- 26 Mayıs 2018
- 8.195
- 38.724
- 548
- 51
- Konu Sahibi mutemadiyenuzgun
-
Ağzın bal yesin arkadaşım.bulgur güzel bir yiyecektir :)
glisemik indeksi düşüktür...keşke buğday da dünyanın en çok genetiğiyle oynanmış besini olmasa da (mısırla birlikte) Anadolu'nun doğal tohumlarıyla anneannelerimiz gibi kendimiz kaynatsak bulgur yapsak yese çocuklar
aslında tüm bu tartışmalarda atlanan bir konu var:
hepimiz mısırın GDO'lu olduğunu biliyoruz ama buğdayın da aynısı olduğunu az kişi biliyor
neden çünkü biz buğday toplumuyuz ama bilimde sözü geçen ülkeler mısır yiyor; Çin, Hindistan gibi kalabalık ülkeler de buğdayı fazla tüketmiyor. (GDO ile ıslah aynı şey değil, bunu bilecek kadar alanda eğitimim var, buğday ıslah edildiği kadar genetiğiyle de oynanan bir besin). kutulu süt öyle sanıldığı kadar değerli bir besin değil. hele Türk toplumunun %40'ında laktoz intoleransı varken.
bombardımana tutulduğumuz yiyecekler (somon, avokado) batı toplumunun tüketim alışkanlıklarında yeri olan besinler. (düşünün işte bir zamanlar da margarin böyle pazarlanmış).
bunlar margarin gibi kötü besinler demiyorum, yanlış anlaşılmasın ama bunların altının çizilmesinin sebebi bu. bizim bilimsel bir ekolümüz oluşamadığı için biz de onların parlattıkları şeylere kapılıyoruz. oysa bizim de kendi iyilerimiz var. zeytin bahçesi dolu şehirlerimiz var. bunları kendileri minik minik ekip, ezip, kurup kullandığı için insanlar yıllık rekoltelerde bile yok ama tüketim var. bizim "ot" yeme alışkanlığımız var.
bakın Kore savaşında ABDli filan askerler sapır sapır ölürken Türk askeri asla açlıktan ölmemiş...neden çünkü yabani otu çöpü tanıdığı o koşullarda yeme ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayabildiği için. keşke bunu devam ettirebilseydik.
Bizim yaban yemişlerimiz var, karadenizde ayrı, akdenizde ayrı. Aileler bunları hazırlıyor İstanbul'a giden çocuklarına çuval çuval koyup yolluyor. norveçli elbette somon yiyecek bumbuz adamın ülkesi..ne yesin?
ben de köy çocuğuyum, evet çocuklukta memlekette (memleketim buğday üretiminin şahıdır feriştahıdır) çok hamurişi tükettim, ama aynı ölçüde koştum oynadım, yaktıktan sonra bunların yenilmesi sıkıntı değil. (şimdi ağzıma sürmüyorum, çünkü yakamam) üstelik o zamanlar kendi tohumumuzu ekiyorduk, kendimiz öğütüyorduk. tazı gibiydik. bir tane obez çocuk yoktu. şimdi ABD ve hatta Çin'de bile obezite aldı yürüdü. sorun tohumunda, sorun onu yakmasında. tek başına ne bulgur ne darı sorun değil.
anneleri anlıyorum, bilinçli şekilde düzgün besleyerek büyütmek istiyorlar elbette çocuklarını ama, norveç somonu öyle "yediremiyorum çocuğuma" diye üzülünecek bir besin değil. hakikaten değil. üzülmeyin :)
Biliyorum şimdi buradaki bazı kimselerin köyü yok (ya da köyde kimse yok) onlar da somon yedirip kendini iyi hissetmek istiyor :) ama aslında köylerdeki gibi beslenilse (ekmekle değil tabii) muhtemelen bizim öyle fena olmayan bir beslenme düzenimiz olur zaten.
