asla ev alamayacak olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Açılın Anadolu dan bildiriyorum 😂😂
Küçücük bir İç Anadolu şehrindeyim, buraya ilk geldiğim zamanlar ev fiyatlarını duydukça yok artık kim alabilir o evleri diyordum, çünkü ekonomik olarak gerçekten gelişmemiş bir yer, şehrin öğretmeni, polisi üst gelir grubu sayılıyor yani siz düşünün.
Ortamlara girdikçe baktım ki o çok lüks sitelerde oturanların çoğu memur, düz memur. İnsanlar genelde evlenir evlenmez ev alıyor, kredisi bittiği anda ikinci evi alıyor. Ya yeni aldığını ya eskisini kiraya veriyor. Çünkü küçük şehir görgüsüzlüğü diye bir şey var. Para harcamayı, yaşamayı bilmiyor çoğu. Bazı arkadaşları görünce yemek ısmarlayasım, üstüne başına bir şeyler alasım gelirdi benim. Sonradan öğrendim ki adamlar en lüks yerlerde yaşıyor. X sitesi popülerliğini yitirince Y sitesine geçiyorlar. Y de oturanların çoğu X te de ev sahibi. Sonra da burdaki birçok üye gibi aaaa sizin daha eviniz yok mu, bunca zaman niye boşa harcadınız diye seni beni beğenmiyor. Git de aynadaki tipine bak diyesi geliyor insanın ama diyemiyorsun işte.
inşaat sektörü asla batmaz, büyük şehirde ihtiyaç bitmez, küçük şehirde komşunun iki evi var bizim niye yok yarışı.
aynısını kardeşim yaşıyor, iç anadoluda minnacık bir il. x parkı diye 3 tane banklı 1 tane salonlu bir şehir parkı yapıldı etrafında evler 1 milyon TL. 1 milyon ne demek ya?
benim memleketim de iç anadoluda il kadar bir ilçe
akıllı evmiş diye bir site yapıldı evler milyon. akıllısı ne ya sen tezek yakılan bir mahallede oturuyorsun ev sana 3 bilinmeyenli denklem mi çözecek? 3 sene sonra orayı da beğenmezler başka yere giderler, kavimler göçü oluyor her sene bu ülkede bu sebeplerle.
urfa antep hatay suriyeli istilası nedeniyle evler milyon, iç anadolu evler milyon, muğlada yaşıyorum evler milyon. doğudaki arkadaşlar 6 ay bin lira doğalgaz parası ödüyoruz diyor, izmir depremden sonra coştu diyor...
ben bilmiyorum bu uygun anadolu ilçeleri illeri neresi Allah aşkına?

ben burada çoğu ilçede tam gün kreş bile yok dedim, ona bile tepki geldi. yahu sağlıkçı yengem var, kreş yok verecek , istifa edecek kabul etmiyorlar. çocuğu ortada kaldı.

Evlendigimizde eşim fabrikada çalışıyordu. Evimiz kiraydı. Cebimizde 5kuruşumuz yoktu.bi gün rahmetli görümcem le yürüyorduk .çok güzel bi binanın önünden geçtik.baktım baktım nerden bizim böyle evimiz olacakki mümkün değil dedim.görümcem de hiç belli olmaz .Nasipten varsa olur unutma dedi
Sonra eşim baktı ki gećinemiyoruz kpssye çalıştı kazandı memur oldu ve biz çok küçük bi ilçeye tayin olduk.cok güzel bi ev tuttuk o zaman kalorifer vardı.1 yıl geçti dedim ev alalım memleket ten.hiç bi birikim yoktu sadece 10 bin TL lik araba vardı. Sattik kredi cektik ve ben o evi ödeyebilmek icin küçücük eski sobalî bi lojmana geçtim. Yıllarca koltukta yattım sobalî olduğu için. EşyalarıM eskidi .ilk yıllar çok zordu.tek maaŞti sonuçta. Tam 7 buçuk yıl oturdum.borcu hafif ledi arabada aldık. Geçen sene büyük bi şehre tayinimiz çıktı. Ve ben emeklerimin karşılığını aldım .gönlüme göre güzel bi ev tutum eşyalarımı yeniledim.bin şükür. Memlekette ki ev kirada.1 buçuk sene borcu kaldı.bitince yaşadığım şehirden sıfır ev alacaz.Allahım olmayan herkese versin

