ben hisara gidiyorum tepeüstündeki . dr. um ayşe kara memnunum tavsiye edebilirim cnm .
QueenSweethart ben de uzak olucam diye seviniyodum aylardir. Ta ki tayin yerimizin ikimizin ailesinin ve bütün sülalemizin es dost akrabamizin yasadigi yer oldugunu ögrenen kadar allahim ne büyük şok ve hayal kırıklığı anlatamam. Artik farkli sehirde olacagim icin doktorum degisecek. Yeni doktorun da takip edelim diyecegini pek sanmiyorum acikcasi.
Evet onu okumustumYapacak bir sey yok sanirim. Iyi tarafindan bak, yakinda olmalarinin avantajlari da olacak senin icin, ilk bebek oldugundan. Gereginden fazla karisilmasini da bi sekilde önleyeceksin artik, olmadi he deyip gecersin :)
Kizlar üsenmedim, söz verdigim gibi kursta aldigim notlari yazdim tek tek :) Buyrun :)
DOGUMA HAZIRLIK KURSU NOTLARI
Rahim en yüksek noktaya 36. haftada ulasiyor. Sonra bebek dogum icin asagiya dogru kaydigi icin hafif bir düsme oluyor tekrar. Yani en fazla gerginlik 36. haftada. 36. haftadan sonra rahim agzi kisaliyor, 4 cm kadar oluyor.
SANCILAR
-Acilma sancilari
Baslarda sancilar arasinda süre 5 dk oluyor. Bu bir kac saat sürebilir. 1 saatte yaklasik 1 cm acilma oluyor.
Daha sonra 2 dk ya iniyor ve sancilar 1,5 dk kadar sürüyor.
-Dogum sancilari
Dogum sancilari daha cok baski seklinde hissedilmeye baslaniyor. Ve yine 1,5 dk kadar sürüyor.
Bebek dogduktan sonra henüz bitmedi. Plasenta da arkasindan cikmali. Bu sirada regl sancisi gibi bir sanci hissediliyor.
-Lohusalik dönemindeki sancilar
Regl sancisi gibi. Bu sirada rahim 5-6 haftada eski haline dönüyor.
NEFES ALMA
Nefes cok önemli! Kasilmalari kontrol ediyor ve bebege oksijen sagliyor. Sancilar sirasinda nefes almaya devam edilmeli. Nefesi burundan alip agizdan puflama seklinde vermemiz gerekiyor.
Diyafram nefesi alinmali, yani bu sirada karniniza elinizi koydugunuzda karniniz yükselmeli, verildiginde de alcalmali. Bu nefes egzersizi simdiden yapilip ögrenilebilir. Ayrica bu sirada pelvik kaslara konsantre olarak o sirada nasil degisiklikler oldugunu kontrol edebiliriz. Nefesi ses cikararak (aaahhh gibi) vermek de pelvik kaslari gevsetiyor.
Dogumu kontrol etmek icin
-Vücudunuzu rahat birakin, bu sirada adrenalin yardim eder.
-Karina ve sirta sicak kiraz cekirdegi yastigi koymak rahatlatiyor.
-Konusup o anda ne hissettigini ve ne istedigini söylemek önemli.
DOGUMUN BASLADIGI NASIL ANLASILIR
-Dogum nisani gelmesi (Bu aslında hamileliğiniz boyunca rahim ağzınızı (serviksi) bir tıkaç gibi tıkayan, enfeksiyonlara karşı bebeğinizi koruyan, sümüğümsü bir madde olan mukusun dışarı atılmasıdır.)
-Son 24 saatte istah kapanir. Tuvalete gitme ihtiyaci artar
-Bebegin hareketi azalir
-Rahim agzi kisalir
-Asagi dogru baski artar
-Hafif kilo kaybi olur (ödem azalmasi nedeniyle)
-Enerji artmasi (bu enerji dogumda kullanilacak bosuna harcamayin :))
-Suyun gelmesi
DOGUMU KOLAYLASTIRMAK ICIN
Ahududu yapragi cayi: 37. haftadan sonra ahududu yapragi cayi icmek cok faydali. Ama 34. haftadan önce icilmemesi gerekir. (Erken acilmayi önlemek icin)
-Hizli bir dogum saglar, pelvik kaslari ve rahim agzini rahatlatir
-Agriyi azaltan etkisi vardir
-Rahmi rahatlatir
-Sanci sürecini kisaltir
-Ic huzuru saglar
-C vitamini, kalsiyum ve demir acisindan zengindir
Önerilen: 37. haftadan sonra 7 gün boyunca günde 1 bardak. Sonra bir hafta ara. 39. haftada 7 gün boyunca günde 4 bardaga kadar. Sonra tekrar ara verilmeli. Ara vermek dozun fazla asilmasini ve vücudun fazla uyarilmasini önlemek icin önemli.
