3 senede 48 milyar çöpe gitti off :(

avrupa yakasında ki şahikanın taktiğini uygula paranı birine saklaması için ver gereksiz birşeyler almak istediğinde seni uyarsın ve vermesin para senin elinde olunca evet gitmesi normal bir durum...

Tatlım mrb

Arabam var ve deposunu babam her boşaldığında dolduruyor yani o konuda da birikim yapamıyorum ama bu ayki maaşımla altın alcam karar verdim :)

altın al bankadan kred çek onu öde vey birinden borç al onu bankaya at kişiye borcunu öde.. yeterki bişiler sahibi olmak iste

kendinize bir altın hesabı açtırın ,
her ay maaşınınızın belirli bir kısmını oraya aktarın..
fakat biriktirmek sizde bir tutku haline gelmesin bu benim fikrim nacizane..
sinemanıza da gidin , beğendiğiniz bluzu da alın fakat kararında..
topyekün para biriktirmek için çalışmıyoruz bunu da unutmayın..

bence bu rahatlığın herşeyinin yolunda gitmesinden kaynaklanıyor ..baban harçlik veriyorsen kendin bol bol kazanıyosun.. bir elin yağda öteki balda.. ee üç beş abadan miras kalır ilerde gelecek kaygısı yok..

ee sanırım evlilik felan düşünmyosun yada bilmiyorum düşünüyosun belki ama evleneceğin kişinin durumu iyi ..

yanii para biriktireyim evleneyim yuva kurayım bişeyler yapayım dicek durumda değilsin o yüzden böle rahat harcıyosun gibime geldi

1250 çok paramıki?bana az geldi valla. ailesinin yanında kalan birine göre normal bi para ama aileden ayrı dışarda yaşanıyosa 1250 çok rahat biter...maksimum 250 arttırılabilir...

Bundan dört yıl öncesine kadar bende aynı dertten muzdariptim. Gerçi benim ev masrafımda var.Ablamla birlikte yaşıyorum ve masrafları bölüşüyoruz ama yine de inanılmaz müsrifliklerim vardı ve para biriktiremiyordum.Sonra bir gün bireysel emekliliğe başladım,sonra da her ay belli bir parayı altın hesabıma aktardım.Yani hem bireysel emekliliğimi ödüyorum ilerisi için , hem de altın hesabımda birikim yapıyorum. Ama yine de parayı elimde tutarsam harcıyorum.Bu arada kredi kartlarımı iptal ettirdim,acil harcamalarım için bir tane bulunduruyorum,günlük harcamalarımı dengeleyince sokak hayvanları içinde her ay 100TL ayırmayı başardım.Böyle gidiyorum işte. Belki sizede yardımı olur.

Katılmıyorum...
Bence bu tamamen aileden gelen görgü ve kültür meselesi..
Ailemin maddi durumu çok iyi..
Maaşım da oldukça iyi Allahıma çok şükür..
Evlilik asla düşünmüyorum ki ben nişana,düğüne kalkışsam çeyizdi,eşyadı anama babam parama el sürdürmezler bile..
Ancak paramın kıymetini çok iyi bilirim.. Neyi nereye harcadığım ve biriktirdiğim para bellidir..
Çalışmadığım dönemlerde de bir defa bile zor duruma düşmedim..
Allahım düşürmesin inşallah!
Ben acırım o kadar para harcanmasına.. Yazık,günah,insanlar çöpten ekmek topluyor ben de parayı sokakta bulmadım zaten..

ben ücretli öğretmenlik yapıyorum her ay maaşım değişiyor...ve daha yeni başladım
ama en fazla alıcağım parada 850 tl oda tatilsiz bir ayda bende karar verdim
her ay küçük altın alıp kenara koyucam...bende sizin gibi alış verişi severim
ama düşünerek alırım...elbette bazı zamanlar aşırıya kaçtığım olur ama abartmadan..
takı hastasıyım bende ama yinede kendi param olduğu için harcamaya kıyamıyorum..
hacarkan bir kere değil 3 kere düşünüyorum...ve inanın daha ilk maaşımı yeni aldım 416
milyon 300 gitti açık öğretime allahtan her ay değil dönem dönem
bence paranızın kıymetini bilin en azından bir arkadaşın dediği gibi bilezik yaptırın...

