2010 Şubat Anneleri

2. vizit: 10-13. hafta
• Ense kalınlığı (Nuchal Translucency, NT)

Bu haftalar arasında fetusun anatomik organları ve büyüklüğü değerlendirilir. Ayrıca ulrasonla ense kalınlığı (Nuchal Translucency, NT) ölçülür (Yandaki resim).

Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetus son adet tarihine göre 11 ile 13 hafta 6 gün arasında ve baş-popo mesafesi 45-84 mm arasında olmalıdır.

Ense pilisinin kalınlığı; Trizomi 21 (Down sendromu, mongolizm), Trizomi 18 gibi kromozomal bozukluklarda ve bebeğin özellikle kalp gibi bazı organların problemlerinde artar. Bu artışın nedeni bebeğin ense bölgesindeki sıvı birikimidir (ödem) ve bunu ultrasonla yakalamak mümkündür.

Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik haftası ilerledikçe artar. Genel olarak 3 milimetrenin üstü patolojik kabul edilir ve bu durumda fetus özellikle “Down sendromu” açısından ileri değerlendirmeye alınır.

Ense kalınlığı ölçümü, son yıllarda gebelik takiplerine girmiş bir yöntemdir. Ayrıca yapılması belirli bir deneyimi gerektirir.

• I. Trimester tarama testi (İkili test)
Son on yılda dünyada, son 4-5 yılda da ülkemizde yaygınlaşan ilk trimester tarama testinin amacı Down sendromunun erken gebelik haftalarında yakalanmasıdır.

Son adet tarihine göre 9-13. gebelik haftaları arasında uygulanan testte anne adayından kan alınarak serbest β-HCG ve PAPP-A biyokimyasal değerlerine bakılır.

Down sendromunda anne kanında, serbest β-HCG değerleri normalin iki katı yüksek iken PAPP-A değerleri normalin 2.5 da biri (%40’ı) kadardır. “İkili test” olarak anılan işlemde her iki biyokimyasal değer bilgisayar programında değerlendirilir ve ortaya bir risk oranı çıkar. Risk oranının 1/250’nin üzerinde olması Down sendromu açısından ileri tetkiki gerektirir.

Testin pozitif olması durumunda yapılması gereken ileri aşama, “koryon villüs biyopsisi” adı verilen plasentanın bebeğe ait kısmından küçük bir parça alınarak kromozom açısından analizi ile teşhisin sağlanmasıdır.

Son yıllarda ikili teste eklenen “Nuchal Translucency (NT, ense kalınlığı, ense pilisi kalınlığı)” ölçümleri ile birlikte değerlendirilmesiyle test “üçlü test” adını almıştır.-ALINTIDIR

selam canlarım
sabah gittim kan verdi
1de alacagım sonuçları sonrada rutin muayene
bebegimi görmeyi özledim gerçi daha iki hafta oldu ama
:)
cnm umarım sonuçların temiz çıkar.insan bir gördümü hep görmek istio zatenkaydirigubbakcemile3bana kalsa hergün gidicem.

eveet cnm ama benimki ilk 3 ay kilo vermen önemli değil dedi sonra zorlada olsa yiyeceksin dedi.aman veririz tabi cnm ne olucak.dediğin gibi sağlıklı olsunda kuzularımız.

ayy bende özledim kuzumu ve çok şiükür yarın saat 18:30 da görecem :))))))))))))))) inş hiç bir soron çıkmaz sağlıklı yerindedir veeee cinsiyetinide söyler

canım bak bi yazı buldum ve özellikle senin endişelerinin geçmesi için kopyalıyorum tabiki bizede bilgi oluyor.. artık korkman için bi sebep yok.. zaten değer fazla olsa dr.un mutlaka seni uyarırdı böyle konuları pek içlerinde tutamıyorlarda... :))

Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetus son adet tarihine göre 11 ila 13 hafta 6 gün arasında ve baş-popo mesafesi 45- 84 mm arasında olmalıdır. Ense pilisinin kalınlığı, Trizomi 21 (Down sendromu, mongolizm), Trizomi 18 gibi kromozomal bozukluklarda ve bebeğin kalp gibi bazı organların problemlerinde artar. Bu artışın nedeni bebeğin ense bölgesindeki sıvı birikimidir (ödem) ve bunu ultrasonla yakalamak mümkündür. Normal olarak bebeğin ense kalınlığı, gebelik haftası ilerledikçe artar. Genel olarak 3 milimetrenin üstü patolojik kabul edilir ve bu durumda fetus özellikle Down sendromu açısından ileri değerlendirmeye alınır