Heublumen: Suda kaynatip buharina oturmak seklinde “Heublumen” faydali. (Bunun türkcesini maalesef bulamadim)
Perine masaji: 4-6 hafta önce baslanip haftada bir yapilir. Son 2 haftada haftada iki kere yapilir. Bu perine bölgesini gevseterek epizyotomi (kesik atilmasi) olasiligini azaltir.
Moxa terapisi: Son haftalarda hala bebek dönmemisse. (Bununla ilgili türkce bir haber buldum http://www.hthayat.com/yazarlar/ozge-taskin/1015271-makat-bebekleri-donduren-moxa-terapi )
DOGUM SIRASINDA
- 2 saatte bir tuvalete gidip idrar kesesini bosaltmak cok önemli. Idrar kesesi dogum kanalini daraltmasin diye. Son 1 saate kadar tuvalete gidilebilir. (Bunu kendi doktorunuza o sirada da sorarsiniz)
- 7-8 cm acilmada gerginlik artik basliyor
- Dogum sirasinda sanci aralarinda popoyu hareket ettirmek faydali. Bebegin hareketini kolaylastiriyor.
- Dogum sirasinda bir noktadan sonra bebegin basi yukari dogru kalkiyor. Bu sirada ebe elini sokacak. Ebenin elini ittirmemek gerekiyor. Bebegin basini hizla kaldirip zarar görmemesi icin elini bebegin kafasina koymasi lazim.
- Tam bu sirada nefes alip kesik kesik vermek gerekiyor.
DOGUMDAN SONRA
Bebek, ten temasini saglamak icin hemen annenin kucagina veriliyor. Kordon hemen kesilmiyor. Kordonda nabiz atisi durunca kesiliyor.
Dogumdan sonra cok su icmek gerekiyor.
LOHUSALIK
2 saatte bir tuvalete gidilmeli.
Kanama baslarda yogun, 4. günden sonra regl gibi, 10. günden sonra azalacak. ! aya kadar sürebilir. Bu sirada kesinlikle tampon kullanilmamali. Kalin, hava geciren, alt kismi naylonsuz, katkisiz ve kokusuz ped kullanilmali. Aloe verali, papatyali, parfümlü vs olmamali.
Tuvaletten sonra her seferinde o bölge su ile yikanilmali.
Yataktan kalkarken yana dönerek kalkilmali. Cünkü karin kaslari hala zayif.
EMZIRME
-Ilk süt bebek icin cok önemli. Bunun adi kolostrum. Ilk 24 saat kolostrum gelir. Sonra normal süt gelir.
-Ilk 24 saatten sonra bebek saatte 1 emmek ister. Bu normal sütün üretilmesini tetikler.
-ilk hafta gögüslerde agri ve gerginligi önlemek icin sık sık emzirmek gerekir. Emzirmeden önce gögüse sicak emzirmeden sonra soguk uygulamasi da agriyi azaltir. Ayni zamanda quark uygulamasi faydali. (Quark almanyada satilan süzme yogurt gibi bir süt ürünü)
-Emzirme en az 15 dk olmali. Ilk 5 dk su orani yüksek bir sür gelir. Bu susuzlugu giderir. Ikinci 5 dk süt, son 5 dk yag orani yüksek bir süt gelir.
-Gece 2-4 arasi en doyurucu süt gelir.
-Gögüs yaralarini önlemek icin bebegin agzina büyük bir kismi verilmeli. Sadece ucunu verdiginde yara oluyor. Bebegin agzinin tam acilmasi ve gögüs ucunun bebegin agzinin gerisine dogru verilmesi gerek.
-Gögüs yaralari icin kremler ve lazer tedavisi önerilir.
BEBEK BAKIMI
Bebege kesinlikle pudra vs kullanilmamali.
