ama çalışan anne her zaman çocuğuyla daha kaliteli zaman geçirebiliyor, çocuğuyla iletişimi daha dengeli, daha istikrarlı oluyor, çocuğun kafası karışmıyor, anneden ne zaman ne bekleyeceğini, ne bulacağını her zaman biliyor çocuk. Annem beni sever, benimle oynar, bana kızmaz, annem böyle bir insandır diyebilir. Hem çalışan anneler kendilerine de daha güzel zaman ayırabilirler çünkü hayatları daha düzenli oluyor, programlı oluyor. Çocuklarıyla geçen her anın da değeri daha bilinçli yaşanıyor çalışınca. Sonra maddi olarak her şekilde güçlü ve kendine güvenli oluyor çalışan anne, herhangi bir durumda kendisine ve çocuğuna bakabileceğinin, onun eğitimi dahil her türlü ihtiyacını karşılayabileceğinin bilincinde ve rahatlığında oluyor bu çok büyük bir güven.

Evde çocuğunu büyüten anne annelik içgüdüleri konusunda daha tatminli oluyor, hep yanındayım, ben büyütüyorum, her şeyiyle ilgileniyorum diye bir tatmin duygusu var, hiç bir anını kaçırmıyor, gözü arkada kalmıyor(!) buraya bir ünlem benden çünkü gözü arkada kalmak biraz saçma: onlar asıl Allah’a emanet, yani Rüzgar’ın parmağı yarılıp dikiş atıldığında parmağını kapıya sıkıştıran bendim, annesi, kene ısırdığında da birlikte dolaşıyorduk bahçede. Gözüm üstündeyken oldu bunlar, gözüm gibi sakınırken. Bunu anlamak da lazım. Yani aslında çalışmamanın en büyük avantajı çocuğa daha iyi bakmak, daha güzel korumak değil bence annelik duygusu tatmini yani özlememek, her an yanında olmak, her şeyiyle ilgilenmek.

Çalışmayan anne ile çocuğun iletişimi bazen daha sorunlu olabilir, yani buna daha yatkın bir ilişki bence. Çünkü sürekli, 24 saat her şeyiyle doğal olarak sen ilgileniyorsun. Bir an oynatıp, severken bir an yorulup, bunalıp bağırabiliyorsun kolaylıkla. Şimdi oynuyorsun, sonra yemek yapıyorsun, ya da temizlik, çocuğun kafası daha karışık olabiliyor anne hakkında, anneyle ilişkisi hakkında. Düzeni kurmak oturtmak daha zor oluyor. Ona karşı tahammül sınırların daha düşük olabiliyor bazen, bütün gün evde her anında onunlayken. Yani birlikte geçen zaman her zaman kaliteli olamıyor. Bir şey yapamamanın bunaltısını ona da yansıtabiliyorsun, bazen canın hiç bir şey yapmak istemeyebiliyor her insanda olduğu gibi ama yanında çocuğun var ve ister istemez buna şahit olabiliyor. Çocuğun anneye ya da kendine güveninin sarsılması daha muhtemel oluyor.

Yani şimdilik aklıma gelen bunlar, bu açıdan çalışmak mı zor, çalışamamak mı karar veremedim ben. İkisinin de farklı yanları var. Hem bunlar her zaman tercihle olmuyor ki, bazıları çalışmak istemediği halde mecburiyetten çocuklarından ayrılıp çalışmak zorunda kalıyor, bazıları da çalışmak istediği halde şartları müsade etmediği için çalışamayıp çocuğuna bakıyor. Sonuçta her çocuk nevi şahsına münhasır bir kişilik olarak şartlarına göre büyüyor ve yolu nereye gidecekse gidiyor.
Aslında bu konudaki araştırmalar varsa incelemek de lazım.

