Almanya'da yaşıyorum ve depresyondayım dil konusunda?

gittiğiniz ülkenin dilini öğrenmek durumundasınız.
hem devletinden para alın hem de dilini öğrenmekten kaçın.
çalışanlar da enayiydi değil mi?

biz insanları ve verilen hakları dibine kadar suistimal etmeyi seven bir milletiz.bu özelliğimiz nerede olursa olsun değişmiyor.

kuzenim yurt dışında maaşa labilmek için 3.çocuğunu doğurdu ve bunu bu şekilde söylemekten de hiç rahatsızlık duymuyor.

Sırf Suriyeli diye yapılan harcamayı savunmuyorum. Konu zaten Suriyeliler değil. Ayrıca burada dilenen ve çalışmayan Suriyeli ile Alman vatandaşı olan ve vakti zamanında çalışıp devlete vergi ödeyip, işsiz kalınca o parayı alan Türk de bir değil.

O çok güzel Avrupa kendi dayatmalarını bize sonuna kadar dayarken, biz Türklere 2. 3. sınıf muamelesi yaparken kendisi asla diğer ülkelerde dil falan sallamaz. Sen Almanya'da Almanca konuş ister ama kendisi başka ülkede en fazla İngilizce konuşur. Asla dil öğrenme çabasına girmez. Git Ege kıyılarına, bir çok mülk edinmiş Avrupalı pazarda bile kendi diliyle konuşur. Ama ona kimse Türkiye'ye gelmiş Türkçe öğrenememiş demez hatta "ayyyy çok tatlıı turiste bak" derler. Ama İngiltere'de dil öğrenmeyen adama da aptala bak derler. Neden biz kendimizi bu kadar eziyoruz ki? Adam yaşadığı ülkede bile kendi dilini kullanırken, bir Türk Almanca öğrenmedi diye neden asalak oluyor. Ben kendi vatandaşıma çifte standart yaparken tabi Almanya'da ki adam bunu yapar. Orada ki yeni jenerasyon zaten Türk gibi değil Alman gibi yaşıyor, asimile olsun isteniyor.

Ayrıca ben bu ülkede 5 yıl çalışıp devlete öküz gibi vergi ödüyorsam, işsiz kalınca da devlet bana elbette işsizlik ödeyecek. Hatta işten çıkarılma değil, her zaman bu olmalı. Senin verginin değil, kendi zamanında ödediğim vergimin dönüşü o. Almanya'da zaten önüne gelene işsizlik ödemez. Bu insanlar o işsizliği almaya bir şekilde hak kazanmış.

Neyse, benim düşüncem bu konularda çok farklı. Kimseye bir şey dayatmıyorum, düşüncem bu. Benim fikrim, benim düşüncem...

8 senedir Almanya da olup dil bilmemen çok büyk eksiklik.İşi filan geçtim.Kaliteli yaşaman için kendin için başkalarına muhtaç bağımlı olmamak için,doktora gittiğinde derdini anlatman,alışverişte sosyal yaşamda yetebilmen için ve ileride evlatların için dili ne yapıp edip öğrenmen gerekiyor.Bunu psikolojik bir buhram halinden çıkarmalısın.Sen zaten dil bilmediğin için böyle oluyorsun.

O Almanya sana kürt sorununu çöz, herkes kendi dilinde konuşur, özgürlüğe aykırı diye parmak sallarken kendi ülkesinde yaşama koşulu olarak Almancayı dikte ederse ben de buna isyan ederim. Bu nasıl çifte standarttır? Benim isyanım demokratiğiz, çağdaşız diyip sana aba altından sopa gösterenlerin kendine gelince bunları göz ardı etmesidir.

Pardon hangi milletlerden bahsediyorsunuz çünkü ben hiç öyle kendi diliyle konuşan turiste rastlamadım da.
avrupalı kompleksinizi başka kenara bırakın. İşim gereği çok fazla farklı ülkelerden insanla çalışıyorum hiç öyle kendi dilini konuşmak için diretene rastlamadım aksine benden iyi türkçe konuşanları vardı içlerinde.

