Anaokulu öğretmeni Ceza

Vallahi benim anlamadığım da bu; "Çirkin" denebilirmiş yani 5 yaşındaki çocuğun kuş çizimine, renk seçimine.
"Karaladıysa ruh hali şeydir" diye teşhisi koyup çıktılar; çocuk sıkılmıştır, öğretmeninin ısrarlı tutumuna tepki olarak yapmıştır ya da sadece bir karga yapmak istemiştir.

Ben de bir olayımı aktarayım; ilkokul resim öğretmenim, eğer mavi-mor-pembe ağaç yaptığımda bana "Rüya ağacı gibi olmuş, Japonyada böyle pembe ağaçlar var biliyor musun?" demek yerine "Bu renk ağaç olmaz! Size elma ağacı çizin demiştim!" deseydi, şu an şu tabloları çıkaramazdım yeminle. Bir öğretmenin, bir ters bakışı, bir üzgün surat çizmesi ya da "Çirkin" demesi, balığı sudan çıkarmaya, kuşun kanadını kırmaya yeter o yaşta.

Bakın ifadelerle oynuyoruz şu an

Annesi öğretecek pastelle nasıl boyanır dediniz

Ben de anne değil öğretmen öğretir eksiklik varsa öğretmen söyler anne destekler dedim

Anne öğretmez

Okula başlamadan önce oynatabilir kasları çalışsın diye kendince kestirir biçtirir vs ama öğretmek öğretmenin görevidir

Anne o ana kadar hiçbir şey öğretmedi ise de neden o çalışmanın olmadığı, nasıl yapılması gerektiği öğretmen tarafından çocuğa açıklanır, akabinde de anneye iletilir

Öğretmen beğenmedi, ben öğreteyim doğrusunu da bir dahaki sefere beğendin diyemez anne zira neyin neden beğenilmediğini anneler anlayamaz öncelikle anlatılması gerekir

Annenin anlattıklarından yola çıkarak işini seven başka insanlar var dedim... işini sevmiyor demedim. Bunların hepsi varsayım zaten eğer böyle bir uygulama okulda olduysa. Yoksa bende öğretmenlik yaptım zorlukları var tabiki. Bakın çocuk büyütmek çocuk yetiştirmek uzun bir süreçtir. Öğretmen ve Anne nerdeyse aynı işi yapar. Çocukla bir kere konuştum bitti diye birşey yoktur. Çocuğu yanlış yaptığında pışpışlayan anneler haklı değiller zaten. Anlatmak lazım konuşmak lazım. Utandırıp uzaklaştırmak veya ceza verip cezalara dayanıklı hale getirmek bu uzun sürecin bi parçası olamaz.

2 yaşında kızım var
Bir sabah bı uyandım odasındaki tüm duvarları olduğu gibi ortada unuttuğum kalemle karalamis
Gece uykudan kalkmış ve yapmış ama ne karalama masa duvar yatak kapı heryeri simsiyah
Uyandırdı anne kalk diye elimi tuttu odasına götürdü bak bak diyor nasıl heyecanlı ama çok mutlu kendince bı şahaser o :)

Başımdan aşağı kaynar su döküldü resmen kiraciyiz birde ... Gulumsedim ooo harika dedim bu ne dedim miyav miyav dedi ... Basit bı karalama ama kedi çizdiğini sanıyor .... Ooo süper dedim :) olan olmuş şimdi bu ne hal desem benim elime ne gecicek

Duvarı temizledik halloldu ... Büyük resim defterleri aldık parmak boyalar aldık tüm vücudu da dahil heryeri boyuyor güya kuş çiziyor karalarken cik cik diyor ordan anlıyorum . Ama kuş böyle olmaz nasıl diyim ona şimdi ... Bu ne biçim kuş çok çirkin nasıl derim ona . Bende bir kuş çizdim cik cik diye o cikcik ile bu cikcigi kendi hayal gücüyle karsilastirip pekistirsin :)