Valla Esin vicdan azabi duymaya basladim. Herkesin yaninda yapiyor bir de sanki evde iskence odamiz var:) Bucurlerin nerde ne yapacagi belli olmuyor:)
Bu arada calisan ve calismayan anne konusunu cozemiyorum ben. Su arastirmalar, makaleleler de ornek bir gruba gore yapilan calismalar. Esin'in de dedigi gibi her cocugun iletisimi davranisi farkli olutor. Tabii ki cevresel faktorler etkili ama X calisiyor diye cocugu daha egitimli, daha bilincli olacak diye bir sey yok. Ayni sekilde Y calismiyor diye de onun cocugunun anne sevgisine, ilgisine doymus olmasi sozkonusu olamaz. Ben bu konuda ihtisas yapmadim, kisisel gorusum sadece. Bence muhim olan cocugun huzurlu bir ortamda buyuyor olmasi. Her anne dort dortluk olamayabilir. Ben caliamiyorum kizimin herseyiyle ilgileniyorum ama belki de kizim memnun degil. Ecrin'e sorsak o daha memnundur belki de annesinden (ornek veriyorum). Ya da tam tersi. Vicdanimiz rahatsa gerisi bos.

Esincim yazına kızımla yaşamış olduğum örneğimle başlamak istiyorum.
Gecen gün işden geldim kapıdayım anne hoş geldin ben iyiyim dedi
Öpüştükten sonra anne sen bebiş ol bende anneyim dedi tmm kızım dedim yani oyun istiyor
Ve biz başladık.. beni bezledi, yemek yedirdi, oynattı, ayağında salladı, üzerimi örtüp sarıldı falan
Daha sonra bebiş ben işe gidicem sana mama, çorba, süt, oyuncak alıcam dedi
Koşa koşa işe gitti koşa koşa geri geldi bebiş bak sana oyuncak aldım dedi
Bende sevinmiş numarası yapıyorum böyle saatlerce oynadık ben şok oluyorum tabi.
Geçen gün yine oynuyor bebekleriyle , bi tane bebeğine sarılmış anne gelecek ağlama bebişim diyor,,
Ne olmuş kızım bebişine dedim neden ağlıyormuş dedim,,, annesi işe gitmiş dedi
Bebişe söyle ağlamasın annesi onu çok sevdiği için gidiyo falan diye başladım anlatmaya…

Kendimi avutuyorda olabilirim ama başka pencereden baktığım zaman durumum şöyle;
Sabah 10-10:30 da uyanır kahvaltı öğle yemeği derken 15:00 gibi tekrar uyur ben gelene kadar
Bende kışın 5 de yazın 5:30 evde oluyorum. Toplasam 5 saat ayrı kalmış oluyorum gün içinde kızımla.
Akşamları Yemeğimizi banyomuzu vs beraber yaparız.
Çalışmamış olsa idim zaten o 5 saatin hepsini yeri gelir keyif , tv, internette olarak geçirebilirdim
He yanında olurdum ama başka âlemlerde olurdum. ayrı kaldığım zamanlarda yani iş yerimde keyfimi ,hesabımı, planlarımı, ihtiyaçlarımı ,internetimi ,gazetemi vs… yapıyorum ki akşam bir şeyim olmasın..
Küçükken zaten hep uyuyordu öğlen yanındaydım onun yanı sıra erken gidiyordum eve.
Allah ıma şükür hiç bişeyini kaçırmadım her şeyinide ben öğrettim, öğretiyorum
Allah ıma şükür ki akıllı bir kızım var. Öyle böyle 2.5 yaşında seneye bu dönemlerde eğitimi için bi yerlere vermeyi düşünüyorum bi kaç saatliğine.
Çalışan anne olmanın avantajları da var dezavantajlarımda var
Aynı zamanda çalışmayan annenin de öyle avantajları kadar dezavantajları da var
Eşime geçen gün sordum acaba çalışmasaydım ecrin ile iletişimim nasıl olurdu tepkisi; değişen bişey olmazdı oldu. Bazen kızamıyorum her şeyine evet diyorum diye dert yanıyorum burada acaba bu duygu değişirmiydi bende bilmiyorum.. anne olmak vicdan azabı demekmiş.. Şunuda söylemek istiyorum bebek düşüncemiz yokken ve hatta üzülerek söylüyorum istemiyorken hamile kalmışım.

