- 3 Ocak 2016
- 3.343
- 6.346
- 158
- 40
Ya sapla saman ne alaka? Buraya ihaleye gelen mi dedim? Neden olayı tam bilmeden çıkarım yapıyorsunuz? Fabrika'da yıllarca çalışan adamlar.
Az önce de örnek verdim, yabancı sermayeli fabrikalar işçinin bir kısmını ülkesinden getirir. Koreli adam Koreli çalıştırır, Alman adam Alman çalıştırır. Bu adamlar yıllarca Türkiye'deler. Burada yaşıyorlar ve Türkçe öğrenmek istemiyorlar bile. Çabada göstermiyorlar. Ama sen ülkelerine gittiğinde kendi dilinde konuş diye diretir.
Yani zorunluluk yok işte neden zorundadır diyorsunuz.
Avrupalılara karşı neden hıncım olsun? Sizin Türklere karşı hıncınız var diyor muyum ben? Bir ülkenin herhangi bir politikasını eleştirmek neden hınç olsun. Şimdi kocamın kötü davranışını eleştirdim diye kocama hıncım mı var? Ya da birisini seviyorum diye herşeyini kötü de olsa övmem mi gerek.
Birşeyi senin gibi düşünmüyor olmam, benim yanlış olduğumu, senin de haklı olduğunu göstermez. Ben yorum yapmaya çalıştıkça sen benim tezimi çürütme mantığıyla alanıma giriyorsun. Bence uzatmayalım.....
Bi ne var biliyormusun bu tür kişiler bir de başınızda çok bilmiş gezinirler haram yemezler vs vs .
Kendi tanıdığım biri var haram yemem etmem der gel gelelim devlet parasını çatır çatır yer .
Nerde adalet
çok bilmişliği bırak Türkiyeye gelip bey gibi para harcıyorlar paraları kıymetli yaBi ne var biliyormusun bu tür kişiler bir de başınızda çok bilmiş gezinirler haram yemezler vs vs .
Kendi tanıdığım biri var haram yemem etmem der gel gelelim devlet parasını çatır çatır yer .
Nerde adalet
almanca zor bır dıl ama kursa gıttı ısenız ve orada yasıyor ısenız bırazda pratıkle konusabılır ve ogrenebılırsınız... 8 sene bır dılı ogrenememek ıcın cok uzun bır zaman bır yılda kendınızı ıfade edecek hale gelmıs olmanız gerekırdı..Merhaba arkadaşlar ben 8 senedir Almanya'da yaşıyorum,buraya geldiğim zaman 6 ay dil kursuna gittim,ama şimdi eşim ve ben çalışmıyoruz ve devletten para alıyoruz,devlet beni yine dil kursuna gönderdi fazla konuşamıyorum diye ama 2 hafta gittim bıraktım çünkü depresyona girdim,kursta çok kötü oluyorum ellerim ayaklarım buz kesiyor birşey okuyamıyorum topluluk içinde ve konuşamıyorum yüzüm sapsarı oluyor bütün gücümü kaybediyorum neden böyleyim bilmiyorum, eşime iptal ettirelim diyorum kursu çünkü artık gidemem,bundan sonrada hiçbir kursa gitmek istemiyorum çünkü bu benim için bir travma oldu önceden böyle değildim.bu kurslardan nasıl kurtulabilirim şuanda hala iptal ettirmedim hep doktorlardan hasta raporu alıyorum gitmemek için, ben evde öğrenmek istiyorum zaten öğrenmeyede fazla hevesim yok çok sıkıyor beni almanca,eşim işe girse beni rahat bırakırlarmı veya ilerde yine kursa başlarım diye çok korkuyorum,depresyon ilacı kullanıyorum iki haftadır çok zayıfladım üzüntüden,şuan gittiğim kurs bfz kursu yani meslek için almanca ama yapamıyorum sizce bunu iptal ettirmenin bir yolu varmıdır ya iptal olmazsa ne yaparım ben yardımmmm bunu yazarken bile ağlıyorum şuan
Ya sapla saman ne alaka? Buraya ihaleye gelen mi dedim? Neden olayı tam bilmeden çıkarım yapıyorsunuz? Fabrika'da yıllarca çalışan adamlar.
Az önce de örnek verdim, yabancı sermayeli fabrikalar işçinin bir kısmını ülkesinden getirir. Koreli adam Koreli çalıştırır, Alman adam Alman çalıştırır. Bu adamlar yıllarca Türkiye'deler. Burada yaşıyorlar ve Türkçe öğrenmek istemiyorlar bile. Çabada göstermiyorlar. Ama sen ülkelerine gittiğinde kendi dilinde konuş diye diretir.
