2012 Ekim Anneleri

IV- İŞ GÜVENCESİ HÜKÜMLERİNDEN KADIN İŞÇİ FAYDALANABİLİR Mİ? VE İŞ GÜVENCESİNDEN YARARLANAN KADIN İŞÇİNİN İZLEMESİ GEREKEN SÜREÇ NASILDIR?

Hamilelik gerekçesiyle iş sözleşmesi sona erdirilen işçi, iş güvencesi hükümlerinden ancak;
- İşyerinde otuz veya daha fazla üzerinde işçi çalışması,
koşulları ile yararlanır.

Bu koşulların bulunması halinde işverenin; İş Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan “Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.” hükmü gereğince iş sözleşmesinin feshini zorunlu bir sebebe dayandırmasını zorunlu kılmıştır.

- İş Kanunu’nun 19. maddesi gereğince;

“İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.”

Diğer bir ifade ile kadın işçinin işvereninden işten çıkarılma sebebini yazılı olarak isteme hakkı bulunmaktadır.

IV- İŞ GÜVENCESİ HÜKÜMLERİNDEN KADIN İŞÇİ FAYDALANABİLİR Mİ? VE İŞ GÜVENCESİNDEN YARARLANAN KADIN İŞÇİNİN İZLEMESİ GEREKEN SÜREÇ NASILDIR?

Hamilelik gerekçesiyle iş sözleşmesi sona erdirilen işçi, iş güvencesi hükümlerinden ancak;
- İşyerinde otuz veya daha fazla üzerinde işçi çalışması,
koşulları ile yararlanır.

Bu koşulların bulunması halinde işverenin; İş Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan “Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.” hükmü gereğince iş sözleşmesinin feshini zorunlu bir sebebe dayandırmasını zorunlu kılmıştır.

- İş Kanunu’nun 19. maddesi gereğince;

“İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.”

Diğer bir ifade ile kadın işçinin işvereninden işten çıkarılma sebebini yazılı olarak isteme hakkı bulunmaktadır.

kızlar günaydın muhabbetinz bol olsun hepsini okudum ama telefondan yazmak zor brck benceede çok bencil iş yerin ayıp etmişler söyleme tarzları çok ters ama hayırlısı olsun kocan laptopu 1 ayoldu süpürge yaparlen arkamdan yere düşürüp kırdım bütün gün ağladım eşimde küçük boylardan aldı bitane bugünde iyi kendisi götürdü tamire ama hurda olmuş fotoları kuttarmya çalışıyorlar

V- FESİH BİLDİRİMİNE İTİRAZ NASIL YAPILMALIDIR?

İş güvencesi hükümleri kapsamında bulunan ve hamilelik gerekçesi ile iş sözleşmesi sona erdirilen işçi, İş Kanunu’nun 18. maddesi gereğince;

“İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.”

VI- HAMİLELİLİK SEBEBİYLE YAPILAN FESHİN SONUÇLARI NELERDİR?

Hamilelik işten çıkartma konusunda geçerli bir neden olmadığı İş Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca;

“İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.

İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.”

VII- HAMİLELİK GEREKÇESİYLE İŞ SÖZLEŞMESİ SONA ERDİRİLEN İŞÇİ, İŞ GÜVENCESİ HÜKÜMLERİ KAPSAMI DIŞINDA İSE

Bu durumda, yani altı aylık kıdemi yoksa veya işyerinde otuz ve üzerinde işçi çalışmıyorsa ihbar tazminatının üç katı tutarında kötü niyet tazminatına hak kazanacaktır.

İşverenin işçi hak ve özgürlüklerinin kullanılmasını önlemek amacıyla ve kötü niyetle iş sözleşmesini sona erdirdiği durumlarda, işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminata kötü niyet tazminatı denir.

İş Kanunu’nun 17. maddesince;

“İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21. maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18. maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21. maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.”

Yukarıda da belirtildiği gibi İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshetmesi, işçinin feshe karşı koruyucu hükümlerden yararlanmasına engel olmayacaktır. Ayrıca, İşveren sözleşmeyi bildirim şartına dahi uymaksızın sona erdirmiş ise, kötü niyet tazminatı yanında ayrıca bildirim süresine ilişkin ücret tutarında bir tazminat daha ödeyecektir.