Oo çok yazmışım kusura bakmayın
Bu konuda hassasım, tedirginim tutamıyorum kendimi…
Öyle ben çocuğumu bırakamam falan dediklerinde çıldırıyorum
Çok insanla bu sebepten tartışmış lığım vardır. Elimde olmadan
Bende istemem 5-6 saat ayrı kalmayı ama imkanım böyle kızımın geleceği için

Son düzenleme:
Kübracım ben seni çok iyi anlıyorum, bu konuda bu kadar hassas olman da çok normal, her çalışan anne böyle.
Hatta bence günümüzde daha çok bilinçli çalışan anneler, çocuklar daha şanslı. Mesela benim annem de çalışıyordu annanem bana bakarken bazen beni alırmış 3 ay kendi evinde (başka bir şehirde) bakarmış. hem de daha yaşımda yokken bile. Şimdi soruyorum anneme ya anne nasıl ayrı kaldın, nasıl dayandın, ben iki gün görmesem burnumda tütüyor vs. "Bizim zamnımızda 40 günlük olunca işe başlanıyordu, taşınma, nöbet vs. başka şansımız olmuyordu" dedi, annem memurdu bu arada. Açıkçası annemle iletişimim iyidir, bu bile öyle kötü bir şeyler bırakmamış bende demek ki. bu devirde belki de her şey fazla abartılıyordur.

Dediğin gibi sen zaten her an yanındasın, ben bile senden daha çok ayrı kalmışımdır, çalışmadığım dönemde bile. Sen bir gece bile bırakmadın bunları biliyoruz hep. Ecrin çok şanslı bir çocuk. Sen de içini rahat tut, bence iyi ki çalışan bir annesin.

tüm yazılara yorum yapmadan KÜBRA BİŞİ SORMAM LAZIM,YAZIM HATASI MI ,YOKSA HAMİLE MİSİN ANLAMADIM??

"Şunuda söylemek istiyorum bebek düşüncemiz yokken ve hatta üzülerek söylüyorum istemiyorken hamile kalmışım." Kalmıştım mı olacak yoksa yeni bebiş mi

Son düzenleme:

yok ceren ne hamilesi ben 2. çocuk düşünmüyorum uzun bir süre..
ecrin doğmadan önce çocuk planımız yokken hamile kalmışım kızıma
yanlış mı yazmışım yukarıda acep

Son düzenleme:
yok ceren ne hamilesi ben 2. çocuk düşünmüyorum uzun bir süre..
ecrin doğmadan önce çocuk planımız yokken hamile kalmışım kızıma
yanlış mı yazmışım yukarıda acep

ayyy kübra biliyorum şimdilik düşünmediğini de o yüzden gözlerim böyle oldu zaten :):),

Şunu da eklemek istiyorum

ben tüm gün çalıştığım zamanlar Rüzgar'la geçirdiğim zamanlar daha kıymetli ve sınırlı olduğu için daha güzel, daha sakin, daha verimli geçiyor, o zaman daha az çatışıyoruz birbirimizi özlediğimiz için daha güzel oynuyoruz. Ama bütün gün evdeyken inan böyle olmuyor, çok zor, sürekli aynı olamıyorsun, bu bir haftasonu geçirmek gibi bir şey de değil. Bazen canın gerçekten oynamak istemiyor, yoruluyorsun, tabi ona da yansıyor. Yine de bu bende olan bir şey, belki sen çalışmasaydın da Ecrin'le her şey aynı olabilirdi eşinin dediği gibi, belki yine hep oynardınız, iyi ve kaliteli vakit geçirirdiniz. Yine şartlarla ve yapılarla ilgili de bir şey.

ayyy kübra biliyorum şimdilik düşünmediğini de o yüzden gözlerim böyle oldu zaten :):),

canım benim güldürdün beni :)

çıkmak zorundayım mesai bitti öpüyorum hepinizi okuycam daha sonra yazdıklarınızı...

