2016 temmuz bebişleri büyüyooor :)

Biz bugun dr a gittik teyzeleri oglumda soguk alginligi vardi 2 gundur hem onun icin hem 5.ay kontrolumuz icin bide kaka yapamiyodu oglum kan verdik ek gidaya baslicaz bugunden itibaren gelsin tadimlar kayisi hosafi ver dedi dr ,yazdan kayisi hosafi yapmisti kayinvalidem onlardan vericem meyve sulari bu hafta haftaya pure ve taze yogurtsonra tuzsuz peynir ve corba sonra kiyma eklicez boyle cok kilo almiyo 700 gram almis ama 7400kilo boy 70cm ilac vermedi bizden bukadar

ben aldim plastik mama onlugu.ama onu ancak mama sandalyesine rahat bir sekilde oturabildiginde kullanabiliriz.cunku su an elleri kollari durmuyor ve yari oturur pozisyon oldugu icin zor kullanimi.

et urunleri 7den sonra oneriliyor erken olmazmi ki 5.5 ay

Yorgunluktan kafami toplayamiyorum 5.aydan sonra tadimlara baslanir dedi cok ayrintili anlatmadi aslinda gunun hangi saatinde kac kere kac kasik bunlari soylemedi de ben bir plan dahilinde ilerliyecegim

Ek gıdaya ne ile
başlanmalı

Yazar güncelanne -
Eylül 23, 2013
393
13224

Bebeğinizin artık ek gıdaya (tamamlayıcı beslenmeye) geçmeye hazır olduğunu düşünüyorsunuz. Ama ”ek gıdaya ne ile başlanmalı?” sorusuna yanıt veremiyorsunuz.İşte size adım adım ek gıdaya geçiş rehberi:

Öncelikle, bebeğinizi takip eden doktorun önerilerini dinlemenizi ve ek gıdaya geçerken bebeğinizin rutin kontrollerini yaptırmış olmanızı öneriyorum.

Bebek için ilk başlanacak ek gıdanın ne olması gerektiği ile ilgili farklı görüşler var. En çok önerilenler; tahıllar, meyve püreleri, yoğurt, sebze püreleri. Hiç birinin bir diğerine üstünlüğü olmadığı gibi, ‘şununla başlarsanız daha iyi olur, bu kötüdür” şeklinde yapılmış kontrollü bir çalışma da bulunmamakta.

Ama benim tecrübelerim ek gıdaya meyveyle başlayan bebeklerin daha sonra sebze pürelerini reddetme ihtimalinin daha yüksek olduğu yönünde. Bu yüzden ben ek gıdaya sebze püresi veya yoğurt ile geçişi öneriyorum.

Yoğurt

Yoğurt, anne sütüne yakınlığı; 6 aylık bebek tarafından kolay sindirilebilir oluşu dolayısıyla ek gıdaya geçişte seçilecek ilk besin olarak idealdir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için son derece elzem bir mineral olan kalsiyum için iyi bir kaynaktır ve bol miktarda B12 ve B6 vitamini içerir. Zengin bir protein kaynağı olan yoğurt, aynı zamanda da güçlü bir probiyotik üründür. Yapılan son çalışmalar, probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, egzama ve alerjilerden koruduğunu, yaşlanmayı yavaşlattığını, enfeksiyonlardan koruduğunu göstermekte.

Bebeğinizin yoğurdunu varsa anne sütü, yoksa formül mama, bulabilirseniz günlük taze keçi sütü; keçi sütü bulamazsanız inek sütü ile evde mayalayın. Anne sütü veya mama ile yapılan yoğurt biraz daha cıvık oluyor.

Yoğurdu ilk gün kaşığın ucuyla tattırın. Verdiğiniz yoğurt miktarını bir iki hafta içinde bir veya yarım çay bardağı olacak şekilde yavaş yavaş artırın. Yoğurdu kuşluk/öğlen veya ikindi öğünlerinden birinde bebeğinize verebilirsiniz.

