Ordan korkmuyormuş gibi göründüysem az güncelleme yapayım, ilkinde son zamanlarda akşamlarım hep 'bugün de doğuramadım gideyim yatayım bari' gibi şeylerle geçti. Pek meraklıydım yani doğurmaya

Ama şu an it gibi kokuyorum yalan değil valla cengaverliğin lüzumu yok

Lakin ben de İlk doğumunu yapacak olan arkadaşlara bu yüzden ısrarla yazıyorum, sağlıkla ilgili bir probleminiz yoksa sırf korku için sezaryeni seçmeyin keyfi olarak diye. Başına ne geleceğini bildiği halde bir insan 2. yi doğurmayı göze alıyorsa demek ki var bunda bir şey diye bir kez daha düşünün derim.
Canım inan korktuğun an doğumun en kolay kısmı. Ben de doğumdan önce hep 'ben sancılarını çekerim o kısımdan korkmuyorum da çocuğun son çıkış anından korkuyorum' diye söylenirdim. Annem de hep derdi, sancıları çektin mi zaten doğum bitmiş oluyor, anlamıyorsun çıkış anını diye.
Yani düşününce 'acıya katlanırım ama normalde 1 parmak genişliğindeki bir alandan kocaman çocuk kafası çıkacak' diye düşünüyor insan ama o kadar sancıyı boşuna çekmiyorsun. 10 cm tam açılma dedikleri an zaten çocuğun kafasının ordan geçebileceği kadar genişlemiş olması anlamına geliyor. 10 cm iken doğumhaneye aldılar beni. İçeri girdik 'hadi çık bakalım' dedi doktorum, çatala çıktım sancım kesildi, ıkınmanın hissim kaçtı. Eyvah dedim doğuramicam

O an meğer doğumun aktif kısmı başlamış zaten. Doktor giyindi etti yerleşti ağrı kesici vurdu, kesiyi attı falan derken 5 dk da öyle geçmiştir. 16.25'ten 16.30'a kadar sürdü benim ıkınmanın kısmım. Belki o kadar bile değil çünkü 3 ıkınmada kızım doğdu. En son doktorumun 'yanlardan tur gücün yettiği kadar ıkın' dediğini anımsıyorum. Yeterince güzel ıkınmışım ki bana kimse dokunmadı, ne karnıma bastırdılar ne destek oldular. Kendi kendime doğurdum yani

En son çok bağırdığımı hatırlıyorum ki sanırım o an omuzların çıkış anıydı, zaten kalan kısmı yağ gibi kayıyor. Sonrası sıfır acı, derin bir uykudan uyanmış ve boşlukta yürürcesine hafifleme hissi.
Çocuğun sıkışması gibi bir durum söz konusu olmuyor çünkü 10 cm ile doğumun aktif fazı başladığında çocuğun kafası kolayca çıkıyor ve hemen ağzını falan silip nefes almasını sağlıyorlar. Omuzların çıkışı biraz daha zorluyor olabiliyor malum kafadan daha geniş. Ama en azından insan 'çocuk sıkıştı mı nefes alabiliyor mu?' Diye düşünmüyor çünkü dediğim gibi kafanın çıkışı kolay oluyor. Kalanı da çekip alıyorlar, hiç korkma o kısımlardan. Sancıyı çekince koşa koşa gidiyorsun zaten doğumhaneye
Normal doğum istiyorsan gününün belli olması gibi bir durum mümkün değil. Bebiş ne zaman isterse o zaman gelir. İlk doğumun sanırım; baş gelişse bebişin son ana kadar normal doğum şansın var, 38. Hafta civarında çatı muayenesi yapabilir doktorun doğuma uygun mu kemik yapın diye. Onun dışında bir şey öngörmek mümkün değil malesef. Sabır lazım bol bol.
Ayağına kolay giyip çıkarabileceğin basit bir terlik olur canım. Rahat edeyim dersen ev terliği de koyabilirsin.