- 7 Kasım 2022
- 945
- 1.722
- 28
- Konu Sahibi yalnizkus_
-
Davul zurna benim babamda istememis.Dua ile çıkarırlar.Tekbir konvoy ama ben seviyorum davul zurnayi.Eski nişanlım Antepliydi. Onlarda "kesim kesmek" deniyormuş.
İsteme günü ne kadar altın istiyorsunuz dediler,
babam da "kızlarımın değeri altınla ölçülmez, sizin gücünüz neye yetiyorsa onu yapın, gençler mutlu olsun önemli olan bu" dedi diye eski nişanlım anasının lafıyla beni yedi bitirdi, her telefonda "kesim kesmediniz biz ne kadar altın takacagiz kesim kesin" diyip durdu salak.
Babam gelin çıkarmada davul zurna çalınacak dedi diye de babama "sen nasıl hacısın sakalindan da mı utanmiyorsun" demişti babası.
iyi ki ayrıldım cahiller ordusuydu hepsi.
(Kişiler için söylüyorum, memleket genellemesi yapmadım yanlış anlaşılmasın)
Aslında gözlemlediğim kadarıyla nazik insanları çokta kıramayan biriTam olarak 2.paragrafiniz yuzunden kizmadim ona. Verdigi sinavin sebebi kendi zihniyeti
Zamanı geriye al ama.Hic evlenmemiş ol ki.Seyinin bir değeri olsun.
Değerini böyle basit şeylerle ölçersen daha çoook üzülürsün.Zamanı geriye al ama.Hic evlenmemiş ol ki.Seyinin bir değeri olsun.
Off cahillik akıyor bu nasıl bir üslup bu nasıl bir akıl tutulması hiç mi utanmadın şu cümleleri yazarken. Senin şeyinin çok değeri oldu mu ki aynı eve girmeden adam seni bıraktı. Çevren sana cahil cahil yakıştırmalar yaparken sorgularken burada insanlar sana destek oldu. Utan ya azıcık ar olsunZamanı geriye al ama.Hic evlenmemiş ol ki.Seyinin bir değeri olsun.
Valla kardeşim evlenirken bırakın annemin karışmasını gelin hanım 350 gr altin istese bir görümce olarak ben bile karışırımaltının gramından habarınız var mı sizin şunca hayatınızda kaç gram altını çalışarak yaptınız kenara 100 gr altın koyabildiniz mi efenim sizin aileniz düğününüzde kaç gram altın takacak size biliyor musunuz?
Valla ben derim isterse kötü görümce olsun 350 gr altın nedirkardeşim de kadın altın takacak diye kendini mi harap etsin belli bir miktar yapılır da yani illa ki 350 gr mi olacak hayırdır derim bizde 100 gr altın bilezik takılırdı şimdi o biraz düştü 80 e falan bir set takılır bir tane de boynuna beşi bi yerde artı yüzük ve yüz görümlüğü kolye bunları yaparız ama kisi gelir de 300 350 derse biz mesela döneriz yoldan hediyedir bunlar karşı taraf talep etmemeli
Üstteki yorumlara imzamı atarım. Şu an gelenek adı altında yapılan çoğu şeyi de saçma buluyorum. Ama çevrede herkes o kadar kanıksamış ki bu durumu yapmayana tuhaf gözüyle bakıldığı için kendimi bu şeyleri düşünürken bulduğum zamanlar da olmuştu çok kısa bir zaman önce.Bu bizim millette yeni türedi. Bakın bende hem bir kadın, hem bir gelin hem de kız annesiyim ama şu zihniyeti zerre doğru bulmuyorum. Bizim oğlan tarafına altın aldırma, düğün yaptırma, eşya aldırma geleneklerimizin temelinde gelen gelinin o aileye hizmet etmesinin karşılığını vermesi var. Yani eski insanlar gelinleri gelip kendilerine hizmet ediyor diye tüm o adetleri yapıyorlardı . Ama şimdi kızlar erkek tarafı altın taksın, düğün yapsın, yetmesin eşya alsın hatta bazılarına göre torunlarının ihtiyaçlarını karşılasın ev alsın ama kayınvalidiye hizmet etmeye gelince kızı baksın, ee o zaman düğününü eşyanı kendin yapacaksın, altın sevdasından da vazgeçeceksin bir zahmet.
Bu hangi Ankara? Kac yıllık Ankara liyim annemi bırak babaannem ,ananem bile kayinvailde ile birlikte oturmamis. Bahsettiğiniz adetlerin hiç biri benim çevremde yokBizim Ankara'da kiz tarafı çeyiz kına nişan yapar.Erkek kinasini ve düğünü erkek tarafı yapar.Yeni yeni kız tarafı yatak odası yada oturma grubu alıyor.Eskiden gelinler kv otururdu.Damat bir yemek odası koltuk takımı birde yatak odası alırdı.Ben arkadaşımda duydum.Kayinbabasi beyaz eşya istemiş şaşırdım.Ben kendi nişanımda şaşırdım.Esimle adetleri konuşmadım.Hersey ortak alinirmis.Ona da kızmıyorum.Ama başta kabul etmişler.Sonra sorun çıkardılar.Yinede sularına gittik.En çok benim babam harcama yaptı.Biz de de tam tersi cingöz kayınvalide hep masrafları bize yıktı.Ben çalıştığım halde bir senede düğün yapicam diye ne kendime ayakkabı alabilirim.Ne kıyafet sürekli masraf cikardilar.
