2012 kasım bebekleri büyüyor..

yok kız onu başka yerde okumuştum
he he he he

ballı sütü ılık yapın diye..

evet süt barsakları çalıştırıyo cnm..

gece süt veriyomusunuz diye sordu yok kestik dedim..
aferini aldık he he he

allahım bu nasıl iş bi taraf yedirmeye öalışıo bi taraf yedirmemeye he he:)

ayy aynen yaseminim yaa

nasıl olacak bu iş bilemiorum
yani nilinde yemesine bi dur dememiz lazım..

ayy aynen yaseminim yaa

nasıl olacak bu iş bilemiorum
yani nilinde yemesine bi dur dememiz lazım..

dediğim gibi cnm bence çorbalarından filan ekmeği kes. meyveyi de sınırlandırırsın olur biter. ayol çocuk bunlar bırkaın yesinler he he:) ay accık iştahınızdan bize verirmisiniz acabaaa:)

slm arkadaşlar.. hasta bebişlere geçmiş olsun
funda nında yazdıklarını hayret okuyorum herkes gibi umarım herşey yoluna girer bu zorlu süreç kızın için en hayırlı şekilde sonlanır
işe başlıycam demiştim ama tayinim çıktı ve yıllık iznimi aldım sonrada yaz tatili geliyo zaten çok şükür eylüle kadar daha oğlumla birlikyetim
onun için alabileceğim en fazla izni aldım artık içim kısmen daha rahat nerdeyse 2 yaşına gelmiş olacak
günlerimiz çok yoğun geçiyo sürekli birşeyler yapmak istiyo onun için kendim oyuncaklar hazırlıyorum ve çok güzel vakt geçiriyo onlarla
iştah problemimizde epey çözüldü dr umuz bi ilaç önerdi vitamin olarak ondan sonra çocuk resmen değişti maşallah...

ay ne önerdi cnm dr:) maşallah kuzuna . tayinin de hayırlı olsun nereye çktı

Canım actim senin yazdigini okudum ilk. Sen gitmeden hemen yazayim dedim. Birincisi yaptigin oyuncaklari paylasir misin bizimle. Benim de aklim da bi kac sey var ama henüz faaliyet yok. Foto koyarsan cok sevinirim. Ikincisi de vitamin ne kullaniyorsunuz ve hangi dr a götürüyorsun.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Cunartesı kınaları var canım 1 gün önce gıdeyım dınleneyım dedı be yapalum ceydayla okul nasıl olur bilmem

Kuzum herşeye değersin 💝

Ay iştah konusu acılınca dırek benı ilgılendırıyo bıraz balık yağından fayda gördük ama devam etsek mı bılemedım bu vıtanımın adı neymıs kı :))

Kuzum herşeye değersin 💝

ay ne önerdi cnm dr:) maşallah kuzuna . tayinin de hayırlı olsun nereye çktı

ilaç ismi vermek yanlış olabilir ama mutlaka doktorunuza sorun multi sanostol die bi vitamin ilacı
cnm ben araştırma merkezinde çalışıyodum oranın mesaisi fazla ve yaz tattili yoktu bi okula tayin istedim çıktı çok şükür seneye görme eng. öğrencilerle başlıycam inş. okuluda aradım 3 tane total görmeyen çocuk varmış sayı az yani bakalım artık orda başlıycam

hayırlısı olsun cnm. kuzunun kilosu boyu filan kaç.yani kendimize göre biraz kıyaslama yapcam. mesela benim kızım yemio ama öyle çok zayıf bir çocuk değil onun için sordum. şu ara geri geri gidiyoruz

dediğim gibi cnm bence çorbalarından filan ekmeği kes. meyveyi de sınırlandırırsın olur biter. ayol çocuk bunlar bırkaın yesinler he he:) ay accık iştahınızdan bize verirmisiniz acabaaa:)

cnm hoşgeldin
eee bu yazdıklarından sonra keyifler yerinderi dimi
negüzel keşke bizde 2 yaşına kadar kendimiz ilgilene bilseydik çocuklarımızla..

