Aile Sağlığı Merkezi Doktor İnatla Kan Testi Yapmıyor

Ben aile hekimliğinde toplum sağlığı merkezlerinde işleyiş nasıl bilmiyorum, devlet hastanesinde de hasta tahlil isterse yapılıyor mu bilgim yok, konu için yazmıyorum, son zamanlarda aile hekimleri, toplum sağlığı merkezleriyle ilgili konular açılıyor, kim haklı, kim haksız olaya birebir şahit olmadan birşey diyemeceğim lakin kısmen yazdıklarınıza katılıyorum, genel olarak karşımızdaki kişiye konuşma tarzımız olayları farklı şekillendirmeye yardımcı olabiliyor.

evet ben de neden muayeneye özele, tahlile devlere gidiyorlar anlamıyorum.. özelin muayenesi de çok pahalı neticede..

abla inan ben de bilmiyorum hatta türkiyede aile hekimim var mı onu bile bilmiyorum hiç gitmedim. ama basit düşününce işte hastaneden bir önceki adım yani ilaç yazar, tahlil yapar vs gibi düşünüyorum.

doktorun durduk yerde tahlil yapmayı reddedeceğini aklım almadı yani neden yapsın ki? efor sarf etmez bile tartışmak için yani hasta gelip kan tahlili vermek istiyor doktorun fikrini almak istiyor akıl sağlığı yerinde bir doktorsa böyle yapmaması gerekir düzgün iletişim kuran bir hastaya.

Normalde yapması gerekir..Sonuçta istediginiz tahliller rutin yapılan şeyler... Hekiminizi değiştirin bence..
En kötü kendisi kadar anlıyordur kadın doğumcu..Adam sanki dahiliye doktoru da kadın dogumcuya laf atıyor:)

Bilmiyorum belki gerçekten reddedenler de vardır ama diyalog nasıl gelişiyor bilemiyorum o yüzden de birşey diyemiyorum, aynı meslekten başka birinin isteğiyle talepte bulununca belki karşımızdaki kişi bunları isteyen yapsın diyordur içinden.

Şimdi var mı bilmiyorum ama kızım bebekken özel laboratuvarlar vardı, kızımın doktoru tahlil istediğinde o laboratuvarlara gidiyordum, tahlil talep edenler böyle sorunlar yaşıyorsa ve hala bu tip laboratuvarlar varsa oralara gidilebilir.

Aslinda aile hekimi kan tahlilini yapmali bence vitamin vs gibi cok onemli olmayan seylere bakmak icin. Ama tsh degerinin yuksek olmasi aile hekimini aşan bir durum siz ya dahiliyeye yada endokrinolojiye gitmelisiniz cunku aile hekimi size ilac baslayamaz boyle bir durumda sizi isin uzmanina yönlendirmesi daha dogru olur. Tavri belki hoş olmamis ama aslinda yaptigi sey sizin faydaniza. Zaten kan tahlilini aile hekiminde yaptirsaniz bile yine endokrine gitmek durumunda kalacaksiniz

Tahlil yapmak zorunda. Çünkü parası sizden çıkıyor,ondan çıkmıyor ki. Sanki onu ilgilendiren bir durum var,yaz tahlili yaptırsın ne olacak. Bazı doktorlar tahlil konusunda bile cimrilik yapıyorlar

Aile hekimlerinin devlet tarafından verilen laboratuvar bütçeleri var. Atıyorum aylık 1000₺. O limiti geçmemeye çalışması ve “gerçekten gereken” tahlilleri istemesi normal değil mi?
Mesela kendi muayene ettiği ve tanı koyabilmesi için gerekli gördüğü tahliller gibi...

Tahlil yapmak zorunda demişsiniz. Öyle bir zorunluluk yok. Doktor takdir ederse ister tahlil. Gerek görmezse istemez.

valla haklısınız ben bu beğenılmeyen meslek için daha 7 yasındaki kızım istiyor diye bir taraftan okul hayatı için manevi yırtınıyorum bir taraftan belki ücretli okutmak gerekir diye o bile yüksek puanlı para biriktirmeye çalışıyorum.tıp okumak hem maddi hem manevi külfetli bir eğitim çünkü