Ben düğünü erkek yapar kafasindayim.Ama tutupta erkek tarafına su kadar altın ev araba olsun demedim demem.Bir düğün istedim lükse kaçmadım.Birde sıfır eşya onu da makul fiyatlı aldık zaten.
90 li yıllardaBu hangi Ankara? Kac yıllık Ankara liyim annemi bırak babaannem ,ananem bile kayinvailde ile birlikte oturmamis. Bahsettiğiniz adetlerin hiç biri benim çevremde yok
Ben bile karisirim.350 grbu altin sizin olacak ailenizin degil adam gidip borca alsin sonra evlenince calisin ödeyin o zaman saka mi bu rakam ya..... benimde annem olsa karisir hatta dusundumde 350 grama annemin teyzesinin oglunun amcasi bile karisabilir su duruma hayirdir yani gramina kadar herkes kendi serefine sanina butcesine duseni yapar
Eski konularınızı biliyorum, nişanlınızın yerinde olsam bir bileziği zor takardım heralde, temas ile ilgili sorunlarınız vardı. Bana dokunmaya imtina edecek eşe çok bile yani.Bu kadar linçleyeceğinizi bilmiyordum. Altın adedi çok eski bir gelenek, zamanında 800 gr isteyen çok arkadaşım oldu şimdi altın yükseldiği için bu grda. Sebebi de ileride ev alacak bir yatırım olsun diye. Zaten evlenildiğinde altınlarla araba vs alınıyor.
Nurcum kukunun kıymeti olsa sana gelin arabasını çok görmezlerdi, hala ders almış değilsin bir şeylerden, bu kafayla çok yıpranırsın.Zamanı geriye al ama.Hic evlenmemiş ol ki.Seyinin bir değeri olsun.
Başlık parası yani bayağı..Merhabalar, nişanlımla bir yıldır beraberiz. Ben antep o sinoplu. En başından beri örf ve adetlerimizi biliyordu, beni çok sevdiğine eminim çok emek verdi, emek verdik. Kendisi yüzbaşı, ben de çalışıyorum. Düğün planlıyoruz fakat bizim örf ve adetlerimize göre 350 gr altın talep edildi. Nişanlım bunu başta biliyordu, geçiştirdi bir süre miktarı birebir olmasa da tamam dedi vs. şimdi en fazla 100 gr yapabileceğini söylüyor bu bunu annesinin ikaz etmesiyle yapıyor. Nişan yüzüğümüzden tutun, tutacağımız mekana kadar annesine danıştı, onun kararlarını aldı. Tek çocuk annesine aşırı düşkün ve hep ona soruyor, onun dediklerini yapıyor. Yerine getirilemeyen örf adetler ve her kararı annesiyle veren biriyle eş olunmalı mı?
Sağılacak inek mi bu adamlar?Bu kadar linçleyeceğinizi bilmiyordum. Altın adedi çok eski bir gelenek, zamanında 800 gr isteyen çok arkadaşım oldu şimdi altın yükseldiği için bu grda. Sebebi de ileride ev alacak bir yatırım olsun diye. Zaten evlenildiğinde altınlarla araba vs alınıyor.
Bence benim fikrim düğün için altın istenmemeli.Onlar ne takarsa o.Zaten düğünden sonra istiyorlar.Ama imam nikahı yapilacaksa mehir talep ediyorsun zaten.Ayrica çoğumuz çalışıyoruz.Kendi altinimiz kendimiz alabiliriz.
Merhabalar, nişanlımla bir yıldır beraberiz. Ben antep o sinoplu. En başından beri örf ve adetlerimizi biliyordu, beni çok sevdiğine eminim çok emek verdi, emek verdik. Kendisi yüzbaşı, ben de çalışıyorum. Düğün planlıyoruz fakat bizim örf ve adetlerimize göre 350 gr altın talep edildi. Nişanlım bunu başta biliyordu, geçiştirdi bir süre miktarı birebir olmasa da tamam dedi vs. şimdi en fazla 100 gr yapabileceğini söylüyor bu bunu annesinin ikaz etmesiyle yapıyor. Nişan yüzüğümüzden tutun, tutacağımız mekana kadar annesine danıştı, onun kararlarını aldı. Tek çocuk annesine aşırı düşkün ve hep ona soruyor, onun dediklerini yapıyor. Yerine getirilemeyen örf adetler ve her kararı annesiyle veren biriyle eş olunmalı mı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?