Doğumlar yaklaştı ya yavaş yavaş. Bizim eski gruplarda doğumda yaşananlardan bahsetmek yasaktı olumsuz etki olmasın diye ama bu grupta kimsenin umrunda değil heralde öyle nene hatun gibi kadınlarız.
Ben de sezaryenle ilgili bir kaç tavsiyede bulunmak isterim.
Bana kalırsa genel anestezi gibi bir düşünceniz varsa hiç yanaşmayın derim. Spinal en temizi çünkü. Hem de bebeği görürsünüz çıkarken, gösteriyorlar. Sesini duyuyorsunuz o an çok güzel

Kaçırmanızı istemem.
Spinal olurken kendinizi çok rahat bırakın, hiç kasmayın. Zaten direktif veriyorlar. Oturur pozisyonda öne doğru eğilip kollarınızı aşağı sarkıtıyorsunuz. O anda rahatlayın, başka şeyler düşünün. Çok az acı oluyor, o kadar olur yani.
Uyuşmazsa diye bir korkunuz olmasın. Bir buz aküsü ile uyuşukluk kontrolü yapıyor anestezi uzmanı. Önce göğsünüze koyuyor soğuk hissediyorsunuz. Sonra uyuşan yere koyuyor. Baskı var ama soğukluk yok. O zaman anlıyorsunuz ki uyuşmuş
Kesim işlemi ve bebeğin çıkması çok hızlı oluyor. Dokunuşları filan hissedersiniz. Korkmayın, uyuşmadım sanmayın. Onları hissedeceksiniz ama uyuşuksunuz. Acı yok. Bebeği çıkarken azıcık sarsıyorlar. Biri üstten bastırabilir bebek çıksın diye. Korkmayın. Sallaya sallaya çıkıyor bebek.
Sonra ağlıyor, ciğerlerindeki suyu çekiyorlar hemen. Normal doğmadığı için öyle korkmayın, hırlıyarak ağlıyorlar o yüzden. Size gösterecekler bebeği orada. Ağlarsınız zaten hemen

Allahın emri. Göbişlerini keserken bebeğe göbek ismi koymuştu benim doktorlar.
Sonra işte dikiyorlar filan sizi, o sırada doktor tatlı biriyse sohbet muhabbet oluyor. Yani baskı hissi oluyor o anda karında filan, açıp sezaryen ameliyat videosu izlerseniz ne yaptıklarını görürsünüz. Normal o hisler korkmayın sakın. Siz nenehatunsunuz unutmayın

Acı yok baskı var yalnızca.
Odaya geçiriyorlar dikiş bitince. Şaftınız kaymış oluyor biraz tabi. Bebeği alın öpün koklayın memenize koymalarını söyleyin. Zaten uyuşukluk geçmemiş oluyor o yüzden ağrı pek olmuyor. Yavaş yavaş başlayacak ağrılar. O zaman ağrı kesici isteyin, zaten vuruyorlar ama.
Bol bol su için bu andan sonra. İçmeyin diyen doktor ve hemşireden gizlice içiyoruz. Çünkü anestezi aldık ve bunu atmalıyız. Sallamayın, içmeyin deselerde için. Bir de "sade nescafe" için acilen. Fondip yapın gitsin. Bunu spinalin etkisini çabuk atmak için içiyoruz. Hastaneye yanımıza aldığımız hoşaftan da az az içelim lütfen bu aşamada. (kayısılı ve dutlu hoşaf) Bir de süt çoşturan tarifi vardı da onu kaybettim. Bulursam atacağım. Bu su ve nescafe tüyosunu bana ilk ameliyatta anestezi uzmanı vermişti. Allah ondan razı olsun.
Sezaryen hemen iyileşsin istiyorsanız. Sondanızı çıkarıp sizi ayağa kaldırdıkları andan itibaren yürüyün. (sanırım 6 saatti emin değilim, hemşire gelip kaldırıyor sizi.) Yürüyün anacım, hiç yürümediğiniz kadar yürüyün. Acısa da yürüyün. İyileşmenin tek yolu bu. Su için, yürüyün
Eğer hastane uygunsa, hemen su geçirmez bant alıp yapıştırın yıkanın. Sütler gelecek o zaman bakın görün. Hastane uygun değilse hemen eve gidince yıkanın. Bebeği sürekli memede tutun, süt gelmiyor demeyin. Gelen 1 damla süt bile yeterli bebek için zaten. Sürekli emzireceğiniz için damlaya damlaya göl olur.
Sezaryen oldum süt gelmez diye bir şey yok. Süt üretimi plesantanın anneden ayrılması ile uyarılır. Yani normal doğumla alakası yok. Plesanta gitti mi süt başlar. Ha alttan çıkmış bebek ha kesikten. Fark etmez.
İlk zamanlar zaten kolostrum denen yoğun sarı bir sıvı gelecek, süt o. Onu emzirirnn. Ağız sütü derler. Çok besleyici ve bağışıklığı artıran bir süttür. O yüzden bebeği memede tutmaya çalışın, uyursa uyandırın. Hemşire bebeği uyandırırken topuk altını çimdikler. Siz de acımayın çimdik atın beslenmesi önemli. Çok hassas olmayın yani. Kan var, acı var, göz yaşı varn

Sarılık var
Sarılık olurlarsa korkmayın. Benim kızlarımda değerler 14 filandı sanırım. Emzirdim sadece bol bol. Uzun sürüyor geçmesi 40 günü bulmuştu o sarı hallerin. Zamanla geçecek. Sarılıktan çok korkutuyorlar ya artık, bebeği küvoze alma bahanesi olmuş. Bebek bu sarılık olacak yani. Öcü değil. Değerler çok yüksek değilse dert etmeyin.
Ben götürüp kurcalatmadım. Size bir şey diyemem ama zamanla geçen bir şey. Tek olayı bol bol emzirmek. Gündüz saat başı, gece 2 saatte bir uyanıp emziriyoruz. Olay bu. Bebek uyuyor diye uyandırmamazlık etmeyin. Kaldırın emzirin. İlk 40 gün kural budur. Kimseyi dinlemeyin. Güzel de kilo alırlar bu yöntemle.
Bir de eve geçince parol için abicim kendinize eziyet etmeyin ilaç içmeyeceğim diye

Boşuna acı çekmeyin. Parol biraz hafifletir acınızı. İçin gitsin.
Aklıma gelenler bunlar. Sonra aklıma gelirse yine yazarım. Bunları bilip hazır olmak iyi olur. Ben ilkinde sudan çıkmış balık gibiydim.
Ha bir de korse mevzusu aklıma geldi. Karnınız boşalınca sanki iç organlarınız havada süzülüyormuş gibi oluyor. Sezaryen de olsa korse takabilirsiniz ya da karnınızı bir bezle güzelce sarın. O sarkma hissi ile dolaşmayın, iğrenç bir his çünkü. Ben ilkinde bilemedim, ikincide korse taktım. Anam dedim dünya varmış kızzzzzz
Dikişlerden korkmayın, öyle kolay patlamaz. Benim bebek kolikti ilkinde çok ağlıyordu, susturmak için plates topunda zıplayarak emziriryordum. O zaman patlattım

İlaç verdi doktor geçti ama.