2012 Ekim Anneleri

bu benım kızımın odası artık uretılmıyor...

bırakın 6 ayı bana 4 ay bile izin vermiyorlar..
En fazla 1 ay dedi yada tazminatını verelim idare eder seni dediler...
Anlayacağınız sanırım işten çıkıyorum.moralim çok bozuk anlatmadım topicte ama..

canım bence sen o işten bir an önce tazmınatınıda al ayrıl sonrada onları şikayet et 1 ay nedir yaa bir aylık bebeği nasıl bırakacaksın allah o insanlara vicdan versin

canım bence sen o işten bir an önce tazmınatınıda al ayrıl sonrada onları şikayet et 1 ay nedir yaa bir aylık bebeği nasıl bırakacaksın allah o insanlara vicdan versin

bencede onlar sana tanıdık muamelesi yapmıyolarsa sende yapma bence tanıdık deyip esnek davranmak yerine seni gözden çıkarıyolar

peki 4 ayın sonunda olaki bişeyleri kılıfına uydurdular bende işime dönemedim, doğum paramı ssk öder mi acaba. aslında ben doğum izninden sonra 2 ay daha sigortalı çalışmak istiyorum işsizlik ödeneği almaya hak kazanıyorum diye. ardından işten ayrılırım diye planlıyorum ama doğumdan sonra işime dönüp 2 ay daha çalışmam lazım.

allah yardımcın olsun sıcaklarada denk geldik çok dikkatli olmakta fayda var. ilk gebeliğinde doğum oldu mu?

kusura bakma geç okuyabildim ilkindede doktorum 38. haftaya kadar bekletti sancım vardı ama açılma olmamıştı 38. haftadada bebeğin kalp atışları yavaşlamış hemen sezeryana almıştı bunda bide doktorlar eski sezeryanlı diye çok dikkat ediyorlar

hay şansımıza tüküreyimmm

selam kızlar. ben dün gittim doktora. oğluşum çok iyi çok şükür. 1535 gr. olmuş, boyu da gayet iyi dedi doktorumuz. yalnız bana rubbella ve toxoplasma testlerini yeniden yaptırdı, neden anlamadım:44::44: istedi diye yaptırdım. umarım temiz çıkar yine.

ö.değil canım ii beklemiş gene maşallah bende vücut belli bi aya kadar kabul ediyor diince dedim eyvahh düşük mü oldu. neyseki kuzun sağ salim doğmuş. darısı sağlıcakla bu bebişinin başına :)

size tavsiyem sezaryen olacaksanız ve normalde gebelik öncesinde ara ara migren ağrıları çekiyorduysanız, genel anesteziyi düşünün, çünkü özellikle de spinal anestezi müthiş baş ağrısı yapıyormuş. Ha, herkeste yapmayabilir tabii ama migreni tetikliyor. Ben sırf bu sebeple genel olmuştum ve çok çok çok memnun kaldım. Sadece ilk gün yataktan kaldırırlarken zorlanıyorsun, gerçekten gözümde şimşekler çakmıştı ama sezaryen olduğum sabahın akşamında fıldır fıldır tur atıyordum hastanede. Dikiş yoktu yapıştırmaydı benim. Hastanenin kullandığı malzeme o kadar kaliteliydi ki, babam tıbbi malzemeci ve "Bak bu malzemeyi ameliyata girerken mutlaka ver, başka şey değil bunu yapıştırsınlar!" diye elime tutuştururken hemşireye yakalandık ve kadıncağız güldü "merak etmeyin biz de bunu kullanıyoruz zaten" dedi. Ameliyat yerimi kapatan yapışkan bant suya öylesine dayanıklıydı ki, doktorum istediğim an yıkanabileceğim cevabını vermişti.