Olay basit. bir ülkede yaşıyorsanız o ülkenin dilini öğrenmek zorundasınız.
işsizlik ödeneği de önce herkese ödenir. ancak sınırlıdır. iş bulman karşılığında biter. ama bizimkiler beleşçiliğe alıştığı için ohh..

adam yeni gelmiştir ülkeye ingilizce biliyordur ingilizce evrensel dil ilk başlarda ingilizce konuşur ama ben amerikalılar da dahil 2 seneden fazla burada olup da ille de ingilizce konuşacağım diye tutturanı görmedim. bir kelimenin türkçesini bilmediğinden ingilizce söyler en fazla.

tam da benzer şeyler yazmak üzereydim:))
E erayim herşeyden önce Almanya da yaşamını sürdürecek ise ,kendisi ve çocuğu için ülkeye ve diline adapte olmalı.
kendi yaşam kaliteleri için her şeyden önce.
evde saklan saklan nereye kadar.
senelerce işsizlik maaşı alıp geçinip gideriz gibi kısa ve talihsiz planları yoktur umarım.
olan kendilerine olur,yetiştirdikleri çocuk ta o meşhur kayıp nesilin bir ferdi olur.
dil öğrenmek zorunda değil diyorlar ama katılmıyorum.
yaşamını yurtdışında sürdürüyor ve sürdürmeye de devam edecekse biran önce toparlanmalı,bahaneler ardına sığınmamalı.
zira yaşantıları hiç içaçıcı değil.
dil bilmediği için sosyal yaşamdan da uzak duruyor haliyle.
ee yrn birgün çocuk okula başlayınca ne olacak.?
pes etmek yerine tutunmayı denemesini tavsiye ederim ben.
ve bence insanlar uzun vadeli yerleştikleri ülkede öncelikle kendi yaşam standartları açısından,kendilerini ,dillerini kültürlerini koruyarak adaptasyonu başarmak zorundalar.

şöyle yazayım; Avrupa ülkelerini bilmiyorum ama Amerikada herkes kendi dilinde konuşur, mahalleleri vardır ama eğitim dili İngilizcedir, bir çok firmada çalışma dili de İngilizcedir.. yani kimse kendi dilini konuşma demiyor, yaşamak için bu ülkenin dilini öğrenmek zorundasın, konuşursun ya da konuşmazsın senin tercihin diyor.. ama bilmek zorundasın Zeymur..

Kaldı ki aynı Almanya "allah aşkına gel bende yaşa" demiyor, sınır kapılarını bize ardına kadar da açmıyor ama biz açıyoruz.. yani biz yukarıda yazdığın 3. sınıf ülkeler kategorisindeyiz.. hatta dün okuduğum bir habere göre Çin bizi Afganistanla aynı kategoride görüyor mesela.. ama bizim ülkede "çekik" diye alay ediyoruz adamlarla :)

adamlar demokratik çünkü Tr de işsiz kalsan sürünürsün ama bak arkadaş kaç senedir verilen işsizlik maaşıyla yaşayabiliyor hem de dönmeyi düşünmüyor.. biz Tr de 10 saat çalışıp aldığımız maaşla sürünüyoruz.. hani konu siyasete kaymasın diye çok açık yazamıyorum ama yaşadığı yeri demokratik, çağdaş bulmuyorsa ülkesi burada hemen dönebilir..

Siz ülkede en fazla çalıştığınız ve yaşadığınız alan kadar fikir sahibisiniz. Demek ki bende kendi çalıştığım ve kendi yaşadığım muhitte gözlem yaptım konuşuyorum. Sizin bir şeye rastlamamış olmanız, onun olmadığı anlamına gelmiyor. Çalıştığım yerde çalışan İtalyan ve İspanyollar vardı. Farklı firmalarda hep yabancılarla çalıştım ve asla Türkçe konuşmazlar. Hepsi en fazla İngilizce konuşur. Kimisi İngilizce bilse de kendi dilinde konuşur. Zorunluluk yok çünkü. Konuşmak isteyen kendi insiyatifinde öğrenir, konuşur. Devletimiz burada konuşacaksan Türkçe bileceksin koşulu koymamış. Zorunda diyorsunuz ama öyle bir zorunluluk yok işte. Neden zorunda dediğiniz de anlayamıyorum.

