2011 Aralık Anneleri

Hamilelik ve Oruç
* Sayın Vecdi Bey, Öncelikle Ramazanınız mübarek olsun inşallah. Benim de sorum oruçla ilgili olacaktı. Ben 8 aylık hamileyim ve gidişatı şimdilik normal olan bir hamilelik. Amerika'daki doktorum bana oruç tutmamam gerektiğini söyledi. Fakat hiçbir şekilde nasıl bir oruç, kaç saatlik gibi detaylara girmeden direk tutmamalısın dedi. Ben de bugüne kadar cesaret edip tutamadım. Fakat vicdanen rahat olamadığım için bugün (114.10.2005) oruç tuttum. Açlıktan ziyade çok susuzluk hissettim. Bu durumda hamileliğin son ayları için hüküm var mı? Ne tavsiye edersiniz? Allah'a emanet olun. (Neva/öğrenci)

Hamile veya emzikli kadınlar, ister kendilerine, ister çocuğa oruç tutmanın zararlı olacağından korkarlarsa, orucu tutmayıp daha sonra kaza ederler, fidye ödemezler. Çünkü her iki durumda da çocuğun bakımı ve sağlığını korumak farzdır. Hz.Peygamber (s.a.) şöyle buyurur: "Yüce Allah, yolcudan orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Gebe kadınlar ile emzikli kadınlardan da orucu kaldırmıştır." (Tirmizî, edâhî, 10; Nesâî, sıyâm, 50, 51, 62; İbn Mâce, sıyâm, 3, 50) Hamileliğinizin son döneminde bebeğin beslenme ihtiyacının daha da arttığını ve iki can taşıdığınızı düşünerek, oruç tutmasanız daha uygun olacak gibi görünüyor. Daha sonra uygun zamanda kaza edersiniz. Bu, size dinen tanınan bir kolaylıktır. Vicdanen rahatsız olmanıza hiç gerek yok. Tam tersine, dinimizin tanıdığı bu kolaylıktan dolayı çok çok şükretmelisiniz. Yüce Mevlâm kolay bir doğum ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmenizi nasip etsin.

bende aynı şeyi söyledim DDD
fitreyi tabiki vericez ve bebeşlerimiz içinde vercez ama tutulmayan oruca sanırım fidye diyorlar biz fidye veremeyiz çünkü o bizim borcumuz illaki uygun zamanda tutacaz...

Ben de tutamadıklarımız için fitre vericez sanıyordum ama dün aksam kulak kabarttığım bi hoca dedi ki; hamileler oruçlarını kaza yapacak, yalnızca sağlığına kavusamayacak olan hastalar orucunu gunu gunune ( dıyanet bu sene gunluğu 7.5 TL olarak belirlemiş) fitre olarak vermeliymiş...

ay kızlar dün biriniz eşi ve eşinin ailesi forumunun linkini vemriş sabahtan beri çıkamadımiçinden içim şişti yaaa allahım sen sabır ver amin

aynen valla bende bi daldım cıkamadım Allah ım yardım etsın neler cekıo ınsanlarr yaaa daraldım valla okurken

ya bıde su milupa üye olmak ne ben anlamadım onu kacırmısım orayı:26::26:

herkese ii günler....,

kızımı gördüm ben birkaç saat önce teyzelerii:)) ayy yerim ben onu yaa... eli hep ağzında, yüzünde, sürekli ağzını kıpırdatıp durdu meleğim benim yaa :))

hep bi elini emme çalışması vardı ama yine de yüzünü az çok görebildik miniğimin. haftasıyla uyumlu çok şükür

Allah'ım isteyen herkese bu sevinci yaşatsın inşallah....

maşalah canım kızına,az kaldı meleklerimize kavuşmamıza 3 buçuk-4 ay kadarcık

Kimler Fitre Verir?

Yazar: Mehmet Dikmen 0000-00-00

Nisab miktarı malı olan bir müslüman, hem kendisi için, hem fakir olan çocukları için, hem de hizmetçisi için fitre verir. Zengin olan çocukların fitreleri, İmam-ı A`zam`a göre o çocuğun malından verilir. İmam-ı Muhammed`e göre ise, onu da babası verir. Bülûğa girmekle beraber aklî dengesi yerinde olmayan çocukların fitresini de yine babası verir. Henüz doğmayan çocuk için ise, fitre verilmez. Bir kimse, kendi evinde otursalar bile, babası, anası, dedesi, ninesi için fitre vermekle mükellef değildir. Akrabalar da böyledir. Babaları hayatta olsun olmasın dede, oğlunun fakir çocukları (torunları) için fitre vermekle mükellef değildir. Bir kimse kendi hanımıyla büyük ve akıllı olan oğlunun fitresini vermekle mükellef değildir. Çünkü bunlar kendilerine sahip ve tek başlarına tasarrufa yetkilidirler. Fakat bunların müsaadesini alarak kocanın veya babanın onlar yerine fitre vermesi câiz olur. Ve bunlar kendi evinde ve idaresi altında iseler izinsiz de verebilir. Fakat aslolan herkesin kendi fitresini kendi malından ödemesidir. İmam-ı Şâfiî`ye göre kadının fitresini kadın zengin bile olsa kocası öder. Fitre zekât gibi veren tarafından niyet edilmelidir. Ve fakirlere temlik suretiyle verilip fakirin mülkiyetine geçirilmelidir. Fitre verirken verilen şey`in fitre olduğunu belirtmek şart değildir. Fitreyi aralarında evlilik veya babalık - oğulluk (usul - füru`) ilişkileri olanlar birbirlerine veremezler. Meselâ bir kimse fitresini fakir olan kocasına veya babasına veya oğluna veremez.

ama yinede verilebilride bence..