Yani zorunluluk yok işte neden zorundadır diyorsunuz.
Avrupalılara karşı neden hıncım olsun? Sizin Türklere karşı hıncınız var diyor muyum ben? Bir ülkenin herhangi bir politikasını eleştirmek neden hınç olsun. Şimdi kocamın kötü davranışını eleştirdim diye kocama hıncım mı var? Ya da birisini seviyorum diye herşeyini kötü de olsa övmem mi gerek.
Birşeyi senin gibi düşünmüyor olmam, benim yanlış olduğumu, senin de haklı olduğunu göstermez. Ben yorum yapmaya çalıştıkça sen benim tezimi çürütme mantığıyla alanıma giriyorsun. Bence uzatmayalım.....
ay sonuna kadar haklısınız yazdan yaza gelen turist bile türkçe öğreniyor çat pat olsa da kendi işini görecek kadar... adamlara öğren de gör bak nasıl konuşuyorlar.. ama sen ülkende böyle bir kural koymazsan gelen yabancılarda evrensel dil olan ingilizceyi konuşurlar onların senin dilini bilme zorunluluğu yok ki bizim var... kurslara gidicez diye okullarda yabancı dil öğrencez diye kendimizi paralayan biziz...O korelilerin almanların türkçe öğrenmek istemediğini kim söyledi?
bak bir önceki mesajımda ne dedim türkiye'nin böyle bir politikası yok yani sen getir bir kanun çalıştıracağın her eleman şu kadar sürede türkçe öğrenecek de teste tabii tutacağım de hepsi öğrenir ama sen yapmıyorsun da başkası yapıyor diye neden adamlara saldırıyorsun?
ki öyle bir şey de yok.
hepsi güzel güzel konuşur türkçe.
milyon dolarlık şirketleri yönetenler türkçe öğrenmemelerinin kendilerine maliyetini hesap eder herhalde değil mi?
sen eleştirmiyorsun bildiğin cahilce saldırıyorsun.
avrupalı hıncın mantığının önüne geçmiş.
bak onlar ne yapıyor orada ama burada şöyle oldu vs.
her ülkenin politikası farklı. sen de getir bir kural. tutan mı var?
adam senden vize adı altında tonla belge istiyor hadi sen de aynılarını iste o ülkenin vatandaşlarından sonra neler oluyor izleyelim.
E bizim ülkemizde o yasaları çiğnetmesin Zeymur.. O saydığın ülkeler yasa çiğnemiyorlar ki bu ülkede, çünkü bu ülkede yasa yok şimdi banlattırma beni :) 350 madenci öldü bu ülkede Zeymur, sahibi de Türk'dü, sahi ne oldu ona? senin değer vermediğin insanına ben neden değer vereyim ki?
En basitinden; Fransızlar Afrikada elmas çıkarttırıyorlar en rezil şartlarda, Hintlileri call center diye 7/24 sömüryorlar.. o zaman sömürtmeyelim kendimizi.. Neden İsveç, Norveç, Hollanda değil de biziz sömürülen? Kaldı ki burada da Kürtçe konuşmanın yasak olduğu yerler var, dayak yiyenler var, ırkçılık yapanlar var.. yani bu her ülkede olan bir olay..ama farkımız şu, sen Amerikada benimle "turkey" diye dalga geçiyorlar deyip birde üstüne ispatlarsan adama dava açrsın, çatır çatır tazminatını alır eğer mobbing daha ileri boyuttaysa firmasını kapattırırsın.. peki senin ülkende siyahilere "gündüz feneri" dediklerinde şikayet ederse ne yapar devlet? ben cevap vereyim; güler..
ha Almanyaya üzerine para versen gitmem, o kadar yurdum insanının olduğu yerde ben eksik kalayım aman.. ama bir gerçek var bütün dünyanın bildiği.. biz "aman savaştan kaçıyorlar, yazık, günah" diye kapımız açtığımız Suriyeliler bile "TR de yaşamaktana ölmeyi tercih ederim" deyip botlarla ölüm pahasına Avrupaya kaçıyorlarsa bir iki kere daha düşünmeliyiz neden diye.. gerçi nedenlerini yazarımda siyaset kapandı işte..
ay sonuna kadar haklısınız yazdan yaza gelen turist bile türkçe öğreniyor çat pat olsa da kendi işini görecek kadar... adamlara öğren de gör bak nasıl konuşuyorlar.. ama sen ülkende böyle bir kural koymazsan gelen yabancılarda evrensel dil olan ingilizceyi konuşurlar onların senin dilini bilme zorunluluğu yok ki bizim var... kurslara gidicez diye okullarda yabancı dil öğrencez diye kendimizi paralayan biziz...