3 tarafımız denizle çevrili balık yok, yemiyoruz, bu çok başka bir konu, burayı geçiyorum.
su yorumun alnı olsa da opsembulgur güzel bir yiyecektir :)
glisemik indeksi düşüktür...keşke buğday da dünyanın en çok genetiğiyle oynanmış besini olmasa da (mısırla birlikte) Anadolu'nun doğal tohumlarıyla anneannelerimiz gibi kendimiz kaynatsak bulgur yapsak yese çocuklar
hepimiz mısırın GDO'lu olduğunu biliyoruz ama buğdayın da aynısı olduğunu az kişi biliyor
neden çünkü biz buğday toplumuyuz ama bilimde sözü geçen ülkeler mısır yiyor; Çin, Hindistan gibi kalabalık ülkeler de buğdayı fazla tüketmiyor. (GDO ile ıslah aynı şey değil, bunu bilecek kadar alanda eğitimim var, buğday ıslah edildiği kadar genetiğiyle de oynanan bir besin). kutulu süt öyle sanıldığı kadar değerli bir besin değil. hele Türk toplumunun %40'ında laktoz intoleransı varken.
bombardımana tutulduğumuz yiyecekler (somon, avokado) batı toplumunun tüketim alışkanlıklarında yeri olan besinler. (düşünün işte bir zamanlar da margarin böyle pazarlanmış).
bunlar margarin gibi kötü besinler demiyorum, yanlış anlaşılmasın ama bunların altının çizilmesinin sebebi bu. bizim bilimsel bir ekolümüz oluşamadığı için biz de onların parlattıkları şeylere kapılıyoruz. oysa bizim de kendi iyilerimiz var. zeytin bahçesi dolu şehirlerimiz var. bunları kendileri minik minik ekip, ezip, kurup kullandığı için insanlar yıllık rekoltelerde bile yok ama tüketim var. bizim "ot" yeme alışkanlığımız var.
bakın Kore savaşında ABDli filan askerler sapır sapır ölürken Türk askeri asla açlıktan ölmemiş...neden çünkü yabani otu çöpü tanıdığı o koşullarda yeme ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayabildiği için. keşke bunu devam ettirebilseydik.
Bizim yaban yemişlerimiz var, karadenizde ayrı, akdenizde ayrı. Aileler bunları hazırlıyor İstanbul'a giden çocuklarına çuval çuval koyup yolluyor. norveçli elbette somon yiyecek bumbuz adamın ülkesi..ne yesin?
ben de köy çocuğuyum, evet çocuklukta memlekette (memleketim buğday üretiminin şahıdır feriştahıdır) çok hamurişi tükettim, ama aynı ölçüde koştum oynadım, yaktıktan sonra bunların yenilmesi sıkıntı değil. (şimdi ağzıma sürmüyorum, çünkü yakamam) üstelik o zamanlar kendi tohumumuzu ekiyorduk, kendimiz öğütüyorduk. tazı gibiydik. bir tane obez çocuk yoktu. şimdi ABD ve hatta Çin'de bile obezite aldı yürüdü. sorun tohumunda, sorun onu yakmasında. tek başına ne bulgur ne darı sorun değil.
anneleri anlıyorum, bilinçli şekilde düzgün besleyerek büyütmek istiyorlar elbette çocuklarını ama, norveç somonu öyle "yediremiyorum çocuğuma" diye üzülünecek bir besin değil. hakikaten değil. üzülmeyin :)
Biliyorum şimdi buradaki bazı kimselerin köyü yok (ya da köyde kimse yok) onlar da somon yedirip kendini iyi hissetmek istiyor :) ama aslında köylerdeki gibi beslenilse (ekmekle değil tabii) muhtemelen bizim öyle fena olmayan bir beslenme düzenimiz olur zaten.
3 tarafımız denizle çevrili balık yok, yemiyoruz, bu çok başka bir konu, burayı geçiyorum.
Burada arkadan konuşmak gibi birşey olabilir mi?Evet sorgulandı. Ama yüzlerine..
O kişiler alıntılandı. Arkadan konuşulmadı.
Alay edilmedi. Şimdi çevir kazı yanmasın ben iyi niyetliydim vs vs konuşması çok komik geliyor.
Şükürcü mesajlarım size değil.. toplumun geneline idi..Ben sizin somonlu mesajınızı görmedim bile bu arada. Şimdi anlaşıldı neden tepki gösterdiğiniz demek siz de demişsiniz. Daha önce başka bir konuda bunları yemeyenlerin çocukları salak başarısız oluyor okuyamıyor minvalinde bir yorum okuduğuma çok eminim. Ona istinaden yazmıştım.
