Kilolar simdiden sizde problem olmus. ben gittigim hastanede en kilolu bayanim(buradaki hamileler 42-45 kilo ile basladiklarindan) benim kilom ise turkiye standartlarina veya avrupa standartlarina gore tamamen normal. buradaki hamileler genelde 8 kilodan fazla almiyorlar. ben ilk duydugumda 'hadi ordan,oyle seymi olurmus.' demistim ama dogru.ben 20+5 haftaligim ve sadece 2 kilo aldim. bu iki kiloyu ise gecenlerde kayinvalidem gorumceme gittiginden 2 hafta hep turk,hint ve meksikan yemekleri yedim. iste oradan gelen iki kilo
keske hamileligimi bu ulkede tamamlayabilsem bu ulkenin yemekleriyle. bende az kilo almak istiyorum.
diger bir olay ise beslenmeye nasil dikkat ederiz. burada hamilelik egitim merkezleri var tamamen ucretsiz.hatta katildiginda sizlere neler yemeniz gereken yiyecekleri ucretsiz dagitiyorlar. oncelikle bu ulkenin insanlari sut ve sut urunlerini tuketmiyor. domatesi sebzeden degil meyveden sayiyorlar. benim bunlara gore avantajim sut urunlerinden fazlaca kalsiyum alabilmis olamam. arastirma gorevlileri hamile bayanlara yesil yaprakli sebzeleri her ogunde oneriyor. ayrica bu yiyecekler dogum sonrasi sut uretiminde bile onemli.soya ve soya urunlerini tuketmek: iste bu cok onemli. burada neredeyse her corbanin icinde tofu var. tofu bebegin beyin gelisimi ve omirilik icin cok onemli. bayanlar icin yaslanmayi geciktiren ve kanser onleyici etkisi varmis. turk sitelerinden arastirmadim ama sizler isterseniz soyanin faydalarini arastirabilirsiniz. ANCAK; sakin soya urunlerini hazir marketlerden almayin.yarar yerine zarar etmis olursunuz. evde kendiniz soya sutu,soya yogurtu,tofu yapmalisiniz.bunlar hic zor seyler degil.sutle yapilan yogurt,peynirle tamamen ayni islemlerdir.
ET; bu cok onemli et kesinlikle ve kesinlikle yagsiz tuketmek gerekiyor ve iyi pismis olmasi.iyi pismisten kasit yanmis degil. eti yesil yaprakli yiyeceklerle tuketmek lazim. sakin yaninda ekmek,pilav ve ayran gibi urunler tuketmeyin. faydasini tam alamadiginiz gibi kilo yapacaktir. ama eti tek basina yada sebzeyle tuketirseniz pek kilo yapmayacaktir.
pirinc ve bulgur: bu ulkenin 3 ogun yemeginde pilav asla eksik olmaz. pilavsiz sofra kasiksiz sofra gibidir.buradaki diyetisyenler ilginctir ama diyet yemeklerinde bile pilava onem verir. Pirinc 21 cesit bakliyat ve tahillarla birlestirilip pisirilirse bu karisimli pilavdan her ogunde en az 3-4 yemek kasigi yendiginde hem bebegin ihtiyaci olan vitamini hemde doyuruculugu saglamis olursunuz.ekmek keza ayni.ben kestaneli ve yulafli ekmegi cok seviyorum. her sabah mutlaka yerim.
meyvelerde sinir yok. ama her halde bir oturusta 2 kilo yiyemez insan dimi :)
Ben hic ama hic kuru yemis sevmem,misir ve dondurmada sevmem.Balik ve deniz urunlerini agzima surmem kokusundan nefret ederim. Doktoruma sordugumda bebek icin bir sakincasi yok dedi.
YOSUN; ahhh iste bu da cok onemli. yosunun faydalarini anlatmakla bitiremem. sekeri dengeler kotu kolestrolu dusurur,kani temizler ve kan yapici ozellige sahiptir.kemikleri guclendirir ve sifir kalori ile kilonuzu dengeler. hamile kadinlarin haftada en az 1 en fazla her ogunde yemesi gereken bir yiyecektir. dogum sonrasi burada adettendir her kadin bu corbayi icer. bir de dogum gunlerinde bu corbayi iciyorlar. ayrica ben yosun saltasini ve yosun caciginida cok severim.
Doktorlarin yasakladigi seyler:
Fastfood her cesit (buna kebaplarda dahil.evde kendini hazirlamalisiniz disardan yemeyin.) ketcaplar,mayonezler,hazir corbalar,hazir kofte,salata vb harclar. hazir meyve sulari,alkol,sigara,kahvenin her cesidi,cayin her turlusu,cikolata ve kakaolu urunler,kizartmanin her turlusu,iyi pismeyen ya da cig et,balik ve yumurta,doktorlarin onermedigi her turlu ilac,karabugday(dusuge yada erken doguma yol aciyor),disarida satilan yiyecekler
Ben bu listelere tamamen uyuyorum ancak;soyle birsey var ki,uyusturucu kullanan annenin bile saglikli bebegi doguyormus. ama ileriki donemlerde hastaliklar cikiyormus. su an ki turkiyeye bakiniz,hastaneler ve hastaliklar ne kadarda cogaldi. kanser icimize iyice isledi. aman ne olacak bir bardak caydan bir fincan kahveden deyipte sonuclari aci olmasin. bebeginiz saglikli dogar ama buyuyunce cikan problemler?
bazilari diyor ki, eskiden gebeler cay icerdi bisi olmazdi. eskiden hic kimyasal sey yoktu. cayi bile elleriyle uretirlerdi.yag bile saglikliydi bulasiklari kul ile yikarlardi. simdi turkiyede kadinlarin cogu bulasiklara cok tehlikeli olan camasir suyu katiyorlar.sirf yumurta veya diger kokulari cikarabilmek icin. ne kadar tehlikeli seyler bunlar, simdiki zamanla hareket etmek lazim.
Yazdiklarim oneridir ve kimseyi elestirici degildir. Herkes kendi bildigi dogruyu yapar. ben de,benim dogrularimi sizlerle paylastim. (biraz uzun oldu ama
)
Bu arada ben bir haftaligina kayinvalidemin yanina gidiyorum. tek basima orada kalacagim. yasasiiin Onun yemekleri :) sinirsiz klasik muzik ve orman havasi... bir hafta sonra gorusuruz sekerlerrrr.