Almanya'da yaşıyorum ve depresyondayım dil konusunda?

ohh çalışma devletin parası ile yan gel yat dil öğreneceğim diye de intihardan bahset.

kafalar kafalar

ben olsam böyle insanları ülkesine geri gönderirim fazlalık yapmaya gerek yok

Issizlik maasi alan cok insan var, bir tek konu sahibi mi aliyor. Bir kere cocugu var diye calismasi mecburi tutulmaz . Calismamak onun kararidir. Calissa daha iyi olur onun icin en azindan depresyona girmez , aglamaz ama belki yapamiyor bunu. Kocasina gelince 2 senedir is ariyordur bulamiyordur. Bunlari biliyor muyuz?

Is bulmak eskisi kadar kolay degil. Konu sahibi kendini ifade edemedi. Bi iki mesaj yazdi cikti. Bi anlasaydik ne oluyor ne olmuyor.

Daha iyi iste en azindan ac kalmayacak kadar para aliyorlar. Bir cocukla rezil olsalardi daha mi iyiydi.

Kimin ne zaman ne duruma dusecegini bilemezsiniz. Boyle buyuk konusmanizi tavsiye etmem. Devletten issizlik maasi almak onursuzluk degildir. Insanlara kendini aciklama firsati tanimadan pat diye yargiliyorsunuz.

Ben donme planlarimi yaptim ve zaten bu sene donuyorum. Neden dondugumu de aciklayayim. Kendi ulkelerinde yaptigim iki yuksek lisansla is bulmadigim icin donuyorum. O issizlik maasi bana tatli gelmiyor yani. Acilan yere siz gelebilirsiniz.

Nicin yurtdisina gitmek isteyip de gidemedigimi varsaydiniz anlayamadim.

Ben Turk vatandasi bile degilim. Konu da benimle ilgili degil.

Tam olarak mesajinizda yazdiginiz gibi, egitimli ve kalifiye insanlarin is bulmasi kolay degil. Ancak Almanya orneginde durust olun, kalifiye olmayan isleri bulmamaniz mumkun degil. Zaten devlet is oneriyor, isverenleri zorunlu tutuyor.

Ben Turkiye'de 10 sene calismisimdir, 2 sene issiz kaldigimda issizlik maasimi hakkim ile alirim. Cunku her ay bunun icin kendim para oduyorum. Ancak Almanya'da issizlik maasi dediginiz yardimlar diger insanlar sayesinde veriliyor.

Bu durumun neresini hakli goruyorsunuz anlamak mumkun degil.

Bakin o dediginiz kalifiye olmayan islere bile basvurdum en azindan bos durmayayim dedim. Kendi is bulma kurumlarina gittim. Daha yasi kucukler tercih ediliyor ama ben her gecen gun paslaniyorum o yuzden ben donmeyi tercih ettim.

Yalniz konu sahibinin bir cocugu var o yuzden donmesini tavsiye edemem. Bi sekilde korkmus, bir sekilde sindirilmis . Ilac da kullaniyor galiba. Altinda yatan nedenleri bilmiyoruz. Yoksa keyfinden 8 sene dil ogrenmeyen insan yoktur bence.

Issizlik maasi ne sekilde veriliyorsa verilsin .Insanlarin ac kaldiginda, issiz kaldiginda guvenecegi bir devleti olmali. Turkiye'de verilmemesi ve gelen paralarin yol yapimlarinda kullanilmasi bunun hakli oldugunu gostermez. Turkiye sistemini zaten elestiriyoruz.

Konu sahibini hakli bulmuyorum sadece kendini ifade etme hakki taniyalim diyorum.

"Sadece 2 yildir calismiyor." demesi zaten bu durumlarin cogunu aciklamiyor mu?

Mesela is arayan ve bulamayan biri sadece 2 yildir issizim der mi?

Almanya'da keyfi olarak 30 yilda bile dil ogrenmeyen cok Turk var. Hatta bununla ovunuyordu komsularim.

Yani altta yatan sebepleri de hakli goremiyorum ben. Hizmetini aldiklari ve aslinda bir ferdi olarak hizmetlerini yerine getirmedikleri, bir gonul baglari da olmayan bir devleti bu sekilde somurduklerini dusunuyorum.

Almanya'da misiniz bilmiyorum ama devlet is oneriyor. Yani konu sahibi ve esine yardim etmek yerine kendilerinin calismasini istiyorlar elbette, bu sebeple cok yardimci oluyorlar.

Kendi diline hakim olmayan sifatlari , zarflari bilmeyen adam zaten yabanci dili ogrenmek istemez ama bu daha cok eski nesil icin boyleydi. Burada doganlar takir takir ogreniyor ama bir de konu sahibi gibi sonradan gelen ve adapte olamayan bir kesim var.