Zaten ben o mesajı da somon çok pahalıydı ondan yiyemedik aç kaldık ühüü anlamında da yazmadım ki. Öyle bir kültürümüz yoktu yani her türlü balığı yerdik ama somon alınmazdı. Yemeden de olmuş demek ki diye düşündüm. Yetersiz beslendim ama zekiyim anlamında yazmadım. Ay annem babam görse utanır.siz üzerinize alındıysanız kusura bakmayın. Sonraki şükürcü mesajları hiç hoş olmadı ama.
Yalvarırım o balığın adını ağzınıza almayın artıkAğzın bal yesin arkadaşım.
Hamsi, istavrit, mezgit varken somon da somon demem.
Kinoa neymiş? Kısır varken.
Avakado faydalı diye ara sıra yiyoruz ama bulamasam aramam elzem değil benim için.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun bu konuya olan yaklaşımı da sizinkine benzer.
Kişinin bir yiyecekten fayda sağlayabilmesi için genetik geçmişinin o yiyeceğe aşina olması lazım diyor.
O verdiginiz ornek istisna hanimefendi.Norvec somonu macrocenter da 150 tl fileto, karides 250 300 kilosu..Oyle gerizekalilara basarim ederim demeden once bir düşünün ne kadarlik basacaginizi istersenizkeske yeme ıcmeyle olsa zeka ıslerı nerde gerızekalı gorsem dayardım pekmezı veya balıgı oh mıs zeka fıskırırdı
eger saglıklı ve eksıksız beslenmek karsılıgı zeka verıyorsa bunun ıcınde para gerekıyorsa ulkemızdekı zengınlerın zekası nerede
ınsaat ıscısı babası olan 7 cocuklu aılede tek okuyabılen kısının dunyaya yaptıgı hızmetler buyuk basarılar ne olacak
bence aıle cocuguna ve bıreyler bırbırlerıne en cok sevgı ve guven vermelı zekanın ve zengınlıgın bunla baglantılı oldugunu dusunuyorum
somonun haberı bıle yok ne yaptıgından garıbım soguk soguk yuzuyor kendı halınde
Buğday üretiminin feriştahıysa memleketiniz muhtemelen hemşeriyiz. Ben de köyde aynı tarif ettiğiniz gibi yetiştim ve açıkçası kendimi şanslı hissediyorum bu yönden. Bunu anlatmaya çalışmıştım, herkes imkanına göre en iyisini yapmak ister ve parası varsa çocuğuna balık halini de yığar avokadosunu da alır ama bunlara imkan yoksa bu o çocuğun kötü beslendiği anlamına gelmiyor. Hemen makarnacıya bağlamaya gerek yok yani. Çok daha doğru şekilde ifade etmişsiniz saolun.bulgur güzel bir yiyecektir :)
Bundan böyle somon değil X Balık diyeceksinizYalvarırım o balığın adını ağzınıza almayın artıkay bir daha isim vererek yorum yaparsam ne olayım. Daha önce de yazdığım bir isimden sayfalarca yorum döndü tövbe ettim
Ay tüh ya üzüldüm valla kötü denk gelmiş. Size yazmadım tabi, biz daha ortak eve gircezŞükürcü mesajlarım size değil.. toplumun geneline idi..
Onu da şu yönden yazdım.
Şükretmek iyidir nimeti arttırır.
Ama sırf şükretmekle olmaz hem şükredip hem de bazı şeyler sorgulanmali.
Bana yazdınız sandım. Çünkü iyi niyetle örnek vermiştim. Art niyetim yoktu. Çünkü çocukken bende yemedim şimdi yiyorum o da maaşım var olsun o kadar:)
Kusura bakmayın sizde..
Tamam.Burada arkadan konuşmak gibi birşey olabilir mi?
Herkesin okuyacağı şekilde yazıyoruz zaten.
Hangi konuda espiri yapıp yapamayacağımıza kendimiz karar verebilelim değil mi?
Ben çevir kazı yanmasın yapmıyorum, başka bir konuda da beyaz peynir mevzusu olmuştu onun üzerine espri yapmıştık bugün de somon şanslı yiyecek seçildi.