bence git bi bankadan kredi çek ev al böylece paran boşa gitmez her ay onun taksitini ödersin evide kiraya verirsin ohh ordan da bi gelirin olur genç yaşta mal sahibi olmuş olursun.parayı tutmayı beceremeyen insan ne kenara altın koyar ne biriktirmeyi becerir.şöylee yüklü bi borcun altına girde bak o zaman harcayabiliyomusun

canım ev işi biraz sakat mesleğin ne bilmiyorum ama ev kredilerinin geri ödemesi oldukça pahalı. bende para biriktiremiyordum. 2bin maaşım var. eşimde çalışıyor. ilk atandığımda harcayım kafama göre dedim. bi de bulunduğumuz yerde sosyallik yok gezme tozma yeri yok devamlı netten alışveriş yaptım kredi kartlarının limiti doldu. baktık böle olmuyor araba aldık 500 ödüyoruz. hem bizi kasmıyor hemde arabayla geziyoz:) senin araban varmış arsa falan alabilirsin altında akıllıca oluyor ama altınada güvenip para harcadığım oldu benim:) hani şartlar seni iktisada sürükler bunu düşün önce

Pisihero benim düşüncelerimi yazmış. Sokak hayvanlarına karşı duyarlığı için teşekkür etmek isterim. Benim de elimden geldikçe destekte bulunduğum bir konu bu...

Para biriktirmeyi isteyip de biriktiremeyenler için bireysel emeklilikler çok cazip. parayı geri çekmeyeceğinize emin iseniz, yaptırabilirsiniz(erken çekmek istediğinizde kesinti fazla oluyor.) Aylık ücreti biraz yüksek tutarsanız daha çok paranız birikir. İşiniz ile ilgili bir sorun yaşarsanız, emekliliğinizi dondurursunuz, rahatlayınca ödemelere devam edersiniz...

Her ay altın almak yerine, altın hesabı açtırmanız daha iyi olur. Özellikle altınların evde saklanmasını çok güvensiz buluyorum. Aksi bir durumda, tüm emekleriniz boşa gider... Hesaplar daha güvenli oluyor...

Ben sigara kullanmıyorum. Canımın istediği şeylerde kendimi kısıtlamıyorum bu yüzden, sigara parası gibi düşünüyorum.
5 liralık ürünü 50 liraya satan yerden alışveriş yapmam sadece. Dükkan kirası, gümrük vergisi yerine, ürüne para vermeyi tercih ederim...

Dikkatli harcamalar yapsaydım, ciddi bir birikimim olurdu benim de...
Giden TL yerine, gelecek TL lere odaklanın bence.

Gelirinizin %20 sini biriktirmeye çalışırsanız(kaç TL aldığınız önemli değil), çok özel durumlar dışında, geliriniz her zaman size yeter...

Tam benlik bir konu..:2:
ay sonuna dek kuruşum kalmıtyor..Kızlar harcamak değilde paranın bereketide var işin içinde.bazen bakıyorum ortada bir sey yok ama harcanıp gitmiş.bende kıyafet vs ile tek seferde aylık 300 harcıyorum..tabii ortalaması..belli olmuyorda.ama gerisini car cur etmekten baska bir sey yapmıyorum.kardeşlerime de birsey almıyorum..annem hep diyor millet asgari ücretle ev geçindiriyor sen bi kendini geçindiremiyorsn:82:

kenara atmak istiyrum artık.altın alıcam diyorum ama su lazım bu ay bunuda alıvereyim derken bitiyor :84: 670 alıyorum..3 aydır çalışıyorum..ya da işede yani başladım kıyafet vs alıyorum ilk aylar olur olması gerek diye düşünüyorum..ihtiyaçlar diyorum.Kendimimi kandrıyorum :26:

eger anneniz sizin gibi degilse bence ona verebilirsiniz yani diyorsunuz ki 1250 tl o halde bu 1250 tl nin 250 sini size ADSL + kontör ve diger ihtiyaclara ayirin ve 1000 tl hadi diyelim 1000 de atamiyorsunz köseye muhakkak 800 tl atmalisiniz,söyle düsünün kimin ne olcagi belli olmuyor bu dünyada,bi yerde muhakkak bir birikimim olmali ve ilerde lazim oldugunda hic dara düsmeyeceginizi düsünmekten baslayin mesela en basitinden...250 tl yi ihtiyac icin ayirin ve sizde benim gibi alisveris hastasiymissiniz aynen bendede olmustu bir zamanlar hastalik haline getirmistim, o halde alisveristende vazgecemiyorsaniz dedigim gibi 200 tl de ona ayirin bu miktar yeterli sinir koyarsaniz basarirsiniz her ne olursa olsun cok zor durumlar disinda her ay biriktirdiginiz paraya kesinlikle dokunmayin böylelikle hem alisveris yapmis olursunuz hem de para birikimi yapmis olursunuz(eskiden bendede hastalik haline gelmisti bu biz 3 sene önce almanya ya tasindik ilk zamanlar öyleydim hic para atamiyordum bi köseye ama artik anneme veriyorum ve bayagi bi birikimim oldu bir de ben taaaa 6 yasindayken bana ailem banka hesabi acmislar o paranin üstüne yatiriyoruz cokta iyi oluyor) söyle düsünün her sene hatta her ay yeni bir sey cikiyor bu kiyafet olsun aksesuar ayakkabi,canta...vb olsun sürekli yeni seyler cikiyor ihtiyaciniz oldugundan fazlasini almayin mesela su an da benim zamaninda düsüncesizligimden ve yetinmeyi bilemedigimden dolabimdaki elbiseler haddini hesabini acti insallah yorumlarim isinize yarar unutmayin ki para olmayinca hic bir sey olmuyor ama kiyafetiniz ayakkabiniz cantaniz ya da her neyse zaten var olan seyler...