Kadım doğumcumun özel muayenesi var kendisi hastanede olmadığı için tetkikleri başka yerde yaptırıp getirmek durumundayım.Kendisi bana asm,devlet hastanesi veya özele gidip yaptır demedi. Tsh, toksoplazma, rubela, cmv ve vitamin değerlerin için testleri yaptırırsan iyi olur dedi.Devlet hastanesine baktım önce ama 24 Ocaktan önce randevu vermiyor. Tsh ve vitamin değerleri daha önce de bakıldığı için asm aklıma geldi.O nedenle asm tercih ettim bu konuda.Dok

Kadın doğumcuma bir tanıdığımızın önerisi üzerine gittim.Tsh ve vitaminler gibi asmde bakılabilen hormon değerleri için ekstra ödeme yapmak istemedim.Yani özel muayeneye gidiyorum diye neden devletteki hakkımı kullanmayayım ki ? Ben en çok doktorun tahil yapmamasına değil tavrına sinirlendim zaten.

Kendisine ilk kez gittiğimde de aynı tavırdaydı ve ben şikayetim olduğu için kendisine gittim. 8 ayda 25 kilo verdim uzun zamandır kan değerlerime baktırmadım saçlarım da çok dökülüyor ayrıca gebelik de düşünüyorum o nedenle bir kan tahlili yaptırmak istedim dediğimde bana “her isteyene kan tahlili yapmıyoruz ben yerimde olsaydım yaptırmazdım “dedi. Şimdi bunu diyen bir hekim benim saçımın neden döküldüğünü, 25 kilo vermenin hormonlarıma etkisini yüzüme bakıp anlamayacak sonuçta. Sanırım böyle bir durumda her hekim bir kan tahlili ister diye düşünüyorum

anladım. yine de muayeneye özele gidip tahlili devletteki hak olarak görmeyi garipsedim ama son dediklerinize katılıyorum. o durumda yaptırması gerekirdi yanlış yapmış.

.Yani özel muayeneye gidiyorum diye neden devletteki hakkımı kullanmayayım ki ?

Devlette muayene olma hakkınız var. Oradaki doktorları sekreter gibi kullanıp tahlil istemek gibi bir hakkıMız yok.

Aksine hekimin sizin isteğinizi yerine getirmeme hakkı var

Ben böyle bir uygulama bilmiyorum,hiç de duymadım.
Tabiki duymadığım olmadığı anlamına da gelmez.
Yalnız şöyle birşey var,diyelim ki geçtiler ve çok önemli bir hasta geldi. Doktor hastaya "kusura bakmayın,aylık limitimi geçtim tahlilinizi yapamam başka hekime gidin" mi diyor? Bu açıdan bakarsak çok saçma olduğunu düşünüyorum.
Ben gittiğim çoğu yerde tahlil istiyorum ve yaptırıyorum. Yeri geliyor 2 gün önce yaptırdığım tahlilin aynısını yeniden istiyorum,hiçbir şekilde "hayır yapamam bla bla" demiyor. Ki bedavaya tahlil yaptırmıyoruz. Sigortalılar da belli bir ücret ödüyor,muayene parası ödüyor. Bizim cebimizden çıkmasa neyse diyeceğim.

Reactions: csi
Tam da bu durumla ilgili bir konu açtım az önce.

Ben bu olayın artık dr'lar arasında "ben daha iyi bilirim, diğer dr hatalı" çekişmesi olduğunu düşünüyorum.
Ben, ben, ben dedikçe bu duruma geldik.

Kimse kimsenin verdiği ilacı beğenmiyor, kimse kimsenin koyduğu tanıyı beğenmiyor.
Aynı kitaplar okunmuyor mu? Aynı eğitim alınmıyor mu inanın anlayabilmiş değilim.

Aile sağlığı merkezleri için geçerli bu dediğim.
Devlet hastaneleri için değil.
Çok önemli hasta geldiğinde kendi bütçesinden harcıyor tabi ki. Hastayı reddetmiyor.

Kadın doğumcu tshtan ne mi anlar? Resmen saçmalamış aile hekimi.
Bu sorunun cevabı tamamen maddiyat. Şöyle ki şu an hamile olduğumdan rutin tahliller ve testler yapılıyor. Özele gidiyorum, doğumumu da özelde yapacağım ama bütün tahlil ve testleri asm ve devlette yaptırdım. Çünkü gerçekten çok maliyetli. Şu ana kadar 6 kere kan tahlili, idrar tahlili, ikili test ve şeker yüklemesi yapıldı. Bunların da özelde maliyeti 1500-2000 tl arasında ve ben hepsini devlette ücretsiz yaptırdım. Yoksa kimse keyfinden bir o tarafa bir bu tarafa gitmiyor.