kızlar drenin verdiği yazıları paylaşıyorum sizinle

Eki Görüntüle 1141399 Eki Görüntüle 1141400 Eki Görüntüle 1141401 Eki Görüntüle 1141402

bazıları bunlar yaptıkalrımın...
piyasada satılan oyuncakların hiçbir işlevi yok sadece düğmeye bas çalıştır yada izle çocugu pasif hale getiren şeyler.. boyle şeyler hem gelişimine katkı sağlıyo hemde oturup oyalanabiliyo
bizim zaten masamız sandalyemiz filanda var isterseniz odamızın resminide paylaşırım bi aara bunlar pcde olan resimler... hergün masamızda boya yapıyoruz ahşap oyuncaklarımız var takmalı çıakrmalı onları oynuyoruz transfer çalışmaları yapıyoruz kitap okuyoruz filan o kadar çok yapacak şey varki..
şimdiden düzenin eşyalarını korumanın farkında olarak büyümeli çocuklar oyuncak dolabımız var oradan bişiler alıp oynuyo şu an her zamn yapmasada yerine koy diyorum mesela yerine koyuyo o kadar faydası oldu ki bana bunun markette misafrikte hemen anlıyo ve yerine koyuyo aldığını..
ağlama krizlerimiz hiç yok birşeyi istediğinde dudağını bükmeye mzızrdamaya başlarsa yanıma gel ağlamadan anlat diyorum ve acayip işe yarıyo çok komik oluyo surat 5 karış ama ağlama yok böyle şeyler yani

plsbo hosgeldin tayinin hayırlı olsun nereye çıktıuzun bir süre beraber olmaniza sevindim
istahinizda hayırlı olsun:)

saol cnm yani yapacağımın en fazlasını yapmış oldum 2 sene birlikte olduk..
zaten ayrılma provalarıda yapıyoruz şimdilik pek sıkıntı yok bakalım
okula geçtim cnm görme eng. sınıfına
yani iş saatlerimde baya azaldı çok mutluyum o yüzden zaten sırf bu yüzden tayin istedim

cnm hoşgeldin
eee bu yazdıklarından sonra keyifler yerinderi dimi
negüzel keşke bizde 2 yaşına kadar kendimiz ilgilene bilseydik çocuklarımızla..

kızlar drenin verdiği yazıları paylaşıyorum sizinle

hayırlısı olsun cnm. kuzunun kilosu boyu filan kaç.yani kendimize göre biraz kıyaslama yapcam. mesela benim kızım yemio ama öyle çok zayıf bir çocuk değil onun için sordum. şu ara geri geri gidiyoruz

benm oğlum hala 8.5 kilo 82 cm de boyu
birazda yapı meselesi bende eşimde çok zayıfız dr o yüzdendir dio sağlık açısından bi sıkıntısı yok çünkü maşallah