Peki çocuk olunca giderler? Onlar ne alemde?
Çocuksuz olsan tamam da, çocukların çok harcama kalemi var..
Yanlış anlamayın memur maaşı kötü değil ama öyle düz memur isen 10 15 bin almazsın. en fazla 5 bin 5.500..
Şaşırdım..
Ben öğretmenim. Ek dersim falan olmaz pek . Eşim de aynı. 11 yıllık evliyiz hep borç içinde yaşadık. Ben evimi pek çok arkadaşımın dönüp bakmadığı bir semtten aldım, çok da memnunum şükür, borcunu hala ödüyorum.
Biz çocuklarla borcumuzu ödeyip karnımızı doyurabiliyoruz. Öyle çok yüklü değil kredimiz. Kenara para atmak ne demekse hiç başıma gelmemiş bir şey.
Diğerleri ne yapıyor inanın aklım almıyor. Yemiyorlardır. Bir öğretmen arkadaşımın 4 evi olduğunu biliyorum, hırsla yenisine borçlanıyor sürekli ( emeklilik yaşında )
Çıldırmış gibi özel ders veren, geliri tek başına benim maaşımı üçe katlayan biri var mesela. Söylediklerine göre çocuğu evin bahçesinden eve girmiyormuş, konu komşunun ikramlarını yiyormuş. Annesi özel ders vereceğim diye çocuğun yüzüne bakmıyor diyorlar. Zaten ne zaman görsem dip boyası bir karış, üstünde hep aynı kıyafetler olur.
Benim aklım ermiyor bu hayata. Siz de ağlarsanız herkes ne yapsın diyorlar ya hep konu sahibine. Ben de ağlamıyorum şükür, yiyoruz içiyoruz. Ama gönlümce gezebiliyor muyum, istediğimi giyebiliyor muyum? Asla. Ben bu kadarına zor yetişiyorum çünkü. Kredim bitince de çocuklarımı özel okula vereceğim, parası tam denk geliyor. Böyle yaşar gideriz herhalde.

ne eşime ne bana ailemizden tek kuruş birşey kalmadı araba ev bunlar o kadar lüks geliyor ki yıllarca emek verip okuduk memuruz ama para birikmiyor bazen eşim de fazla harcıyor gibi geliyor neredeyse her ay bine yakın para kıyafet ya da teknolojik ürünlere harcıyor iş yerinde yemek yok ona da bine yakın gidiyordur aylık kira 1200 şu an ücretsiz izindeyim birkaç ay çalıştım çocuk büyüyünce döneceğim 6500 civarı eşimin maaşı benimki de 5000 ancak dediğim gibi şu an çalışmıyorum her ay eksiye düşüyoruz para birikmesi ne demek kızımız var tabi onun masrafları da var bez oyuncak kıyafet mama vs bilemiyorum sizler evlendikten kaç sene sonra ev slabildiniz imkansız gibi geliyor oturulabilir evler 600 bin olmuş bu gidişle hep kirada kalacağız ve şu an kırsal bir yerdeyiz tayin çıkarsa bu kira da iki katına çıkacak ya gerçekten markete girmek istemiyorum artık her gün fiyat değişiyor lüks bir yeme alışkanlığımız da yok ama 2bine yakın mutfağa gidiyor ne yapacağız bir çöxüm yolu öneren var mı her ay eksi binlerde kapatıyoruz hadi ben işe başladım seneye 3bin kenara koysak bile 10 senede 360 bin eder anca kredi çekilip ev alınabilir ve tayin olunca belki bu kadar bile koyamayız kira yükselecek çünkü özellikle memurlar siz de böyle misiniz evinizi ne zaman alabildiniz merak ediyorum
İnsanın geliri ne kadar çoksa gideri de o kadar oluyor bu bir gerçek olarak dursun burada.