Bir öğretmenin çok iyi olması yetmiyor bazen. Veli ile öğretmen anlaşamaz öğretmen ile çocuk yıldızı barışmaz olur yani böylesi durumlar. böyle durumlar da niye inatla aynı sınıf aynı öğrenci aynı öğretmen dayatması
Sınıfımda mutsuz bir çocuk niye kalsın ki ya da ben bir türlü ulaşamadığımı yetersiz hissettiğim bir öğrenciyle devam edip hem benim hem onun zamanını çalıyım

İddia mi? Bu nesneyi siyah yapmis ve tasirmis kendisine de çirkin olmuş dedim dedi.bakin cirkin olmus ama dimi dedi yüzüme baka baka. Ben de hiç hevesini kırmıyorum ve ben oglumun yaptigi resime cirkin olmus demiyorum dedim.cunku bundan etkilenebilir dedim. Siz de demeyin lütfen dedim. Senin benle ne alip veremediğin var.bahsettigin agzi sakizli velilerin hincini benden mi cikaracaksin anlayamıyorum seni. Sorularina yanit veremiyorum cunku anlasamiyoruz seninle maalesef.

Cok anlayisliydi evet. Dikkate aldi ve birdaha uzgun yuz cizmeyecegi konusunda anlastik.

Sizinle asla bir derdim yok. Olmasi da mumkun degil tanımıyorum. Kafama takilan noktalar vardi hepsi bu. Mesleginin geregini yerine getirmeyen kim varsa o mevkiyi isgal etmesin dusuncesindeyim.
Sadece aciklamalariniz yeterli gelmedi soru sordum.
Agzi sakizli velimede hinc duymadim. Saygidan bi haber bir kadina uzuldum. Ogrencim icinde elimden geleni yaptim.

Lutfen biraz elestiriye acik olalim sahsiniz adina demiyorum. Cocuklarin her duydugu gordugunun arkasında baska baska seylerde olabilir.

Bir ogrermen resme cirkin demişse de bence affi yok. O yuzden diplamasini sormak lazim nerden almis.

Cocugum kuşu siyah yapti diye ben mi ilgisiz anneyim :) Sağol. diger nesneler rengarenk kuşu siyah yapmayi tercih etmis olamaz mi.ilgisiz olsam bu konulari acar miyim sence arkadasim. hergun etkinlik yapiyoruz biz. evde ayri okulda ayri. Kendimi savunduğuma inanamiyorum :)

Çocuğunuzun yaptığı davranışların sonuçlarına katlanması lazım bu da ya sevdiği şeyi elinden alarak olur ya da sevmediği birşeye maruz bırakarak.

Çocuklara kural öğretmek gerçekten zor. Öğretmenin üzerinde baskı kurmayım çünkü hevesini kırarsınız. Geriye sadece görevini yapan kendi duygusunu sevgisini katmayan Kişiler bırakırsınız.

Çocuklarınıza daha eğitimin en başından öğretmenin bunu yapamaz şunu yapamaz gibi şeyler empoze ederseniz ilerde onu eğitemezsiniz.

Ben ortaokulda da lisede de çalışmış matematik öğretmeniyim. Şimdiye kadar birbirinden çeşit velim oldu. Kimileri işime karıştı kimileri eti senin kemiği benim dedi . Çocuğumun hatasını bana söyleyin diyen de oldu benim çocuğum bunu yapmaz diyen de .

İşte ben bu benim çocuğum hatasızdır diyen veli gurubuna çok kızıyorum. Çocuklarıyla bir gram yol alamıyoruz.

Kaldı ki ben işine aşık bir öğretmenim. Şarkılarla , türkülerle , halaylarla öğretmeyi severim. Çocuklarla aram hep iyidir. Ama ayakta beklettiğini durumlarda olur idareye gönderdiğim durumlarda . Çünkü birinin yanlışına müdahale etmezseniz sınıfta ona benziyor.

