Araba alacakmış

Anneniz böyle biriyse zaten düğünde takılanları da size verirdi emin olun. En azından bir kısmını. Konu sahibinin annesinin pek öyle olduğunu sanmıyorum ama yine de günahını almayayım. Ancak şu bir gerçek ki taa zamanından kalma adetlerin arkasına sığındıkları ve kızlarını düşünmedikleri aşikar...

Şaşırdım gözünde büyütme diyenlere. Erkek ailesi yapsa, tek bir oda alıp altınlara konsa, burada neler yazılırdı, Ya da bizim tarafın taktığı altınlar bizimdir deyip alsalar.

Olacak iş değil, ama başka yorumlardan da gördüm ki varmış böyle adet. Safi cahillik. Siz yeni evli bir çiftsiniz. O altınlar size rahat bir başlangıç olması için takılan altınlar.

Üstelik altın dediğin kıza ait bir şeydir. Bu adetiniz hiç akıl alır bir şey değil.

Erkek Kardeşimin düğününde takılan altınları bir eve girip peşinat olarak verdiler. Evi de altınlar gelinimizin olduğu için, onun üstüne yaptılar. Üstelik peşinat evin az bir kısmını karşılıyordu, taksitlerini kardeşim ödüyor ama hiçbir şekilde benim senin meselesi yapılmadı. Bunlar hiç konuşulması bile. Doğal haktır. Oturdukları evi zaten babam almıştı, sizin mantığa göre, ev verdim, altınları ben alırım demesi gerekirmiş babamın.

Çok cahilce şeyler. Eşinizin ailesi büyüklük göstermiş almamış. Eşiniz sizinle aynı memleketten mi? Eğer bu adeti biliyorlarsa, sıkıntı olmaz ama onlarda da yoksa, ileride başınız ağrır bu konudan.

Benim kardeşlerim evlenirken böyle bir şey dese kızın ailesi, kesinlikle kabul etmez ve çok ayıplardık.

Benim ailemde aynı şeyi yaptı hos eşimin ailesi de vermedi takılarimizi sadece bilezikleri verdi iki tarafta,düğün eşya masraflarına da iki aile hiç bir şekilde dahil olmadı,her şeyimiz kendimiz yaptık dünya kadar borç ödedik,üstüne altınlarımizda alındı. Sizi çok iyi anlıyorum konu sahibi olan olmuş düşünüp üzülmenin bir faydası yok artık,bosverin Allah görüyor ne de olsa,hem sizin aileniz unutmak en iyisi.

Evlenmeyi düşünebilen, göze alabilen niyetlenebilen koskoca insanların kendi kararlarını verememesi ayaklarının üzerlerinde duramaması, Allahın herkese verdiği aklı kullanamaması ne tuhaf

Ömrü hayatımda duyduğum en en en saçma gelenek... Çok sinir bozucu. Böyle bi gelenek değil kanun dahi olsa ailenin o altınları senden alması çok ayıp bence.

Dünyanın bir çivisi daha çıktı,DEVRİLİYORUZ

Eski zamanlardan beri düğünler,hem evliliklerini ilan etmek için hemde evlenen çifte yuva kurmalarında destek olmak için yapılan bir (Yardımlaşma ve duyuru toplantısıydı)
Ne ara bu kadar dejenere olduk?
Ne ara aileler bu kadar insafsız oldu ?
Önceden anne ve baba evladını yetiştirmek,büyütmek,evlendirmek ve evlenirken başını sokacak bir ev sahibi yapmak için çalışırdı,bunu kendine görev edinirdi.

Şimdi gençler kendi büyüyor,kendi evleniyor,kendi ev alıyor .Üstüne bir de yine ailesine çalışıp bakıyor....
Dünya ancak bu kadar tersine dönebilirdi...
Bir çocuk sevmek için yapılmaz,o çocuğa gelecek vermek lazım . İyi bir okul ,ev , ilerde size muhtaç olmayacak kadar imkan.
Ama bu devri çözemedim ben,insanları da

Şaşırdım gerçekten, düğünü kendileri yapmış olsa dahi altınları almalarını garipserdim ama en azından tutar bir tatafı olurdu.
Gaza da getirmek istemem sizi adet buysa ama bence düşüncelerinizi söyleyin...

