Asla para birikmeyen ev

Kimse kimsenin fikrini beğenmez, herkesin ihtiyaç ve lüks kavramı farklıdır o yüzden tartışmanın gereği yok bence :)
Ülkede hayat pahalı kimse çok şükür 3000 lira paraya refah içinde yaşıyorum diyemez, şükür edebiyatı kısmını geçiyorum o yüzden.
Ancak hesap yapılabilir ; alış-verişler gözden geçirilip kısıntı yapılabilir, bugün 20.000 de maaş alsanız hesap yapmazsanız yettiremezsiniz bu da bir gerçek
Ev alış verişleri konusunda ben derim ki sağlığınızı düşünerek hesap yapın ; üç kişilik bir aileyiz, eşim,ben ve kedimiz, yemek konusunda kısıtlamam yoktur ama hesabım vardır, sağlığımızı da düşünecek şekilde alış veriş yaparım. Belli markalarım vardır asla değiştirmem, Bim, A101 gibi marketlere gitmem. Ev alış verişi söz konusu olunca kriter hep et oluyor nedense :)) fazla et sağlıklı bir şey değildir, her şeyden dengeli giderseniz kesede de bir denge oluşur. Evdeki alış veriş masrafını kabartan şeyler bence göze çok görünmeyen ıvır zıvır ; çerezler, çikolatalar, paketli gıdalar, konserveler, soslar, ekstra deterjanlar, faydasız kozmetik ürünleri, aman üç beş lira diye alınan fazlalıklar liste uzar gider....
Bizim evde sadece kedimizin masrafı tartışılmaz, en iyi veterinere gider, maması, kumu hesap edilmez, ağzı dili olmayan bize emanet bir canlıdır gücümüz yettiğince ondan kısmayız.
Ama her şekilde birikmez kısmına asla katılmıyorum, evet belli rakamlar var açlık sınırları, yoksulluk sınırları vs.... ama birikir, biriktiriyorum ihtiyaçlarımdan vazgeçmeden. Bence sinema, tiyatro, kitap almak, arkadaşlarla en azından onbeş günde bir dışarıda olmak ya da bir hafta tatil yapmak ihiyaçtır ama onu da keseme göre ayarlarım. Çocuklu ailelerde durum daha zor tabi ama az da olsa onlar da başarabilir. Herkese tavsiyem harcama yaptığınız kalemleri gözden geçirin ne kadarı gerçek ihtiyaç ne kadarı tüketim toplumu dayatması , ne kadarı satış hilesi ona bakmak lazım

2014’de evlendim evimin karşısında File market açıldı iki araba dolusu (abartmıyorum) alışverişe 80-90 TL öder çıkardık. Şimdi aynı markete 250 veriyoruz içinde et yok, sucuk yok, pahalı meyve yok. Mümkün mertebe işlenmiş, paketli gıda almamaya çalışıyorum, ayda iki kez dondurma yerim ama hakikisinden alırım. Sucuğu kasabımızdan alıyorum, salam jambonda da bilinen markalardan şaşmam. Az yerim öz yerim benim prensibim bu, malesef Bim’de Şok’ta satılan ürünlere güvenim yok. İyi markalar da var ama ekseriyetle sağlıksız ürünler. Velhasıl hayat çok pahalı.

File market ile bim aynı degil mi zaten

File marketten alıp karta çektirip bankadan detaya bakınca bim yazıyor

Akrabaları para istemesin diye açım ben çok açım fasfakirim diyorlardir. :sus:
Artık dünya globallesti. Her yerde internet var haliyle sosyal medya da var. Kimin ne şartlarda ne fiyatlarla yaşadığını bir sürü yerden görebiliyorsun.
Ne hakları olduğunu, ayda euro euro çocuk yardımı aldığını görüyorsun..
O yüzden bir daha onlar size laf ederse yemezler tatlım yemezler kuzum..dediğiniz yalanlara karnım yok deyin..:ukala:

