asla ev alamayacak olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dengeli beslenmiyorlardır.
Mesela somon, balık, et, bal, ceviz yemiyorlardır. 250 gr bal olmuş 30 tl. Hemen de bitiyor.
Makarna, börek, tost yersen tabi birikir para..
Ama ileride şeker hastası olursun mazallah..
Aksine bu dediklerinizin hepsini alıyorum.
Kilosu 80 tl den karışık kuruyemiş aldık 2 3 gün e bitti 500 gr.
Lütfen herkesi aynı kefeye koymayın.
Dün market e gittim mesela 30 tl ye 1 kangal sucuk aldım. Herşeyi bol bol ve iyisinden alıyoruz

Memuriyetin krallığı eskidendi , bu yıl asgari ücrete yüzde 21 zam yapılırken memurlara yüzde 5 te kaldı,geçen sene de benzer bir oran vardı, memur maaşı ile asgari arasında pek bir fark kalmadı yani, böyle giderse 2 sene sonra eşitlenir, bu durumda yıllarca okuyup 40 sınav geçip memur olacağına liseden sonra okumayıp asgari ücretle çalışsan daha kârlısın

Hangi eskiden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama, annem babam emekli memur. Aileleri yoksul yani miras destek vs hiçbir şeyleri olmadı. Sadece çıplak maaşları. Her şeyi kendileri yaptılar. Büyükşehirde 3 ev aldılar o memur maaşlarıyla ve araba. Bir de 3 çocuk okuttular. Ben annemin ya da babamın limon sattığını hatırlamıyorum.

Evi alması değil cocuk da varken şu an o kadar artırabilmesi ütopik geldi anlattıklarına göre.
Neden ütopik geldi?
Sigara alkol yok. Yaklaşık 2000 civarında mutfakngiderimiz var.
Faturalar ihtiyaç lar kitap ıvır zıvır 4000 5000 arası harcıyoruz aylık

Siz mutfağınıza 1 ay boyunca günde 65 lira mı harcıyosunuz ? Benim ve eminim benim gibiler için büyük lüks. Pazartesi günleri pazarımı yaparım bazen 100 lirayla bazen 70 lirayla giderim alabildiğim kadarını alır gelirim zaten 3 kişiyiz diğer masraflar ne kadardır hiç hesaplamadim ama her gün yemeğim olur evde ona rağmen 2000 i bulmuyoruzdur eminim. Ama şunada bi açıklık getireyim ülkenin ekonomisini savunmuyorum yada gözüm kapalı bundan öncekilerden daha iyi durumdayiz da demiyorum. Ama ayagi yorgana göre uzatma taraftarıyım her zaman

Maaş 7 bin. Aylık gıda 2 bin desek etti 5 bin 1000 tl fatura etti 4 bin. Ne kadarlık kredi ödendi?
Hiç mi kıyafet, ekstra masraf ihtiyaç, tamir, eşya gideri çıkmadı?
Hiç mi yol parası vs yok?
Mesela gider kalemleriniz neler?Merak ettim?
7 bine hem kredi, hem çocuk giderleri hem her istediğini yiyip içme hem fatura nasıl oldu?
Bende nişanlıyım, merak ettim belki tavsiye alırım?

Ben 2senedir zam almadım der susarım
Is biraz nasip işi, benim demek istediğim maaşın miktarı değil sabit gelme garantisinin olması... özelde bu yok, bu sebeple belli bir birikim olmadan kredi çekip risk alamıyoruz demek istediğim buydu... yoksa herkesin hali içler acısı...

Kredi ödemiyoruz. Ev aldık ödedik bitti.
4000 5000 bin harcıyoruz. Aylık 2 3 bin de birikim
İş için servislerimiz var. Yol yemek şirketten.
Pandemiden dolayı cocugum un yemkehane vw servisi de yok.

arabanın ekstra masrafı oluyor vergi arıza olduğunda çok para gidiyor bir de ortalama bir araba sanırım yine 100 bin civarı ve birikim lazım
ben illa araba alın anlamında demedim, genelde erkekle araba almak ister, ona binaen söyledim. eşiniz araba almak için birikim yapmaya gaza gelebilir ,belki.

bence ihtiyaç yoksa , ev merkezi yerdeyse, çarşı pazar kolaydaysa, işyerine ulaşım kolaysa vs. arabaya çok gerek yok küçük yerde hele, ben aşırı tüketimi sevmiyorum ve onaylamam da ama bazen araba ihtiyaç da olabiliyor, koşullar farklı herkes için

