belli bir makam, mevki, ünvan, elit bir serece, yahut en bilemedin aileye genelgeçer şekilde layık görülen "eşraftan" filan gibi bir iltifat yoksa (ki bu da yine sereceden gelen bişeydir)
ailenin görgüsü, bilgisi vs. kişisel değerlendirmeler pek de statüyü yükseltmiyor yalnız.
yani siz öyle algılıyorsundur kendinizi denk görmüyorsunuzdur- buna bir şey demem, normal. ben de pek çok aileye göre etraftaki bazı aileleri kendimce "seçerim" benim gözümde daha yüksek bir yerdeler, evet ama benim şahsen gözümdeki değer = toplumsal statü değil.
bizim toplumumuz direkt ölçülemeyen şeylerle statü atfetmiyor pek, onu diyorum. o yüzden aynı iş, benzer diploma, benzer memleket, benzer varlık vs. olunca toplum nazarında buna "bir statü farkı yok" denir. kişi daha görgülü, daha terbiyeli olsun ama makamı düşük olsun onun statüsü düşüktür, toplum böyle.
konu statü farkı diye açıldığı için herkesin buna takılması bence de normal.
aile görgümüz, terbiyemiz, önceliklerimiz, konuştuğumuz konular bunları konuşma şeklimiz bile farklı dese, hiç statü karıştırmasa herkesin yaklaşımı başka olabilirdi, belki.
ama KK'da şöyle de bişey var
bir tek doğu-batı arasında fark olabilir
başka türlü fark kabul etmekte zorlanıyorlar nedense
benim anam babam aynı köylü karşı evlerde büyümüşler. dahası 1. derece kuzenler. ama aile görgüleri bambaşka ve annemin ailesi çok daha görgülü. 2 kere 2 dört. ama bunu KK geneli asla benimseyemiyor. anca böyle biri urfalı 12 kardeş erkek öbürü izmirli tek kız olursa fark olabilir gibi bir kafa var burada.