- 20 Temmuz 2015
- 281
- 192
- 33
- 39
Çok tatlı olmuşlar canım ellerinize sağlık :)
Çok güzel olmuş canım elinize sağlık
Bayıldımmmm güle güle sağlıkla kullanin insallah
Benimde aynı seyler aklıma geldi canım, sen daha iyi aciklamissin:)
Bi anlık hevesle yorucu market alışverişi sonrası. Başladım ve yaptım. ..çok da hoşuma gitti.. zevki is...kızımın kurabiyeleri hazır. ..
Evet canım ben de böyle bi şey okudum onlarda psikolojik olarak hamile sendromlari yaşıyorlarmis:)mesela eşim hamile kaldığımdan beri aseriyor benle kilo aldı sevdiğim şeyleri daha bi sever oldu
YENİ DOĞAN BEBEGE UYGULANACAK SÜNNETLER:
Ezan ve kamet çocuğa yapılan ilk iman telkinidir
Hz. Hasan dünyaya gelince Peygamberi Efendimiz (asm) onun sağ kulağına ezan okumuştur.
Hz. Hüseyin’in rivayetine göre ise Peygamberimiz (asm) bu adetlerinin hikmeti hususunda da şöyle buyurmuşlardır:
“Kimin bir çocuğu olur da, sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa, o çocuğa ümmü sıbyan hastalığı zarar vermez (cin zarar vermez).” Çünkü ezanın mana ve muhtevasında tekbir, tevhit, nübüvvet ve namaz gibi dinin esasları bulunmaktadır.
Dua ve ziyafet
Hz. Aişe (ra) validemizin rivayetine göre, yeni doğan çocuklar getirildiğinde Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) onlara hayır ve bereket duasında bulunurlardı. Peygamberimiz (asm) elini yeni doğan bebeğin başına koyarak dua ederdi. Çocuğun doğumundan sonra ziyafet vermek bu duanın toplu yapılması için olduğundan sahabeler yeni doğan bebekler için ziyafet yemeği vermeyi de önemserlerdi.
İsim Koyma:
Çocuk doğduğunda birinci günün akşamı isim verilebildiği gibi eğer akîka kurbanı kesilecekse yedinci gün ismin konulmasının gerektiği hadislerde ifade edilmiştir. Ancak doğumun yedinci gününden önce de isim verilmesinin mahzurlu olmadığını da belirtmek gerekir. Çünkü Efendimiz (aleyhi ekmelü’t tehâyâ) düşük çocukların bile isim verilerek gömülmesini emretmişlerdir.
Çocuğa isim verilirken dikkat edilecek husus çocuğa manası güzel olan ismin konulmasıdır. Çocuğa güzel isim koyma her babaya sünnet olmak üzere bir vazifedir. Hadis-i şerifte buyrulduğu üzere; “Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız, öyle ise isimlerinizi güzel kılın”. (Ebû Dâvud, “Edeb”, 69)
Çocuğa yedirilecek ilk gıda (tahnik)
Yeni doğan çocuğa tatlı bir şey çiğneyerek ağzına vermek, dudağına sürmek sünnet-i seniyedir. Bunu sâlih bir kimsenin yapması ise menduptur. Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Hazret-i Âişe (ra) der ki:
“Yeni doğan çocuklar Resulullah'a (asm) getirilirdi. O da bunlara mübarek olmaları için duâ eder ve ağzında yumuşattığı hurmanın suyunu çocuğun ağzına sıkardı.”
Yine Peygamberimiz (asm) Enes'in annesinden çocuk doğduğunda ağzına süt koymadan kendisine haber vermesini istemiştir. Enes doğar doğmaz Efendimiz'in (asm) yanına getirilmiş, Peygamberimiz de (asm) bebeğin ağzının içini iyi cins bir hurma ile ovarak tahnik yapmıştır.
Çocuğun sünnet edilmesi
"Dört şey var ki, bunlar peygamberlerin sünnetlerindendir. Sünnet olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek" (Tirmizî, Ahmed b. Hanbel, Müsned)
Sünnet, bazı âlimlerce vacip, bazılarınca da farz olarak kabul edilmiştir. Çocuğu sünnet etme zamanına gelince; bulüğ çağına kadar müsaade varsa da, müstehap olan vakit doğumun yedinci günüdür.
Kurban kesilmesi ve başının tıraş edilmesi
Çocuk erkek olsun, kız olsun kurban kesmek mübahtır. Akika Allah Teâlâ’nın ihsan ettiği evlat için, bu büyük nimet için bir şükür kurbanıdır. Yeni doğan çocuğun başındaki kıllara akika dendiği için kesilen kurbana da akika kurbanı denilmiştir. Kurban kesmek için yeterli olan herhangi bir hayvan akika kurbanı için de yeterlidir.
İmâm Ahmed b. Hanbel der ki:
"Çocuk, ana-babasına şefâat etmekten alıkonulur, ancak akîka ile şefâat hakkı doğar."
Akika kurbanı, çocuğun doğumunun yedinci gününde kesilirse daha faziletlidir. Bülûğ çağına kadar da kesilebilir.
Yedinci gün saçının kesilerek ağırlığınca altın veya gümüşün tasadduk edilmesi ve isminin konulması tavsiye edilmiştir.
Kurban olmaya elverişli her hayvan akîka kurbanı olarak kesilebilir. Kesilen bu kurbanın etinden kurban sahibi ve aile fertleri yakın dostları yiyebileceği gibi tasadduk da edilebilir.