Prof. Dr. Gülbin Gökçay İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı
TUVALET EĞİTİMİ
ANNE VE BABALAR İÇİN REHBER
Tuvalet eğitimi bağırsak ve mesane kontrolü gereken sosyal bir beceridir. Çocuğunuza tuvaleti kullanmayı öğretmek zaman, anlayış ve sabır gerektirir. En önemli nokta çocuğunuzu tuvaleti kullanmaya zorlamamaktır. Bu yazı çocuğunuzun bu konudaki gelişiminde size destek olabilmek için hazırlanmıştır.
Bir çocuk ne zaman tuvalet eğitimi için hazırdır?
Tuvalet eğitimine başlanması için belli bir yaş yoktur. Doğru zaman çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimine bağlıdır. Bir yaşından küçük çocuklarda bağırsak ve mesane kontrolü zayıftır. 18 ile 24 aylık çocukların çoğunluğu tuvalet eğitimi için hazırdırlar fakat bazı çocuklar 30 aydan sonrasına kadar bile hazır olmayabilirler.
Çocuğunuz duygusal olarak da hazır olmalıdır. Çocuğunuzun istekli olması, direnç göstermemesi veya korkmaması gerekir. Eğer çocuğunuz çok direnç gösterirse bir süre daha beklemek en iyisi olur.
Tuvalet eğitimindeki en önemli konu sakin davranmaktır. Unutmayın ki çocuktan başka hiç kimse ne zaman ve nerede idrarın geldiğini ya da bağırsak hareketinin olduğunu bilemez ve kontrol edemez. Çocuğunuzla güç mücadelesinden kaçının. Tuvalet eğitimi yaşındaki çocuklar kendi bireyselliklerinin farkına varırlar. Kendi sınırlarını sınamak için çeşitli yollar denerler. Bazı çocuklar bunu bağırsak hareketlerini tutarak gerçekleştirirler.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren bulgular:
□ Çocuğunuz gündüz 2 saatten uzun süre kuru kalabiliyorsa veya gündüz uykularından kuru kalkıyorsa,
□ Bağırsak hareketleri düzerdi ve önceden tahmin edilebiliyorsa,
□ Yüz mimikleri, duruşu veya kelimelerle tuvaletinin geldiğini gösteriyorsa,
□ Çocuğunuz basit emirleri yerine getirebiliyorsa,
□ Çocuğunuz banyoya gidip gelebiliyorsa ve giysisini çıkarmaya yardım ediyorsa,
□ Çocuğunuz altını kirlettiğinde rahatsız oluyorsa ve bezinin değiştirilmesini istiyorsa,
□ Çocuğunuz tuvaleti veya lazımlığı kullanmak istiyorsa,
□ Çocuğunuz bezden kurtulmak istiyorsa.
Evdeki stres bu becerinin öğrenilmesini geciktirebilir. Bazen aşağıdaki durumlarda tuvalet eğitimini ertelemek gerekli olabilir.
• Aile başka bir yere taşınmışsa veya taşınmak üzereyse,
• Yeni bir çocuğunuz olmuşsa veya bir bebek bekliyorsanız,
• Evde bir hastalık varsa, yeni bir ölüm olmuş ise veya başka aile problemleri varsa,
Herşeye rağmen çocuğunuz tuvaleti nasıl kullanacağını problemsiz bir şekilde öğreniyorsa yukarıdaki koşullarda tuvalet eğitimini ertelemeye gerek yoktur.
Çocuğunuza tuvaleti kullanmayı nasıl öğreteceksiniz? Hangi kelimeleri kullanacağınıza karar verin
Mesane (idrar torbası), bağırsak hareketleri ve vücudun çeşitli bölümleri için kullanacağınız kelimeleri dikkatlice seçiniz. Arkadaşlarınızın, komşularınızın, öğretmenlerin de bu kelimeleri duyacağım unutmayımz. Kullanacağınız terimler başkalarını ve çocuğunuzu rahatsız etmemeli, moral bozukluğu yaratmamalı ya da strese sokmamalıdır.
Çocuğunuzun dışkısını yaptığında ona kirli, yaramaz gibi sözcükler kullanmaktan kaçının. Bu negatif terimler çocuğunuzun utanmasına ve içine kapanmasına, sebep olur. Kaka yapma ve işemenin doğal olduğunu anlatan davranış içinde bulunun.
Çocuğunuz meraklı olabilir ve oynamayı deneyebilir. Siz çocuğunuzu bundan uzak tutarken "bu oyuncak bir şey değil deyip" onu kırmaktan kaçının.
Bir oturak alın
Çocuğunuz hazır olduğunda ona bir oturak alın. Oturak küçük bir çocuğun kullanması için çok uygundur. Çünkü onun içine tuvaletini yapmasında bir zorluk yoktur ve çocuğun ayaklan yere basar.
Çocuklar genellikle ailelerinin banyo faaliyetlerine ilgi duyarlar. Bazen ailelerin, çocuklarına banyo faaliyetlerini izlettirmesi çocuğun bu konuyu öğrenmesinde yardımcı olur. Çocuğunuz sizin yaptığınız hareketleri görecek ve onları tekrarlamayı deneyecektir. Mümkünse anneler kız çocuklarına, babalar da erkek çocuklarına tuvaletin nasıl kullanılacağını göstermelidirler. Çocuklar bu yöntemleri ağabeyi veya ablalarından, arkadaşlarından veya akrabalarından da öğrenebilirler.
Düzenli olarak kullanma girişimlerinde bulunun
Çocuğunuz bağırsak hareketi başladığı veya idrarı geldiği zaman onu hemen oturağa götürün. Her seferinde çocuğunuzu orada birkaç dakika oturtun. Ne yapmak istediğinizi ona anlatın. Dikkatli olun ve önlemlerinizi alın. Eğer çok direnirse bu onun tuvalet eğitimine başlaması için doğru bir zaman olmadığını gösterir.
