Annemin maddi durumu ve benim vicdan azabım

Allah kolaylık versin. Annem bizi merdiven silerek büyüttü. Babam sağ. Şuan durumları iyi. Kendim çalıştığım dönemde hiç almadı para ben ara ara hediye alırdım. Durumu iyi olmasaydı bu durumda olsaydı hızlı marketten eşime bişeyler alalım derdim para yardımı yapmayabilir kendi kazancı her ne kadar vicdansızlıkta olsa. Gün gelir belli olmaz kendi ailesi de var.

Yok demek ki

Dişle başlayıp tıbbın tüm branşların kapsamak hızlı bir kariyer ilerlemesi olmuş. Teprik ederim!
hanımefendiyi tebrik etmişsiniz de tirod ya da bel fıtığında ne derece iş göremezlik oluştuğu hakkında fikir sahibi olmak için tüm tıp branşlarında ihtisas yapmış olmak mı gerekiyordu? öyleyse burada oluşabilecek işgöremezlikle ilgili yorum yapan herkesi tebrik edin madem, çok kişi fikrini sunmuş çünkü.

Dişle başlayıp tıbbın tüm branşların kapsamak hızlı bir kariyer ilerlemesi olmuş. Teprik ederim!
Diş hekimi de olmayıp bel fıtığı varsa iş göremez iddiasında bulunmak müneccimliğin hangi branşına denk düşüyor peki? Diş hekiminin tıp bilgisini ağızdan ibaret sanmak ayrı bi olay:))

Annen ektiğini biçiyor böyle insanlar neyine güvenir bilmem. Bu yaşına kadar aktif iş hayatında olması lazımdı yok kolum yok popom. 2 kızın var paran yok. Ne kadar insan var eşşek gibi çalışıyor. Arkadaşımın annesi kyk yurduna temizlikçi girdi sabah 5te gidiyordu 2 sene asgari ücret çalıştı kadro aldı şimdi rahat evini arabasını aldı mis gibi yaşayıp gidiyor. Benim annem de 99 depreminde boşanmış. Prefabriklerde kalmış 26 yaşında 2 çocukla. Okulunu bitirdi iş sahibi oldu. Eskiden ortaokul mezunu bile memur oluyordu. İş sahibi olmak kolaydı. 40 yaşında emekli olan nesilden ama gelir sıfır hiç bu durumları düşünmedi mi? yoldan geçen kredi çekip ev alıyordu. Ne fabrikalar var ne maaşlar veriyor. Bizzat benim staj yaptığım fabrikanın özel kreşi vardı. O fabrikalarda çalışan kadınlardan ne farkı var? Yazık günah. Evime temizliğe gelen abla vardı boşanmış evini almış çocukları okutmuş. Günlük 2500 tl alıyor. Hiç mi orda burda çalışan insan görmüyorsunuz? Sürekli kızının hayatına giren adamlardan para mı aldı ya. Bu ne kadar çirkin bir şey. Korkunç. Eşimin babaannesi için bakıcı aradık kimseyi bulamadık. 1+1 ev herhangi bir hastalığı yok sadece onunla kalacak yemek vs yapacak ki öylr boğazına düşkün de değil. Yatılı aradık böyle ihtiyacı olan biri olur mu diye yok. Bulunan özbek Türkmen kocaya kaçıp gidiyor. Evde oturacak sadece yok yani. Şuan buldular gelip gidiyor 25 alıyor. Yine bi tanıdığım aradı böyle bulamadı. Benim tanıdığım anne kız var kız 25 26 anne de 45 46 max 50. Bir de torun var. Annem kıza iş buldu servis hostesi yarım gün tek yapacağı çocukları servise indirip bindirecek bir de öğlen yemek verecek. Orda oturup öğleye kadar bekleyecek. Sonra 3te tekrar dağıtacak. 5 gün sadece 5 gün çalıştı çocuğum var dedi çıktı. Çocuk büyük. Kapıcı dairesinde kalıyorlar çöp toplayıp merdiven siliyorlar maaş yok. Apartmanda biri demiş 2 saat çocuğuma bak yok. Bu ne rahatlık diyorum bunların eline para versen okeyler. Halam 48 yaşjnda doğum yaptı evleri var zengin eşinin durumu iyi. Emekliydi 1 sene olmadan işe döndü. Bi mağaza müdürü sürekli ayakta. Kadının bileğinde sinir sıkışması var 3 kere operasyon geçirdi. Fıtık onda da var. Onun canı yok mu ?