Bu kadar alınganlık göstermenize gerek yok.
Hah ya anlatmaya çalıştığım şeylerden biri de buydu bu o kadar önemli bişey ki. Sen de daha net ifade ettin nisam. Organik besleyememiştir ama bu söylediklerini verdiyse çocuğa o çocuk hayatta yolunu bulur.bence aıle cocuguna ve bıreyler bırbırlerıne en cok sevgı ve guven vermelı zekanın ve zengınlıgın bunla baglantılı oldugunu dusunuyorum
sız nıye alındınız kı sımdı ?O verdiginiz ornek istisna hanimefendi.Norvec somonu macrocenter da 150 tl fileto, karides 250 300 kilosu..Oyle gerizekalilara basarim ederim demeden once bir düşünün ne kadarlik basacaginizi isterseniz
Eve gireriz olur..Ay tüh ya üzüldüm valla kötü denk gelmiş. Size yazmadım tabi, biz daha ortak eve gircezev ortağımı kaybedemem
Levrek demeyelim de y balık diyelim ona da şimdi ne olur ne olmazEve gireriz olur..
Bu ev fiyatları ile bence de ortak iyidir.
Artık somon yemeyiz lütfen..
Ben levrek istiyorum.
Kabulse olur..
ya oyle saptırılıyor kı bazen yazılanlar dıyelım kı x besını alan cocuk cok zekı oluyormusHah ya anlatmaya çalıştığım şeylerden biri de buydu bu o kadar önemli bişey ki. Sen de daha net ifade ettin nisam. Organik besleyememiştir ama bu söylediklerini verdiyse çocuğa o çocuk hayatta yolunu bulur.
O değil buzlukta yarım somonum vardı hemen yarın takviye yapacağım feci kıymete bindi şu an gözümdeya oyle saptırılıyor kı bazen yazılanlar dıyelım kı x besını alan cocuk cok zekı oluyormus
bazı cocukkların o besını alerjısı varsa
hadı bakalım yallaaa
ne abuk sabuk bakıs acıları
kardesım cocugun sevgı dolu guven dolu aılede bırlık ıcınde buyusun
dogru duzgun sabırlı kararlı ebeveyn gorsun
elınden gelenı yapmıs annesı babası ortam sartlarına gore gorsun
tuketımde bılınc ne gorsun
zaten basarılı akıllı olur kı ?
sen su kadar un yedın salaksın ben bu kadar balık yedım zekıyım yarısını da gormedım demem artık
Güldümbu arada somon neden dalga konusu oldu onu da ben yazayim, cunku insanlar “100 tl ile haftalik pazar alisverisi yapiyorum, balik da aliyorum” dediginde “eheheh hangi baligi aliyorsun, bize de soyle biz de alalim” deniyor. karsidaki kisi hamsi deyince “ama benim cocugum somon yer, yemesin mi, hamsiyle mi buyusun” deniyor. bunlar olmuyor diyen yalan soyler, ben de gider mesajlari bulurum. bosuna ugrasmayayim yani.
aslinda yine cok ayip cunku besleniyorum diyen insana yok yok beslenmiyorsun demek icin sofrasina ne koydugu soruluyor, uzerine bir de hamsi ucuz oldugu icin yine “kucumsemiyormus gibi yapip kucumseme” yapiliyor. sonra da nerede bir somon lafi gecse dalga geciliyor cunku bu forumda bu o kadar fazla yapildi ki. hamsi yiyen gecinemiyordur, cocugun saglikli olmasi icin somon lazim diye ust uste cok kez yazildi farkli konularda da. yoksa allahin uc kurusluk somonu yani yiyen luks yasamiyor, yemeyen de bir sey kaybetmiyor. ama bu forumda somon ve avokado kirmizi cizgidir maalesef.
yine ayni yere cikiyor yani insanlarin yedikleri bizi hic ilgilendirmiyor ama mesela ben nedense sacma bir sekilde hangi uyelerin somon yedigini biliyorum. neden biliyorum abi
bır sor bakalım nerden gelmısO değil buzlukta yarım somonum vardı hemen yarın takviye yapacağım feci kıymete bindi şu an gözümde
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?