Ben çalışmıyorum.Sizin toplam gelirinize yakın gelirimiz var. 9 yıllık evliyken ev aldık. (yani 3-4 ay önce) Hiç kimsenin katkısı olmadan, arabamız vardı, sattık, daha düşük model aldık.
3 çocuğumuz var.
En büyük şehirlerden birinde yaşıyoruz.Oturulabilir, içi yeni full yapılı ama biraz eski bir siteden aldık ama çok temiz ve nezih bir semt.
Yani ben de diyorum hep "biz bile ev aldıysak.. "
Sadece maddi değil başka sebeplerden de ev alamazdık biz ama aldık işte.
Bu evlenmek gibi nasip işi bence.
Bir şekilde varsa nasibin, oluyor.
Bana siz çok harcıyorsunuz gibi geldi.
Zaten yaklaşık 1 yıldır pandemi mevcut, her ay 1000 tl kıyafet ne ola?
Valla biz üst baş almayı bıraktık, evde herşeyi giyiyoruz eskitelim bari.
Hayır, eşiniz büyüyor mu yani mevcut kıyafetleri olmuyor mu, her ay yenilik neden?
Dışarda yemek avm gezmek gibi şeyleri de bıraktık.
Bazen katkımız olsun diye yemek söylüyoruz dışardan ama.
Ayrıca market alışverişleri çok arttı keza fiyatlar da arttı, o konuda haklısınız, ortalık kötü.
Ama yine de hazır çocuğunuz henüz bebekken sizin de elinize geçen para iyiyken değerlendirmelisiniz.
Her ilde ev fiyatları da aynı değil. Ona göre düşünün, yaşadığınız yerden veya memleketinizden değerlendirebilirsiniz.
Bence siz tam olarak niyetine girmemişsiniz veya eşiniz. Yoksa planlasanız, ev alabilirsiniz. Hiç olmadı 1+1 yatırımlık ev alır yine alırsınız.

12 yıl önce evlendik bir yıl kirada kaldık . Sonra baktım olacak gibi değil. Kredi ile ev aldık o zaman 105 bine aldık . Bileziklerimi peşinat yaptık bı kısım elden borç bir kısım kredi. O kadar düşük maaşımiz vardiki nasıl yaptık şuan ben bile şaşırıyorum. Kredi bitmeden arabada aldık. Araba yokken gezme alışkanlığımız yoktu araba olunca çok para harcanıyor bilesiniz. Bu yıl o evi 305 e satıp üstüne yine kredi çekip ev aldık 6 yılımız var . Sıkmayınca olmuyor eşimin yemek kartı var. Çalıştığı muhit pahalı diye evden yemek götürurdu yemek kartı ile eve alışveriş yapardık. Maaşı aldığımız gün kenara atılacağı atar unuturduk. Güne girerdim toplu para alırdım. Bu şekilde oldu ama kolay olmadi

Evlendigimizde eşim fabrikada çalışıyordu. Evimiz kiraydı. Cebimizde 5kuruşumuz yoktu.bi gün rahmetli görümcem le yürüyorduk .çok güzel bi binanın önünden geçtik.baktım baktım nerden bizim böyle evimiz olacakki mümkün değil dedim.görümcem de hiç belli olmaz .Nasipten varsa olur unutma dedi
Sonra eşim baktı ki gećinemiyoruz kpssye çalıştı kazandı memur oldu ve biz çok küçük bi ilçeye tayin olduk.cok güzel bi ev tuttuk o zaman kalorifer vardı.1 yıl geçti dedim ev alalım memleket ten.hiç bi birikim yoktu sadece 10 bin TL lik araba vardı. Sattik kredi cektik ve ben o evi ödeyebilmek icin küçücük eski sobalî bi lojmana geçtim. Yıllarca koltukta yattım sobalî olduğu için. EşyalarıM eskidi .ilk yıllar çok zordu.tek maaŞti sonuçta. Tam 7 buçuk yıl oturdum.borcu hafif ledi arabada aldık. Geçen sene büyük bi şehre tayinimiz çıktı. Ve ben emeklerimin karşılığını aldım .gönlüme göre güzel bi ev tutum eşyalarımı yeniledim.bin şükür. Memlekette ki ev kirada.1 buçuk sene borcu kaldı.bitince yaşadığım şehirden sıfır ev alacaz.Allahım olmayan herkese versin
Gule gule oturun,ne guzel.
Benzer bir hikayem var,Allah herkese nasip etsin guzel evlerde yasamayi insallah..