Son düzenleme:
esin kübra o kadar güzel yazmışsınız ki,benim yazacak çok fazla bişeyim kalmamış..
sadece şunu söyleyebilirm ek olarak; işi bıraksaydım ata doğduğunda diye düşününce,çok şükür bu yaşa geldiler,seneye kreşe başlıcaklar.peki sonra?? ben evde oturup oğlumun gelişini mi beklicem??artık onların da kendi hayatları arkadaşları çevreleri oluşacak,bağımlılıktan çıktılar artık sadece bağlı olmamız yeterli birbirimize..
ben h.sonu çalışmıyorum,tüm zamanımı oğlum vermeye çalışıyorum ama inanın h.içinden daha az kaliteli zaman geçiriyoruz..hem evde mutlaka yapcak bişiler oluyo,ben her işimi oyuna çevirip hem ev işi yapıp hem oğlumla oynuyorum..çok yorucu ççoookkk..
bi de çalışan kadının ev işi sıkıntısı çok,bu arad muzdaribim de...eve ancak 10 gibi geliyoruz,atayı yatır vs,ancak kendim uyuyprum.ev harap durumda..kocalar şikayetçi ama yapacak biş yok...

Ben çalışmadığım dönemden de biliyorum bütün gün evde de olsan evin işi ne bitiyor, ne tükeniyor. Bütün gün evde olunca daha çok dağılıyor, hem de daha çok iş çıkıyor. Zaten ev işlerinden nefret ederim. Bu arada ben ne çalışan anne sınıfına girebildim ne de çalışmayan. Benim işim de zor aslında çok istikrarsız, çok düzensiz, çok çokkk:))

selam kızlar,

kübracım önce yazını okudum..hahh dedim ayağımı sürttüm kübra da peşimden geliyor bebiş falan..bir sevindim..sonra yanlış yazdığını okuyunca üzüldüm açıkçası..kübracım doruk a söylüyoruz kardeşler gelecek sen abi olacaksın falan diye ama daha tam anlamıyoru.eşim arada karnıma dokunup bak kardeşler burda diyor..o da cici cici yapıyor karnıma..tabi nasıl olacağı doğduklarında belli olacak..heralde o zaman da kardeş kıskançlığına dair ne varsa öğrenmem gerekecek..ben kardeşim doğduğunda çok sorun çıkarmışım..beni yanlız bile bırakmazlarmış boğraım falan diye
cerencim senin boyalara baktım burda ama bulamadım..başka bir şey buldum..kalı yapraklı bir kitapçık var..içinde ev araba çiçek gibi nesneler var..sadece dış kenarları çizimli..içleri de ayrı parça halinde mıknatıslı.onları eşleştirmesi gerekiyor..bugün sabah biraz baktık..ilgisini çekti aslında ama tamamını açmaya cesaret edemedim..malum sendromlu dönem..gereksiz gerginlik olmasın diye babasını bekliyorum..alıştırma evresini onunla bir atlatsın da..
özlemcim ağız kokusu dorukta genelde diş çıkaracağı zaman yada boğaz enfeksiyonu falan olduğunda oluyorç..dr.un tepkisi de enteresan olmuş..basit bir şey değil çünkü akut bronşit dediği..genellikle antibiyotik olmadan geçse bile sık aralıklarla tekrarlıyor çünkü...çok geçmiş olsun canım..
esincim eşinle arandaki sorun için yorum yazmamıştım ama sanırım biraz sorunlarınız büyümeye başlamış..aslında dönem dönem oluyor evliliklerde.fevri kararlar verme bence..aslında bir psikolojik danışmana gitseniz..bu sabah arkadaşımla konuştum antalyadan.onunda bazı sıkıntıları vardı..bir danışmana gidiyordu..çok iyi geldi dedi..istersen adını öğrenirim senin için..bazen tanımadığın insanlara bazı şeyleri paylaşmak bile daha rahatlatıcı olabiliyor..aslında ben bile burda bulabilirsem düşünüyorum..
bu arada kızlar doruk anadilinden önce ingilizceyi sökecek galiba..dün bana yemek yedirirken anne I doydum NO dedi..renkleri gösteriyorum..mavi diyorum..NO BLUE diyor..bazen öyle şeyler yapıyorki şaşırtıyor insanı..
aslıcım seni unutmuş değilim..senin fatih maşallah cin gibi ya..yazdıklarını okuyunca gülüyorum yaptıklarına..
hepinizi kocaman öptük ekimcikler...