Son düzenleme:
ayy bende özledim kuzumu ve çok şiükür yarın saat 18:30 da görecem :))))))))))))))) inş hiç bir soron çıkmaz sağlıklı yerindedir veeee cinsiyetinide söyler

ayy cnm inşallah söyler sen ne hissediyorsun?benim en baştan berii ağzımdan hep oğlum çıkıyor nedense.benimde görmeme 5 gün kaldı Allahın izniyle.

arya benim dr um da kesinlikle kilo vermek yok dedi belki senin le benim bulantılar bir değildir ben ilaç almadan yemek yiyemiyorum günde 2 defa hap alıyorum kusmamak için ama yinede çıkartıyordum hiç bişe yiyemiyodum ne yesem anında wc ama çok şükür şimdi bulanıyom ama çıkartmıyom geçecek galiba yavaş yavaş inş geçsin artık 5. haftadan beri canım çıktı ((((((((

ben belirtiler nedeni ile hep kız dedim eşimde kız diyo ama bilmiyorum gören herkez kız diyo kusuyorum diyince ama nedense içimde yanılacakmışız gibi bir histe var ve rüyalarımda hep erkek görüyorum hiç kız görmedim desem yeridir.:)))

cnm bende yemek yiyemiyorum tiksiniyorum ve arada midem bulanıyor ama çıkarmıyorum öyle senin kadar çok.hapta kullanmıyorum.umarım düzelirsin cnm 12 haftadan sonra azalır diyorlar genelde en geç 4.aydan sonra düzeliyormuş.

bu arada bi dip not daha geçmek istiyorum kızlar ense kalınlığı atıyorum 6 mm çıktı bu normal değerin üstü ama yinede korkmamak gerekiyormuş önemli olan bebeğin büyümesiyle birlikte ense kalınlığınında artmaması gerekiyormuş yani bebek büyüyüp ense kalınlığı aynı değerde kalırsa normal seviyeye ulaşıyormuş bi süre sonra ... değerler yüksek çıksada panik yok beklenecek.... önemli olan değer artmasın...

rüyada ne görürsen tersi olur diolar biliyormusunkaydirigubbakcemile3hayırlısı olsun cnm sağlıklı olsun.ama aramızda daha cinsiyet öğrenen yok bakalım ilk hanginiz öğreniceksiniz siz bizden öndesiniz.

Canım ben yeŞılde oturuyorum jınemede gıdıyorum ben bahartıpın bınasında murat erdemır doktorum senınkısı hangısı pekııı

kızlarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr az önce sol tarafımda pıt pıt bişeler hissettim ve bu uzun sürdü yani ara ara ama 3 -4 kez tekrarlandı yani 2 durdu 3 vurdu 3-4 kez bebekmidir sizce ne olur bebek olsun

Cınsıyetı ÖĞrenen yok canım Şuan ıÇın ama ınŞallah yakında ÖĞrenırız hepımızz hıslerımız yanıltmaz bızzz

Çok saĞol canım teŞekkÜr ederİm eklemeye ÇalıŞıcam

umarım haftası tutar benimki bazen geriden gidiyorkaydirigubbakcemile3 ben sana bir tane daha yaparım bunu beğenmezsen onu koyarsın.kolay kopyalayıp dediğim yere yapıştır.kullanıcı paneli yukarıda ordan profil düzenle diosun sayfanın aşağısına doğru kilo takip yazıo oraya yapıştır cnm bende zor öğrenmiştim karışık gelmişti ama basitmiş.

Canım ben yeŞİlde oturuyorum jİnemede gİdİyorum ben bahartıpın bİnasında murat erdemİr doktorum senİnkİsİ hangİsİ pekİİİ

cnm bende yeşilşehirde yasemin parkta oturuyorum.jimere gidiyordum önceden ama şimdi acıbademe gidiyorum cemile alçaya.yeşil yeşilşehirmi oluyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…