şu anda 6500 lira geliriniz var
1200 kiraymış faturalar, aidat vs. bez, içme suyu derken zaten 2 bin liranın altına burayı indirmeniz mümkün değil
2 bin liralık bir market-mutfak-genel gider alışverişi de yine olağan. ne lüks skalasında ne de sadece makarna -ekmek skalasında, ortalama normal bir ailede normal masraf budur. parfüm sıkamazsınız da işte deodorant alırsınız düzeyinde.

yani 4 bin liralık bir kısmı isteseniz de kısamazsınız -ha kısarsınız ama hayatta kalırsınız sadece, o kadar.

kalıyor 2.5 lira
buradan ayda bin lirayı sadece bir tık daha insanca yaşamak için ihtiyaç duyacağınız şeylere aylık ayırmanız, yine normal, 3 kişinin kıyafeti, çocuğunuza bir oyuncak, 3-5 gün tatil-gezme, eve alınacak bir eşya, tamir, kurban parası, bir hediye, her ay illa böyle bir şeyler olur. burası ayda 1-1.5 lira tutar. Sizin şu anda en azından bi 1000-1500 lirayı biriktirebilmek gibi bir hedefiniz olabilir -eksiden çıkmak kenara bin liralık döviz, altın, veya artık neye kafanız yatıyorsa koymak...Bunu da aybaşında maaş yatar yatmaz yapmalısınız yoksa o para gider. insan ne kadar alırsa o kadar harcıyor -yani bazı insanlar öyle.

siz veya eşiniz uzun süredir çalışmıyorsanız kılık kıyafet ihtiyacı başlarda çok olur. erkekler takım elbise giyiyor misal bunun ayakkabısı kemeri, saati belli düzeyde olması gerekir, bunlar normal ki. adamı darlamanın da bir alemi yok yani, tabi eğer gardırop giyilmeyen kıyafetlerle dolup taşmıyorsa, normal. bir süre öyle gider sonra azalır ama. azalması gerekir. ama insan hem her ay 500 liralık kıyafet alayım hem senede 2 kere 8-10'ar gün tatile gideyim hem birikim yapayım derse, o zor -yani tabii o da bir tercih ama o zaman siz birikim yapmamayı tercih etmişsiniz demektir.

bir disiplin kazanırsanız siz çalışmaya başlayınca sadece ekstradan bebek bakıcısı/kreş neyse o masrafı olur, sizin kalan gelirinizi birikime ayırabilirsiniz.

Neden ütopik geldi?
Evi nasıl aldınız peki? Bu dediğinize göre harcamalar ile gider denk geliyor.

Kredi ödemiyoruz. Ev aldık ödedik bitti.
4000 5000 bin harcıyoruz. Aylık 2 3 bin de birikim
İş için servislerimiz var. Yol yemek şirketten.
Pandemiden dolayı cocugum un yemkehane vw servisi de yok.
Evi nasıl aldınız 7 Bin lira ile peki???

Evi 2015 te topraktan 125 bine aldık. 90 bin nakitimz vardı.birikim bilezik vs. 40 bin kredi çektik. Aylık 1080 olan kredimizi 2 senede bitirdik.

Ondan sonra da tekrar birikim yaptık 35 bin kadar 11 bin de kredi çektik 2018 de 46 bin TL ye arabamızı aldık...

Bi
Yok 65 lirayı geçiyor elbette , ama biz biri çocuk 3 kişiyiz, mesela geçen ay market + pazar aylık 2900 tuttu yiyecek masrafı, günlük 100 lira üç ana iki ara öğün biri çocuk 3 kişi için ancak yetiyor zaten, çocuk olmasa biz 20 liraya da doyarız gerçi ama çocuk varken olmuyor

Ev alamamanız normal. Sizin 6500 TL geliriniz var. Zaten sadece bir kaç ay çalışmışsınız. Bir de herkesin yaşadığı şehir ev kriteri farklıdır. Biri 200 e ev alır başkası 2 trilyona. Adı ikisinin de evdir. Bu nedenle üzülmeyin. Çalışmaya başlayınca alırsınız evinizi. Siz maaşınızla kredi ödersiniz eşinizin maaşı ile geçinirsiniz.

