asla ev alamayacak olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Aile desteği neredeyse yoktu... Ama dedim ya topraktan almak benim avantajı m di
10 ay da ev bitti ve 190 bin dedi direk...
6500 le şu zamana olmaz zaten ama 2 maaşlı olduktan sonra zor değil.
Altınları nişanliyken kendiniz mi alıp biriktirdiniz? Ev eşyası düğün dernek kendiniz mi ödediniz? bunları aileler yaptıysa bu aile desteğidir zaten, illa elinize nakit verip ev alın demelerine gerek yok. İnanmak zor ama düğün dernek eşya altın borcunu kendi ödeyen çiftler de var ve müsrifliklerinden değil bu borçlar yüzünden hemen birikim yapamiyorlar

Bunlar biriktirmek isteyen insan eylemleri değil zaten
Bu maaştan bağımsız bir konu neyse artık
Bahsettikleri harcamalara bakılırsa ama kıyafete ya da elektroniğe çok gerekli değilken büyük kalemler ayırmak yerine bir kenara koysalardı birikirdi yine iyi kötü
Büyük meblağda para harcayabiliyorlar çünkü
Durumları çok sıkışık gibi düşünmedim o yüzden

Anadoluda da yavaştan fiyatlar artmaya başladı
Tabi ki yine bir istanbuldaki ev fiyatıyla kıyaslanamaz
İç anadolu veya ege tarafları daha uygun sanırım
Karadenizde durum git gide yukarı çıkıyor
Minicik şehirlerde trilyonluk evlerin lafı geçiyor yani

Ya bu örnek mi Allah aşkına? Adamın kendi işi var o zamanlar pandemi de yok gayet iyi kazanmıştır, maşallah güzel para girmiş eve hiçbir şey eksik olmadan birikmiş. Konu sahibi ne yapsın?

Merhaba. İstanbulda hangi semttesiniz acaba?

Biz de iki maas aileden hic destek almadan ev aldik.Imkansiz bulmuyorum ben tabi ev fiyatlarina ve yasadiginiz yere bagli.Her ay bin tl teknoloji ve giyim icin fazla buldum .Bin tl belki o iki kalem icin fazla degildir fakat her ay olmasi fazla geldi.Yoksa maaslariniz fena degil.

Evlenir evlenmez ev hevesi değil de, biz mesela ilk sene gerçekten istemedik. Gezelim tozalım yiyip içelim biraz hemen borca girmeyelim dedik. İyi ki de gezmişiz bu sene pandemiden bir tarafa gidilmedi. Ama fiyatları görünce alsamıydık evlenir evlenmez demeden de edemiyor insan. Maaşlara %3-5 zam gelirken ev fiyaları %100den fazla zamlandı ve gittikçe de artıyor. Treni kaçırdık hissi oluyor ister istemez. Almadığın her gün zarar sanki. Yoksa bence kimse evlenir evlenmez ev borcuna girmek istemez.

Altınları nişanliyken kendiniz mi alıp biriktirdiniz? Ev eşyası düğün dernek kendiniz mi ödediniz?
Evet ev eşyamı paröa parça hatta yatak odamı hiç unutmuyorum düğünden sonra bilezik bozdurup aldım. Şuan hiç altın bileziği m vs yok. Hepsi bozduruldu ev için o zamanda bir düşüktü altın. 4 bileziği 5000 tl ye bozdur dum 2012 falandı

Reactions: 000
1200 kira vercegime kendi maaşımı krediye çevirip ev alırdım ayda beşbin yılda 60 bin eder 600 binlik değilde kullanılmış daha uygun fiyatlı ev bakardım 6500 lira. Tek çocuk çok rahat geçinirsin bence

Öğretmenim... son iki aydır kenara 200 tl atabildim. Bir yılda 2400 tl yapıyor. Bu paraya hiçbir şey yapamam. O 200 tl birikmese de olur. Biriktirmek için de çaba harcamıyorum artık. Ev arsa almak gibi ütopik hayaller kurmuyorum. Dün pazarda 1 adet kereviz için 6 tl ödedim. Bir kilo sıkmalık portakal aldım 4.5 tl. Bir kilo izmir tulum 65 tl olmuş. Boğazımdan kısıp her gün makarna yiyerek para biriktirmem. Kalsın...

ben bu konuda avustralya'lı bir yazarın yazdığı bir makaleyi okumuştum.

