Allah'ım bu yıl çabuk bitsin. Deprem

şirketimizin güvenlik kamerasında 24 saat çekim yapılıyor. videoyu ayarlayıp utube a yükleyeceğim. tam olarak 35 saniye sürdü, seslerden ve hareketlerden başlangıç ve bitiş zamanı net anlaşılıyor. ayrıca internette çok sayıda video var, asla 15 saniye değildi, neden böyle dendiğini anlamıyorum, herhalde en uzak bölgede hissedilen süreyi yazmışlar. deprem bitmek bilmedi, yaşayan herkes aynı şeyi söylüyor, ayrıca çok şiddetliydi, çok deprem gördüm 6 lık, bana göre 7 den aşağı değildi, tüm izmir sallandı, 5 saniye daha sürseydi ikinci marmara depremi olurdu, artçıları bile sertti başlarda

ilk defa ölümü bu kadar yakın hissettim, hepimiz kelimei şehadet getiriyorduk, anne bitmiyor deprem diye bağırdığımı hatırlıyorum, oğlum kucağımda, duvar yıkılırsa nerede duracağız diye düşünüyordum
Deprem bitsede binalar sallanmaya devam eder bir süre daha. Elimizle avizeye vurduğumuzda uzunca bir süre daha sallanıyor ya öyle düşünün. Depremin süresinin hesaplanması rasathanenin yapacağı ölçümlerle bulunur.

Deprem bitsede binalar sallanmaya devam eder bir süre daha. Elimizle avizeye vurduğumuzda uzunca bir süre daha sallanıyor ya öyle düşünün. Depremin süresinin hesaplanması rasathanenin yapacağı ölçümlerle bulunur.
siz hiç deprem yaşadınız mı? sesini dinlediniz mi? sallanma ile deprem sesini ayırt edebiliriz diye düşünüyorum

Arkadaşlar deprem kesinlikle kısa sürmedi.Ben istanbul/ bakırköy den hissettim.Çok sallanmadı ama bitmek de bilmedi.Kesinlike 40-50 sn arası vardı bence.Ben kaç km öteden atlatamadım.Hala oturduğu yerden başı dönen deprem oluyormuş hissi yaşayan var mı ? Gözüm sürekli avizede ve psikolojim inanılmaz bozuldu(özellikle deprem görüntülerini izledikten sonra) . Ben böyle isem izmir halkını düşünemiyorum.
Haberleri takip etmemeyim diyorum ama engel olamıyorum kendime.Bu durumu daha önce yaşayıp aşan var mı ? Özellikle bu sürekli baş dönmesi ve deprem oluyor hissini ? Gerçekten hepimize geçmiş olsun.

Ben böyle bir korku hatırlamıyorum. Ölüyoruz sandım. Aileme çok zor ulaştım. Şükür iyiyiz ama yıkılan binalar ölen insanlar var. Allah'ım sen koru. Hala artçılar oluyor.
99 depremini izmitte yaşamış biri olarak korkunuzu en içten hissediyorum allah yardımcınız olsun inşallah biran once bitsin bu surec

izmirdeki depremde 40 km fay kırılmış, 99 marmama depreminde 120 km fay kırılmıştı. Marmara depremine neden olan fay 700 km ye yakın ve düzce depreminde de aynı fay tetiklendiği için şiddetli deprem olmuştu. Yeğenlerim istanbulda okumak istiyor, hatta ailecek istanbula taşınmayı düşünüyorlar, çok korkuyorum o fay yine kırılacak diye.

depremin süresinden eminim, 35 saniye sürdü. Deprem bittikten sonra avizeler hala sallanıyordu. Yani deprem bitip nesnelerin salınımına devam etmesi durumu yoktu. Son anına kadar şiddetliydi, hele o ses. Depremin kendine has korkutucu bir sesi var, balkon kapısı açıktı, o sesi unutamıyorum. Böyle durumlarda o bölgeye vergi affı, maddi yardım vs veriyorlar, 6,6 ve 15 saniye denilince İzmirliler afet yardımlarından mahrum kaldı, hepsi bu.