YA CANIM SEN NEDEN AĞLIYOSUN KENDİNİ BEBEĞİNİ STRESE SOKUYOSUN MADEN UZUN Bİ SÜRE YETECEK TAZMINATIN AL AYRIL KASMA KENDİNİ SAKIN UNUTMA Bİ KAPIYI KAPATAN RABBİM DİĞERİNİ AÇAR BEBEĞİN BELKİ SANA UĞURLU GELECEK

kaç senelik emeğim var burda başladım çalışmaya..
ama burda huzursuzdum artık iyice ezilmeye başlamıştım...mutlu değilim yani.
belkide iyi olacak

dikkat edilmesi gereken tek şey doğru zamanda işe dönmeniz tarihlere falan çok dikkat edin derim. Döndükten sonrada çıkartabilmesi için çok sağlam sebebplerin olması gerekiyor yani işini yapamadın diye çıkartamaz mesela..valla çok uzun ama ben buradan tüm yazıyı koyayım sanırım herkesin işine yarayacak bilgiler.

İş hayatında hamile ve doğum yapmış kadınların karşılaştığı en büyük problem kanunların verdiği yasal haklarını kullanmak istemesi ile yüz yüze geldiği işten çıkartılmadır.
Bu uygulama hem Anayasa hem de İş Kanunu hükümlerince cinsiyet ayrımcılığına girmektedir. Ayrıca kadın işçilerin hamilelik sebebiyle işten çıkartılması 4857 sayılı İş Kanunu gereğince geçerli bir sebep olarak sayılmamıştır.

Bu makalede kanunlarca, hamile ve doğum yapmış işçilere verilen haklar ve işverenlerin bu hakları sağlamaktan kaçınmak için kadın işçileri işten çıkartması halinde yapılacak işlemlerin usul ve esasları üzerinde durulmuştur.

II- HAMİLELİLİK GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKARTMA AYRIMCILIKTIR

Kadın işçilerin, doğum öncesi ve sonrasında kullanacakları doğum izni ve doğum izni sonrasında 6 aylık ücretsiz izin veya süt izni ile Kanun’un verdiği diğer hakları kullanmak istemeleri sebebiyle maalesef işten çıkarılma gibi kötü niyetli uygulamalarla karşılaştıkları görülmektedir. Kadın işçilerin karşılaştığı bu tür uygulamalar Anayasa ve
İş Kanununu hükümlerine aykırılık teşkil eder.

Anayasa’nın 10. maddesi ile kadınlarla erkeklerin kanun önünde eşitliği güvence altına alınmaktadır.

“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür...”
4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesi de gene kadınlarla erkeklerin iş ilişkisinde eşitliği güvence altına almaktadır.

“İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz…”

İş Kanunu, eşit davranma ilkesine aykırılığa para cezası ile yaptırım getirmiştir.

Bir çalışan olarak, kadın işçinin hamileliği veya doğum izni ile ilgili bir sebepten dolayı veya doğum yaptığından dolayı işten çıkarılması, kadın işçinin haksız davranışa maruz kalması ve dolayısıyla da cinsiyet ayrımına uğradığı ve haksız yere işten çıkarıldığı anlamına gelmektedir.

Burada kadın işçilerin öncelikle sahip oldukları hakları bilmesi gerekmekte ve sonrasında karşılaşacağı sorunları bu bağlamda çözüme ulaştırma yoluna gitmesi gerekir.

III- KADIN İŞÇİLERİN HAMİLELİLİK VE DOĞUM SONRASINDA SAHİP OLDUĞU HAKLAR NELERDİR?

Kadın İşçilerin hamilelik ve doğum sonrasında kullanabilecekleri izin sürelerine ve bu dönemleri süresince kadın işçilere sağlanması gereken çalışma şartlarına aşağıda değinilmiştir.

A- HAMİLE VE DOĞUM YAPAN KADINLARIN İZİN HAKLARI

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi kadın işçilerin hamilelilik döneminde ve sonrasında sahip oldukları ücretli ve ücretsiz izin haklarını açıkça belirtmiştir.