özetle şunu diyordu:
emlak fiyatlarının aşırı yükseldiği yerlerde (ki avustralya da öyle, bizdeki kadar olmasa da), çalışma hayatına anne-babalarına göre daha geç atılan nesil (bu her yerde böyle; eskiden insanlar lise bitirip- o da belki- 20 yaşına gelmeden çoktaan çalışmaya başlayıp 2-3-4 çocukla 30 yaşında ev sahibi oluyormuş. E şimdikiler 30 yaşında atanırsa Allah'ına şükrediyor) instagram'da tüketim bombardımanına tutulup kendini "fancy" kahvecilerde "cool" avocado toast için 20 dolar öderken buluyor. Asla ev sahibi olmak için birikim yapamıyor. Kendini bu şeylerle avutuyor, sonra da "asla ev sahibi olamayacağım ki zaten" diye kendi kendini ikna ediyor, diyordu.

ben sobalı bir evde büyüdüm. Allah'a şükür odunsuz-kömürsüz kalmadık hiç ama çok komşumuz vardı odunu ormanda kesip getirip yakarlardı. asla ama asla ısınma parası ödemezlerdi.

biz şişeli içme suyuna, internete, neftlix'e, filtre kahveye, göz altı kapatıcısına, metalik renkli stabilo kaleme, evdeki hayvanın kumuna, klima tamirine, perde yıkamacısına, merdiven silicisine, doğalgaza, yufkaya, pizzaya, kolajen takviyesine.... hiç para ödemedik, çünkü bunlar yoktu :) veya vardı ama biz almıyor, olduğunu bile bilmiyorduk. Mutfak tüpü senede 1 kere belki değişirdi çünkü hep bahçede ocak yakılır yazın orada, kışın sobada pişerdi tüm yemekler çaylar. tüpü anca bi' misafir filan gelince kullanırdık. Senede en fazla 3 kere kıyafet alınırdı, bayramda, okul açılırken, şanslıysak bir de kışın. Tüm okuma kitapları kütüphaneden alınırdı. Bazen günde 2 kere giderdim, sabah aldığımı akşama kadar okurdum. ama tiyatro sinema ücretsiz bin tane etkinlik olurdu, okullar bizi inanılmaz eğitirdi. (anadolu liselerinin canavar gibi eğitim verdiği yıllardı, şimdi o eğitimi almak için senede 500 bin lira vermeniz lazım)

Neyse, o zamanlar öyleydi. Anne-babalarımızın zamanı ile bizim zamanımız aynı değil.

Ben biraz ara nesilim 37 yaşındayım ama çok uzun süredir çalışıyorum. İmkanlarım yeni nesil gibi kafam eski nesil gibi biraz.

Şimdiki gençlere baktığımda ise şunu görüyorum: hiç eksiklik görmeden büyüyorlar (yani bize göre, çok çok az eziliyor, yoruluyorlar büyürken) Kaç kişi çeşmeden eve su çekerek büyüyor? kaç kişi bebeğine muşamba-kaput bezi kullanıyor. Bebeklerin masrafı büyüklerden fazla şu anda. Her dedikleri oluyor.

Apartman çocuğu buradaki çoğu 3-5 senelik evli anne.
E ama bu büyüme şekliyle, bu tüketim anlayışıyla, bu ortamda, birikim yapmak zor.
Her şeyim olsun isteniyor. Çocuğumun her şeyi olsun isteniyor. (istemek hakkınız değil demiyorum, benimki sadece durum tespiti) Gelin görün ki memleket günden güne kötüye gidiyor.

Ev almak şart değil. Ama bu kadar her şeyi almak da gerçekten şart değil çünkü korkarım devlet memurlarını bile daha kötü günler bekliyor.