(Bu arada dünyada en fazla mesai yapan ülkesi biziz. Güya 45 saat..realitede en az 55 60 saat..)
Ben de öğretmenim. ( Rehabilitasyon Merkezinde ) Defalarca ülkedeki maaşlardan bir tık üstte maaş aldığımı belirttiğim , daha çok öğrencilerimin durumuna üzüldüğümü söylediğim halde hasetsin , kıskançsın bla bla bla gibi varoşça cevaplar verdiler. İşte avrupa çok kötü falan dediler. Ben de dedim size kendi birimim olan tl ile 100 lira göndereyim ama szin orda 12.5 euroya denk geliyor 😂😂 Cevap olarak bizim ihtiyacımız yok ama sen çok açsın ben sana göndereyim tatlım ! ( nerden tatlısı oluyosam) Valla kendim için değil ama öğrencilerim için alırım bi 200 euronuzu dedim . Cevap yok 😂😂 He bu arada açız bilmem neyiz diyen arkadaş , işte çok masrafımız var şöyle kötü böyle kötü nasıl acındırıyor kendini. Sonraki mesajlarından biride şu bende çocuk yardımını biriktirip Türkiyeden ev aldım geçen sene 😂😂 Türkiyede çocuk yardımı 80 90 lira civarı bişey buda ortalama kalitede 2 kilo peynire denk geliyor dedim. Benimde aldığım çok değil ki 3 çocuğum var 890 euro çocuk yardımı alıyorum cevabını aldım 😂😂

Sonunda biri mantıklı bişey yazdı.
Kimse 7000 TL az para demiyor. Herkes hayat pahalı diyor. Neden pahalı? Yerli üretim yok, vergiler yüksek. İşte bu yüzden pahalı. Çekirdeği Çin'den alıyoruz, tükenmez kalemin plastik kapağını yurtdışından ithal ediyoruz. Pandemi bahanesi ile bir çok ürüne (kozmetik dahil) ek vergi geldi. Her ay maasimizdan bir suru kesinti yapılmasına rağmen devlet hastanesinin kapısından girdiğimiz anda muayene ücreti çıkıyor, eczaneye gidiyoruz reçete ücreti çıkıyor. Zindan gibi evlere yüksek kiralar ödüyoruz. Sıfır araba alsan bir adaba devlete, bir araba bankaya alıyorsun. Eee, nasıl para birikecek bu ekonomide? 7000 TL az para mi? Hayır 7000 TL gayet iyi bir para. Ama değeri yok işte. Değersiz kağıt gibi bir para çünkü hemen her şey dolar ile euro ile.
A a ekonomi bakanımızdan daha mı iyi bileceksiniz. Tü size 😂😂 Maaşınızı dolarla mı alıyosunuz ? ( Hayır. O zaman bizine , size ne doların yükselmesinden 😂