Kızlar isim konusunda kararlar verildi mi?
biz hiç bir ismi içimize sindiremiyoruzz
heh bu işte diyemiyoruz. söylenince beğeniyoruz ama kızmızda tamam budur diyemiyoruz ne olcak bilmem

heh bu işte diyemiyoruz. söylenince beğeniyoruz ama kızmızda tamam budur diyemiyoruz ne olcak bilmem

biz beyza cerene karar verdik,eşim tek isim olsun diyo,ben de yok çift kızda daha sempatik duruyo dedim,bişey demedi,benim heyecanımı görüp tamam diyo karşı çıkmıyo,esma reyyan da kulağa çok hoş geliyo ama galiba 1. si olcak,dediğin gibi tamam bu diyosun,sonra bişey duyuyon acaba bu mu olsa diyon,ben 1. sini söyleyerek konuşuyom kızımla sence hangisi daha hoş geliyo kulağa

kızlar ssk ile görüştüm..

aldığınız brüt maaşı (ssk ya ne gösteriliosa) 30 a bölün. günlük kazancınızı bulun.. günlükkazancın 2/3 ü kadar maaş alcaz sskdan.. eğer şirket yatırırsa aldığımız toplu parayı gelip işverene teklif edecez alıp almamak onlara kalmış.. inşş almazlar ve yatırırlar diye umut ediyorum:)

örnek... günlük 45 tl kazanıyorssanız 2/3 ü 30 tleder... 30x30:= 900 tl aylık alcaz demek oluyor.. 112 gün sınırındaymış.. 112 günden fazla maaş verilmiyormuş sskdan.. ( oarayı anlayamadım 16 hafta izin var 112 gün 3 ay bile etmiyor??) he bide bir defaya mahsus 80 tl süt parası varmış..

Bencede birincisi daha güzel geliyor kulağa tatlım
genelde de dikkat ediyorum dönüp dolaşıp ilk düşünülen isme dönülüyor.
sen beğenmişsini çinede sinmiş vazgeçme bence.
sadece iki isimli biri olarak vakti zamanında zorluk çektim onu belirteyim. evde burcu diyorlardı okulda özge. karışıklık oluyordu. birde evlenince babamın soyisminide taşımak isterdim ama iki isimli olunca mümkün olmadı. sen bunlarıda düşünerek koy eminsen vazgeçme kuzucum...
zaten isme karar verip karnımızdayken isimle seslenmeye başlamak gerekiyormuş. alışıyormuş bebek.
ama gelgelelim biz bir türlüüü karar veremiyoruz...
biri bir şey söyleyince etkileniyor insan.

tamam canım sağol,1. sinden vazgeçmeyeyim ben,ben tek soy isim kullanıyom,özellikle istemedim,yeni bir sayfa,yeni bir hayat,eşimin soyadını taşımak gurur verir bana dedim ve çok alıştım yeni soyadıma,sanki daha önceki hiç olmamış,mutlu güzel günlerimi onaylamış oluyorum yeni soyadımla,soyadımız kısa zaten eminim kızım da kocasının soyadını alcaktır,almasa da çift isim hoş ya,2 alternatifin var,ona göre kullanırsn,zaten çocuklarımız babasının soyadını taşıyacak,benim eskisini taşımam tuhaf olur dedim,çocuklarla aramızda mesafe varmış gibi,ne bileyim bu benim fikrim,

Bende kocamın soy adını gururla taşıyorum ve kızlık soyadımdan daha çok yakıştı ismime babam duymasın
ama babacığımın sadece 2 kız evladı var bir keresinde keşke benden aldığınıda taşıyabilseydin demişti o zaman içim çokkk burulmuştuu
yerim ben onu bitaneciğim ilk aşkım. bende dedimki o zaman neden tek isim koymadınn..
direk sadece babamınkini taşımak banada saçma geldi neticesinde evleniyoruz ve çocuklarla farklı olmaz seninde dediğin gibi. ama burcu babamın soy adı ardına kocamınki süper olurdu. kısmet değilmiş.

bende bebeklere vermeyeceğiz diye biliyorum, bayram sabahına kadar doğarsa veriliyormuş, amann kafam karıştı hepten
tabi canım verilmeyebilir ben vermeyi düşünüyorum sonuçta canlı kıpır kıpır şuan karnımda olabilir ama hep yanımda hep benimle o yüzden şuan doğmamış olsa bile vercemDD

tutmak zorundayız DD

yok canım keşke öyle bişey olabilsede borçsuz bir ramazan geçirsek ama maalesef duyduğun gibi

evet canım isim konusu çok zor. ben nil su düşünüyorum soyismimize çok uyuyor.. (özelden yazarım sana) ama kim duysa dudak büküyor sinir oluyorum.. başka isim düşünmedin mi su da ne oluyor şimdi su moda oldu falan filan.. ben senin adına bişey demiyrosam sende yorum yapma değilmi.. ve geçen adımı okudum bir yerde (NİhaL ) çağrışım yaptı yani Nil nihalden türüyormuş gibi oldu ve nil ismine daha da çok alıştım DD eşim zaten nil diye seviyor.. ismi hep nil karaibrahiögile benzesin diye düşünmüştüm ilkDD

yok valla elimde olsa kocamın soyadını taşımazdım ama olmuyor maalesef 2 soyadımı taşıyorum... ben babamın soyadını taşıyorum ama kızım evlenirken asla babasının soyadını taşımasına izin vermicem DDD çok ama çok uyuz oluyorum eşimin sülalesine.. hıncımı böyle alıyorum kendimce

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…