Sebze püresi

Dikkatinizi çekiyorsa sebze çorbası değil, sebze püresi diyorum. Ek gıdaya geçişte en sık yapılan yanlışlardan birinin de çocuklara her öğünde çorba içirmek olduğunu şu yazımda detaylıca anlatmıştım. Çorba dediğimiz şeyin en azından yarısı sudur. Yarısı su tarafından oluşturulan bir gıda, enerji ve besin öğeleri açısından fakirdir. İşte bu yüzdendir ki çorbalar, zayıflama rejimlerinin baştacıdırlar. Eğer siz de bebeğinizin karnını suyla doldurmak istemiyorsanız ona çorba değil, püre vermelisiniz.

Sebze püresi hazırlarken seçeceğiniz sebzeler mutlaka mevsim sebzesi olmalıdır. İlk aşamada kolay püre haline gelebilen, yumuşak, kaygan ve alerji riski düşük sebzeler kullanılmalıdır. Havuç, patates, bal kabağı, kabak, yeşil fasulye bu sebzelere örnektir. Her seferinde tek sebze ile başlayıp daha sonra ikili-üçlü kombinasyonları deneyebilirsiniz.

Temel tarif: İki adet mevsim sebzesi, zeytinyağı ile buharda pişirilir. Bir tatlı kaşığı haşlanmış yulaf/irmik/bulgur/pirinç eklenir. Ardından tel süzgeçten geçirilir.Bebeğinizin yiyeceklerini hazırlarken elektrikli çırpıcı kullanmayın. Çok koyu olursa, bebeğinizin tercihine göre kıvamını bir miktar anne sütü ile seyreltebilirsiniz. Ama asla çorba kıvamına getirmeyin. Bebeğinizin midesini suyla doldurmuş olursunuz. İçine tuz, baharat eklemeyin. Öncelikle bir çay kaşığının yarısı ile tadına baktırarak başlayın işe. Bir kaç hafta içinde bir küçük kase püre yiyecek şekilde miktarı artırılmalı. Alerji riskine karşı üç gün bekleme süresine uyulmalı ve pürenin içeriği yavaş yavaş çeşitlendirilmeli.Sebze püresi için ideal öğün öğle öğünü.
Muhallebi

Muhallebiler, pürüzsüz olması nedeniyle bebeğiniz tarafından kolayca kabul edilecektir. Eğer ek gıdaya geçerken ilk vermeyi tercih edeceğiniz besin olarak muhallebiyi seçerseniz; inek sütü yerine anne sütü veya mama kullanmalısınız. Aynı şekilde besleyici özelliği son derece az olan pirinç unu yerine, tam buğday unu/yulaf unu tercih etmelisiniz. Şeker kullanmamalısınız. Hatta son zamanlarda bilim dünyasında daha önce bebek muhallebilerini tatlandırmak için kullanılan pekmezin bile kullanılmaması gerektiğini savunan uzmanların sayısı giderek artmakta. Ben de bebeklerin tatlı tatlarla mümkün olduğunca geç tanıştırılması taraftarıyım. Muhallebilerin, özellikle de pirinç unundan yapılmışlarsa besin değerleri zayıf, boş kaloriden oluşan gıdalar olduğunu düşünüyorum. İçine anne sütü, tereyağ, meyve katılarak bir nebze de olsa besin değeri biraz artırılabilir.

Ek gıdaya başlangıç için temel muhallebi tarifi: Bir çay bardağı suda yarım tatlı kaşığı yulaf unu iyice çırpılarak pişirilir. Çok koyu lapa kıvamında bir muhallebi ortaya çıkacaktır. Ocaktan indirip ılıyınca, bir çay kaşığı tereyağ ve bebeğinizin yiyebileceği kıvama gelene kadar anne sütü/mama ekleyin. Bir çay kaşığı ile başlayın denemeye. Zamanla bir orta boy kase olana dek artırı. Bebeğiniz bu tada alışınca meyve ile zenginleştirin.
Diğer muhallebi tarifleri için şu, şu ve şu tariflere de bakabilirsiniz.