Bu arada anaokulunun tabisi daha farklı olduğunu düşünüyorum. Ama çocuk şımarıklık yapmış hoca etkinlik yaptırmamış bunun o davranışı önlemek için kullanılabilir bir yöntem olduğunu da düşünüyorum.

Tamam dayak yasak, herşeyde ölçülü müdahale olacak ama siz bizden bu cezaları da uygulamamızı fazla görürseniz bilin ki o okula boşa gelir boşa giderler.

Yani bilinçli öğretmen , bilinçli v ki olalım...

Bu arada 20 yaşımdaki bir öğretmen için konuşmadım bunları. Ben dahi bu yaşta anaokulu öğretmenliği yapan bir yere vermem

En güzelini yapmışsınız tebrik ederim, denmez zaten; değil 2 yaş, 10 yaş olsun denmez ya "Çirkin" diye. Ancak yaş aldıkça ufaktan sorarak, fikir alış-verişi yaparak "Bak kediyi ben böyle çiziyorum. Benzedi baya değil mi?" diye kedi fotoğrafına baktırarak vs vs yani yapılır, bunun yüzlerce güzel yolu varken niçin "Olmamış bu, çirkin" demek? Bu o yaş için "Yapamıyorsun sen, senden olmaz" demekle aynı ve kimsenin bir çocuğu böyle küstürmeye hakkı yok. Sorunlu bir çocuksa da çözümü bu değil, bu daha asileştirir yav.

Şu konu içindeki bazı yorumları okudukça ilkokul ve ortaokul resim hocalarımı bulup ellerini öpesim geldi.
Oğlum da az bana benziyor, gidişat o yani, daha kalem tutacak yaşta değil de işte tutunca göreceğiz. Annesine benziyorsa, o kuşu simsiyah da boyar, kuşun çizgisini taşırır üstüne kendi çizimini koyar "Koyun kuşu" da yapar, "Uçan ahtapot" da yapar. Atıyorum o ahtapot balondur, ondan uçuyordur yani nerede ne gördü sormadan, konuşulup açılmadan, hoş karşılamadan çirkin, olmamış denmez işte.

Bak o hocam Japonya dedi bana, çok iyi hatırlarım; ortaokulda manga çizimi yaptım ben. Ay savaşçıları da vardı, bire bir tvden taklit eder, üzerini, saçını, başını, osunu busunu değiştirir macera yazardık arkadaşlarla, iki defter dolusu ay savaşçısı yayınlanmamış bölümü elimde mevcut

Aaa karga mı çizdin çünkü kargalar siyah olur, şimdide sarı bir serçe çizelim mi seninle derdim kızıma ben olsam. Ama işte kızım o benim.

Başka bir çocuğa bu ne böyle çok çirkin de derim. Kalbinide kırarım. Amaaan hayal gücü bilmem ne sorup uğraşamam zaten cok konuşuyor bide onu mu dinlicem anası uğraşsın.

Hay zıkkımın kökü artıkkk. Öğretmenlik zor şöyle böyle. Zor diye ben olmadım öğretmen o sabrı göremedim kendimde. E şuursuz sende de yoktu madem o sabır ne halt yemeye oldun öğretmen. Olma arkadaşım olma puanım ona yetti diye öğretmen olunmaz, puanın yetti de vasıfların yetmedi o ne olacak? Hadi bu örnek hafif kalır da ne öğretmenler görüyoruz sabrı da geçtim vicdandan bile uzak olan. Bi bitin artık ya bi uzak durun çocuklarımızdan. Öğretmenlerin işi zor diye şuursuzca savunmak yerine bide iyi olan öğretmenleri örnek göstersenize. Öğretmenlik zorda bir tek ona mı zor. Güzel ahlaklı vicdanlı sabırlı öğretmenlerimize niye bu kadar zor gelmiyor. Yıldım vallahi eksik öğretmenlerdende, onları manyaklik derecesinde savunanlardanda. Bi bitin kaybolun artık ya

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…