Ben burda konu sahibine sadece harcamalari esine yaptirsin kendi para biriktirsin esi tutumlu degilse dedim(kazanclari buna müsait oldugu icin). Tek söylemeye calistigim bu ama benim gelirim, esimin geliri ve yasam tarzim sorgulandi vermeye calistigim mesaj degil 🤷🏻‍♀️ Siz ev alacagim diye harcamalarinizi kisip kisamayacagimi bilmiyorum demissiniz de konu sahibi ev almak istiyor, nasil alicam diye soruyor. E demek ki bir seylerden kismaya gönüllü. Kiradan sonra kalan 5300 de gayet ortalama standartlarda yasatir.
Eşi değil anladığım kadarıyla. Zorla da bir şeyleri yaptıramaz ya. Ben hayat tarzınızı sorgulamıyorum haddime değil. Yanlış anlıyorsunuz dediğim şeyi. Bilmediğiniz şey hakkında konuşuyorsunuz diyorum. Eşi yapmak istemezse zorla yaptıramaz diyorum. Mesela sizin eşiniz zorla yapmamış.. istediği gibi harcamış ve şimdi teşekkür ediyormuş size ev sahibi yaptığınız için..yani bir zorluk görmemiş. Tekrar diyorum hayat standardinizi sorgulamıyorum.

Yemezsen gezmezsen giymezsen çocuğu da kendi yemeyip giymeyip gezmediklerine ortak edersen olur bence...çocuk ne bilsin tatili ,eğitim kalitesini , beslenme dengesini ...anası babası önüne ne koyarsa onu yiyor her çocuk, bı tabak makarna yiyen de büyüyor avakadolu salatayla pirzola yiyen de büyüyor ama aradaki fark düz memurda ev olarak ortaya çıkıyor
Bundan iyi anlatılamazdı:)
Bence de öyle.. Yoksa mümkünatı yok..
Avakado olmuş 12 tl.. Geçen sene 6 tlye pahalı diyordum. Bu sene sadece yılbaşı yemeği için alabildim..
33 yaşındayım kendimden istesem kısabilirim ama çocuğumun ileride balık yemesi gerekirse kısamam.
Buna vicdanım el vermez. .
Ama çok şaşırdım, eğitimli memurlar ev yarıştırması mı yapıyorlar..
Pes.. :olamaz:

Nasıl dokunmadınız?
Tüyo var mı? :KK66: Maaş nasıl birikiyor?
O zamanlar geçim daha kolaydı, iki kişiydik lüks harcamamız yoktu, giyim kusamimiz marka olsun her şeyin en lüksünü yiyip içeyim , dışarda yiyeyim gibi dertlerimiz yoktu hala yok, evlenirken pek borç yapmadık bütçemize göre aldık her şeyi,zamanla yenileriz diyerek, öyle de oldu çok şükür,1+1 kot farkindan dolayı bodrum kat bir evde oturduk 3 yıl, kiramiz düşüktü, ilk yıl tatile bile gittik bütçemize uygun yerde kaldık,hatta 3 gün de çadırda kaldık bir koyda çadır kurduk kamp yeriydi 😂
son yıllarda Hemen hemen her sene tatile gidiyoruz ama apartta kalıyoruz ya da çok lüks olmayan otellerde
Borca girmeden bir şey sahibi olunmuyor, ilk ev için 30 bin biriktirdik 3 senede, 95 bine evi aldık kredi çekerek, 5 yıl sonra 210 bine satıp üzerine 85 bin finans çekip 300 bine şuan ki oturduğumuz evi aldık,
Para biriktirme konusu eşimde ama benim de çok etkim var tabi,har vurup harman savuran birisi değilim, eve bir şey alacaksak indirimleri takip ederiz genellikle,
Yeme içme konusunda etçil bir aileyiz , sebze yemekleri bile etli olur mutlaka,
Bir kaç senedir borsayla uğraşıyor eşim,bu yıl aldığımız arsada onun payı büyük

