Merhaba sevgili nisan anneleri :) Benim de 14 nisan doğumlu 9 kilo 100 gr bir oğlum var. Aslında hamilelik sürecinde bir kaç kere yazmıştım. Bebeğim doğduktan sonra da ara ara girip baktım, sohbetlerinizi okudum, faydalandığım şeyler de oldu bilgilerinizden. Ancak bir türlü yazamadım. Aslında çoğunuzu tanıyor gibiyim. Snowy, mavis, hırsızı, esmer, aktar, ardaannesi ve daha pek çoğunuzun nicki aklımda :) Özellikle Snowy'nin bakış açısına bilgilerine tanımasam da hepinizin olduğu gibi güven duydum. Ben çalışan bir anneyim akademisyenim. Oğluma kendi evimizde annem ve babam bakıyorlar Allah onlardan razı olsun, doğumdan sonra bizim için hayatlarını değiştirdiler birlikte yaşıyoruz 10 aydır. Yaza doğru sanırım yollarımız ayrılacak ama bu defa biz onlara yakın bir yere taşınacağız.
Biz ilk 6 ay anne sütü ve mama ile beslendik. 6. ay dolunca ek gıdalara geçtik. Pürelerle başlayan ek gıda serüvenimiz şu aralar artık tam komplike bir hal aldı. Gün içinde yediklerini yazmak istiyorum çünkü fikirlerinizi merak ediyorum.
--Saat 8 gibi kalkıyoruz ve anne sütü alıyoruz. Bir saat sonra kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltıda zaman zaman değişiklikler olsa da genel olarak yumurta sarısı, peynir, zeytin, tereyağı, pekmez, ceviz, fındık ve badem karışımı (çekilmiş), ev yapımı tam tahıllı ekmek yiyip, bazen ıhlamur, bazen kayısı ve siyah üzüm suyu, bazen ayran içiyoruz. Bazen de omlet şeklinde yiyoruz. Omlet ve ayrana bayılıyor. Omletin içine peyniri, yağı, zeytini, bazen de ıspanak, balkabağı falan koyuyorum.
-- Kahvaltıdan sonra uyumadan önce yine anne sütü alıyoruz. 12 gibi kalkıyoruz. Ben haftada bir gün köy tavuğu, iki gün balık, dört gün de kırmızı et (yağsız kuzu eti ya da kuzu etinden köfte şeklinde sulu olarak) veriyorum. Etlerin yanında mutlaka 3-4 çeşit sebze oluyor (ya buharda pişiyor ya da etin suyunda ufak ufak doğranarak pişiyor). Bu et öğününü eskiden akşam yemeklerinde veriyorduk ama eti akşamları zor sindirdiğini düşünerek bir süredir öğleden sonraki öğünde vermeye başladık. Ama yemezse akşama sarktığı da oluyor.
--Öğleden sonra ayrıca aralarda ev yoğurdu vermeye çalışıyoruz (hep vermeye çalışıyoruz demeliyim aslında çünkü çok iştahlı bir çocuk değil genellikle zoraki yiyor).
-- Fırsat buldukça meyve vermeye çalışıyoruz (şimdi yemezse biraz sonra yeniden deneme şeklinde :))
--Çorbalara çok sıra gelmiyor. Çünkü zaten öğleden sonra bir et öğünü olunca, o öğünde de mutlaka etin yanında sebze de verince çocuk doyuyor uzun süre bişey yemek istemiyor. Ama etin içine bazen yulaf ezmesi, ruşeym ya da bulgur, nohut falan koyuyoruz. Ayrıca ne kadar doğru bir yaklaşım bilmiyorum ama nasıl olsa etle birlikte sebze yiyor diye sebze çorbalarını fazla önemsemiyorum ben de. Bulgur, nohut, şehriyeyi de aralarda kullanmaya çalışıyoruz işte. Özellikle yulaf ezmesi iyi oluyor. Ama yine de bazı günler sevdiği çorbaları (özellikle şehriye) pişiriyoruz. Ya akşam öğünü olarak veriyoruz ya da öğlen falan veriyoruz. Ama dediğim gibi ben özellikle ete odaklandım, önceliği ona veriyorum.
--Akşamları bizim yediklerimizden zaman zaman yiyor. Ya da gün içinde etini, çorbasını az yemiş olursa tekrar onu veriyorum bizimle beraber sofrada.
--Bir de geceleri ona kendim yapıp rondadan geçirdiğim bebek bisküvisini meyvelerle, kuru meyvelerle, cevizle, falan karıştırıp veriyordum onu seviyordu ama bu aralar onu da yemek istemiyor. Aralarda hurma falan yediriyorum. Hurmayı seviyor tatlı olunca.
--Bütün bunların yanında günce 6-7 defa emiyor. (Ders zamanlarıma göre ya da kendi çalışmalarıma göre eve gel git yapıyorum sürekli emzirmek için) Emince de aslında öyle herşeye sıra gelmiyor. Yukarda yazdığım herşeyi çok istekli yemiyor emdiği için sanırım.
Benim takıldığım bir nokta ise şu. Özellikle 8. aydan sonra beslenmesi yukarıdaki gibi bir hal alınca ve beni de emince devam sütüne sıra gelmemeye başladı. Bazen günde hiç devam sütü almadığı oluyor. Bir yaşına kadar günde en az yarım litre anne sütü artı devam sütü almalı diye biliyorum. Dolayısıyla kafam çok karışık. Şunu da yesin bunu da yesin diye uğraşınca devam sütüne sıra gelmiyor. Uzun zamandır sütümü sağmadığım için ne kadar anne sütü alıyodur gün içinde bilmiyorum. Bu ayki kontrolümüzde bunu doktorumuza soracağım. Ama ben 1 haftadır akşamları belli bir saatten sonra fazla bir şey vermeyip yatmadan önce 120 cc devam sütü içirmeye başladım.
Bu arada ben hiç gece muhallebisi yapmadım oğluma. Muhallebi yerine son bir haftaya kadar bisküvi ve meyve karışımı veriyordum (daha sağlıklı bulduğum için) ama bir haftadır onu da vermiyorum. Sizce gece muhallebisi vermemek bir eksiklik mi? Bu konuda hep farklı görüşü savunan anneler var sanırım :)
Ya ne çok yazdım kusura bakmayın. Aslında bu kadar uzun yazmamın sebebi hepinizin bilgilerinize güvenmem ve fikirlerinizi, önerilerinizi ya da eleştirilerinizi merak etmem. Bundan sonra sık sık yazarım inşallah. Hepinize yavrularınızla birlikte mutlu günler :)
Hoşgeldin canım, bir kere değil kırk bir kere maşallah yavruna da sana da. Ne güzel bi beslenme programınız var hayran oldum ve kendimi kötü hissettim çünkü ben bunları versem de yemiyor benimki, günde toplam 1 cay bardağı var ya da yok ek gıda. Maşallah sen çok güzel bi düzen oturtmussun benim çok hoşuma gitti. Hangi şehirdesin bu arada, merak ettim?