Ilk günlerde sampuan, bebe yagi vs de kullanilmamali.
Pisik icin anne sütü iyi gelir.
Veya en güvenli pisik kremi Weleda marka Calendula iceren pisik kremi.
Badem yagi ve hindistan cevizi yagi kullanilabilir.
Altini degistirdikten sonra sadece pamuk ve su (termostan ilik su) ile temizlenir. Bebegin alti bezlemeden önce kesinlikle kurulanmali.
Bebegin karnina kimyon yagi ile masaj yapmak gaz sancisini giderir.
Not: Masajlar, emzirme, dogum pozisyonlari vs uygulamali veya görsel olarak gösterildi ama maalesef onlari aktaramiyorum.
Internette dogum pozisyonlari diye aratip bulabilirsiniz. Dogum sirasinda sürekli ayni pozisyonda durmamak cok önemliymis.[/QUO
BİLGİLER SÜPER TEŞEKKÜR EDERİZ
Kızlar sabah yazdım ama kimse yazmadı ben bu sabah giyinirken farkettim aynada sağ göğsümün ucunun altı kahverengi bölüm içinde nohut kadar belki biraz büyük içinde şişlik var bize gibi olmuş acaba süt mü toplanıyor başka bişey mi aranızda benle aynı durumu yaşayan var mı ???
Kızlar bu kullan at lohusa külotları hakkında ne düşünüyorsunuz bugün 2 paket aldım e bebekten ped yerine kullanmak içinEki Görüntüle 1882729
Tabi kesin sorun çıkar diye bir şey yok ama önerilmiyormuş. Evet ben almanyadayım. Ben de D Dilek362 gibi hiç bir şey bilmiyorum bebek bakımı hakkında. Ebe o konuda yardımcı olacakmış. Eve gelip öğretecek, yapmamız ve yapmamamız gerekenleri. İlk banyosunu yaptırır, emzirmeyi gösterir falan diye düşünüyorum. Bir de lohusalık döneminde toparlanmak için benim kendim için de yapmam gerekenleri anlatacak.
Kizlar üsenmedim, söz verdigim gibi kursta aldigim notlari yazdim tek tek :) Buyrun :)
DOGUMA HAZIRLIK KURSU NOTLARI
Rahim en yüksek noktaya 36. haftada ulasiyor. Sonra bebek dogum icin asagiya dogru kaydigi icin hafif bir düsme oluyor tekrar. Yani en fazla gerginlik 36. haftada. 36. haftadan sonra rahim agzi kisaliyor, 4 cm kadar oluyor.
SANCILAR
-Acilma sancilari
Baslarda sancilar arasinda süre 5 dk oluyor. Bu bir kac saat sürebilir. 1 saatte yaklasik 1 cm acilma oluyor.
Daha sonra 2 dk ya iniyor ve sancilar 1,5 dk kadar sürüyor.
-Dogum sancilari
Dogum sancilari daha cok baski seklinde hissedilmeye baslaniyor. Ve yine 1,5 dk kadar sürüyor.
Bebek dogduktan sonra henüz bitmedi. Plasenta da arkasindan cikmali. Bu sirada regl sancisi gibi bir sanci hissediliyor.
-Lohusalik dönemindeki sancilar
Regl sancisi gibi. Bu sirada rahim 5-6 haftada eski haline dönüyor.
NEFES ALMA
Nefes cok önemli! Kasilmalari kontrol ediyor ve bebege oksijen sagliyor. Sancilar sirasinda nefes almaya devam edilmeli. Nefesi burundan alip agizdan puflama seklinde vermemiz gerekiyor.
Diyafram nefesi alinmali, yani bu sirada karniniza elinizi koydugunuzda karniniz yükselmeli, verildiginde de alcalmali. Bu nefes egzersizi simdiden yapilip ögrenilebilir. Ayrica bu sirada pelvik kaslara konsantre olarak o sirada nasil degisiklikler oldugunu kontrol edebiliriz. Nefesi ses cikararak (aaahhh gibi) vermek de pelvik kaslari gevsetiyor.
Dogumu kontrol etmek icin
-Vücudunuzu rahat birakin, bu sirada adrenalin yardim eder.
-Karina ve sirta sicak kiraz cekirdegi yastigi koymak rahatlatiyor.