Ege'deki tatil beldelerinin pazarlarına gidin, orada ev alan ve oranın sakini olanlar kendi dillerinde konuşurlar. Esnaf dil öğrenmek zorunda kalır, gelen değil.

Ayrıca Avrupa kompleksi nedir??

Uzun yıllar ben de Almanya'da yaşadım.İlk 2 ay falan kursa gitmemiştim,en basiti marketten domates bile alamayışım benim çok zoruma gitti.Hastalanıyordum ve doktora gitmek için birine muhtaçtım,zor bir durum..Almanlar Almancası az olan insanlara ayrıca kötü davranmıyor aksine yardımcı oluyor.Gülüp kesinlikle utandırmıyorlar..
Ben bu sorunu 2 sene de atlattım.
Öncelikle kursta herkes sizin seviyenizde.Grupları kendi seviyelerine göre ayırırlar çünkü.O yüzden panik yapmanıza utanmanıza hiç gerek yok.Derslere katıldıkça hatta daha çok hoşunuza gidecek.Hem sosyalleşmiş olacaksınız,arkadaş edineceksiniz,eminim orada şuan geniş bir arkadaş çevreniz yok.Siz böyle yaparsanız kendi kendinizi yalnız bırakırsınız.
Bir arkadaşım vardı Türk o da aşağı yukarı sizin gibiydi,birkaç aya eşinin desteğiyle toparladı..
Evde öğreneyim kısmını geçin,dil ancak aktif kullanılarak öğrenilir.Kendinizi bu konuda kandırmayın.
Doktor değilim ama bu ilaçla çözülecek bir sorun değil.
Kendinize güvenin özgüveniniz olsun.Türk terapistler var onları ziyaret edin.
Atlatılamayacak bir sorununuz yok
Hangi şehirdesiniz bu arada? özledim Almanya'yı

Sapla samanı karıştırıyorsun. buraya bir ihale, anlaşma vs için gelen birine ille de türkçe konuş denmez zaten ben burada yaşamaya gelen hayatının geri kalanını burada geçirecek insanlar için diyorum. hepsi de şakır şakır türkçe konuşur. o bahsettiğiniz tatil beldelerindekiler dahil.
kaldı ki esnaf da ingilizce bilecek. turist geldiğinde türkçe anlamaz sonuçta. ki hepsi çat pat biliyor ingilizce zamanla öğrenmişler.

ikincisi türkiye'de sosyal yardım diye bir kavram yok ama almanya'da var.
o yüzden almanya der ki kardeş bu ülkede yaşayacaksan ben de sana destek olacaksam dilimi öğreneceksin.
türkiye'de yarın parayı yolsuzluklara saraylara değil de fakire fukaraya vermeye karar kılsın o da der dilimi öğren diye.

avrupalılara karşı hıncınız var belli diğer yorumlardan da.

Ben Egeliyom o bahsettiğimiz Turistlerden bol miktarda görüyorum hiç dediğiniz gibi değiller. Arka yazlığı her sene bir aylığına kiralayan yaşlı bir çift bildiğin kahve falı bakacak kıvama geldi bes yılda.
Yada Ankarada aldığım İngilizce kursundaki Kanadalı çok güzelsin tatlım diyebiliyor. Adam şaka yapacak kadar cabaliyor dili öğrenmek icin
Bu şekilde çok ornek sayarim.
İtalyada bir lokantada garson İngilizce nerelisiniz diye sorduğunda Türk olduğumuzu duyunca merhaba diyebiliyor mesela. Sadece sipariş aşamasında öğrenmis merhaba ve tesekkurler demeyi.
Ayrıca kurt sorunuyla Almanca arasinda en ufak bir benzerlik yok. Kurt halkı da Türk halkı kadar bu ulkede doğmuş büyümüş bu gecmisten günümüze bizim memleketlimiz gocmen degil. bununla gocmen gittiği ülkedeki dili öğrenmemek aynı şey değildir.

Almanya'da Türkçe konuşmanın yasak olduğu bölgeler var Office. Yasak olmasa da konuştuğunda sana yan yan bakan ırkçı dolu. Orada yaşayanlar kimliklerini saklıyor. Hani olay kendi dilince konuş ama Almanca bil değil. Sadece Almanc akonuş.

