Altın meselesi ve anne kuzusu eş?

Aynen eve gelin getirmek diye deyim var.Kv hizmet et diye o kadar takı takılıyor.
Bu bizim millette yeni türedi. Bakın bende hem bir kadın, hem bir gelin hem de kız annesiyim ama şu zihniyeti zerre doğru bulmuyorum. Bizim oğlan tarafına altın aldırma, düğün yaptırma, eşya aldırma geleneklerimizin temelinde gelen gelinin o aileye hizmet etmesinin karşılığını vermesi var. Yani eski insanlar gelinleri gelip kendilerine hizmet ediyor diye tüm o adetleri yapıyorlardı . Ama şimdi kızlar erkek tarafı altın taksın, düğün yapsın, yetmesin eşya alsın hatta bazılarına göre torunlarının ihtiyaçlarını karşılasın ev alsın ama kayınvalidiye hizmet etmeye gelince kızı baksın, ee o zaman düğününü eşyanı kendin yapacaksın, altın sevdasından da vazgeçeceksin bir zahmet.

Eski nişanlım Antepliydi. Onlarda "kesim kesmek" deniyormuş.

İsteme günü ne kadar altın istiyorsunuz dediler,
babam da "kızlarımın değeri altınla ölçülmez, sizin gücünüz neye yetiyorsa onu yapın, gençler mutlu olsun önemli olan bu" dedi diye eski nişanlım anasının lafıyla beni yedi bitirdi, her telefonda "kesim kesmediniz biz ne kadar altın takacagiz kesim kesin" diyip durdu salak.

Babam gelin çıkarmada davul zurna çalınacak dedi diye de babama "sen nasıl hacısın sakalindan da mı utanmiyorsun" demişti babası.
iyi ki ayrıldım cahiller ordusuydu hepsi.
(Kişiler için söylüyorum, memleket genellemesi yapmadım yanlış anlaşılmasın)

Bizim Ankara'da kiz tarafı çeyiz kına nişan yapar.Erkek kinasini ve düğünü erkek tarafı yapar.Yeni yeni kız tarafı yatak odası yada oturma grubu alıyor.Eskiden gelinler kv otururdu.Damat bir yemek odası koltuk takımı birde yatak odası alırdı.Ben arkadaşımda duydum.Kayinbabasi beyaz eşya istemiş şaşırdım.Ben kendi nişanımda şaşırdım.Esimle adetleri konuşmadım.Hersey ortak alinirmis.Ona da kızmıyorum.Ama başta kabul etmişler.Sonra sorun çıkardılar.Yinede sularına gittik.En çok benim babam harcama yaptı.Biz de de tam tersi cingöz kayınvalide hep masrafları bize yıktı.Ben çalıştığım halde bir senede düğün yapicam diye ne kendime ayakkabı alabilirim.Ne kıyafet sürekli masraf cikardilar.

Ben düğünü erkek yapar kafasindayim.Ama tutupta erkek tarafına su kadar altın ev araba olsun demedim demem.Bir düğün istedim lükse kaçmadım.Birde sıfır eşya onu da makul fiyatlı aldık zaten.

Kizlar hepinize teşekkür ederim destekleriniz için. Insan toplum icinde kendini nasil konumlandiriyorsa ona gore de muamele görüyor. Boşanmış, bebegi olan, zamaninda gezip tozmus, düğün masraflarini erkek tarafı karsilamis bilezikleri takilmis bir kadin olarak maddesel şeylerin(bekaret, altin, düğün vs) mutlulukla iliskisi olmadigini tecrube ettim. O yuzden nuranın söyledikleri icin sadece üzüldüm. Bir kadın olarak bana kurdugu cumlenin ucu kendisine dokunuyor, hayatinda sınandığı seyler ise kendi zihniyetiyle ilişkili ama farkinda degil.

C Calcifer , zeynones , R -Rosa- , Bar_na , K kardespayi , MssPARE
Gozden kacirdigim varsa kusura bakmasin, toplu tesekkur etmek istedim sizlere

Aşırı anneci olması evet sorun da kimse kusura bakmasın bu devirde 350 Gr altın isteyecek,ev eşya salon fotoğraf çekimi gelinlik zart zurt derken evliliğe 1 milyon verecek olsam,aşkımdan öleyim yine de evlenmem.

