evvelki haftaki mesaj sayımın düşüklüğü nedeniyle bir yazı yazmam gerekiyordu. kafamda bir kaç konu vardı ancak bugün milliyette prof. dr. murat tuzcunun yazdığı yazı hakkında yorum yaparak yazımı yazmak istedim. buraya link vermek mümkün mü bilmiyorum. yazarın da dediği üzere şişmanlık için seferberlik gerçekten şart. bunun mutlaka devlet eliyle yapılması gerekmezç sivil toplum kuruluşları, mahalleler ve hatta altın günleri için buluşan kadınlar bile buna dahil olmalı. bizim buradaki beraberliğimizi de bir tür seferberlik olarak görüyorum. paylaşım ve katkı şişmanlığa karşı en önemli mücadele yöntemlerinden birisi. diyet kardeşliği veya grubu ne derseniz deyin sizi motive ediyor.
yazar ayrıca fazla kiloların hepimizin sorunu olduğuna da değiniyor haklı olarak. ben de katılıyorum. özellikle günümüzde sağlık harcamalarının artması ve devletin de elini bu harcamalardan kesmek için elinden geleni yapması şişmanlığın yol açtığı hastalıkların tedavisinde sıkıntı oluşturmakta. gittikçe iyileşme değil hastalanmamaya giden bir sistem ülkemizde yerleşmeli. malumunuz üzere de şişmanlık birçok hastalığın temel nedeni.
Tuzcu ayrıca sağlıklı besinlere kolay ulaşılması gerektiğinden bahsetmiş. bence de çok doğru, dışarı yemeğe gittiğinizde özellikle bu havalarda yiyecek alternatifiniz genellikle et ürünleri oluyor. diğer seçenekler ise basit, ucuz ve ulaşılması kolay olan ekmek arası ürünler, ki bunlar da değil kiloluların herkesin düşmanı olan gıdalar.
Yazar yine şişmanlatan besinlerden uzak durulmasını salık vermiş. özellikle çalışanlar için evden ayrıldığınızda işyerinde içinde ne olduğu belli olmayan gıdalar yemek zorundasınız. özellikle toplu yemek yenilen yerlerde böyle. yine işyerlerinde sağlıklı beslenmeye ilişkin çabalardan söz etmiş yazar. sağlıklı beslenebileceğimiz yerlerin olması işyerleri için çok önemli. özellikle seçenek oluşturması açısından şehre uzak ve ulaşımı zor olan işyerlerinde seçeneksiz kalmak çok kötü. ben bazen çalıştığım üniversitenin etrafında yazın doğru dürüst yemek yiyecek yer bulamadığımı ve bu yüzden hamurişi ile geçiştirmek zorunda kaldığımı iyi bilirim.
yazının tamamını okumanızı tavsiye ederim. diyetler, kaloriler, yöntemler, tarifler konusunda uzmanız ama evden dışarıda bunları uygulamak çok zor.