Ben buradaki kosullari gordukten sonra konu sahibini cok suclayamiyorum. Almanya'yi bilmiyorum ama is oneriyorlar lafi genelde teoride soylenir, pratikte bir sey yok. Zaten Almancasi orta seviyede olmayan bir insani da ise almazlar.

Konu sahibi de yazsaydi daha iyiydi. Biz de ona gore yorum yapardik.

Arayan herkese iş var' demek biraz konuyu basite indirgemek oluyor.

Tabi ki iş var, arayan bulur da AMA kimse evde oturarak alacağı miktarı kapasitesinin altında bir iş'te çalışarak kazanmak istemiyor.
Ben çalışırım diyenleri de zerre kadar samimi bulmuyorum!

Eğri oturup doğru konuşalım, Almanya da maalesef konu Türkler olunca temkinli bir yaklaşım söz konusu. Ha buna sebebiyet veren yine bizleriz.
Türkiye de ki: yabancı sempatizanlığı' Yok Almanya da.

Bugün Almanya da işsizlik kurumu sırasın da, tabiri caizse (sizlerin değimi ile) ot gibi yaşayanlar olduğu gibi, Türkiyeden gelmiş doktorasını yapmış, kendi çapında dil öğrenmiş insanlara da rastlarsınız.
Ee hani sen çalışmak için gelmiştin, alt yapın müthişti?

Konu sahibinin konusuna istinaden yapılmış bir yorum değil tabi ki bu genel bir yorum.

Ben de bazen CV' m de ana dilim Turkce yazmasam mi diye dusundum. Hic denemedim ama ...

Son düzenleme:
Eğitim için bir süre Londra'da yaşadım bende... Sürekli part time işlerde çalışıp harçlığımı çıkardım.
Garsonluk, bulaşıkçılık, temizlik, saat ücreti le köpek gezdirme, çocuk bakıcılığı vs... Pratik yapabilmek için hiç bir işe burun kıvırmadım...
Yıllarca orada yaşamış ve manava bakkala gittiğinde alacağı şeyi eliyle gösteren Türklere şahit oldum.
Bir keresinde de sordum dayanamayıp. Kadın 15 yıldır orada yaşıyor ve sosisi eliyle göstererek istiyor... Dil kursları bedeva oysaki.
Devlet bir odalık evler vermiş. Sağlık güvenceleri var zaten.Haftada 80-100 pound alıp kişi başı yan gelip yatan Türklerle doluydu. Kahve de açmışlar... Akşama kadar çay kahve muhabbeti. Okuldaki hocam sürekli laf sokuştururdu Türk öğrencilere...
Fobi, depresyon vs anlamam bende. Durumun bendeki tek tanımı tembellik...
Avrupa Birliği olsam bende almazdım bizi....

Arkadaşlar kadının psikolojik sorunları var ciddi şekilde, siz de üstüne üstüne gitmişsiniz. Yapmayın yahu, yazıktır. Depresyon ve intihar meyili olan insana sarf edeceğiniz tek söz bile ne kadar ciddi boyutlara ulaşır haberiniz var mı sizin ya? Şurada ettiğiniz bir laf yüzünden kadın intihar etse, öteki dünyada nasıl hesap vereceksiniz ya? Köprüye intihar etmek için çıkan adama arabadan kafa uzatıp "atlayacaksan atla, senin yüzünden köprüde kaldık" diyen teyzeler gibisiniz. Çok teferruatlı bilmediğiniz bir konuda bu kadar yargılayıcı olmayın, ne yaşıyorlar bilmiyorsunuz. İş arıyorlar ama engelleri mi var, adam neden işe giremiyor ne biliyorsunuz? Neden gittin, dön o zaman falan öyle kolay olsa dönerler zaten.

Almanya hükümeti çalışmayan herkese işsizlik maaşı vermede bir beis görmüyorken size ne oluyor ki? Verilen para da 700 euro falan ki Almanya'da bu para 800-900 tl gibi bir şey. Öyle sırtını dayayıp rahat ettirecek bir meblağ değil. Bu ülkede de öyle kurallar olsa keşke, verdiğimiz vergiler işsizlere dönse. Çünkü yarın öbür gün kimin işsiz kalacağı belli olmaz, bugün ödediğin vergi bir işsize gider, yarın o işsiz çalışır, sen işsiz kalırsın onun vergisi sana gelir. Hiç bilemezsiniz.

Ayrıca bizim ülkemizde gelen göçmenlere zorla dil öğretmiyoruz, Almanya bunu ah zavallı Türkler bir dil öğrensinler mantığıyla değil, dayatma olarak yapıyor buram buram milliyetçilik bu. Ülkede yaşama şartı bu adamın, biz de adam gelir çatır çatır Almanca konuşur, Türkçe öğrenme zahmetine bile girmez. Ama kendi ülkesinde Almanca konuş ister.