Çocuğunuzu tuvaleti geldiğinde haber verecek kadar cesaretlendiriniz. Çocuğunuz size daha ziyade bezini ıslattıktan ya da kakasını yaptıktan sonra haber verecektir. Bu çocuğunuzun vücut işlevlerinin farkında olmaya başladığimn işaretidir. Çocuğunuz size haber verdiğinde onu ödüllendirin ve ona bir daha ki sefere daha çok bilgi vermesini önerin.
Çocuğunuz bağırsak hareketi olmadan önce garip sesler çıkarabilir, oyun oynamayı bırakabilir veya bitirdiği zaman yüzü kızarabilir. Bu işaretlerin anlamının bağırsak hareketlerinin başlaması olduğunu ve bu tip şeyler olduğunda tuvaleti kullanması gerektiğini ona anlatın.
Genellikle çocuklar idrarın geldiğini kakasının geldiğinden daha zor anlar. Bazıları kakasını tutmayı öğrendikten birkaç ay sonra bile idrarlarını tutamazlar. Bazıları da ilk önce idrarlarım tutmasını öğrenirler. Erkek çocuklarının çoğu idrarlarını, ilk önce oturarak yapar sonra ayakta yapmayı öğrenirler.
Çocuğunuzun oturağa gitmesini, sabah kalktıktan sonra, yemeklerden sonra veya uykudan önce gibi belli zamanlara bağlayıp düzenli olarak yapabilirsiniz.
Tuvalet eğitiminde başarılı olabilmek için çocuğunuza uygun hızda eğitim verin
Çocuğunuzun gayretini desteklemelisiniz. Çabuk sonuca ulaşmayı denemeyin. Çocuğunuz başardığında onu cesaretlendirin. Bir hata olduğunda hemen üzülmeyin ve o hatayı belli etmeden düzeltin. Ceza ve azarlamalar çocuğunuzun kendisini kötü hissetmesini ve tuvalet eğitiminin uzamasına neden olur.
Çocuğunuza temizlik kurallarını da öğretin
Çocuğunuza nasıl temizlik yaptığınızı dikkatle gösterin (kızlar önden arkaya doğru temizlemelidirler).
Çocuklarınızın tuvaletten sonra ellerini yıkadığından emin olunuz.
Bazı çocuklar atıklarının vücutlarının bir parçası olduğuna inanırlar, dışkılarının tuvaletten akıp gitmesi onları korkutur ve bu durumu anlayamazlar. Bazı çocuklar ise tuvalete otururken sifon çekilince tuvaletin onları yutacağından korkarlar. Aileler vücut atıklarının anlamım çocuklara açıklamalıdırlar. Çocukların duygularının kontrolü için birkaç parça tuvalet kağıdını tuvalete atın ve sifonu çekin. Bu çocuklara sesin korkulacak bir şey olmadığım, sadece su geldiğini ve bazı şeylerin yok olduğunu açıklar.
Alıştırma külotlarının kullanımı için cesaretlendirin
Çocuğunuz birkaç kez başardıktan sonra ona özel alıştırma külotları alın. Bu an çok özel olmalıdır. Çocuğunuzun büyüdüğünü kendisine hissettirin ve özgüvenini artırın. Her zaman kazalara hazırlıklı olun.
Tuvalet eğitimi haftalar hatta aylar sonra bile tam bitmemiş olabilir. Gene de çocuğunuzu günün belli zamanlarında oturağa oturtmak yararlı olabilir. Eğer çocuğunuz oturağı başarılı bir şekilde kullanıyorsa, bir ödülü hak etmiştir. Eğer kullanamıyorsa bu güzel bir alıştırma olabilir.
Başlangıçta bazı çocuklar tuvaletten alındıktan hemen soma çişlerini ya da kakalarım yapabilirler. Çocuğunuz büyük ve küçük tuvaletini tutması zaman alır. Bu tür kazalar sıklaşıyorsa çocuğunuz tuvalet eğitimi için henüz hazır değil demektir.
Bazı çocuklar kaka yapacakları zaman bez bağlanmasını isteyebilirler ve kaka yapmak için özel bir yerde durabilirler. Bunu bir başarısızlık olarak düşünmek yerine, bağırsak hareketlerini fark ettiği için çocuğunuzu övün. Bezli iken kakası gelince bezini çıkarmadan tuvalete gitmesini önerebilirsiniz. Onu gelişmelerden dolayı cesaretlendirin ve bezsiz olarak lazımlığa oturması yönünde çalışın.
Bazı çocuklar günde iki üç kez, bazıları ise üç günde bir kaka yaparlar. Dengeli, bir beslenme sonucu gelişen yumuşak ve rahat dışkılama, çocuk ve aile için eğitimi kolaylaştırır. Çocuğunuzu tuvalet eğitimi için aşın zorlamanız, uzun dönemli bağırsak sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.
Çocuğunuzun bağırsak hareketlerinde azalma olduğunda ya da çocuğunuz aşın huzursuzluk gösterdiğinde çocuk doktorunuza danışınız. Doktorunuz önermedikçe musil ilacı ya da dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanmayın.
Çocukların büyük bir kısmı 3-4 yaş arası gündüz kuru kalmayı ve bağırsak hareketlerini kontrol etmeyi başarırlar. Çocuğunuz gündüzleri kuru kalmayı başarsa bile geceleri bunu başarabilmesi aylar hatta yıllar alabilir. Kızlann büyük bir kısmı ve erkeklerin %75'i beş yaşından sonra geceleri de kuru kalabilirler.
Genellikle çocuğunuz ne zaman oturak yerine tuvaleti kullanacağını size bildirir. Çocuğunuzun boyunun yeterli olduğundan emin olun ve tuvalet kullanma aşamalannı onunla birlikte uygulayın.
Tuvalet eğitimi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan endişelerinizi doktorunuzla konuşunuz. Sıklıkla problem küçülür ve kolaylıkla çözülebilir. Fakat bazen fiziksel ve ruhsal nedenler tedavi gerektirebilir.
Kaynaklar
1. American Academy ofPediatrics. Toilet training IL, AAP, 1998

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…