izmirdeki depremde 40 km fay kırılmış, 99 marmama depreminde 120 km fay kırılmıştı. Marmara depremine neden olan fay 700 km ye yakın ve düzce depreminde de aynı fay tetiklendiği için şiddetli deprem olmuştu. Yeğenlerim istanbulda okumak istiyor, hatta ailecek istanbula taşınmayı düşünüyorlar, çok korkuyorum o fay yine kırılacak diye.

depremin süresinden eminim, 35 saniye sürdü. Deprem bittikten sonra avizeler hala sallanıyordu. Yani deprem bitip nesnelerin salınımına devam etmesi durumu yoktu. Son anına kadar şiddetliydi, hele o ses. Depremin kendine has korkutucu bir sesi var, balkon kapısı açıktı, o sesi unutamıyorum. Böyle durumlarda o bölgeye vergi affı, maddi yardım vs veriyorlar, 6,6 ve 15 saniye denilince İzmirliler afet yardımlarından mahrum kaldı, hepsi bu.
Aynen öyle. O ses ve bağırışmaları asla unutmayacağım.

Ben böyle bir korku hatırlamıyorum. Ölüyoruz sandım. Aileme çok zor ulaştım. Şükür iyiyiz ama yıkılan binalar ölen insanlar var. Allah'ım sen koru. Hala artçılar oluyor.
ben hala kendime gelemiyorum uyku uyuyamıyorum ve bayraklıda oturuyorum:( manavkuyu yani çadırlar hep bizim orada

ben hala kendime gelemiyorum uyku uyuyamıyorum ve bayraklıda oturuyorum:KK43: manavkuyu yani çadırlar hep bizim orada
Siz daha çok hissettiniz. Çok gecmiş olsun. Bir de her depremden sonra birileri çıkıp su zaman söyle büyük deprem olcak diyor, diğeri başka seyler söylüyor. Korkumuza korku katıyor

Bayraklıda oturuyorum evimin çevresindeki çoğu bina ağır hasarlı ya da yıkıldı. Deprem 1 dk kadar sürdü. Nasıl mı anladım koridordaki dolap kapaklarının sesinden. Bunca zaman aynı binada depreme yakalandım ve hiçbir zaman da öyle yok deprem bitsede bina sallanır olayını duymadım görmedim. Avizeyle bir binanın sallanışını nasıl bir tutabiliyorsunuz? Bi masa bulun üstüne dolu su şişesi koyun ve masayı sallayın ve bırakın bakalım su şişesi sallanmaya devam edecek mi? Mantık biraz...

Bizim binaya kontrole gelmiş uzmanlar. Vergiden muaf olmak için şiddet düşük gösterildi asıl şiddet 7,1 demişler. Ve 1 dk kadar sürdü deprem. Okuduğuma gmre 74 km fay kırılmış. Geçmiş olsun.

felaketlerin bu yilla sinirli kalacaginin garantisi mi indi goklerden? 2021'de de devam ederse ne yapacak su 2020 bitsinciler?

Bayraklıda oturuyorum evimin çevresindeki çoğu bina ağır hasarlı ya da yıkıldı. Deprem 1 dk kadar sürdü. Nasıl mı anladım koridordaki dolap kapaklarının sesinden. Bunca zaman aynı binada depreme yakalandım ve hiçbir zaman da öyle yok deprem bitsede bina sallanır olayını duymadım görmedim. Avizeyle bir binanın sallanışını nasıl bir tutabiliyorsunuz? Bi masa bulun üstüne dolu su şişesi koyun ve masayı sallayın ve bırakın bakalım su şişesi sallanmaya devam edecek mi? Mantık biraz...
verdiğim bilgileri kandilli rasathanesi verilerinden aldım. fay uzunluğu ile ilgili hata yapacaklarını sanmıyorum. 99 marmara ve düzece depremleriyle kıyaslandığında 7,1 olması imkansız görünüyor çünkü izmirdeki deprem çok uzun sürdü, bitmek bilmedi. Daha kısa sürseydi 7,1 e inanabilirdim. 0,1 puanda bile hasar binlerce kat artıyor. 6,8 veya 6,9 arasında bir değer olduğunu düşünüyorum şahsen. Ki iyi ki de öyle oldu.