Ben bunları savunmuyorum, kadın psikolojik olarak sorunlu ve yaşadıklarının detayını bilmiyoruz. Acaba çok detay paylaştı ben mi görmüyorum? Ama kadını asalak, nasıl dil öğrenmesine getirenleri anlamıyorum.
Ben çok iyi derecede İngizlice, orta seviyede Almanca biliyorum yani dile karşı da değilim. Hedefim İtalyanca ve İspanyolca. Bireysel buraya gelip ne kadar güzelsin diye Türkçe konuşan bir adam örneği vermenizi anlayamıyorum. Diğer yandan burada Türkçe bilip konuşmayan turist de var, İngiltere'de Almanya'da çatır çatır o ülke dilini bkonuşan Türk de var. Benim olayım kim nerede hangi dili öğrenmiş değil, devlet politikası, çifte standart.
Neyse ya Türkler aşağılık ve her gittiği yerde asalaklık yapan insanlardır ve Avrupa her konuda haklıdır. Tamam mı mutluysanız konuyu kapatalım...
bosch da çalışan hintli mühendisler de istanbul da çalışan irlandalı üst düzey yönetici de yem fabrikasında çalışan koreli de gördüm
benim bildiklerim türkçe öğrenmeye çalışıyordu
evet İngilizce daha rahat anlaşabiliyorduk ama onlar yine de gelen misafire türkçe çay içer misiniz diye soruyorlardı
burada zorunlu değil belki ama sana mahkeme dışında hiçbir yerde tercüman sağlamazlar mesela
oysa şartların uygunsa avrupada sağlarlar
adam da herkese tercüman görevlendirmek yerine madem burada oturma izni var, günlük hayatını idame ettirecek kadar dil öğrensin de peşine tercüman takmayayım diyor
konu sahibine de iş bulamamışsın, demek ki iş Almancan yetersiz, bir de o kursa git belki iş bulabilirsin demiş
adam esasen istihdama katmak istiyor konu sahibini dil öğrenmesinin bunu sağlayacağını düşünüp kursa gönderiyor
aynı almanya evlenip giden vasıfsız kişilere dil sertifikası zorunlu tutarken doktor olana dil sertifikası vs sormuyor zira onun alt yapısı olduğunun ve kısa sürede halledebileceğinin farkında
bir profesör anlatmıştı derste 60 lı yıllarda o isviçre de iken oğlu da ilkokula gidiyormuş tabii dil bilmiyor
sabah okula öğleden sonra da dil kursuna gidermiş
evleri ve kurs arası bir durakmış ki Türkiye şartlarında çok yakın yürüme mesafesi imiş
buna rağmen çocuk o parasız eğitim olan dil kursuna giderken kullansın diye yine ücretsiz otobüs bileti verirmiş sadece oraya kadar kullanılabilecek şekilde adam çocuk hukuku dersinde anlatmıştı
İşte yasa olan yerde medeni, insan hakları savunucusu olanlar yasa olmayan 3. dünya ülkelerinde canavar oluyor. Şimdi Türkiye'nin yasalar ve denetimlerinin olmaması ya da 3. sınıf dünya ülkesi olması Almanları haklı mı yapıyor yani? Adamlar insan haklarında bir numara, onlar medeni, iyi yapıyorlar da dil şartı koyuyorlar ama Türkiye'de insan haklarını çiğnesinler önemli değil, helal olsun mu demeliyiz??? İyi ki de İş güvenliği yapmıyorlar, bize müstahak mı demeliyiz?Tamam biz kokuşmuşuzda onlar yasa olmadığında insan haklarını hiçe sayınca kokuşmuş olmuyor mu?
Ben Türkiye'de olup bitenleri yazsam zaten banlanırım, mevzum Türkiye'yi savunmak değil bilirsin savunulacak tarafı da kalmadı. Avrupa'ya olan eleştirimde Türkiye'den örnek veriyorum sadece. Bak sen de demişsin Fransızların elmas sömürüsü diye. Cezayir'e zulmeden, bir sürü Cezayirliyi öldüren Fransa, Hintlilere etmediğini bırakmayan İngiltre Türkiye'ye Ermeni soykırımı eleştirisi yapıyor, soykırımı kabul ediyor ya mesela, işte eleştirim buna benzer bir şey.
Konudaki ana fikir Almanca ogrenemiyorum, kitap tavsiyesi, kurs tavsiyesi verir misiniz? Dili etkin kullanma yolları nelerdir? Zorlanıyorum vs Gibi olsaydı ben dahil kimse bu kadar yüklenmezdi.