“Madde 74- Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.

Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.

Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

Yukarıda da belirtildiği gibi, Kanun’da belirtilen süre kadar kullanılacak doğum öncesi ve sonrası izinler için hekim raporu gerekli değildir. Hamile kadının, yaptığı işin özelliği veya sağlık nedenleri ile doğum öncesi ve sonrası ücretsiz iznini daha uzun süreli kullanması gerekiyor ise fazladan kullanacağı bu süreler için hekim raporu gerekmektedir. Hekimin raporunun gerekli olduğu diğer bir husus ise hamile kadın işçinin doğum öncesi iznini daha az süre ile kullanmak isteyip, eksik kullandığı bu süreleri doğum sonrası iznine ilave etmek istediği durumlarda aranmaktadır.

Hamilelik süresince kadın işçinin düzenli hekim kontrollerini yapması gerekir. Bu kontrollerin yapılması için gün içinde izin alabilir. İzinli olduğu gün veya saatler için ücret kesintisi yapılamaz.

Gene, doğum yapmış kadın bebeği ile daha fazla ilgilenmesi gerektiğine karar verirse doğum izni bittikten sonra 6 ay daha izin kullanabilir. Ancak bu 6 ay süresince ücret alamaz.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 55. maddesinin (b) bendinde yer alan “Kadın işçilerin 74. madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler” şeklindeki hüküm ile açıkça belirtilmiştir ki bu süreler, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmadığından, kazanılan yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez. Onaltı haftalık ücretli iznin ardından izin kullanılması durumunda, yıllık ücretli izin hakkının elde edileceği zaman kullanılan izin kadar ileri bir tarihe kayacaktır.

evet ya ağlama bırak onlar üzülsün sanki yerine gelcek kişi onların işini sahiplencek ya senin gibi. bi süre idare etcek paranda olcak işte. bende öyle teselli ediyorum kendimi tazminatn doğum parası işsizlik ödeneği ile idare etcez artık bi süre :)) hem bebişlerimizle daha fazla birlikte olabileceğiz düşünsene ne kadar keyifli...

B- HAMİLE, YENİ DOĞUM YAPMIŞ VE EMZİREN İŞÇİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

4857 sayılı İş Kanunu’nun 88. maddesine dayanılarak yayınlanan Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik, konunun detaylarını açıklamakta. Yönetmeliğin ilgili madde ve bölümlerinin tam metni aşağıdaki gibidir.

“Madde 8- Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, gebe işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. Başka bir işe aktarılması teknik ve makul olarak mümkün değilse, işçinin güvenlik ve sağlığının korunması için gerekli süre içinde, işçinin isteği halinde ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Madde 9- Emziren işçinin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.

Yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda, emziren işçinin ise, 6 aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca, gece çalıştırılması yasaktır.

Kadın işçiler, gebe olduklarının hekim raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.

Madde 10- Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.”
İşverenler yukarıda belirtilen ve yasaların öngördüğü izin sürelerini ve çalışma koşullarını hamile kadın işçilere sağlamak zorundadırlar. Aksi takdirde haklarında idari para cezası uygulanmaktadır. İşverenlerin bu hakları sağlamaktan kaçınmak isteyerek kadın işçiyi hamilelik nedeniyle işten çıkarması İş Kanunu’nun 18. maddesinin (d) bendinde geçerli bir sebep teşkil etmeyeceği açıkça belirtilmiştir.

Hamile olduğu veya doğum yaptığı için işten çıkartılan kadın işçinin izlemesi gereken süreç kadın işçinin iş güvencesi kapsamı içinde olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir.

kızlar benim yasal olarak çıkışımı gösteremezler dimi?
yani doğum dönüşümü beklemek zorunda..formaliteden çıkarıcak yani izindeyken?
işsizlik almam için nolması lazım.ssk mın 2 günde olsa yatmasımı gerek?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…