Meyve püresi
Ek gıdaya meyve ile başlarsanız, bebeğiniz; daha sonra vereceğiniz sebze pürelerini yemeyi reddebilir. Ama gene de ek gıdaya meyvelerlebaşlamayı tercih ederseniz seçeceğiniz meyveler, mevsime uygun, taze, mümkünse organik olmalı. Elma, armut, erik, kayısı, şeftali, nektarin başlangıç için uygun meyvelerdir. Çilek, ananas gibi alerji riski daha yüksek olan meyveleri daha sonraya bırakabilirsiniz. Ek gıdaya meyve suyu ile başlamayı önermiyorum. Sadece ek gıdaya geçerken değil her zaman meyve suyu değil meyvenin kendisi yenmeli. Meyve püresi, öğlen, kuşluk veya ikindi öğünlerinden birinde verilebilir.

Ben Çağın’da ek gıdaya ilk olarak yoğurt ile geçtim. Evde mayaladığım yoğurdu kuşluk vakti, kaşık ucuyla tattırıp, sonrasında yavaş yavaş yarım çay bardağı olana kadar artırdım. Ardından öğlen yemeğinde sebze püresine başladım. Sebze püresi, 3/4 çay bardağı olunca günlük menüye akşam üstü meyve püresi ekledim. En son olarak gece yatmadan 1-2 saat önce muhallebi vermeye başladım. Ama her çocuğun ihtiyaçları ve her ailenin gerçekleri farklıdır. Siz, hangi besinle ek gıdaya başlayacağınıza, doktorunuzla konuşup; kendi gerçeklerinizi ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını göz önüne alarak karar vermelisiniz.

Genelde yogurtla baslayin diyo ama bizim dr umuz meyve sulari ile basla dedi pure olmasi daha iyi degil mi hemde once sebze puresi verilmeli meyvenin tadini alan bebek sebzeyi reddedebilir diyo kafam karisti havucla baslicam yarin ben yada sutumle yogurt yapicam ama dr yogurtta sonra dedi offf

yogurt verebilirsin ilk olarak.yogurt alerjik bir besin oldugundan 3 gun sadece yogurt.2 3 cay kasigi kadarla basliyorsun.ertesi gun 1 kasik arttirirsin.10 ile 12 arasinda veriyorum ben alerjik durum olursa gozlemlemek icin.
daha sonra sebze verdim.havuc rendeledim 2 kasik verdim.sebzeyi 2 gun ust ustte verdim.2 gun sonra kabak verdim ayni sekilde.kabaktan 2 gun sonra elmayi cam rendeyle rendeleyip suyuyla beraber posasini karistirip verdim.elmadan 2 gun sonra balkabagi verdim.ondan 2 gun sonra armut verdim.hep 2 gun ilerledim.armutu 3.gun yogurtla karistirip verdim.dun ve bugun muz verdim ceyrek.sanirim muza karsi bir hassasiyet var.hafif kabardi agiz cevresi.yarin birsey vermeyi dusunmuyorum.sonra sirasiylapeynir pekmez yumurta sarisi patates vericem.taze yogurdum olursa gun icinde yarim cay bardagi yogurt verebilirim.
besinleri karistirmadan once tek tek denenmis olmasi alerji acisindan cok onemli.sut bal domates patlican kivi ve cilek yasaklilar listesinde.havuc patates kabak denendikten sonra hepsini karistirip sogan ilave edip az da pirinc atip rondodan gecirirsek sebze corbasi olarak yedirebiliriz 6.aya yaklasirken

Kızlar bebeği büyük olan bir yakınım banyoda kullanmak için oturak tavsiye etti, çok faydasını görmüş yıkarken. Hergün yıkıyormuş bebeğini.

havucu hafif haslayip ezip versek kabagida buharda pisirsek sonra ezip versek nasil olur

Merhabaaa kızlarrr ek gıdaya 4 bitince başlattıdrumuz ama yoğurtla başlattı.en fazla 2 tatlı kaşığı yedir dedi fazlası yok dedi.yoğurttan sonra meyve püresi özellikle suyu değil cam rendeden geçirilerek koyu posalı o da armut ve elma olarak en fazla 2 kaşık başka meyve yok.3.hafta da sebze püresi dedio da sadece havuç patates ve kabak..tek tek tadımlattım şimdi 3 nü karıştırıyorum yiyor.bazen buharda haşlıyorum bazen suda.asla tahıl yok dedi.bunların dışunda birşeye izin vermedi.cuma kontrol var.bakalım neler ekliycez.oğlumda da aynı menüyle başlatmıştı.aydoktoriki iki çocuğumunda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…