Ama sana gelince Kürt sorunu diye seni birliğe almıyor. İleri demokrasi diyor, vatandaş hakkı diyor.

Çin o şu bu ekonomik ya da demokrasi olarak Türkiye'yi 3. sınıf ülkesi olarak görebilir ama ben bir Türk olarak oraya gidince bana kendinden aşağı muamelesi yapamaz. Ayrıca Çin yani, insan sömürüsünde tavan yapmış, ne hayvan ne insan hakkı olan bir yer. O kadar da değil yani Türküz her pisliği yaparız.

Buraya gelip fabrika kuran Güney Korelilerin, Japonların, Amerikalıların kendi ülkelerinde asla taviz vermediği yasaları burada ne derece çiğnediğini gören biriyim. Ford Otosan %100 ABD sermayeli çevre, insan saygısı olmayan bir yer. BSHSiemens Almanya'da uyguladığı çoğu şeyi Tekirdağ'daki fabrikasında uygulamaz. Güney Korelilerin Hyundai, Posco gibi fabrikalarında İş Güvenliği sıfır gibi bir şey, geçen sene bir kaç ölümlü kaza oldu. Yöneticileri hep Koreli. Toyota Sakarya fabrikası işçi sömüren bir yer. Yani bu adamların medeniyeti kendi ülkelerinde yasa korkusuyla sınırlı. Yasa olmayan her yerde bizim gibiler, hak hukuk, adalet tanımazlar. Yani Türklere özgü değil hak hukuk çiğnemek, yan gelip para kazanma hırsı. İnsan olanın doğasında olan bir şey bu.

kıyaslama bence yanlış olmus zira Türkiye hükumeti mülk edinen yabancılara işsizlik maaşı vs nimetler sunmuyor. Adam gelmiş kendi parasıyla ev almış, is kurmuş. Aksine bize maddi anlamda katkısı var. Ya da şirkette çalışan Türkçe bilmeyen bir yabancının emeğinden istifade ediyoruz ve ücret karşılığı ondan hizmet alıyoruz.

Ama buradaki ornekte ne emeği ne maddi gücüyle Almanya'ya katkı sağlamayan aksine çalışan alman vatandaşlarının sırtından geçinen bir aile var.

Alman hükümeti diyor ki çalışamıyorsun cunku dil bilmiyorsun, ben sana ucretsiz dil olanagı sunup işsizlik maaşıyla bir süre geçimini sağlarım. Ama sen bedavadan maaş Alman icin yapman gereken kursa gitme yükümlülüğünden bile yırtma peşindesin.

İşsizlik maaşı gibi bir nimet sunan ülkeye hayır sen bana dilini öğrenmemi şart kosamazsın denilebilir mi? İyi asimile olmak istemiyorsan maaşı da alma zaten maaş almayana fiili bir dil öğrenme mecburiyeti öngörülmüyor.

Kaldı ki bir ülkede yaşamak biraz da oraya entegre olmakla mümkün. Almanca bileceksin ki sosyal hayata girebilesin, işlerini yapabilesin. Başkasının ülkesinde kucuk konyalar minik kayseriler kurmak ne kadar doğru?

Ya sapla saman ne alaka? Buraya ihaleye gelen mi dedim? Neden olayı tam bilmeden çıkarım yapıyorsunuz? Fabrika'da yıllarca çalışan adamlar.

Az önce de örnek verdim, yabancı sermayeli fabrikalar işçinin bir kısmını ülkesinden getirir. Koreli adam Koreli çalıştırır, Alman adam Alman çalıştırır. Bu adamlar yıllarca Türkiye'deler. Burada yaşıyorlar ve Türkçe öğrenmek istemiyorlar bile. Çabada göstermiyorlar. Ama sen ülkelerine gittiğinde kendi dilinde konuş diye diretir.

Yani zorunluluk yok işte neden zorundadır diyorsunuz.

Avrupalılara karşı neden hıncım olsun? Sizin Türklere karşı hıncınız var diyor muyum ben? Bir ülkenin herhangi bir politikasını eleştirmek neden hınç olsun. Şimdi kocamın kötü davranışını eleştirdim diye kocama hıncım mı var? Ya da birisini seviyorum diye herşeyini kötü de olsa övmem mi gerek.

