Ben de eğer başka insanları, kamu sağlığını tehdit eden bir durum oluşturmuyorsa kimsenin bu konularda zorlanmaması taraftarıyım ki zaten şeker yüklemesi zorunlu değil bildiğim kadarıyla; ama ben de altı bomboş argümanlarla bilimin bu kadar değersizleştirilmesine çok üzülüyorum geleceğimiz için. Bilimsel her işlemde belli bir standardizasyonu sağlamak zorundasınız gelen verinin doğru şekilde yorumlanması için altında başka şeylerin çıkan sonucu etkilemediğini anlayabilmek için. Bu nedenle herkese aynı içerikte ürün veriliyor, “2 dilim baklava ye” deseler eklenen şeker oranı farkı, kullanılan yağ, baklavanın kaç katlı oluşu, içeriğindeki un gibi bir sürü farklı değişken eklenecek, sonuçlar bu durumda nasıl yorumlansın. Tüm bunlar kontrol edilip prosedür tekrar oluşturulsa ve glikozu baklavaya dönüştürüp hastaneler verse bu sefer ilaçlı baklava veriyorlar olacak yine benzer argümanlar çıkacak çünkü şu anda glikozu meşrubat halinde veriyorlar yine benzer şeyler söyleniyor. İlaç firmalarına olan güvensizliği de anlıyorum nihayetinde ticari kaygı ile yürütülen kurumlar, ama içeriği bitkiselmiş denerek satışta olan alternatiflerine hemen yönenilmesini de anlamıyorum. Eşim dahiliye doktoru bazen ben de bir yerlerde görüyorum kullandığım ilaçların ‘içeriği temiz’ alternatiflerini bunu kullansam daha iyi olmaz mı dediğimde, bu ilacın geçtiği bir sürü test aşaması var, olumlu-olumsuz etkilerini anlatan bir çok yayın var, hamileler üzerinde yapılmış çalışmalar var, kullanan hastalardan geri dönüşler var ama diğerinde yok, bizim ülkemizde bu tip şeylerin izinleri sağlık bakanlığından da alınabiliyor tarım ve orman işlerinden o yüzden birçoğunu güvenli bulmuyorum diyor.
Uzun lafın kısası, yine de siz şeker yüklemesi yaptırmayacaksanız evde her öğünden önce, yemeklerden 1 saat ve 2 saat sonra olmak üzere öğün başına 3 kere kan şekerinizi ölçerek dahiliye doktorunuz ile takipli devam edin derim. Yediklerinizi not alın böylece hangi besinlerin şekerinizi daha çok yükselttiğini öğrenmiş olursunuz. Diyetle düşmüyorsa gebelikte direk insüline geçiliyor çünkü. Açlık, tokluk şekerine bakmak, 3 aylık şekere bakmak yeterli yöntemler değil ne yazık ki; çünkü şeker yükleme testinde vücudu zorlayarak ne kadar şekeri tolere edebildiğiniz test ediliyor sizin tokluk için yediğiniz besinler bu toleransın altında kalabilir. Gebelik şekeri çoğunlukla 20li haftalardan sonra görüldüğü için 3 aylık şeker ölçümü sizi bu konuda yanıltabilir, 32. Haftalarda baktırırsanız herhalde gebelik şekeri için daha doğru bir sonuç verir ama onda da geçmiş geçmiş olabilir.