Merhaba kızlar nasılsınız? uzun zaman olmuştu topiğe yazmayalı. Cuma günü detaylı ultrasondan çıktım, öğrendiklerimi size anlatayım dedim.
21+5 günlükken yani 22 haftalık hamileyken girdim. Son 2 haftadır bebeğin hareketlerini hisediyorum. Özellikle son 1 haftadır yani 21.haftadan itibaren gün içinde ayaktayken, otururken, dinlenirken sık sık hissediyorum. Öncesinde genelde akşam uzanırken hissediyordum. Ancak 18-19. haftaya kadar hissetmiyordum. Hissetsem de gaz kıpırtısından farksız bir histi. Şimdi hareketleri gayet net. O yüzden henüz hissetmeyenler hiç üzülmesin. Ben de geç hissettim. Daha geç de hissedebilirdim öyleleri de var üzülmeyin.
Detaylı ultrasonda ise herşey yolunda gitti çok şükür. Sadece doktor 22. haftayı tamamlayıp gelinirse daha güzel ölçüm alınıyor dedi aklınızda bulunsun özellikle beyin gelişimiyle ilgili ölçümler için. Hatta 22-24 arası en ideali dedi. Ben 21+5 te gittim, göremeseydi bir hafta sonra tekrar çağıracaktı ama gerekli gelişimler göründü. Omurilik, el ayak göz burun gelişimi, böbrek, idrar torbası, kalp, beyin detaylı incelendi. Amniyo sıvısı ölçüldü, plasenta ya bakıldı ve kordondaki 3 damarın da oluşup oluşmadığına bakıldı. Ortalama 20 dk sürüyor herşey yolundaysa ve anne çok soru sormuyorsa :)
Cinsiyet 12+4'te kız gibi, ilerleyen haftalarda tekrar bakılsın denmişti, 16+4'te Türkiye'de özel göztepe de baktırdığımda kesin kız denmişti. Bugün tekrar kız olduğu kesinleşti. Değişenler için de sordum. 16. haftada cinsel organ gelişimi tamamlanır, değişme söz konusu olmaz, doktor pozisyondan dolayı yanılabilir, bu durumda doktorun yapacağı en iyi şey pozisyonun uygun olmadığını anneye söylemek ve bir tahmin yapmamaktır, detaylı ultrasonu beklemektir, annenin de doktora ısrar etmemesi iyi olur dedi. Denem o ki 17 hafta sonrası baktıranlar içinizi ferah tutun. Kırk yılda bir aksilikler olabilir tabi, onlar da süpriz bebekler :)
Ölçümlerin bazıları 20. hafta, bazıları 21. hafta, bazıları haftasında olarak çıktı. Doktor minyon bir kız geliyor annesi gibi dedi. Boyum 161, 52 kilo hamile kaldım, şu anda da 4-4,5 kilo almış durumdayım. Bebeğin kilosu 445 g (21+1 e uygun) Boyuysa 21+2 ye uygun. Yani 3 gün geriden geliyor ölçüme göre.
Burda yine ortalık karışmış :) asıl detaylıdan sonra görün siz buraları :) bebeğin bazı ölçümleri gerie, bazıları ilerde çıkacak hepinizin. Benim boy kilo olarak 3 gün gerideyken kafa ölçüsü olarak bir hafta geride mesela ama ben de minyonumdur, doktor minyon bir kız dedi. Grafikleri oluyor doktorun, o grafiklerin içinde kaldığı sürece hiçbir şeye kafayı takmayın. Sınırda dahi olsa grafik içindeyse sorun yok kimse canını boş yere sıkmasın. Milimlik ölçüler bunlar. Bir hafta önce küçük çıkarken bir hafta sonra tam boyunda da çıkabiliyor. Kesin bebeğimin kafası büyük, boyu kısa, kilosu az diye üzülen anneler olacak detaylıdan sonra; şimdiden söyleyeyim; üzülmeyin annişleri üzmeyin bebeklerinizi :) zaten doktor bir sorın görürse uyarıyor ya da takibe alıyor.
Bizde gelişmeler böyle :) Umarım herkesin hamileliği yolunda gidiyordur :)