Ben 28 yaşındayım evim arabam var işim vardı kenarda param da var. Ailem hep arkamda boşansam çalışmıyorum desem ömür boyu bakarlar. Ki her zaman lafı geçer. Eşimin babasının durumu da iyi. Karı koca iyi maaşlar aldığımız halde 6. senede yaptık çocuğu. Ben de hamileyim ve şuan işsizim. Kenarda param var. Buna rağmen huzursuzum. Nasıl rahatsın ya 1 ayda çocuk yapılmış. Annen gibi olsan ne olacak bacım

Valla annem 49 yaşında ve fıtık, tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklarıyla birlikte çalışıyor. Emekliliği almadan da çalışmayı bırakacağını sanmıyorum.
Anneannem genç yaşında dedemi kaybetti, üç çocukla tek başına kaldı ve o zamandan beri çalışarak çocuklarını okuttu, evlendirdi. Şu anda 70 yaşında ve hala çalışıyor. Evi var, kocasından emeklisi var istese dinlenir ancak yapmıyor.

Bazı kadınlar anneleriyle aynı hayatı yaşamak için bütün tuşlara basıyorlar. Siz de öyle yapmışsınız.
Her şeye karışan saçma sapan bir koca, o kocanın lafıyla işten çıkmak, ilk aydan hamilelik. Seçimleriniz sizi de 50 yaşında çocuklarınızın eline bakmaya sürüklüyor farkında değil misiniz?
Hala eşim izin verirse çalışırım diyorsunuz ya hayret ediyorum şu kafalara.

Eşinizin üslubu berbat. Ama 48 çalışmak için gayet genç bir yaş.
Benim annem o yaştayken ve çalışırken ben daha liseye gidiyordum ki büyük çocuk benim. Bel fıtığı ve böbrek taşlarıyla yaşarken 20 kişilik sınıfta 4-5 yaşındaki bebelerin peşinden koşuyordu.
Anneniz bundan çok daha az yorucu ya da yarım günlük işler bulabilir. Bir ömür damatları, kardeşleri sağlayamaz geçimini.

Gerçekten anladığınız bu mu? Peki bir defa cevabını yazayım, artık anlarsınız anlamazsınız o sizin sorununuz. Olayı doktorluğa bağlayan sizsiniz. Ben diş hekimliğine bağlamadım,. Aksine nerden bildiğimi anlatmak istemiyorum dedim.
Ha bunu bilmek için illa doktor olmaya gerek yok ama doktor olacaksak da tüm branşlara gerek yok. Türkiye'de değil 48, 50 -60 yaş üstü insanlar bir sürü sağlık sorunuyla çalışıyor. Öyle her bel fıtığı,tiroidi olan insan çalışamıyor olsaydı, memlekette 50 yaş üstü çalışan sayısı baya düşerdi. Çok daha ciddi sağlık sorunlarıyla ve yaşı 60 üstü bu kadar çalışan varken , 48 yaşındaki kadının iki kızının da nişanlısından dahi maddi yardım alması akla uygun değil.

Bu ara ' teprik' etmeyin. Eğer demek istediğimi anlayıp olayı gereksiz uzatmazsanız ben sizi seve seve 'tebrik ' ederim.

Kendi annem bel fıtığı ve bu yüzden çok uzun zamandır yürüyemiyor.
Anneciğinize çok geçmiş olsun inşallah şifa bulsun lakin annenizle konu sahibinin annesi bir değil, ağır işte çalışamaz fakat masa başı iş yapabilir, mesleği yok belli ki bir şirket çalışanı olamaz ama çay getir götür telefona bak asgari ücret veririz diyen emlakçı vb yerler oluyor, hatta küçük dükkanların belli yaş aralığındakileri işe almak daha çok işine geliyor.

Öncelikle annenize anne olmayı bırakın.
48 yaş dışarda iş yapamasa da burda bir çok örnek verilmiş yapabilir.
Anneler çocuklarını düşünür çocuklar annelerini bu denli değil ama sizin alistirmis galiba anneniz. Umarım hayırlı bir kısmet çıkar evlenir genç kadın

Konuştunuz mu tekrar ?

Aileye her anlamda yardım esilir, ihtiyaç varsa daha fazlası bile yapılır ama hayatını ona bağlı yaşayacak noktada tutuyorsunuz. Buna hakkınız yok, buna kimsenin hakkı yok benimde hakkım yok eşimde mesela. Nişanlıdan bile para isteyecek noktada olmak çok üzücü sizi bu duruma sokmamalıydı herşeyden önce. Benim annem çok erken emekli oldu annemi ayrı tutuyorum ama eşimin ailesi 55 yaşlarında annesi emeklilik için aktif çalışıyor bir yerde yemek yapıyor (bel fıtığı ve tiroidi var) babası emekli hala çalışıyor sebebi ise işerde bizden bir şey istemek durumunda kalmamak birikim koymak kenara. 48 gerçekten çok genç bir yaş, kat temizliği yapmak zorunda değil; şuan çalışan insanlar evlerine sıcak yemek almak için ev hanımlarıyla anlaşıyor, çocuk bakımı keza öyle. Ama mesela bunun içinde annenizin kendini sağa sola atmaması gerekiyor.

Hepimiz annelerimizi seviyoruz ama siz eşinize bilenerek annenizi kendi gözünüzde Melek yapmaya çalışıyorsunuz, günümüz yaşam şartları ve hayatları böyle değil. Herkesin annesi çok fedakar kendine göre.

