Canım emzik konuşu şöyle; bazı bebekler doyduktan sonra da içgüdüsel olarak emnek istiyor ve anne boş memeyi veriyor ve sürekli kucağında bebekle çok yoruluyor. Böyle durumlarda bebeğin yaşına uygun emziği rahatlatıcı olarak verin diyor hem anne dinlensin hem çocuk tatmin olsun diye. Bir emziği almıyor oluşu emzik almayacağı anlamına da gelmez 3-4 çeşit emzik denemek gerekiyor. Açsa emzik vermiyoruz, emziği bir şeye batırıp ya da süt sürüp vermiyoruz böylece emziği meme yerine koymuyor. Memeyi doymak için, emziği sakinleşmek için almayı öğreniyor ve memeyi reddetmiyor. Ben özellikle gaz sancısı olduğunda sakinleştirmek için veriyorum.
Burada püf nokta çocuğu emzikle uyutmaya alıştırmamak. Çünkü bu memede emerek uyumaya alıştırmakla nerdeyse aynı şey ve bebeğin derin uyumasını engelliyor. Emzik düştükçe uyanıyor ve uykusu bölünüyor. Özellikle büyüdükçe yeni doğan gibi uyumuyorlar. Sese, kapının ya da telefonun çalmasına, emziğinin ağızdan düşmesine vs hemen uyanıyorlar. Bizimki şimdiden daha duyarlı olmaya başladı bu tarz şeylere karşı. Dolayısıyla emzikle uyutmaya alıştırırsanız ilerde uyku bölünmesi, derin uykuya geçmekte zorlanma ve emziği bırakmakta zorluk yaşayabilir bebiş. Üstelik bebeğin sallanmadan, emmeden kendini sakinleşyirmeyi öğrenmesi gerekiyor.
Ben tam uyumadan önce ağzından alıyorım emziği ve usulca artık uyuma zamanı meme emmiyoruz ben yanındayım vs konuşma yapıyorum çekerken. İlk zamanlar çok zor, emziği çekince hemen ağlıyor, uykusu açılıyor, gözler fal taşı gibi oluyor. Yorgun anne olunca aman uyusun da isterse emzikle uyusun diyor veriyor insan ama istikrar çok önemli. Rutin uygulamanın en zor kısmı da bu bence. 15-20 gün insanın canını çıkarıyorlar. Bebek rutine alışana kadar inanılmaz zor ama sonrası büyük rahatlık.