birde yazmadan geçemicem .yakın zamanda hem çalışan hem çalışmayan bir anne olarak kesinlikle çalışan anne olma taraftarıyım..çalışırken insanın hayatında belirli bir düzen ve program oluyor.çocukla geçirilen zaman kısa ama kaliteli oluyor.en önemlisi aradaki ilişki şımarmıyor..ama inanın ben çalışmıyor olmaktan hiç memnun değilim..hala aradaki dengeyi kuramamanın sancısını yaşıyorum..çünkü çalışırken özlem oluyor bazı hareketlerine daha tahammüllü oluyor insan..ama diğer türlü bir noktada sonuçta insanız sinirler harap olabiliyor..ve ister istemz o gerginlik çocuğa da yansıyor..işin bu boyutu yanında tabi bir de maddi boyutu var..çalışırken daha rahat harcama yapabiliyor insan çocuğuna da kendine de..bir de bana açıkçası ne kadar kocam da olsa harçlık istemek zor gelir..şimdilik çıktığım işten aldığım bir miktar tazminatım var..ama eminin tükenince eşimden istemek bana çok zor gelecek ki ben bekarken babamdan dahi isteyemezdim..bir de ben biraz kadınların her halükarda çalışması taraftarı olduğumda böyle düşünüyor da olabilirim..ekonomik özgürlük demek bir kadın için her açıdan önemli..neyse her iki durumunda istisnaları var..ben sadece genelleme yaptım ve kendimce yorumladım..
çalışan çalışmayan tüm ekimcikler bizler iyi annleriz..yoksa ne işimiz olurdu burda..değil mi

Selam Mel,
canım nasılsın? Buraya geirince hep senden haber bekliyorum ve seni görünce seviniyorum. Umarım yavaş yavaş yorgunlukların, sıkıntıların geçiyordur. Hayatının çok yorucu, farklı ama bir o kadar da güzel bir dönemindesin aslında. Kalabalık güzel bir aile olacaksınız. Ben kalabalık ailelere bayılırım biz dört kişiydik hep bir kaç kardeşim daha olsaydı diye istemiştim.
Umarım düzeninizi en kısa zamanda oturtursunuz. başladınız mı yardımcı aramaya? Gerçekten işine yarayabilir.

Doruk ne arada öğrendi ingilizceyi böyle süper, ben de hep büyürken öğrensin ikinci dil olarak ingilizce istemiştim ama öyle bir imkanımız olmadı:) Doruk bu konuda çok şanslı bence.

Bir evlilik danışmanından bahsediyorsun değil mi? aslında düşündüm ama açıkçası çok işe yarayacağını sanmıyorum, ikimizin hayata bakış açısı konusunda büyük sorunlarımız var, aramızda aşılması çok zor uçurumlar oluştu, eğer sadece kavga, anlaşmazlık vs olsa giderdim ama öyle değil. Bakalım zaten şu anda kesin bir şey yok, fevri karar vermeek için bekliyoruz.