Bir kaç ay anneniz idare eder doğum yaparsınız hızlıc bebeği annenize verir işe dönersiniz. Bu bebeğinizin elinden sizle olma şansını sizin ona keyiflice bir iki sene bakma şansınızı elinizden alır ama eşinizden para istemenizden daha doğru bir davranış olur. Ama 48 yaşındaki bir anneden kızının elinden bunu almaması beklenir

Nereye kadar siz kalkindiracaksinizki?Bahsettiğiniz hastalıklar çalışmaya engel rahatsızlıklar değil.Bana biraz anneniz rahata alışmış gibi geldi.Cunku yıllarca siz çalışmış evi gecindirmissiniz suanda da çalışmak zoruna gidiyor bence.Sizler kendinizi kurtardiginizda neden çalışmadı,sigortasi yatardi birkaç yıla emekli olup rahata erer onun bunun elini beklemezdi.Esinize hak vermedim değil.

Eşinizin tavrı söyleyiş biçimi o kadar itici ki, kırılmakta çok haklısınız. Ama şu da var, 48 yaşındaki kadına ne zamana kadar siz bakacaksınız ya da onun aklında hiç mi bir şey yok? Kardeşleri, siz, ablanız toplanıp 48 yaşında gencecik kadını geçindirmeye ne zamana kadar devam edeceksiniz. Bolluk bereket içinde yüzüyor da annenize koklatmıyorsunuz gibi bir durum yok ortada.
Ha diyorsanız ki umurumda değil, ben anneme bakacağım o zaman planınızı ona göre yapacaktınız. 1. Aydan hamile kalıp işten çıkmayacaktınız ve evlenmeden önce eşinizle bu durumu konuşup bak benim annem var, onu maddi olarak tek bırakamam diyecektiniz. Siz, eşiniz, ablanız, nişanlısı, annenin kardeşleri hepiniz kendinizi de dara sokacağınıza annenize bir iş bulmaya harcasaydınız ya o enerjiyi
Ayrıca ben anlamadım, banka hesabınız yok mu? Benim 16 17 yaşında hesabım vardı da ailem para koyuyordu arada, siz koca kadınsınız her paraya ihtiyacınız olduğunda bu şekilde ezilip büzülüyor musunuz? Eşiniz keyfine göre evet hayır mı diyor? İşi bıraktım demiştiniz, önceden be yapıyordunuz çok garip
Bir an önce kendinize hesap açın eşiniz de düzenli para yatırsın yani bu adamla para muhabbetlerine girmek hiç sağlıklı olmaz bence

Valla biraz sert mi yazdim bilemedim. Ama annem benim de canimdir.

Mesele anne babalarin gelecegi icin cabalamamasi. Ailemin ne zorluklardan geldigini bildigim icin, cabalamak ne biliyorum. Gencken tasi sikip suyunu cikarmalilar. Suan ben de cocuklarimin gelecegi icin ugrasiyorum

Konu sahibinin annesi ne is yapti bilemem. Ama kizlar da yetiskinler artik, onlari iyi yonlendirememis. 3 kisi calismayip, el elinebakmamalilardi.

Üçü birden calisip, 3 5 yila ev bile alabilirlerdi.

emekli olup rahata ermesi biraz zor
asgari düzeyde maaşın kendisi zaten 22 bin lira emeklisi olacak en fazla olsa olsa 15-16 bin lira, kirası da varmış zaten

annenin kendisi de SGK emeklisi olacağı için babasından kalan parayı da alamaz kendisi emekli olunca

(annenin kendisi bağkurlu değildir sanmıyorum- çünkü öyle olsa kendi dükkanı, atölyesi bişeydi vs. var derdi hiç konu geçmediğine göre işçi bu kadın, annenin babası memur emeklisi olsaydı da maaşı daha yüksek olurdu diye tahmin ediyorum, kurum farkları olsa 2 maaş olabiliyor aynı kurumdan 2 maaş olmuyor)

kısacası şu andaki tahminlerime göre kadın emekli olsa bile geliri sadece 8-10 bin lira gibi bişey fark edecek.

elbette 5 bin lira için damada dil dökmekten iyidir. az da olsa fark getirir ama rahata erdirmez, yine destek gerekir, onu demek istiyorum. (ha ama o zaman denirdi ki kadın çalışmış çabalamış emekli de olmuş ama maaşlar düşük kadın ne yapsın derdik, en azından emekli olmuş denirdi)

toplumumuz 48 yaşın çok erken bir yaş olduğunu idrak ettiği gibi ev kiraysa, gelir de asgari seviyesiyse ölene kadar çalışmamız gerektiğini de idrak etmeli bence artık.

Güzel yürekli evlat..ne mutlu annecigine.. senin gibi bir çocuğu var.. eşin merhametsiz biriymiş..en azından üslup olarak daha kibar konuşabilir di seninle .vicdan azabı yapmanı gerektiren bir durum yok ortada .bebisine annen bakabilir..hem ona hem size faydalı olur .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…