Birşeyi senin gibi düşünmüyor olmam, benim yanlış olduğumu, senin de haklı olduğunu göstermez. Ben yorum yapmaya çalıştıkça sen benim tezimi çürütme mantığıyla alanıma giriyorsun. Bence uzatmayalım.....

E bizim ülkemizde o yasaları çiğnetmesin Zeymur.. O saydığın ülkeler yasa çiğnemiyorlar ki bu ülkede, çünkü bu ülkede yasa yok şimdi banlattırma beni :) 350 madenci öldü bu ülkede Zeymur, sahibi de Türk'dü, sahi ne oldu ona? senin değer vermediğin insanına ben neden değer vereyim ki?

En basitinden; Fransızlar Afrikada elmas çıkarttırıyorlar en rezil şartlarda, Hintlileri call center diye 7/24 sömüryorlar.. o zaman sömürtmeyelim kendimizi.. Neden İsveç, Norveç, Hollanda değil de biziz sömürülen? Kaldı ki burada da Kürtçe konuşmanın yasak olduğu yerler var, dayak yiyenler var, ırkçılık yapanlar var.. yani bu her ülkede olan bir olay..ama farkımız şu, sen Amerikada benimle "turkey" diye dalga geçiyorlar deyip birde üstüne ispatlarsan adama dava açrsın, çatır çatır tazminatını alır eğer mobbing daha ileri boyuttaysa firmasını kapattırırsın.. peki senin ülkende siyahilere "gündüz feneri" dediklerinde şikayet ederse ne yapar devlet? ben cevap vereyim; güler..

ha Almanyaya üzerine para versen gitmem, o kadar yurdum insanının olduğu yerde ben eksik kalayım aman.. ama bir gerçek var bütün dünyanın bildiği.. biz "aman savaştan kaçıyorlar, yazık, günah" diye kapımız açtığımız Suriyeliler bile "TR de yaşamaktana ölmeyi tercih ederim" deyip botlarla ölüm pahasına Avrupaya kaçıyorlarsa bir iki kere daha düşünmeliyiz neden diye.. gerçi nedenlerini yazarımda siyaset kapandı işte..

Kimlik saklamak mı ,yıllarca yaşadım gerek duymadım,bu arada neredir Türkçe konuşmanın yasak olduğu yerler?
Merak ettiğim için soruyorum.

Peki dil bilgisi gerektirmeyen işlere başvuru yaptınız mı?
Büyük ihtimal yapmadınız çünkü hazır para rahattır .
Türkiye ye dönmeyi neden düşünmüyorsunuz ?
Türkiyeye dönerse bedavadan kim para verecek mecbur çalışacaklar orda hazırdan yemek varken...

Ben bunları savunmuyorum, kadın psikolojik olarak sorunlu ve yaşadıklarının detayını bilmiyoruz. Acaba çok detay paylaştı ben mi görmüyorum? Ama kadını asalak, nasıl dil öğrenmesine getirenleri anlamıyorum.

Ben çok iyi derecede İngizlice, orta seviyede Almanca biliyorum yani dile karşı da değilim. Hedefim İtalyanca ve İspanyolca. Bireysel buraya gelip ne kadar güzelsin diye Türkçe konuşan bir adam örneği vermenizi anlayamıyorum. Diğer yandan burada Türkçe bilip konuşmayan turist de var, İngiltere'de Almanya'da çatır çatır o ülke dilini bkonuşan Türk de var. Benim olayım kim nerede hangi dili öğrenmiş değil, devlet politikası, çifte standart.

Neyse ya Türkler aşağılık ve her gittiği yerde asalaklık yapan insanlardır ve Avrupa her konuda haklıdır. Tamam mı mutluysanız konuyu kapatalım...

Türkiyeye dönerse bedavadan kim para verecek mecbur çalışacaklar orda hazırdan yemek varken...
Bi ne var biliyormusun bu tür kişiler bir de başınızda çok bilmiş gezinirler haram yemezler vs vs .
Kendi tanıdığım biri var haram yemem etmem der gel gelelim devlet parasını çatır çatır yer .
Nerde adalet

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…