Bayraklıda daha şiddetli hissedildiği kısmına ben de katılıyorum çünkü zemin ve coğrafi yapı da depremin şiddetini artırıp azaltabiliyormuş, bizim balçovadaki bölge kayaların üzerinde, hasar çok az, bayraklı bildiğim kadarıyla kurumuş bataklıklar üstünde kurulmuş, dedemler öyle dermiş, o bölgede 7,1 değil 8 şiddetinde hissedilen bölgeler olduğu da söyleniyor.

Size bir konuda daha katılıyorum, deprem 15 saniyede bitti bina sallanmaya devam etti teorisi cidden komik ama 15 saniye sürdü diye iddialaşanlar var. Çok da önemli değil, dışarıdan gazel okumak kolay, bir tane izmirli bizde 15 saniye sürdü demiyor

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ile İzmir depremi sonrasında yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Yılmaz Özdil Üşümezsoy'un kritik sözlerini şöyle aktardı:

"Aydın-İkaria fayı kırılabilir. İzmir Körfezi içinden, kordon boyunca yürüyen, Narlıdere ve Urla'ya devam eden bir fay var, bu fayda kırılma beklenebilir."
Yılmaz Özdil'in Sözcü'de yer alan yazısının bir bölümü şöyle:
Başkası ne derse desin, ben onun ne dediğine bakarım.
Danışmanlık yapmaz.
Şirketi yok.
Bağımsızdır.
Bilgisinin gücü bağımsızlığındadır.

Saygın bilim insanlarımızı elbette tenzih ederim ama… Benim açımdan Şener Üşümezsoy sadece jeoloji profesörü değil, kahin'dir.

17 Ağustos'tan bugüne kadar bir kez olsun ıskaladığını görmedim.
Van'ı da çok önceden söylemişti, Elazığ'ı da, Akhisar'ı da, son olarak Seferihisar'ı da.

Ve şimdi diyor ki…
“Aydın-İkaria fayı kırılabilir.”
“İzmir Körfezi içinden, kordon boyunca yürüyen, Narlıdere ve Urla'ya devam eden bir fay var, bu fayda kırılma beklenebilir.”

Tarih vermiyor.
Verebilmesi mümkün değil.
Tarihi kimse bilemez.
Ama, adresler bunlar.

İkaria adası, Kuşadası'nın karşısında, Sisam'ın tam arkasında yeralıyor. Dümdüz fay hattını çiz… İkaria, Sisam, Kuşadası, Söke, Aydın'a uzanıyor, Nazilli'ye devam ediyor.
İkaria tarafında kırılırsa, nispeten zararımız az olur.
Ama Aydın tarafında kırılırsa, fena yıkılırız.
Kuzeyde Selçuk'u da yıkar, güneyde Didim'i de.

Topuklu efemiz Özlem Çerçioğlu'ndan rica ediyorum.
Bölgedeki tüm belediye başkanlarını toplayın, Profesör Şener Üşümezsoy'u davet edin, anlatsın.
Topyekün mücadelenin miladı olsun.

Kuşadası belediye başkanı gibi, Nazilli belediye başkanı gibi, İzmirli komşunuz Selçuk belediye başkanı gibi, örnek, genç, pırıl pırıl başkanlarımız var.
Bölgesel hazırlık için pırıltılı çözümler bulacaklarından eminim.
İlçe ilçe, tek tek boğuşmayalım.
Güçbirliği yapalım.

Seferihisar açıklarında kırılan fayın tahribatını gördük.
İzmir Körfezi'nde kırılması muhtemel fayı, varın siz hesap edin.

Korkalım diye yazmıyorum.
Bilimin rehberliğinde aklımızı kullanalım, halkı organize edelim, hazırlıklarımızı ona göre yapalım diye yazıyorum.

Yoksa, iş işten geçtikten sonra, enkazdan çıkarılan mucizelere sosyal medya hesaplarımızdan nazar boncuğu atmanın kimseye faydası yok
Felaket tellallarından sonra biraz rahatlattı.
Ana artçı henüz olmadı diyenler var evet. 6 büyüklüğünde bir artçıyı beklemek çok korkunç.
Ancak üşümezsoy artçıların sisam’ın batısına doğru yoğunlaştığını, yani İzmir faylarına stres aktarımı olmadığını söylüyor.
Allahım birdaha kimseye yaşatmasın.

Son düzenleme:
Back
X