ben de yeni işe girdiğimde tahminimden çok para kazanıyordum ve su gibi akıp gidiyordu sonra arkadaşlarım ev araba almaya başlayınca aklım başıma geldi ve bir tanıdık kuyumcuyla anlaştım her ay 10 gramlık bilezik alıp kasaya koyuyordu benim yerime ben de ona borçlu olduum için mecbur veriyordum :) bu sayede düğünümü kimseye muhtaç olmadan yağtım abime de yardım ettim üstüne

bence maaşınızı aldığınızda siz biriktiremiyorsanız annenize babanıza verin.al bunu bir kenara koy ölüyorum desemde verme diyin.kalanıyla ay sonunu getiremediğinizde ister istemez idareli harcamaya başlarsınız.valla ben çalışırken 300 liraya çalışıyordum ve yemeğim çayımda iş yerine değil kendime aitti sigara kullanıyordum ona rağmen 2,500 biriktirmiştim yani....

hicbirseyi ngarantisi yok bak ne guzel hesap yapmissin 3 senede 48bin cope gitti diye; ben kac 48cini cope gonderdim aklim basima gelince kenarak oymaya basladim abim evlendi ona verdim ustune kredi cektim sonra ben evlendim anlayacagin istesem de o paralarla oynayamiyorum artik elime gecmeden dagiliveriyor :)
cok sukur yine ayda bin bin koyuyoruz kenara ama eve giren parayi dusununce coktan ev bark sahibi olmamiz gerekirdi!

canım bence kendine bir borç oluştur, mesela kredi çek bir arsa al, ya da küçük bir ev, en azından her ay belli bir miktar borcuna ödersin, bu şekilde de bir yatırım yapmış olursun...

Her hususta orta yollu hareketi teşvik eden dinimiz, harcama*da ifratı ve yaşamada israfı yasak kılmıştır. Yeyip içmede, giyip ku*şanmada, sayılı nefeslerimizin ve bedenî kuvvetlerimizin kullanılma*sında israftan kaçınmayı emretmiştir.
İsraf, bir malı Allah'a isyan olan işte harcamaktır, îktisad, na*sıl cimrilik değilse israf da cömerdlik değildir.
îsraf, haksız yere mal sarf etmek ve lüzumsuz işlerde servetini harap etmektir
Cenab-ı Hak insana yeyip içmesi, giyip kuşanması, hayra sarf
etmesi ve sıkıntı zamanında darlığa düşmemesi için birçok nimetler vermişti
Harcamada îslâmî ölçü elden bırakıldığı zaman hazineler yetmez.Masraf, irada göre değil, ihtiyaca kıyasla yapılmalıdır. Gelirimiz artsa bile, masraf, ihtiyaç hududunu aşmamahdır.
Gelirimiz su gibi aksa bile onu iktisadla harcaman ve

PeygamberEfendimiz'in, «Fakirlikten önce zenginliğin kıymetini bil» tavsiyesini kendimize dostur edinmeliyiz.Bu usûle riayet etmeyenler, sonunda nadim olur. «Kim iktisad ederse Allah onu zengin yapar. Kim saçar savurursa (israf ederse)
Allah onu fakir kılar» (1).

Cenab-ı Hak, okumuş olduğum âyet-i kerimede buyuruyor ki: «Onlar ki harcadıkları vakit ne israf, ne de sıkılık yapmazlar;(harcamaları) ikisi arası ortalama olur» Beşeriyetin refah düstûrlarını ve terakki esaslarını vaz eden Pey-gamber Efendimiz de şöyle buyurmaktadır:«iktisad eden, fakir düşmez» (3).

Aziz mü'minler!