Aklımda tek soru tek maaşla nasıl oluyor???
Lojmansa polis eşiniz, 7bin alıyordur. Nasıl oluyor?
Konu sahibinin de geliri o?

Ben öğretmenim. Ek dersim falan olmaz pek . Eşim de aynı. 11 yıllık evliyiz hep borç içinde yaşadık. Ben evimi pek çok arkadaşımın dönüp bakmadığı bir semtten aldım, çok da memnunum şükür, borcunu hala ödüyorum.
Biz çocuklarla borcumuzu ödeyip karnımızı doyurabiliyoruz. Öyle çok yüklü değil kredimiz. Kenara para atmak ne demekse hiç başıma gelmemiş bir şey.
Diğerleri ne yapıyor inanın aklım almıyor. Yemiyorlardır. Bir öğretmen arkadaşımın 4 evi olduğunu biliyorum, hırsla yenisine borçlanıyor sürekli ( emeklilik yaşında )
Çıldırmış gibi özel ders veren, geliri tek başına benim maaşımı üçe katlayan biri var mesela. Söylediklerine göre çocuğu evin bahçesinden eve girmiyormuş, konu komşunun ikramlarını yiyormuş. Annesi özel ders vereceğim diye çocuğun yüzüne bakmıyor diyorlar. Zaten ne zaman görsem dip boyası bir karış, üstünde hep aynı kıyafetler olur.
Benim aklım ermiyor bu hayata. Siz de ağlarsanız herkes ne yapsın diyorlar ya hep konu sahibine. Ben de ağlamıyorum şükür, yiyoruz içiyoruz. Ama gönlümce gezebiliyor muyum, istediğimi giyebiliyor muyum? Asla. Ben bu kadarına zor yetişiyorum çünkü. Kredim bitince de çocuklarımı özel okula vereceğim, parası tam denk geliyor. Böyle yaşar gideriz herhalde.
beni ailemde 60-70 kadar öğretmen var (sülalem kalabalık da biraz)
yanlış anlamazsanız öğretmenler kadar birbiriyle "sidik yarıştıran" görmedim. öğretmenler odası kadar mal beyanı edilen yer görmedim.

her türden iş yapan, her türden mesleği olan var, o kadar geniş bir çevrem var. öğretmenler kadar tuhafı yok gerçekten. neredeyse her kurumda aylık çay parası toplanır mesela, öğretmenler kadar bunu mesele eden görmedim ben bu yaşa kadar. bunun lafının edilmemesi gerekir.

bu dediğiniz yemeyen, içmeyen, giymeyen ama ev alıp övünen öğretmen arkadaşlar nesil yetiştiriyor, benim üzüntüm o. ben öğretmenlerin yaptığı işi o kadar kıymetli buluyorum ki böyle olunca çok geleceğe dair çok karamsar hissediyorum.

Hayırlı olsun.. Ben karşıdayım Tuzlayı gözüme kestirdim..Nişanlımda ileride ikna olursa belki site olmasa da bir apartman dairesi alsak güzel olur şöyle 400 450ye..
İnşaallah nasip olur size de,oralarda o fiyata vardır bence, biz de apartman dairesinde oturuyoruz ,lüks bir muhit değil, site içerisinde olmasını isterdim ama 4-5 yıl sonra İstanbul'dan taşınmayi düşünüyoruz gittiğimiz yerde nasip olur inşaallah

• Muhteşem
Reactions: 000
Bu konuda da gördüm tek maaşla memur ikinci evlerini alacaklar..
Nasıl oluyor demek böyle oluyor..
O 4 ev sahibi kadına üzüldüm bu ev hırsı başka bir şey değil.. Bari yazlık alsın da çocuğu güneş, deniz görse..
İnsanımızın çok garip gerçekten..
Siz en iyisini yapıyorsunuz.. çocuklarınıza yatırım yapın..zaten eviniz var, belki yazlık alırsınız.. çocuklarınız da kendilerini kurtarsınlar zaten onlar da evlerini alırlar..