Yapabildiğiniz kadar ortak yapıp evlenin düğüne bile gerek yok duruma göre.
5 sene borçları ödemek için totonu yırt sonra çocuk olsun onun masrafları ondan sonra boşanma davası.
Ekonomik durum evliliği çat diye bitirebilecek bir konu,bana diretilse 100 Gr sözü de vermezdim.
Eş oluyorsunuz ortak oluyorsunuz varlığa da yokluğa da. Ayrıca 600 bin TL takan kayınvalide de hizmeti karışmayı hak görür tabi bir araba vermiş resmen.
Vazgeçin şöyle şeylerden.

Sana yazılmış bir cevap lakin kadın olarak üslub beni rahatsız etti
Kadın olmakla ilgili bir rahatsızlık ama işin dahada rahatsız eden yanı kendi hayatındaki zorlukların tamda bu zihniyetle alakalı olduğunun farkında değil

Cinsiyetçi değil belalti oldu.Ozur diledim zaten.Hem bende sizin gibi düşünüyorum ki.Adam her önüne gelenle yattım diye söylüyor.Bakire arıyorum istiyorum diyor.
Siz Ankara’nın neresindensiniz?
Ankara’da oturuyorum yıllardır.
Kendim de Ankara ya çok yakın bir ilde doğup büyüdüm.
Eşim de iç Anadolu’nun büyük bir şehrinden.
Ama üç sizin anlattığınız gibi adetler duymadım.
Hiç babam bana mehir olarak şu gram altın iste demedi mesela.
Kız kardeşlerime de demedi.
Onların eşleri de biri Ege’den biri başka bölgeden.
Nerenin adetlerini anlatıyorsunuz kendinizce hiç anlamadım ama o kadar açtığınız konulardan yola çıkarak siz eş tarafı ile adet çatışması yaşamışsınız hepiniz büyükleri dinlemişsiniz ve sadece kendinizi be adetlerinizi doğru bulmuşsunuz ve elaleme göre hareket edip boşanma yoluna girmişsiniz diye yorumladım ve karşılıklı da birbirinizden kurtulmuşsunuz bence.
Eşiniz-eski adayı-için de iyi olmuş sizin için fe.

Aslında olması gereken eşya düğün herşeyi tarafların yapması, bunu karşılayamayan insanların ise hiç evlilik işine girmemesi. Zira ben böyle pazarlıkları oğlan tarafı içinde kız tarafı içinde doğru bulmuyorum. Bu hayatta herşeyin bir bedeli var. Evlenirken karşı tarafın ailesinden böyle şeyler talep ederken sizden de birşeyler bekleneceğini bilmeniz lazım.

Tam olarak 2.paragrafiniz yuzunden kizmadim ona. Verdigi sinavin sebebi kendi zihniyeti

Sizi akla mantığa davet ediyoruz gelemem diyorsunuz.

Cinsiyetçi değil belalti oldu.Ozur diledim zaten.Hem bende sizin gibi düşünüyorum ki.Adam her önüne gelenle yattım diye söylüyor.Bakire arıyorum istiyorum diyor.
Nuran şu yazdigin şey bile tuhaf kendi konunu hallet bence başkasının konusun da kendini öne atmazsan diyorum

Yenimahalledeyim.Kizilcahamamliyim.Mehir olayında şöyle oldu.Ex soruyordu.Ne istersin diye karar veremedim babama ne istersem uygun olur diye sordum.Babamda tuttu bu konuyu eşimin ve annesinin yanında açtı.Annesi zaten parasal konularda sıkıntıli biri.Bu yüzden babamla da çok tartıştık.Babamin bir arkadaşı iki kızını evlendirdi.Kizlar mehir istemiş.Ama heralde babaları da karışmış.Hatta buradaki bayan gibi 350 gram'a anlaşıp sonra 500 gram isteyince sorun bile yaşamışlar.Babam daha sonra karışmadi.Nikahta hoca sordu 80 gram mi anlastiniz dedi.Ex te farklı rakam dedi.30 gram ayarladık.Zaten aynı eve girmeyince ödemek zorunda da değil.Babam güldü.Karismadi.Ama bunu abarttilar sürekli hani birkez mevzu oldu.Bakti sorun çıktı kızım isteme mehir bile dedi.Ama eşimin dayısı bile baban başlık parası istedi diye aranız acildi yapti ?

Şimdi size soruyorum.Babam açık açık başlık parası istese bile ben dolandırıcı kelimesini hakettim mi ? Annen senin yüzünden öldü.Kelimesini hakettim mi.Veya da ex eski sevgilisi senden daha iyiydi denilmesini.Hakettim mi ? Kv çeneyi tutmayınca bu sefer benim ailemde sorun çıkardı.Kv sorun çıkarmadan önce ben eşimi hiç kimseye kotulemedim.Hatta annesi sorun çıkarıyor baskın çıkamıyor.Dedim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…