ailem ve ben,bunaldım artıkkk!!;!

oyask

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2014
228
13
0
35
Ankara
Kızlar benim sorunum ailem,
8 ay önce nişanlandım,görücü usulü oldu .ilk baslar da bırbırimizi tanırken bıraz zorlandık çünkü hiç tanımadıgin insan gelip hayatının bas koşesıne oturuyor.aslın da ben zorlandım desem daha doğru olur.ama şimdi çok şükür gayet ıyıyız.artık nişanlım bana bakarken gozlerının içinin güldüğünü ,mutluluğunu gorebılıyorum.annesı ,babası ve kız ksrdesıylede aramız gayet ıyı.beni sever sayarlar.ben de onlara hürmetten gerı kalmam.bı anısı ve yengesiyle muhabbet kurmak nasıp olmadı.onlar nasıl kişilik bılmıyorum.
Şu an tek derdim aılem ve çevremde kı insanların dırdırı.nişanlım ve ailesı gelirken nıye boş geliyorlarmış,bana neden harçlık vermezlermiş.beni onemsemezlermiş,ben nişanlımdan neden bıseyler istemezmişim.bu ve buna benzer bır çok şey.bı de soyle bı şey var siz ne yaptınız kı karsı taraftan onu bekliyorsunuz.8 ayda zorunlu zıyaretlet harıç sadece bır kere zıyarete gıdıldı.ama onlar gelır.bır de benim nişanlımla gezmeme izin vermezler.neymiş evlenince gezermişim.
Onlar bunları yaparken karsı taraftan bıze kul köle olmalarını bekliyorlar.ben doğruyu söyleyince onları kayırmiş oluyorum.artık aılemın bu dırdırından yoruldum nolur bı akıl verın nasıl bı yol ızleyımmm

bence gelirken hediye getirmeleri gerekir.nişanlından harçlıkta al,bende senin gibi nişanlıyken önemsemedim ama şimdiki aklım olsa kesin harçlıkta alırdım.bunlar maddi şeyler gibi dursada aslında karşı tarafın seninde isteklerin olacağının farkına varmasını sağlıyor

canim kafana takma, nisanlina da hic yansitma bunlari. Ailenin tutumu bana biraz tuhaf geldi, yanlis anlama sakin.. ama nisanlin sana harclik vercekmis, o ne demek ya. Sanki nisanlandiktan sonra artik onun sorumluluguna girmisisn de sana bakmak zorundaymis gibi.. Ben evlendikten sonra bile erkeklere karina bakacaksin dayatmalarindan hic hoslanmiyorum, bnce bu biraz kadina ayip oluyor. Biz de mesela 3 bucuk aya evlenicez, inan hala, herseyi ortak oderiz, bazen nisanlimin parasi biter, ben cikartir para veririm. Isterse sana arada verebilir ama bunu ailenin istemesi biraz sana karsi ayip gibi olmus..

Bu tip olaylar genelde yaşadığınız bölgenin örf adetine göre şekilleniyor. Bizim memlekette de erkek tarafı geleceği zaman genelde eli boş gelmez, özel günlerde falan da ayrıca takı vs. getirirler. Onun haricinde kız tarafına da sorarlar yahut kız tarafı belirtir şunlar alınacak gibi. Sizin oralarda nasıl ki :44:

Nasıl yani???
Sen bayramlık çocuk musun? Yoksa okul çocuğu musun? Yoksa doğum günü çocuğu musun? Sana neden harçlık versinler ki??
Bunları adetten sayan annen başka adetleri de hoş karşılıyor mu?

Ancak benim kültürümde bir eve eli boş gidilmez. Onların da gelirken bir şeyler alması lazım. Atla deve değil. Çayın yanında yenilecek türden. Pasta gibi..

Bunu güzel bir dille nişanlına söyleyebilirsin. Yani mesela uzun bir geçmişiniz olsaydı kendi aranızda hiç sorun olmadan söylemek kolay olurdu hatta açık açık söyleyebilirdin. Ancak şu aşamada çok dikkatli demen lazım ki yanlış anlamasın seni.

Asıl nişanlından bişey istemen komik olur
Kocaman kızsın kimseden birşey istemene gerek yok
Yaptığın kadar kendin çeyiz yaparsın
Aileni dinlememekle iyi ediyorsun

Asıl nişanlından bişey istemen komik olur
Kocaman kızsın kimseden birşey istemene gerek yok
Yaptığın kadar kendin çeyiz yaparsın
Aileni dinlememekle iyi ediyorsun

Harçlık ve eşya konusunda kesinlikle haklısın. Ama eli boş gelmeleri de güzel değil. Düşüncesizlik değil mi? İnsan gelirken 1 kg kuru pasta alır en azından.
Ben olsam nişanlılık döneminde böyle bir sorun olsaydı derdim: ya bak annemler laf ediyorlar bu akşam gelirken şuradan bir pasta al gel… gibi bir şey. Bu da tamamen aradaki diyaloğa bağlı.

