alışveriş hastalığı malesef

Sezon içinde alinan seylere ben kaziklanmak diyorum acil ihtiyaç yoksa eger (49.90 dan 9.90a düştüğünü görmüşlüğüm var bi eteğin)....Simdi her yer indirimde mesela... o gün sabahin köründe avm kapisina yapistim:))iki gün üst üste ne var ne yok topladim ve bitti tüm kişlik ihtiyaclarim...

mesela bu ay 300 400 kenara atayim geri kalanina istediğini yap diyebilirsnz kendinize. Altin alabilirsiniz harcamamak için. Ya da hesap acabilirsiniz orada biriktireblrsniz vs vs...

ah bu kombinler..! beni de kombin yapma hevesi yoldan çıkarmıştı, çok şükür kurtuldum artık...

Bnde her ay altın alcam diyorum ama alamıyorum . Her ay 500 lirayı kiyafete veriyorum . Dolabı açsam hiçbişey yok gerçekten yok . Ne alıyorum anlamıyorum. Kendimi durduramuyorum. Alışveriş yapmaynca bunalıma giriyorum.

Bir de tasarruf icin tavsiye vereyim. Maasinizi bankadan cekiyorsunuzdur, her bankanin likit fonlari olur. Maasi alir almaz bir kismi oraya atin, yoksayin yani geri kalanını harcayin. Mesela ornek vereyim. Bankamin likit fonunun tanesi 141lira gibi bişey. Maasi alir almaz 1 tane likit fon talimati veriyorum. Akmasa da damlar...

selam, geçenlerde bende benzer bir konu açtım bayağı topa tutulmuştum :) bende bir dönem neyi beğenirsem alıyordum, çünkü senelerce başkalarının kıyafetlerini giymiştim ve içimde uhde idi. Konuyu açtıktan sonra düşündüm, dolabıma baktım inceledim, şimdilik gayet yeterli bir dolabım var. Bu kış başka bir şey almama gerek yok. Yaza zaten full dolu. Belki hiç kaçırılmayacak, yatırım yapılacak derecede güzel ve kaliteli ürün bulursam alırım, onun haricinde bir şey almayı düşünmüyorum. Ben ama şöyle yapıyorum, maaşım yatınca kredi kartımı yatırır, harçlık ayırır, gerisini yok sayarım. En kesin getirisi olan vadeli hesap, biriktiriyorum...

ben eski montumu ve kabanımı üniversitedeyken almıştım 3 sene giyindim hala daha sapasağlamlar. geçen ay kardeşime alırken kendime de almış bulundum. ama yine gidip eskisini giyiyorum. ne olacak ki. benim ne giyindiğimden kime ne. sonuçta artık tüketim çağındayız. ne alırsam alayım bin lira bile versem vereyim bir ay sonra modası geçmiş oluveriyor. özellikle teknolojik aletlerde. şaşalı reklamlara aldanmamak gerek. birde annemde bende paramız birikince altın alıyoruz hem güzel güzel takıyorum hemde yatırım oluyor. sende öyle dene bence.

nasıl frenledin kendini yani bunları yapman yeterli oldumu ben ayırdıgım parayı yok sayamıyorum altın alıyorum gram bakıyorum sıkıstım bozduruyorum.
aslında benımde içimde uhde oldugundan alıyorum böyle. küçükken durumumuzda iyiydi ama yıllarca aynı pantolonu gıymekten dizlerine yama yapardı annem, okulların mezuniyetınde bile annemin kıyafetlerini giyerdim bende hırstan mı nedir içimde kalsın istemıyorum alıyorum sonrada pişmanlık diz boyu. ama artık aksam güzelce dolabımı düzelticem sıkısık oldugundan giyecek bulamıyorum ve yok gelıyor bana.

Youtube'a Özlem Denizmen yazın biraz dinleyin.