Ama konu sahibi demiş ki devlet bana işsizlik maaşı veriyor ve dil kursu şartı koyuyor ben buna gitmek istemiyorum. Gitmezsem de maaş kesilecek. Buradaki mevzu dil öğrenme yeteneksizligş olsa anlaşılabilir, sosyofobi olsa kurs onu sıksa yine ok bu yönde cozum üretilebilir ama bu baska bi sey.
son paragrafınızdaki imayı düşünmedim bile. Ama siz mesela iki dil bilen mesleğinizi bilmiyorum ama atıyorum belki bir mühendis olarak yurtdısında yasama imkanı bulsanız Keske.
Türkiye'de bu kadar nitelikli nüfus zor sartlarda karın tokluğuna cebelleşirken yattığı yerden geçimini sağlayan birinin dil kursuna gitmek istemiyorum diye ağlaması haksızlık ve nankörlük.
Almanya'da sanıyorum bir Türk parlamentoya girmişti ve işçi çocuğuydu.
Cok yakın bir arkadaşımın Almanya da hukuk burosu var, hala Almanca öğrenmemiş Türklerin oturumuydu vergisiydi oyle devlet islerini hallediyor.
Burada biri vardı misscherry sanırım Almanya'da mühendislik yapıyordu.
Buraya yazan cok kadın oldu, zamanında annesi babası Almanya'da dükkan açmış, temizlik yapmıs vs.
Bu Türkler bizim Almanya'daki yuz aklarımız.
Ama konu sahibi ve onun gibiler Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki Türk dusmanlıgının kaynakları. İste bu insanlar yüzünden nitelikli Çalışkan Türkler gercek emekçiler Avrupa da tutunamıyor cunku bize bu insanlar yüzünden Avrupa halkı önyargılı.
işte orada devlet girecek devreye.. ama önce kendisi yaptıklarını temizleyecek.. otu-çiçeği kader diye kapatmayacak.. şu forumda kendini ezen kadınlara bile dediğimiz, sen kendine değer vermezsen kocan neden versin? aynı hesap.. benim devletim beni açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ediyor, sigortamı sallamıyor, ezilmeme izin veriyorsa suç ezende değil ki.. o yüzden millet harıl harıl gitmeye çalışıyor o ülkelere, çünkü (AVrupalılar gözünden bakınca) o ülkeler dışarıda da-içeride de kendi vatandaşının refahını düşünüyor.. elması kendi ülkesi için çıkartıyor, petrol savaşını da kendi ülkesi için yapıyor, "aman benim vatandaşım kot taşlarken koah olmasın" diye onu da başkasına yaptırıyor.. yani mesela olaya hangi açıdan baktığınla ilgili.. bizim açımızdan "asan, kesen, ezen vahşi batı" ama onların açısından "haklarının iyiliğini düşünen medeni ülke".. o yüzden ezilmektense kaçıp gitmeye çalışıyor insanlar çünkü sen/ben oraya gittiğimizde (birkaç kendini bilmez bireysel olaylar dışında) seni 3. dünya ülkesinden geldiğin için ezmiyor.. tam tersi sana para veriyor, iltica ettiysen kalacak yer veriyor, çocuklarına ESL kursu veriyor.. ama seni aldıktan sonra da karşı tarafı yine kendi ülkesi çıkarlarınca eziyor.. bizim ülkemiz de ise durum... (neyse sen benim, ben senin siyasi görüşünü biliyoruz sen bu kısmı anladın )
banlanırsam bu gezegeni yakarım
Kimlik saklamak mı ,yıllarca yaşadım gerek duymadım,bu arada neredir Türkçe konuşmanın yasak olduğu yerler?
Merak ettiğim için soruyorum.
Peki tamam office, öyle olsun. Avrupa neylerse güzel eyler.
burada konu Avrupa nın politikalarıymıydı?Peki tamam office, öyle olsun. Avrupa neylerse güzel eyler.
gerçekten buradan bunu mu çıkarttın Zeymur, yapma allah aşkına.. Avrupa ne eyliyor bilmiyorum ama her konuda bizden kat kat ve kat iyi, o yüzden beğenmeyen dönsün diyorum ya zaten.. tabi dönebiliyorsa :)
gerçekten buradan bunu mu çıkarttın Zeymur, yapma allah aşkına.. Avrupa ne eyliyor bilmiyorum ama her konuda bizden kat kat ve kat iyi, o yüzden beğenmeyen dönsün diyorum ya zaten.. tabi dönebiliyorsa :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?