Ailenin yaptığı son derece saçma bişey o nasıl adet öyle kızımın kolundan altınları paraları alcam kendime bilezik tek taş kolye alcamm senin yerinde olsam ailemle konuşmam tavır alırım bir süre anlasınlar ayıp yani yaptıkları gerçekten

Ne kadar incitici bir gelenek, bizde de var buna yakın kıza uzaktan gelenler takı olarak takılmaz babaya verilir.
Anne babanız sizin evlenmenizi bekliyormuş heralde eksiklerini gidermek için, daha dogrusu takıp takıştırmak için..
Ben olsam bende çok gönül koyardım...(Bütün eksikleri biz aldık ama dediniz , onun için tolerans tanınabilir)
Eşiniz ne diyor bu duruma?

Vermeseydiniz keşke.
Valla bu zihniyetleri gerçekten anlamıyorum.
AİLENİZ ÖZELLİKLE ANNENİZ gerçekten ayıbın kralını yapmış.
En azından biraz bekle yani.
Ne o öyle göze sokar gibi.....

Türk'ler de mi başladı başlık parası almaya?
Türkler de zaten alıyordu başlık parası, biraz daha eskide kalmıştı yalnızca. Buradan görüyoruz ki, hala devam ettirenler varmış.

Kızın ailesinin, hiç değilse, erkeğin ailesi bu parayı almadı diye, vakur olup o parayı almaması gerekirdi.

Benim eşimin ailesi Kürt. 2 ay önce nişan yaptılar bir oğullarına. Onlarda nişanda da gelen misafirler altın getirir, kızın ailesinde nişanda takı takılmıyor yakın aile haricinde.

Eşimin ailesi Kalabalık oldukları için, altının çoğunu erkek tarafı tarafı taktı doğal olarak. Nişan sonrası, eltim altınları keseyle direk kızın annesine verdi. Bu altınlar kızımızındır, evlenince bir güven olur dediler.

Cehaletin milliyeti yok maalesef.

Abartıyorsun . Altınları zaten vermişsin niye batıyor sana . İster kolye vs alır ister araba .... Mutluluklar bu arada

Zaten 50 bine yakin kredi borcumuz oldugunu biliyorlar kaynanan odesin dediler

Nasıl adetmis o öyle? Şaka gibi..
Deseniz ki biz hiç bir masraf yapmadık her şeyimizi onlar aldı diye bir nebze anlarım da siz de borca batmışsınız..

Ailenize vermek mecburi falan değildir toplum baskısına kurban gitmişsiniz.
Bundan sonra bir şey yapılamaz giden gitti..

Takmasalarmış. Keşke. Böyle al gülüm ver gülüm. Hiç hoş olmuyor. Bir kuzenin evlense sen ve eşin birşey takmayacakmısınız mı bu durumda?

bence takmamaları gerekiyor , çünkü herşeyi anne babası almış bir de tek taş yapmışlar kendılerıne ,
insanlar gerçekten aç gözlü yaaa

bizde böyle bir gelenek olsaydı herşeyi aileme yaptırırdım. siz kendim yaptım demişsiniz. baştan yanlış yapmışsınız.

Gerçekten sülaleniz bayağı açıkgözmüş. Kız evi sadece nişan takılarını alabilir, oda düğün masraflarını karşılamak için. Çok şanslısınızki mükemmel bi eş ve kayınvalide tarafınız var. Başka oğlan evi olsa burnunuzdan getirirdi bu durumu. Hani gerçekten borçları olsa ve onları ödeselerdi eyvallah. Ama annenin yaptığı ?...Hayatımda ilk defa duyudum böyle bişey.

yaptıkları düğünü beş kuruş harcamadan kazanç kapısı gören aileler için tek fikrim:evlatlarını satılık ....gibi gördükleri..böyle bir ailem olsa kat'iyen görüşmem net.

Dünyada kanun yoktur aslında yaşantımız düzenden oluşmuş bir kaostur. Erkeğin çalışması tamam da, kadının koca eline bakıp, bana bakmaya mecbur demesi hangi törenin kafası ben de bunu anlamıyorum. Ondan sonra evlenirken kıvranıp, anne babaya bir kez daha muhtaç olmak... Bunu savunmayla gelmeyin . Biz de evlilik yaptık. Kimseden beş kuruş beklemeden evimi de aldım, arabamı da.. Bu toprağın insanları ergen geldi, ergen gidecek. Elbette batıyla aranda teknolojik, ekonomik fark olur çünkü orada bireyler özgür beyinlerini, koca bana bakmak zorundadır, mantığıyla doldurmuyorlar. Kusura bakmayın bu düşünceniz sakat bir düşünce.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…