-Konusup o anda ne hissettigini ve ne istedigini söylemek önemli.
DOGUMUN BASLADIGI NASIL ANLASILIR
-Dogum nisani gelmesi (Bu aslında hamileliğiniz boyunca rahim ağzınızı (serviksi) bir tıkaç gibi tıkayan, enfeksiyonlara karşı bebeğinizi koruyan, sümüğümsü bir madde olan mukusun dışarı atılmasıdır.)
-Son 24 saatte istah kapanir. Tuvalete gitme ihtiyaci artar
-Bebegin hareketi azalir
-Rahim agzi kisalir
-Asagi dogru baski artar
-Hafif kilo kaybi olur (ödem azalmasi nedeniyle)
-Enerji artmasi (bu enerji dogumda kullanilacak bosuna harcamayin :))
-Suyun gelmesi
DOGUMU KOLAYLASTIRMAK ICIN
Ahududu yapragi cayi: 37. haftadan sonra ahududu yapragi cayi icmek cok faydali. Ama 34. haftadan önce icilmemesi gerekir. (Erken acilmayi önlemek icin)
-Hizli bir dogum saglar, pelvik kaslari ve rahim agzini rahatlatir
-Agriyi azaltan etkisi vardir
-Rahmi rahatlatir
-Sanci sürecini kisaltir
-Ic huzuru saglar
-C vitamini, kalsiyum ve demir acisindan zengindir
Önerilen: 37. haftadan sonra 7 gün boyunca günde 1 bardak. Sonra bir hafta ara. 39. haftada 7 gün boyunca günde 4 bardaga kadar. Sonra tekrar ara verilmeli. Ara vermek dozun fazla asilmasini ve vücudun fazla uyarilmasini önlemek icin önemli.
Heublumen: Suda kaynatip buharina oturmak seklinde “Heublumen” faydali. (Bunun türkcesini maalesef bulamadim)
Perine masaji: 4-6 hafta önce baslanip haftada bir yapilir. Son 2 haftada haftada iki kere yapilir. Bu perine bölgesini gevseterek epizyotomi (kesik atilmasi) olasiligini azaltir.
Moxa terapisi: Son haftalarda hala bebek dönmemisse. (Bununla ilgili türkce bir haber buldum http://www.hthayat.com/yazarlar/ozge-taskin/1015271-makat-bebekleri-donduren-moxa-terapi )
DOGUM SIRASINDA
- 2 saatte bir tuvalete gidip idrar kesesini bosaltmak cok önemli. Idrar kesesi dogum kanalini daraltmasin diye. Son 1 saate kadar tuvalete gidilebilir. (Bunu kendi doktorunuza o sirada da sorarsiniz)
- 7-8 cm acilmada gerginlik artik basliyor
- Dogum sirasinda sanci aralarinda popoyu hareket ettirmek faydali. Bebegin hareketini kolaylastiriyor.
- Dogum sirasinda bir noktadan sonra bebegin basi yukari dogru kalkiyor. Bu sirada ebe elini sokacak. Ebenin elini ittirmemek gerekiyor. Bebegin basini hizla kaldirip zarar görmemesi icin elini bebegin kafasina koymasi lazim.
- Tam bu sirada nefes alip kesik kesik vermek gerekiyor.
DOGUMDAN SONRA
Bebek, ten temasini saglamak icin hemen annenin kucagina veriliyor. Kordon hemen kesilmiyor. Kordonda nabiz atisi durunca kesiliyor.
Dogumdan sonra cok su icmek gerekiyor.
LOHUSALIK
2 saatte bir tuvalete gidilmeli.
Kanama baslarda yogun, 4. günden sonra regl gibi, 10. günden sonra azalacak. ! aya kadar sürebilir. Bu sirada kesinlikle tampon kullanilmamali. Kalin, hava geciren, alt kismi naylonsuz, katkisiz ve kokusuz ped kullanilmali. Aloe verali, papatyali, parfümlü vs olmamali.
Tuvaletten sonra her seferinde o bölge su ile yikanilmali.
Yataktan kalkarken yana dönerek kalkilmali. Cünkü karin kaslari hala zayif.
EMZIRME
-Ilk süt bebek icin cok önemli. Bunun adi kolostrum. Ilk 24 saat kolostrum gelir. Sonra normal süt gelir.