Eksiye giriyoruz demişsiniz. Allah korusun yarın bi' hastalık olur bir şey olur, zorlanırsınız. "Asla alamayız" kafası yanlış. Alırsınız ama hayatınız alıştığınız gibi olmaz. Hayatınızda şu anda aldıklarınız gerçekten gerekli ise, o zaman yapacak bir şey yok evden vazgeçeceksiniz. Değilse ona göre kendinizi disipline edeceksiniz.

Hazir konu açılmışken buradaki "5000 maas ile ev aldik araba da var iki de cocuk" diyen uylerin birini ankaradaki evime davet etmek istiyorum.Iki kisiyiz ve mutfak masrafimiz 2500 .Hergun pirzola da yemiyoruz yani.Nasil hem herseyi FAZLA FAZLA yiyip, hem nasil birikim yapabiliyorlar..Lutfen bir hafta gelip kalsinlar evimde ve markete birlikte cikalim.Hani ogretmen gibi basimda dikilsin ve bana bildiklerini anlatsin..Onlar isimsiz kahramanlar benim gözümde

Altınlar aileden geldi ama, siz satın almadınız altınları değil mi?

Reactions: 000
Açıkcası aylık 1000 tl para ''ev için'' eğer anadoluda değilseniz çok fark yaratmaz.
Acil durum parası, tatil parası vs olur. Ama peşinat olmaz. Olursa da 10 yılda anca olur. O zamana da alınacak evin fiyatı en az 4 kat artar.
Evet az çok biriktirmek istiyorlarsa giysiyi biraz azaltabilirler.Ama gene de ev peşinatı maalesef olmaz.

Anadolu'da şu yüzden ev fiyatları artıyor. Büyük şehirde yaşayanlar, bakıyorlar ki istedikleri evler en az 1 2 milyon. İleride emekli olunca, büyük şehirde durulmaz biz en iyisi anadoluda yaşarız diye oralarda ev yayla evi, yazlık vs alıyorlar. Ondan fiyatlar artıyor. Benim annemin emekli olan arkadaşları baktılar tazminatlarla istanbulda kümes bile alamazsın, köyden yayla evi aldılar. Bunun gibi..Ondan fiyatlar artıyor..

Ben de gelebilir miyim bu seminere?

Bu biziz işte. Düğün dernek borcumuz yoktu, sözde biraz altın vardı ama altının tamamı düğünden sonra eşya borcuna gitti.
Evimiz işlerimize ters konumdaydı, burda toplu taşıma da her yere yok. Araba almak zorunda kaldık ( ikinci el, düşük bir model) öğrenim kredilerimiz vardı ikimizin de.
Dışardan bakanlar iki maaşla çok geç kaldınız hala borçlarla uğraşıyorsunuz diyorlar ( 11 yıllık evliyim)
ama biz evlendiğimizden beri kredi batağından çıkamadık, elimizde kalanı da biriktirmedik yahu, senede bir kere tatile gidip kalanı da mideye indirdik. Sefamız olsun

Gelirleri ayda 11.500 değilmiş, evliliklerinin ilk birkaç ayında böyleymiş sadece. Şu an konu sahibi çalışmıyormuş ve tek maaşla geçiniyorlarmış. Aslında konu sahibinin yakındığı durum geçinememekten ziyade eşinin müsrifliği. Yakınmakta da haklı çünkü 20bin de alsalar adam çarçur eder. Yanlış tepkiler alıyor kızcağız içim elvermedi araya girmek istedim, tşk :))

Ya bu örnek mi Allah aşkına? Adamın kendi işi var o zamanlar pandemi de yok gayet iyi kazanmıştır, maşallah güzel para girmiş eve hiçbir şey eksik olmadan birikmiş. Konu sahibi ne yapsın?

Zerre yardımı olmayan mesajlar. Sinir oluyorum.

sevgili konu sahibi en guzel cozum kucuk bir ile yerlesmek.kira ve ulasim masraflarini azaltmak ..
ben izmirde yasiyorum benim isime yakin yerlerde kira 1500 den baslar.annemler kucuk bir yerde 700 liraya en guzel evlerde oturuyor .

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…