Son düzenleme:
selam kızlar..
esincim saol tatlım iyi olmaya çalışıyorum..yardımcı bakmaya başladık..çünkü halsizliklerim beni geçen hafta çok zorladı..tansiyon sorunum da olduğundan çok fazla hareket etmemem gerekiyor.bugün öğleden sonra eşim biriyle görüşecek aklına yatarsa ben de görüşücem.saolsun hastaneden arkadaşları tavsiye etmiş.bakalım bugün yarın belli olacak..
benim bahsettiğim evlilik danışmanı değil aslında..psikolojik danışman.yani sadece evliliğe dair sorunlara yönelik değil.ama insanın kendi içinde yaşadığı sıkıntıları hafifletmesi ister istemez sorunun evlilik boyutunda da yararı oluyor.en azından arkadaşımda işe yaramış.arkadaşıma sordum senin için..konyaaltı tarafındaymış adı da tülay kök.evlilik için olmasada en azından kendin için bir terapi bu sıkıntılı süreçte sana iyi gelebilir.
doruk paşamı çarşamba günü dr.a götürücem.benim de kontrolüm var..o gün tüm günümüz dr.da geçecek anlayacağınız.doruk un imminoloji için kontrol zamanı..bir dr buldu eşim..sonuçları zaten tr.deki dr.ile de görüştüm o na da göndericem.bir de göz dr.una gidicez.hatırlarsanız gözüne saçını kestirirken kıl kaçtığı için biraz panik olmuştum..göz damları falan sorun hallolmuştu aslında ama on bir haftadır sürekli sık sık gözlerini kırpıyor..arada sımsıkı sıkıp bırakıyor..tik mi yaptı kendine gözünde mi sorun var anlamadım.buarada güzel olan bir hastane var..sadece 12 yaşa kadar olan çocuklar için..aklınıza gelebilecek her bölüm var.göz dr bile tr de bilmiyorum ama çocuk göz dr. olarak ayrı.bakalım şimdilik bizde durumlar böyle.
hepinizi öptüm kocaman..

selam.....
ekimciklere bir selam vereyim dedim
Mell gecmis olsun goz doktoruna gitmen iyi olur birsey varsa hemen onlemini alirsiniz.cocuk goz doktorunun olmasida ne guzel Turkiyede yok diye biliyorum yada bana denk gelmedi ablam falan cocuklarini goz doktoruna goturuyordu cocuk goz doktorunu bilmiyorum
carsamba gunu Doruk tan,bebislerden ve senden cok iyi haberler bekliyoruz

melcim ,doruk un immuniloji ile ne işi var ki,hayırdır inşallah??
ne güzel hastaneymiş öyle,aslında çocukların herşeyi farklı,burda imkan olmadığı için,büyük doktoruna görütüyoruz bazı branşlarda mecburen..
umarım herkesin doktor kontorlü iyi geçer,güzel haberler bekliyoruz:)

kızlar herkese iyi haftalar,çok yoğunum bu ara pek giremedim foruma..ben ayın 18. de italya ya gidiyorum yine..kendim için iyi olacak çok bunladım burda,işim için iyi olacak müşterilerimi görmem lazım,ama ya oğlum ah canım oğlum benim..ya o bensiz nasıl kalacak 5 günartık aklı da eriyo,ya uyumazsa,yemek yemezse,üzülürse,benden soğursa ,ya da bana güvenmezse
öptüm hepinizi..

Çok sıkma canını Cerencim, aklı eriyor nasılsa artık, anlatırsın güzelce giderken, ben İstanbul'a gittiğimde öyle yaptım işe yarmıştı "Ben İstanbula gidiyorum, uyuyup uyanıcaz, uyuyp uyanıcaz 4 kere sonra gelicem ben, sen annanede kalacaksın, gelirken sana ne getireyim?" falan diye güzelce anlatmıştım. O da tamam demişti, her sorduğunda annemde aynen açıklamış ve neyseki sorun olmamıştı. Bana çok iyi gelmişti, Rüzgar'ı da çok etkilememişti. Artık büyüdeler ya anlıyorlar. Umarım sizin için de aynı şekilde olur sorunsuz ve güzel bir tatil olur senin için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…