-Ilk 24 saatten sonra bebek saatte 1 emmek ister. Bu normal sütün üretilmesini tetikler.
-ilk hafta gögüslerde agri ve gerginligi önlemek icin sık sık emzirmek gerekir. Emzirmeden önce gögüse sicak emzirmeden sonra soguk uygulamasi da agriyi azaltir. Ayni zamanda quark uygulamasi faydali. (Quark almanyada satilan süzme yogurt gibi bir süt ürünü)
-Emzirme en az 15 dk olmali. Ilk 5 dk su orani yüksek bir sür gelir. Bu susuzlugu giderir. Ikinci 5 dk süt, son 5 dk yag orani yüksek bir süt gelir.
-Gece 2-4 arasi en doyurucu süt gelir.
-Gögüs yaralarini önlemek icin bebegin agzina büyük bir kismi verilmeli. Sadece ucunu verdiginde yara oluyor. Bebegin agzinin tam acilmasi ve gögüs ucunun bebegin agzinin gerisine dogru verilmesi gerek.
-Gögüs yaralari icin kremler ve lazer tedavisi önerilir.
BEBEK BAKIMI
Bebege kesinlikle pudra vs kullanilmamali.
Ilk günlerde sampuan, bebe yagi vs de kullanilmamali.
Pisik icin anne sütü iyi gelir.
Veya en güvenli pisik kremi Weleda marka Calendula iceren pisik kremi.
Badem yagi ve hindistan cevizi yagi kullanilabilir.
Altini degistirdikten sonra sadece pamuk ve su (termostan ilik su) ile temizlenir. Bebegin alti bezlemeden önce kesinlikle kurulanmali.
Bebegin karnina kimyon yagi ile masaj yapmak gaz sancisini giderir.
Not: Masajlar, emzirme, dogum pozisyonlari vs uygulamali veya görsel olarak gösterildi ama maalesef onlari aktaramiyorum.
Internette dogum pozisyonlari diye aratip bulabilirsiniz. Dogum sirasinda sürekli ayni pozisyonda durmamak cok önemliymis.
Ekleme (aklima geldikce ekliyorum kizlar):
Ilk dogumsa toplamda 9-12 saat sürebilir.
Bebege ilk bir sene yastik yorgan kullanilmamali. Bebegin kafasi geride olmali rahat nefes alabilmesi icin.
Uyku tulumu olabilir, kafasi iceri girmeyecek sekilde boynu dar olacak.
Oda sicakligi 16- 18 derece olmali (bu bana soguk geldi ama böyle söylediler), ve oda sürekli havalandirilmali. Kesinlikle sürekli camlar kapali kalorifer acik vaziyette olmamali.
Bebekler üsüdüklerini belli edemezler. Kaslari gelismedigi icin bizim gibi üsüyünce titreyemezler ve vücut sicakliklarini yükseltemezler. Bu nedenle vücut sicakliginin düsmemesine dikkat edilmeli.
Ilk zamanlar bebegi tasimak icin bezden olan tasima sistemleri ("sling şal" da deniyor) cok iyiymis. Canta gibi olanlar (Ergobaby vs) 14 günden sonra kullanilmaliymis.
ben varımKızlar aranızda SEZARYEN doğum yapacak olanlar var mı?
Hadi ya kullananlar çok memnun kaldıklarını yazmışlar oysakiBen de internet üzerinden aldim aynisini ama pek ise yarar gibi gelmedi bana. Evirdim çevirdim kaldirdim bi kenara
Yok canım sıkınca acıyorBen okudum ama bir fikrim olmadigi icin bir sey yazmadim. Bende öyle bir sey olmadi. Agri falan var mi?
Kızlar merhaba hepiniz ve bebişleriniz iyidir inşallah çok fazla yazamıyorum ama hep takipteyim. Bi fikir danışmak istiyorum yattığım zaman göbeğim yumuşacık oluyor ama ayağa kalktığımda taş kesiliyor böyle kasılma gibi değil çünkü sürekli ve heryeri böyle endişelenmelimiyim yada sizlerdede varmk böyle bi durum
Kızlar bu kullan at lohusa külotları hakkında ne düşünüyorsunuz bugün 2 paket aldım e bebekten ped yerine kullanmak içinEki Görüntüle 1882729
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?