Meşhur bir sözü var: İstek mi ihtiyaç mı diye.
Mağazaya gidince elinize aldığınızı şeyi 10 saniye tutun, sonra sorun gerçekten ihtiyacım var mı? Yoksa istek mi sadece diye? Diyelim ki istek. Tekrar sorun kendinize. Bunu alırsam sonra güç durumda kalır mıyım? Yoksa rahat rahat alabilir miyim?

Eğer ihtiyaçsa veya güç durumda kalmadan alabilecekseniz alın diyor.

Ben şahsi olarak bunu uyguluyorum. Sonra senede 2 defa, biri yaz biri kış, alışveriş orucu tutuyorum. Market alışverişi ve öğle yemeklerim dışında para harcamıyorum, ayın 15'inden diğer ayın 15'ine kadar. Gerçekten de yapabiliyorum. Ne kıyafet, ne kozmetik, ne başka birşey.

Diyelim vitrinde beğendiğim birşey gördüm, bunun yerine evde giyebileceğim birşey var mı diyorum. Genelde oluyor. O zaman buna gerek yok diyorum. Diyelim ayakkabı beğendim, evde uzun zamandır giymediklerimi aklıma getiriyorum, aaaa benim böyle de bir ayakkabım vardı, ne çok özledim onu diyorum, ertesi gün onu giyiyorum. Mesela çok güzel pembe taşlı gümüş bir yüzük gördüm, pembe bir kazakla ne güzel olur diye aklımdan geçirdim. Sonra hemen aklıma evdeki diğer pembe taşlı yüzüğümü getiriyorum, aaaa var ya benim yüzüğüm diyorum, elimdekini bırakıyorum.

İnternette saat beğeniyorum, ayyyy benim saatim mi yok Allah aşkına diyorum, sepete atıp almadan çıkıyorum.

Alışveriş yaparken birbiriyle kombinlenebilen klasik parçalar almaya özen gösteriyorum. O zaman bir gömleği bir kaç kombinde kullanabiliyorum ve başka almama gerek kalmıyor.

Modası seneye geçebilecek şeyleri almamaya çalışıyorum. Mesela şu zımbalı botlar, mesela şu püsküllü hırkalar, tunikler vs.

Evde tabak çanağa çok para vermem. Biri seramik biri çelik, iki tencere takımım var mesela, e başka da ihtiyacım yok demek oluyor. Bunlar yetiyor artıyor bile.

Sadece bozulan, kırılan şeyleri yeniliyorum.

Haaaaa bir de geçen yaz baktım ayakkabı ve çanta az sayıda alıyorum ama pahalısını alıyorum, örnek bir çanta 2000 TL, bir ayakkabı 1250 TL, ben de hemen ev aldım, konut kredisine girdim. Şimdi kendimi frenlemem daha kolay oluyor, aaaa ben kredi ödüyorum diyorum :))))

Kolay gelsin size de, diğer arkadaşların dediği gibi gençken ve ev geçindirme masrafınız yokken biriktirin, ama evlenip çocuğunuz olunca bu kadar rahat harcayamayacağınızı da bilip biraz da keyfinize bakın. Dengeyi kurun yani :))

Uzun süre kullanacağınız belli bir şeye para vermekten kaçınmayın ama seneye kullanacağınız şüpheli birşeye de az bile olsa para vermeyin.

Yapacağınız şey şu : Maaşınız gelince maaşın en az üçte birini bir yatırım hesabına vadeli olarak bağlıyorsunuz. Yani maaş gelir gelmez ondan kısıntı yapıp sonra da kalan parayla idare ediyorsunuz. Bütün ay gelen maaş harcanıp ay sonunda kalandan tasarruf yapılmaz. Kredi kartınızı da evde tutun yanınızda taşımayın gerekmedikçe de kullanmayın.
Not: Bu yöntemle çok da güzel paralar birikiyor. Ekonomiyi takip etmekten de (kısa vadeli yatırım amaçlı) büyük bir keyif alıyorum.