Neden ütopik geldi?
Yemeden kismadiginizi düşünürsek aylık 3bin gider diye düşündüm. Doğalgaz elektrik su yine 600 en az. Oyuncak, kitap alırsın o tutar. Arabaya benzin de konulacak hicbir yere gidilmiyor mu şimdi? Internet faturası , telefon faturaları varsa başka üyelikler derken... 2bin atılabilir mı bilemedim ama 3bin çok zor. Haa atılır atılmasına da kısmıyoruz denilerek atılmaz gibi geldi. Bu benim düşüncem

Evi 2015 te topraktan 125 bine aldık. 90 bin nakitimz vardı.birikim bilezik vs. 40 bin kredi çektik. Aylık 1080 olan kredimizi 2 senede bitirdik.
Evi 5 sene önce aldınız. ve 125 bine..
Konu tarihi 2021 ve en anadolu şehrinde bile evler olmuş (iyi evler) 400 500 bin. Zaten büyük şehirleri hiç söylemiyorum, ev fiyatları şu an dudak uçuklatır.
Benim bir akrabamda 6 sene önce Mersinde 160 m2 3+1 ev aldı 220 bine.Ama o zaman taa 6 sene önceydi.
Bu ülke enflasyonist bir ülke..
Şimdi eviniz en az 500 bindir. 6.500 tl ile bu yıl o ev nasıl alınır???

ev istiyorsanız fedakarlık yapacaksınız. mutfak masrafıniza bir sey diyemem yemekten kısma taraftarı değilim cocuk varmış çünkü ama esinizin her ay 1000 tl kiyafef ve teknolojiye 1200 tl disarda yemeye ayırması çok fazla.

2014 de evlendim. 2015 de atandım düğün takılarıma hic dokunmamıştık ev pesinatı yaparız diye. gelin evi felan takılmadım 2. el kucuk kirası uygun bir ev tuttuk (muhiti iyiydi sadece) Ben atanıp cift maasa gecince de ev arastırmaya basladik cocugum doğmadan ve cok buyumeden ev sahibi olmak istiyordum. altınları ve esimin bekarlik arabasını satıp guvendigimiz bir firmaya pesinat verip topraktan girdik. 2 yıl hem kira odedik hem mutaite odeme yaptik. 2 yildan sonra kalan parayı bankadan cekip evimize tasindik ve bankayı odemeye basladık. banka borcunu biraz kolaylayınca ben oğluma hamile kaldım ama 37. haftaya kadar calistim. ucretli iznim bitince de oğlum 7 aylıkken oğlumu anneme bırakıp işe döndüm ve tekrardan düsük segmentte bir araba aldık artık cocuk vardı araba kullanmayı ögrenmem lazımdı ve araba kullanmayı dusuk bir model arabada ogrendim cunku o zamanlar gucumuz o arabaya yetiyordu.

Evin borcu bitince de arabayı yükselttik ve arabanin borcu bitince 2. cocuğa karar verdim. cunku 2. cocukta annem yaslanmisti bakamayacaktı benim ucretsiz izin kullanmam icin borcumuzun olmaması lazımdı.

tabi hayat gittikçe pahalanıyor bazı seyler daha zorlasıyor şu sartlarda. ben evimi 5 yıl ince aldım. şimdi aldığım fiyatın tam 3 katı.

Ya pes gerçekten. Ayda 11.500 e bu kadar ağlama niye ? Millet kaç para alıyor da bu dediklerine sahip oluyor. Çünkü aza kanaat edebiliyorlar. Aylık 1000 tl kıyafet va verıyormussunuz vermeyin madem. Bence siz harcamalarınızı kışın ve parayı elinizde tutmayı bilemiyorsunuz. Gayet yüksek maaşınız su an ki çoğu insanın gelirine göre. Bu pandemi donemi ben bile üzerime sadece 2 parça bişey aldım zaten dışarı çıkmıyoruz. Elime kalan tüm paramı bırıkıme atıyorum. Benim kocam aynı pantolonu 2 sene giydi hem evimizi aldık hem arabamızı. Bence siz de ağlamadan önce harcamalarınızı gözden geçirin illa ki dikili bi taşınız olur. Kiranız da yüksek değilmiş

O konuda haklısınız, iş garantisi yok, seneye aynı işte kalacağının güvencesi yok , Türkiye de özel sektör patronları köpeksiz köyde değneksiz gezer gibi acımasız davranıyorlar çalışanlara yasalar sayesinde, maalesef

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…