Yine Hz. Fatıma’nın (ra), çocuklarının doğumlarından sonra saçlarını kesip ağırlığınca gümüş tasadduk ettiği bildirilmektedir.
Günaydın güzel annelerdün arkadaşım bana göndermiş youtube da varmış youtube arama butonundan minik....ninnisi (noktalı yere bebeğinizin ismi yazılacak,) yazıp aratınca ismine özel ninni çıkıyor ben telefona indirdim çok güzel mina gelince dinleyecek inşallah
Canim gunaydinCanim ben ilk cocugumda dogumdan 1 hafta once akintili kan (kusura bakmayin anlasilmak adina detayli yazdim)geldi cok az . Hemen dr gelin dedi bakti eve gonderdi dogum baslamamis deyip. Halbuki ben doguruyorum die die panik oluo gitmistim.
Tam 1 hafta sonra sabahdan yine ayni akintili kan geldi oglen daha artti hemen hemen her wc gidiste geliyodu hafif hafif ve sabah baslayan isaretler gece 2 de ilk sanciyi verdi dr u arayip gittim sabah epidural normal le oglum dunya ya geldi.
Canim gunaydinepidural demissin ya bende dusunuyorum memnun kaldin mi ve hangi hastane? Bilgi verirsen cok sevinirim
Whatsapp grubu yok ama instagramda takiplestiklerimiz var canim. aylinn_macit benim. EkleyebilirsinKizlar ben arada girebiliyorum buraya.
Bi whatsapp grubu yada instagramlariniz var mi oradan da takipleselm haberimiz olsun birbirimizden
Sagol canim bilgi verdigin icinGunaydin
Ben cook memnun kaldim hatta kolumdan damar bulunurken daha cnm yandi..Belim den hic anlamadim sonrasinda da hic yan etki falan yapmadi..Doktorum a cok sormustum oda ekibine cok guvendigi soylemisti oyle de oldu Allah a sukurler olsun..Amerikan hastanesinde dogum yaptim ozel sigortam vardi..
Sunu da belirteyim ki benm baska arkadasim da cok iyi baska bir hastanede epidural yapti gormeye gittigmde bas agrisindan duramiyodu oda hic meemnun kalmadi
Durum boyle cnm
Sağol canımmm, normalde canı tatlı bir insanda değilim ama dün gece coktum resmenCokgecms olsn cancazm dedigin gibi bu ara bunalmalari baslayan gribe dusuyo.aman dkkat kizlar sonayin agrliginda hakikaten dayanlmaz oluyo. Dun gece bende oturup agladim bi suru cocuk yapanlar nasil dayaniyo acaba?
Evet bende sonradan gördüm grupta paylaşılmış arkadaşım oradan görüp yapmış hem bana hem kendi kızına,çoğu isim var ama olmayanlarda çıkıyor sanırım denemek lazımteşekkür ederim canım
teşekkür ederim canım
çok güzel olmuş canım:)
ayy benim eşim de totalde 6 kg aldı gerçi sigarayı bıraktı ondan galiba:)
canım çok teşekkürler paylaşım için ayrıca çok geçmiş olsun
aa evet ben de feysteki gruptan duydum da Yasemin Ela diye bulamadım ama minik Ela diye bulup dinlettim çok güzel:)
Günaydın inşallah bir sıkıntınız yoktur yolundadır herşeyGünaydın kızlar.. İki gündür kasılmalarım var bakalım doktor ne diyecek.. Dilerim herşey yolundadır
Günaydın kızlar mutlu haftalar herkezze.Ben pek mutlu başlayamadımcumartesi annem düştü sol kolu alçıya alındı ona çok üzüldüm neyseki başka yerinde bişey yok 35 gün alçıda kalacakmış yinede verilmiş sadakası varmış dedik başını da vurmuş ama bişey çıkmadı çok şükür.İnşallah çabuk iyileşir annem içinde dua edermisiniz kızlar ALLAH RIZASI için
Çok geçmiş olsun.çabuk toparlar inşallah.Günaydın kızlar mutlu haftalar herkezze.Ben pek mutlu başlayamadımcumartesi annem düştü sol kolu alçıya alındı ona çok üzüldüm neyseki başka yerinde bişey yok 35 gün alçıda kalacakmış yinede verilmiş sadakası varmış dedik başını da vurmuş ama bişey çıkmadı çok şükür.İnşallah çabuk iyileşir annem içinde dua edermisiniz kızlar ALLAH RIZASI için
Gebzede misin canim. Daricadayim ben de ondan sordumÇok geçmiş olsun.çabuk toparlar inşallah.
Bundönemde tavuk suyu et suyu çorbası tarzı beslensin. Protein kalsiyum bol tüketsin. Toparlanır hiç merak etme
firkan benimde çaprazdı bebişnhatırlarsın.
Bi servise baktıhop hop tüm çukurlara girince yerleşti kafa aşağıya:)
Şaka değil hee, o gün öyle bir acıyla eve geldim ki zaten misler gibi uyumuştum :) ertsi sabah doktorda kafa aşağıda demişti şok olmuştum
Dönmesi Bi gebze harem minibüsüne bakar yani
Canim cok gecmis olsun. Allah acil sifa versin...Günaydın kızlar mutlu haftalar herkezze.Ben pek mutlu başlayamadımcumartesi annem düştü sol kolu alçıya alındı ona çok üzüldüm neyseki başka yerinde bişey yok 35 gün alçıda kalacakmış yinede verilmiş sadakası varmış dedik başını da vurmuş ama bişey çıkmadı çok şükür.İnşallah çabuk iyileşir annem içinde dua edermisiniz kızlar ALLAH RIZASI için
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?