Allah sizi inandirsin 25 yasima kadar babamin asgari ucretiyle iki kardes universite okuduk.hep baskalarinin eskilerini giydik.babam annem belki bizi avutmak icinn bu gozalici giysilere aman evladim bunlar hep para tuzagi derlerdi.simdi kendime birsey alirken sadece ihtiyacimi aliyorum.birbaskasina asla ozenmem.giymedigim giysileri ihtiyaci olana yikar utuler veririmki o giysiler asla eski giyilmeyecek seyler olmaz.nee yalan soyliyim saga sola carcur edenlere hayret ederim hep.bence bu huyundan vazgec cunku sonu yok bu harcamanin.

Kendini frenlemen lazim canim biz ne desek bos. Butce hazilaman, bu alisveris cikginligini cikararak bir butce bellemen ve geri kalan parayi ay basindan kenara koyman lazim. Bunun icin de kendine hakim olman lazim... Bir dr'a gorusmen de iyi olacaktir, saplanti olduysa eger.

altın hesabında biriktiriyordum onuda 50 tl lazım oluyor hemen gir cepten bankaya 50 tl altın bozduruyordum sımdı biriken paramı vadeli hesaba attım boylece bozdurmam.hedefim artık aylık 5 parca kıyafet almak degıl 500 kenara atıp 200 tl kendıme harclık butun ihtiyaclarımı ordan karsılacam gencken ve bekarken birşeyler yapmam gerek. tesekkurler yorumunuz için

Ne demek faydalı olduysam sevindim :) Düzenli bir gelir varken biriktirmek lazım, evlenecek olursanız falan istediğiniz gibi rahat rahat çeyiz ve bilimum şeyleri ailenizi beklemeden alırsınız kendi zevkinize göre :)

Kim istemez boyle çılgınca alışveriş yapmak ama cidden fazlaysa herseyin begendgn bir seyi 2 3 gun sonra al ihtycn yoksa zaten vazgecersin benimde bu zaafm allahtan sadece kozmetge var yoksa napardm acaba : )) ihtiyacım olduğu halde kac aydr botumu yeni aldm mesela biraz daha duşünsem almazdim belki zaten yasadgmz sehrde 2 3 ay anca giyiliyor.

valla yazık bana nasıl içim sıkıldı şimdi
iyiki açmışım konuyu yoksa ipin ucu kaçıyor bende.

az biraz birikmişim var ona güveniyorum sanırım o yuzden boyleyım. artık daha dikkatli olacam
benden sana tavsiye canim PARANİ BİRİKTİR.neden buyuk yazdim ? zamaninda bende senin gibi kontrolu saglayamiyordum.sonra oyle bir an geldiki paraya ihtiyacim oldu ve tum dostlar dusman oldu.zamanin ne getirecegi bilinmez.o yuzden birikim yap.zaten az kazaniyorsun emegine aci lutfen.

Ya bende bu sıkıntı canim sıkılmışsa oluyor, o kadar sinirleniyorum ki kendimi magazalara atıyorum ve sonra hep pismanlik hep pismanlik. 2 bot a sasiran arkadaslar var, bana gayet dogal geldi 2 si de guzeldir 2si de aşırı indirimdedir 2sini de birdaha nerde bulcaksinizdir 2sini de seneye de giyceksinizdir.. bahaneler ah bahaneler bir bitse. Sizi gercekten anlıyorum ama bir çözümüm yok bende ayni dertten muzdaribim. Hoş kelin ilaci olsa misali..

bu konuyu ben acacaktım sen acmıssın.. almadıgınıa mutsuz oluyosun dmı .. mutlaka olmalı .. aldıktan sonra hevesın kacıyo .. bende sımdı bı bota taktım ama gecen ay aldım bıraksalar her gun alısverıs yaparım ıhtıyacım mı var hayır .. para bırıktır koy kenara deselerde tamam dıyorum yıne bısey gormeyeyım alıyorum daha etıketlerını koparmadıklarım var .. hayatımızdakı eksıklerı bu sekılde mı yoluna koyuyoruz acaba caresını bulursan banada soylee

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…