VIII- SONUÇ
Hamilelik nedeniyle işten çıkarma Anayasa hükümlerince ayrımcılıktır ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun eşit davranma ilkesine de aykırılık teşkil eder. Ayrıca İş Kanunu’nun 18. maddesinin (d) bendi gereğince hamilelilik işten çıkartma için geçerli bir sebep olarak kabul edilmemiştir.

Böyle bir uygulama ile karşılaşan kadın işçi, iş güvencesi hükümlerinden yararlanıyorsa, geçersiz feshe dayanarak işe iade davası açabilir, eğer iş güvencesi kapsamı dışında ise işveren aleyhine kötü niyet davası açabilir.

yüklediğim yazıların hepsini okumanızı tevsiye ederim tüm haklarınızı ve sonuçları herşey açıkça yazıyor...yardımcı olur umarım herkese

prima yenidoğan almış cnm annem:)5-6 paket var...
bu annem benim melek cennet kokulum o olmasa naparım ben..

aynen benim annemde prima yenidoğan almış bezlerini değişim altlıklarını almış hatta benim pedlerimi bile almış doğumdan sonra kullanılacak olan ıslak mendilllerini ah ah melek anneler

emin değilim ama testleri neden tekrarladığı konusunda bir tahminim var, eğer rubella ve toxoplazmayı daha önceden geçirmemişsen, yani vücudunda bunlara karşı bağışıklık oluşmamışsa gebelik boyunca bunlara yakalanıp yakalanmadığını birkaç kere test edecektir. Yani yeni yakalanmış mısın diye. Kısacası endişelenecek bir şey yok, sadece tedbir. Sen de çiğ ve iyi pişmemiş ürünlerden, çok iyi yıkanmamış meyve sebzeden, kontrolsüz hayvan pisliğinden bir de konu komşu eş dost akrabanın çocuk hastalığı geçiren çocuklarından uzak dur, eğer gerçekten de bağışıklığın yoksa ben toplu taşımaya bile binmezdim.

yüklediğim yazıların hepsini okumanızı tevsiye ederim tüm haklarınızı ve sonuçları herşey açıkça yazıyor...yardımcı olur umarım herkese

bilgiler için teşekkürler :) yazıcıdan çıktılarını almak en iisi o neydi bu neydi olmam en azından...
iyi güzel haklarımız var da keşke işverenler bu kadar uğraştırmasa bizleri hatta biz istemeden deseler ki çalışma saatlerin düzenlendi, işlerin hafifletildi, gün içinde uzanma ve rutin kontrol imkanın sağlandı vs.. vs... ne ii olurdu :))

öyle denir mi hiç yahu gelişimini tamamlayamadan doğması ne kadar üzücü bişey normali 40 hafta bunun bence vakitlice gelmesi en hayırlısıdır :))

6 aylık işsizlik ödeneği alabilmen için 3 yıl içinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması lazım. son 4 ayının ise kesintisiz aynı işyeri tarafından ödenmiş olması gerekiyor. ben daha evvel almıştım işsizlik maaşı 600 güne 6 ay 800 güne 8 ay 1000 güne ise 10 ay ödeme yapılıyor.

bende aynı şeyleri düşünüyorum ama maalesef olmuyor ve eğer haklarını bilmiyorsan sonuna kadar baskı kuruyorlar zaten hamilenin psikolojisi ortada kimseyle uğraşacak hali olmuyor...Bu arada bu yaz bayağı anlaşılır çünkü avukattan almıştım daha önceden o yüzden elinizde bulunması yararlı...

çınarefe cnm hiç mi duymadın kız 40 çıkmadan o iş yapılmaz diye
hehe güldüm yaaa
kızlar bilmeyen varsa burdanda söyleyelim
40 gün ilişkiye girilmez dinende böyle..
cnm benım dogumum erken oldu 2 ay kadar o ara kımse bışı demedı benımde ılk dogumumdu 5 sene once ve ben 20 yasındaydım
kımseyı korkutmak ıstemıyorum ama merakta edıyorum sonucta hıc ses felan duymuyomusun sana dokunduklarını felan.