Bundan iyi anlatılamazdı:)
Bence de öyle.. Yoksa mümkünatı yok..
Avakado olmuş 12 tl.. Geçen sene 6 tlye pahalı diyordum. Bu sene sadece yılbaşı yemeği için alabildim..
33 yaşındayım kendimden istesem kısabilirim ama çocuğumun ileride balık yemesi gerekirse kısamam.
Buna vicdanım el vermez. .
Ama çok şaşırdım, eğitimli memurlar ev yarıştırması mı yapıyorlar..
Pes.. :olamaz:
Zaten çocuk dediğin dipsiz kuyu, bizim neredeyse bir maaş kıza gidiyor, kalanıyla da ev dönüyor, 2 3 çocuk yapmam için önce banka soymam lazım , yoksa asla cesaret edemem

Aklımda tek soru tek maaşla nasıl oluyor???
Lojmansa polis eşiniz, 7bin alıyordur. Nasıl oluyor?
Konu sahibinin de geliri o?
Canım biz evi 8 buçuk yıl önce aldık.maaşınız çoğu krediye gidiyor çok azı bizde kalıyordu. Biz lojmanda kalıyorduk ama aldığımız evi kiraya verdik o bizi kurtardı biraz.çok küçük bi ilçede yaşıyor Duk .kar kış .kışın dışarı bile çıkmıyordu soğuktan.sosyalligi olmayan bir yerdi.bizde kendi memleketimizde deniz kenariydı.gezmemiziyazın memlekette yapıyorduk.ama idare ettik tabi.
Eşim evet suan 7 bin alıyor. Ama şu şartlarda olsa alamazdım. O zaman bir çocuğum vardı okula gitmiyordu.yaparsan şimdi yaparsın çocuklar büyüyünce yapamazsın dediler.doģru muş.
Şu anki ev kredim 1 380
Ama oturduğum evin kirası 1430

• Beğen
Reactions: 000
Zaten çocuk dediğin dipsiz kuyu, bizim neredeyse bir maaş kıza gidiyor, kalanıyla da ev dönüyor, 2 3 çocuk yapmam için önce banka soymam lazım , yoksa asla cesaret edemem
Aynı o fikirdeyim..
Nişanlıma diyorum ki acaba çocuk olmasa mı; o da bana benimde kafam karışık dedi:)
Çocuk çok masraf ama benim yaş 33. Evleneceğim 34. Yani maximum ne kadar bekleyebilirim?
Ev peşinatına 2 3 yıl yeter mi.. yetmez galiba.. :olamaz:

Canım biz evi 8 buçuk yıl önce aldık.maaşınız çoğu krediye gidiyor çok azı bizde kalıyordu. Biz lojmanda kalıyorduk ama aldığımız evi kiraya verdik o bizi kurtardı biraz.çok küçük bi ilçede yaşıyor Duk .kar kış .kışın dışarı bile çıkmıyordu soğuktan.sosyalligi olmayan bir yerdi.bizde kendi memleketimizde deniz kenariydı.gezmemiziyazın memlekette yapıyorduk.ama idare ettik tabi.
Eşim evet suan 7 bin alıyor. Ama şu şartlarda olsa alamazdım. O zaman bir çocuğum vardı okula gitmiyordu.yaparsan şimdi yaparsın çocuklar büyüyünce yapamazsın dediler.doģru muş.
Şu anki ev kredim 1 380
Ama oturduğum evin kirası 1430
Anladım, denk gelmiş..iyi olmuş..
Eskiden her şey daha kolaymış..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X