İngilizler bir dili öğrenmiyorsa şayet dünyadaki hakim olması ve konuşulması gereken tek dilin İngilizce olduğuna inandıklarındadır. Onlara göre dünyadaki herkes İngilizce konuşmalıdır. Malum güneş batmayan imparatorluğun yurttaşıdır onlar. En sevdikleri şey de sömürmek olduğu için küçümsemek adına öğrenmezler sömürdükleri ülkenin dilini. Ne aptaldırlar ne de tembel... Hemen hemen hePsi 2. dil olarak Almanca, 3. dil olarak da Fransızca'yı gayet iyi konuşurlar... İngiltere'de yaşadığım için biliyorum... Sokakta İngilizce harici bir dilde bir şey sorsanız ki ben Almanca sormuştum, İngilizce sorarsan cevaplarım dedim. Yani Almanca bildiği halde İngilizce sormamı istedi. İngilizce 'de çok yeni olduğum için Almanca sormuştum bende...

intahara meyli nerden çıkardınız anlamadım depresyon bu şekilde ortaya çıkan bir şey değildir biz bilmiyoruz ama siz herşeyi biliyor gibi konuşuyorsunuz psikolog sosyal güvenlik uzmanı ayrıca herkes yaşadığı ülkenin resmi dilini öğrenmelidir devlet hastanesindeki Suriyelileri gördünüz mü hiç?

Başlıkta depresyon yazdığı ve konu içinde intihar geçtiği için olabilir mi? Ya da depresyonda olan insanların intihara meyili olduğu için olabilir mi? Ayrıca gayet insani bir şey yazdım, kadın depresyonda yazısından da belli, bunu anlamak ve yorum yapmak için psikolog mu olmam gerek? Hayır ben yorum yaparken sosyal güvenlik uzmanı olmam gerek ama burada ne biçim insansınız millet vergi alıyor siz de beleşe yaşıyorsunuz diyenlerin öyle bir gereksinimi yok sanırım. Ya da ben harici işsizlik alma konusunda yorum yazan herkes sosyal güvenlik uzmanı. Ya da bu insanın devlete sırtını dayadığını söyleyen herkes bilir kişi, uzman.

Bu benim yorumum, tespitim. Yazdıklarım da hakaret de yok. Birisine asalak demeye varan yorum yazmak normal ama benim yazdıklarım anormal, evet.

Suriye'den gelen adam Türkçe öğrenir öğrenmez o kendi tasarrufu, zorlanmamak için yapar bunu ama bu zorunluluktur ile ilgili bana ülkede bir uygulama gösterir misin?Mesela Almanya'ya evlenip gidenler sınava tabi tutulur dil biliyor mu bilmiyor mu diye, bizim ülkemizde bu uygulama var da haberim mi yok?

cok doğru bir uygulama burda da olması gerekiyor bir dolu insan oralara kapak atmak için çakma evlilikler yapıyor benim 38 yaşını geçtim diye 20 yıldır prim ödediğim halde tüp bebek tedavim yapılmıyor Suriyeliler için kaç para sağlık harcaması yapılıyor acaba sadece adaletli düşünüyoruz

keşke burada da olsa.. bence bu uygulama ülkenin kalitesini de belirliyor.. Avustralya ya başvuru yaptığımızda dil sınavının skoru belli bir puanın altındaysa ciddi bir para alıyorlar dil kursu için, daha başvuru aşamasında.. bizde de hastanelerden tut da dükkanlara kadar hepsinin üzerinde Arapça yazıyor.. hiç öğrenme gibi bir niyetleri de yok, işlerine de gelmiyor zaten.. çöpü kapının önüne koyma koku yapıyor diyeceksin ama anlamıyorum ayağına giriyor içeri :) ben olsam Türkçe öğrenmeyeni sınır dışı ederim ama işte ben olsam..

ben gerçekten anlayamıyorum bunu. 8 yıldır nasıl öğrenemediniz? hani Allah tan gelen bir maniniz yoksa, büyük hastalıklar atlatmadıysanız filan... 8 sene ya. 8*365 gün. yazık, vallahi yazık. adamların ekonomilerine üzüldüm cidden. bir de istemiyorum diyorsunuz. orada yaşıyorsunuz, dil bilmeden filan nasıl rahat ediyorsunuz? ankara dan istanbula gidince insan otobüse binme raconu değişiyor diye bocalıyor. 8 sene ya. şoktayım.

ben almanyda doğuma büyümeyım. gelıyorsunuz buraya dil ögrenmiyorsunuz. cocukların ilerde okuda veli toplantısında ne yapacan? ögretmenlerle nasıl konuşcan asıl ozaman elin ayagın buz keser. temenlıkten başka birşey degıl

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…