Malını şeytanî ve nefsânî yollarda harcayan, israf etmiç; İslâm dinine hizmet etmekte elini sıkan, cimrilik yapmış; Cenâb-ı Hakkın rızası uğrunda mal harcayan, yerli yerinde sarfetmiş olur.
Bir insan, haksız olarak bir lira harcasa israftır. Fakat hak yo*lunda ne kadar çok sarf etse israf değildir. Ancak malının tamamını verip çoluk ve çocuğunu muhtaç bırakmamalıdır.

Hazret-i Ebû Bekir
(r.a.) servetinin tamamını tasadduk etmek istediği zaman, Resûlul-lah Efendimiz buna müsaade etmemiştir (4).

Allah yolunda para sarf etmek bile bir ölçüye bağlanmış olunca şahsî ihtiyaçlarımız için yemek, içmek ve giyim işlerinde israfa sap*mak haramdır.
Biz; yemek için yaşamıyor, sadece yaşamak için yiyoruz. Yemek ve içmek, hayatın gayesi değil vasıtasıdır. Zarurî olan gıda, vücudu*muzu taşımaya ve belimizi dik durmaya yetecek miktarda olandır. Bu kadar yiyecek, vücud için zarurî ihtiyaçtır. Daha fazlası israftır.

«Yeyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz» (5)- emri, hiç unutulma*malıdır.
Su, her şeyin hayatına sebep iken, fazlası helakine yol açmakta*dır. Yeyip içtiğimiz şeylerin de azı karar çoğu zarardır. «Can boğazdan gelir» sözü bir yere kadar doğrudur. Fakat kontrolsuz, gelişi güzel ye-yip içmenin delili ve oburluğun hücceti olamaz. Can boğazdan geldiği gibi o yoldan da gider.
Midenin üçte biri yiyeceklere, üçte biri içeceklere, geri kalanı ha*va almaya ayrılacaktır. Bu ölçü, yeyip içmenin son haddidir. Bunu aştığı vakit israf edilmiş olur. Resûl-i Ekrem Efendimiz, Âdem oğlu, midesinden daha şerli bir kap doldurmamıştır» (6), buyurmaktadır.

Peygamberimiz, bir günde iki defa yemeyi hayatında bir defa ve bize müsaade olmak üzere yemişlerdir. Onun aile efradı bir günde iki defa arpa ekmeğinden karnını doyunnamıştır.

Bulduğuna kanaat gösteren Efendimiz, bize ışık tutan bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
* «Canının her istediğini yemen israftır» (7). «Her ilâcın başı per-hizkârlıktır» (8).

Din kardeşlerim!

islâmiyet, israfın önüne geçmek için onun sahasını çok geniş tutmuş ve çay kenarında abdest alanın, suyu israf etmesine müsaade etmemiştir. Zaman denilen ömür sermayesinin boşa akmaması için, faydasız ve mânâsız sözleri israf saymış, sahiplerinin sorumlu olacak*larını bildirmiştir.

Allahü Teâlâ'nın ihsanı bulunan nimetlerden istifade etmenin öl*çüsü bir hadîs-i serilte şöyle beyan edilmektedir:
«İsraf etmemek, böbürlenmemek şartı ile yeyin, için, sadaka Te*rin ve giyinin» (9).
Akl-ı selim sahibi her insan, tutumlu hareket eder. ileriyi gören ve yarını düşünen kimsenin takip edeceği yol budur. «Yaşamasında tutumlu olması, adamın anlayışlı olmasındandır» (10).
Zira, «Har*camada iktisad, geçimin yarısıdır, insanlarla dostluk ve mahabbet, aklın yarısıdır. (İlmî) soruda güzellik (ile hareket) bilginin yansı-dır» (11).
Şeytan, insan oğlunu kötü yollara teşvik ve ömrünün sermayesi*ni israf ettirmek ve Hakka yarar bir iş yaptırmamak ister.
Allahü Te-âlâ, kuluna, iblisin oyununa gelmemesini ihtar ederek şöyle buyur*maktadır:
«Çünkü saçıp savuranlar, şeytanların biraderleri olmuşlardır. Şeytan ise Rabbine (karşı) çok nankördün» (12).
Ne cimri olup elini, ne de müsrif olup evini kapamak dinimizin tasvip ettiği bir yol değildir. İslâm dini her işte orta yola zorlamış ve itidali tavsiye etmiş bulunmaktadır.

Hutbemize Kur'ân-ı Kerimün bir âyetiyle son verelim:

«Elini bağlı olarak boynuna asma. Onu büsbütün de açıp saçma... Sonra kınanmış, peşiman bir hâlde oturup kalırsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…