Aynen öyle, hiç bir işlem bedavaya yapılmıyor ki?
İlaç yazdırmak için bile reçete başına muayene ücreti ödüyoruz.

Ben genel olarak size katılmıyorum .yukwrıda bir üye de demiş ,doktora özele ama tahlile devlete diye.çünkü herkesin sizin gibi özel labda tahlil yaptıracak gücü olmayabilir ,yine aynı şekilde kendiyle ilgilenecek iyi bir doktoru devlette bulmak da hiç kolay değil.Evet özel doktor pahalı ,belli bir ücreti var ,insan onu şifa bulmak için veriyor,gözünü karartıyor ama istenilen tahlil vs için de düşünüp devlete yada asm ye gidiyor .kendimden bir örnek vereyim ,yakınım gece rahatsızlandı ve onun branşında nöbetçi doktor sadece özelde vardı,mecburen özele gittik ,acilde mr vs çekildi ve hastaneden çıkarken karşılaştığım fatura 10 bin tlye yakındı .doktor çıkış yaparken birkaç tetkik daha istedi ve onları da devlet hastanesinden randevu alıp doktora durumu anlatıp ,tetkik yaptırmak istediğimizi söyledik .sizin mantığınıza göre o zaman devlete gidip istediğimizi söylemek suç .ve yine şuanda ilgili alanda özelde iyi bir doktor araştırıyorum çünkü devlet hastanesine gidince doktorlar öykümüzü dinlemiyor bile .

Aynen öyle, hiç bir işlem bedavaya yapılmıyor ki?
İlaç yazdırmak için bile reçete başına muayene ücreti ödüyoruz.
Sanki doktorlar keyfi olarak çalışıyor ya.
Hiç cebimizden çıkmıyormuş gibi konuşuluyor burada. Muayene ücreti ilaç ücreti vs bir dünya ücret ödüyoruz,ki hastanede rezil olmamız da cabası.
Şuana kadar hiçbir doktorla tartışma yaşamadım. Yeri geldi özeldeki doktorum beni düşünerek "buradaki tahliller çok pahalı,burada yaptırmayın,devlette yaptırın isterseniz" diye beni devlet hastanesine yönlendirdi. Gidip devletteki doktora "ben özelden yönlendirildim,bu tahliller benim için gerekliymiş,size de uygunsa tahlillerimi yapabilir misiniz?" diyorum ve yapıyorlar. Bunun biraz da anlayışlı alakası var,keşke her doktor anlayışlı olup hastasını düşünse.

Reactions: csi
Ben herkes özele gitsin demedim, doktor başka bir doktorun istediği tahlili yapmak istemiyorsa ve böyle sorunlar yaşanıyorsa laboratuvarlara gidebilirler dedim, hastanelerle anlaşmalar var, aynı şey laboratuvarlar içinde geçerlidir belki, araştırmadan kestirip atmamak lazım, ayrıca bütün doktorlar kötü değil, bazen hassas noktalarından yakalamak gerekir, kaldı ki biz hastalarda sağlık hizmetlerini doğru kullanıyor sayılmayız ne yazık ki.

Burada bile yapilan yorumlar, kullanılan dil, saldırgan haller... hastalar bunları günlük yaşamda da o kadar çok yapıyorlar ki. Insanın içinde tebessüm edecek mecali kalmıyor. Sonra da neden bana gülmedi diye başka bir kavga gürültü.

Ben henüz doktor adayı halimle bile meslekten soğuyorum. Halbuki gerçekten insanlara fayda sağlamak için girmiştim bu bölüme. Ama hastaların tavrı beni/bizi mesleğimizden soğutuyor.

Gerçekten hastalar ve hasta yakınları biraz olsun saldırganlığı ve kabalığı bırakıp konuşabilse tüm o sıkıntıların da isteklerin de kendiliğinden çözüldüğünü görecekler. Ama ne yazıkki bütün bir milletçe sağlık çalışanlarını küstürüyoruz. Bunun zararı yine bu halka olacak. Bana size herkese...

Tek temennim hekim-hasta ilişkisini seviyeli ve insanı bir boyutta tutabileceğimiz günlere gelmek. Böylelikle hem doktorların hem de hastaların arasındaki kötüler ayıklanır, herkes çok mutlu bir şekilde tedavisini olur-işini yapar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…