Bilmiyorum hep mi öyle geliyorlarmış?
Bizimkiler mesela hep isteme,söz, nişan çiçek çikolata epey güzelinden seçtiler ama son zamanlar getirmedikleri veya birkaç kilo portakal oluyodu belki
Ne ailem ne ben lafını etmedik
Evlendikten sonra eşim dedi ki babam işten çıktı ya, bi de hazırlıklar eklenince zorlandık
Kardeşim kasiyer ya o meyveleri de onun çalıştığı marketteki hakkıyla alıyoduk
Yani bilemeyiz insanların durumunu da
Sadece ikramlık dense konu belki bu kadar tepki vermezdim de
Harçlık iste onu iste bunu iste ne demek, ben kendime yediremem

bu tür şeyleri okudukça diyor ki : ne kolay ailem varmış. Hiç bir şeye karışmadılar, takı dahi istenmedi..
kaldı ki harçlık.! Yani hangi sıfatla o parayı verecekler de sen de alacaksın?? Çok anlamsız.

Nişanlıdan harçlık almak nedir ya böyle saçmalık mı olur. Hediye falan amenna ama paraya dönüştürmeyin şunu Allah aşkına

O başka tabi.. yani durumları nedir ne değildir bilmiyoruz. Ama hep eli boş geliyorlarsa ayıp tabi. Zaten nezaketen çok değil Türk adetlerine göre 1 kg tulumba bile alsa yeter. Ben de nişanlıyken annem eşime demişti. “alma oğlum bir şey ev kuruyorsunuz “falan diye..o da zaten akşamları geldiği zaman pasta falan alıyordu. O kadar.
Zaten de benim kpeder falan almaz alsa alsa eşim alırdı. O yüzden son zamanlarda getirme dedik, getirmedi.

Arkadaşlar harçlıkla ilgili kısımlara güzel yorumlarını yapmışlar. Benim anlamadığım görücü usulü genellikle benzer adetlerden olan ailelerin birbirini tanıdığı huyunu suyunu bildiği durumlardan olmuyor mu? Ben bu gelenekçi tutumları sevmesem de -hani bana bohça bile anlamsız geliyor- ölümüne önem veren insanlar var. Ailen de bunlardan biriyse görücüler bunu bilmiyor muydu?

Tatlı falan mutlaka getırırler o yönden asla boş gelmezler ,benim aailenin beklentısı ceyız lık bırseyler.kımı zaman netten bırsey alacaksam ve tek seçenek kredı kartıysa o zaman nişanlıma açıklamasını yaparım hiç ıkıletmeden o sıparısını verir

Bence geri kafalılıktan başka birşey değil bu.
Burada bile ayy keşke para alsaydım nişanlıyken falan dyen insanlar olmuş.
Bu nasıl mantık ya?
Kaçıncı YY'da yaşıyoruz?
Ben o parayı alırken bile utanırım.
Niye benim ailem onlara mı muhtaç diye.
Böyle birşeyi gururuma yediremezken bazı bayanların almadığıma pişman oldum demesi çok garip bi davranış.
Hadi hediye içlerinden gelir alırlar yada almazlar bu kimseyi ilgilendirmez.
Sende bu tarz insanlara kulağını tıka canım ve ailenin beynini yıkamalarına izin verme.
Zaten nerede gereksiz insan var gelir işine karışıp huzur bozarlar başka hiçbirşey değil ya!
Hem belki insanların durumu yok ne bencillik ya ...

Son düzenleyen: Moderatör:

Ölümüne önem vermek dıye bısey yok tabı ama bızde de genelde götürürler.ailem donup karsı tarafa geleneklerını adetlerını bıldırmedi hiç ve yıne donup kendılerı de adetınız nedır dıye sormadı.bunlara rağmen oturup bıseyler beklemelerı ve yorum yapmaları benı sınır edıyor artık.işin ilginç yanı bebin yerıme başka bırısi olsa bellı bu kadar aıle dırdırına karsı taraftan doğurdu.be de tam tersi onları savunma ihtıyacı duyuyorum,daha çok benimsiyorum.ters miyım neee

bedavaya gidiyoruzzz hemen arayıp harçlık istiycem

herkes bir olmuyorki ben nişalıyken ne nişanlımdan ne annesinden ne ailesinde harçlık tarzında şeyler hiç görmedim annesi bana beş kuruş vermedi.ama kardeşim nişanlı ona hep veriyorlar hemde annemler damat tarafına birkez bile gitmedi.

sorularrr sorular

nişanlıdan harçlık ne demek? ne harçlığı, gezmelik mi yemelik mi bu para? parayı versinler seni iyice sindirip ezsinler, ne gerek var ki buna, anlayamadım?

çeyizliğinin üstüne düşenini sen kendin alırsın, diğer kalanları da kendilerine düşeni de onlar alırlar. çeyizlik ne getirilebilir ki her geldiklerinde?

ayyy ben anlayamadım galiba durumu, du bi daha okiyim.

Hedıye alınması gereken yerde alırlar,gelirken tatlısız asla gelmezler.bızımkılerın beklentısı altın getırsın ,çeyız getirsın,para versın.
Ben de bu zamana kadar muhtaçmıydım kı şimdı bırılerınden bırseyler bekleyım dıyorum .beymiş geturdıklerı şeyler beni yuceltırmiş.
Annilamıyorum benım önüme dünyaları serseler kımın ne kazancı olacak,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…