cnm basında bıkac tane dr hemsıre oluyor muhabbet edıyorsun ses mes duymuyorsun ama hıssedıyorsun dokunmaları ne oldugunu anlamıyorsun ama

cnm benim 2.725 yada o aralar günüm var 10 ay alıcam ozaman kaç para alıcam acaba

öyle denir mi hiç yahu gelişimini tamamlayamadan doğması ne kadar üzücü bişey normali 40 hafta bunun bence vakitlice gelmesi en hayırlısıdır :))

anne karnındaki bebekler 37.haftada gelişimini tamamlıyormuş. evet vakitlice gelsinler inşallah tabii de işte sabırsızlanıyor insan. ben mesela şu an keşke 9 aylık olsaydım da doğuma yetişmeye çalışıyor olsaydım ayy ne büyük heyecan allah'ım bizede yaşat...

cnm benim 2.725 yada o aralar günüm var 10 ay alıcam ozaman kaç para alıcam acaba

oh oh maşallah baya iimiş bende 6 ay alıcam ben daha evvel almıştım çünkü. sigorta primin asgari ücretten mi yatıyor yüksekten mi asgari ücretten ise pek ii bi rakam değil ama maaşın üzerinden ise primin, daha ii bi rakam alıyorsun. işkura başvuruyorsun onlar işlemlerini yapıyor, ne kadar alıcağını söylüyor her ayın 1nde herhangi bir ptt den kimliğin ile alabiliyorsun :))

bende aynı şeyi planlıyorum canım
çıkışımı doğum izninden sonra yapsalar işsizlik alsam bende bakalım doğum izni raporumu alınca rica edicem

aynen kimseyle uğraşacak halimiz yok olmadığı gibi kendimi işe yaramaz hissettiriyorlar ama renk vermemeye özen gösteriyorum. çalışma saatlerimde bile 2 haftadır düzenleme oldu öncesinde bilmediğim için istemedim, kimsede demedi zaten. bundan sonrasında dikkatli olmakta fayda var gerçekten.
teşekkürler.

peki ben şöyle planlıyorum canım olmazmı yani
hani doğum raporu alıyoruz ya rapor bitsin çıkışımı yapsınlar diye planlıyorum bu durumda alırım dimi
sonuçta doğum raporlu olduğun için ssk pirimin yatmıcak 4 ay

Kızlar Bebek bezi olarak hangi markayı kullanmayı düşünüyorsunuz???
ben de prima düşünenlerdenim ama asla stok yapmam,siz de yapmayın,bebeğin cildini bilemezsiniz,bazılarına iyi gelirken bazılarında alerji yapabiliyormuş. onun için sadece 1 paket alacağım denemek için..
Kizlar normalim sezaryanmi dusunuyorsunuz
ben hiç düşünmüyorum,o zaman gelince bebeğim ve bana hangisi uygunsa o olsun diyorum.. şartlarda bi sıkıntı olmazsa tabi ki normal olur..
Allah sizi

kızlar zaten ne kadar çabuk ayaklanırsak hareket edersek o kadar iyi..öyle boylu boyunca uzanmak yok.. ameliyattan 3-4 saat sonra kaldırıyorlarmış,sonrasında da kıpır kıpır olmalıyız tabi ki dikişlere dikkat ederek
korkutma beni

annem teyzelerim hepsi çok zor doğum yapmışlar ama yine de annemle teyzem normal doğum diyor, diğer teyzem kesinlikle sezeryan diyor :44:
benim annemin doğumlarını anlatmıştım burada,maşallah çok kolay olmuş,inşallah öyle olur benim de.. alt tarafta dikiş oluyor ama az sayıdaysa sorun olmuyormuş,eğer başı çıktıktan sonra bir kez bile ıkınırsan o zaman çok açılıyormuş işte..bir yerde okumuştum
anladım cnm lohusayken 40 gün girilmez biliyorum ondan ayrı doğum öncesi ilişki faydalı diye duydum ben normal doğumda
faydalı demeyelim de,işte asıl doğum olmasın doğumu kolaylaştırıyor diye yasak zaten son ayda..bebeğin gelmesi beklenen gün geçerse belkiiiiiiii denenebilir..

ramazanda aman hurmayı da abartmayın canlar,o da doğumu kolaylaştıran tetikleyen birşey...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…