Ayy inanın bir sosyal medya zımbırtısında , gurbetçi hanımlara türkiye şartlarından çok daha iyi durumdasınız dedim diye bana demediklerini bırakmadılar. 😂😂 Yok onlar çok çalışıyomuş , sabah 5 te iş başı yapıyomuş , asla paraları yokmuş , çok zor durumdalarmış. Avm lere falan gidemiyolarmış. 11 ay çalışıp kenara atabildikleri parayla 1 ay Türkiyede krallar gibi tatil yapmak onlarında haklarıymış. Ben diyorum yurt dışı Türkiyeden daha iyi durumdaaa onlar bana cevap olarak kıskanma , fesat , gel gavurun b.kunu temizle , k.hpeliğin lüzumu yok gibi gibi ne hakaretler ettiler inanamazsınız. E gelin madem zor şartlardasınız diyorum. Ama bizim düzenimiz burda nasıl gelelim . Cevapları da hep bu 😂😂
Ben daha 1 aydır burdayım 2sene sonra görevimin başına döneceğim.Daha geldiğim ilk defa aramızdaki milyonlarca farkı gördüm.hatta nasıl burada kalabilirim diye düşünüyorum.Maddi konuları geçtim aramızda zaten 8.5 kat var.Ama hayat standartları gerçekten çok çok yüksek.İnsan hakları denen şeye ben burada rastladım sırf bu yüzden bile kalınır buralarda.İnsanların birbirine saygısı var evet çok çalışıyorlar ama en azından çalıştıklarının karşılığını alıyorlar biz de çalışıyoruz ama tam karşılığını alamıyoruz.Asla yanlış anlaşılmasın ben kendi ülkemi kötülemiyorum benim vatanıma canım kurban.Sadece aradaki farklardan bahsediyorum.Bir kadın özgürce giyinebiliyor kimsenin göz hapsinde olmadan.rahatça dolaşabiliyor.dün karşılaştırdım işte 20 euro ve 20 lira arasındaki farkı.bizim bu seviyelere gelebilmemiz için bi 100 yıl yaşamamız lazım.Burada insanlar bir kaç aylığına rahatça araba alabilirken biz 5 yıl kredi ödüyoruz bi arabaya.Bu bile birçok şeyi özetliyor.

Konuya mesajımı beğenmeyenler olmuş.
Ama size deseydim ki asgari ücretle hem geçiniyorum, hem de üstüne birikim yapabiliyorum o zaman hem şaşırır hem de takdir edilirdim.
7500 tl az bir para değil.
Ama geçinmek için İstanbul'daysanız yeterli de değil.
2 çocuklu olan aile için ucu ucuna yaşanacak bir para sadece..
Aooowluk durum yok ortada.
İndirim kovalamak için yeterli vaktim yok benim mesela.
Çalışıyorum.
Hangi bir ihtiyacım için indirim broşürü toplayayım.
Stok edeyim peki ama stok edeyim derken elimdeki hali hazırdaki parayı harcayıp o ay ki ihtiyacım olan üründen feragat etmek zorunda kalmam mı ?
Çocugum okula gidiyor.
Okullar normal şartlarda açılmış olsa servis parası, yemek parası da eklenecekti üstüne.
Her sabah beslenme çantasına öğle yemeği ve sabah kahvaltısını mecburen koyuyorum.
3 kişilik bir aileyiz ve asgari (ailelerden gelen bir şey yok) aylık 1000 tl'den aşağı çıkamıyorum marketten belki daha fazlası.
Evim kira.
15 senelik 2+1 eve 1350 tl kira veriyorum.
Kredilerim var ödemem gereken aylık 2000 tl. (Araba ve ihtiyaç kredisi)
2 sene önce bu parayla ayda bir çeyrek atabilirken bir kenara şimdi ayı bu parayla idare etmek derdindeyim.
Bamyanın kilosuna 5 tl verdigini diyen birisine gelsin bizim pazarı gezdireyim diyorum.
Kafam kadar bamyanın kilosu 5 tl evet.
O bamya ile adam öldürür, et keserim ben.
15-20 tl arası kilosu olan şeye 5 tl belki yetiştiği yerinde ikamet ediyordur diye alabiliyorsa bu benim aynı ürünü 5 tl'ye aldıgımın kanıtı değildir.
Bazıları sürünmeyi yaşamak ve geçinmek olarak algılıyor.
Karışık kuruyemişin kilosu ( en fazla 4 çeşit ) 35-40 tl olmuş.
Etin kilosunu hepimiz iyi biliyoruz.
Yahu tavuk kanadın kilosu 30 tl'den başlıyor.
Tavuğun kanadını yeme diger yerlerini ye madem diyorsan da içinden, niye yahu kanat yemeye hakkım yok mu derim.
Çupranın tanesi 20 tl'den başlıyordu o da en ufagı.
Bizde 3 tane çuprayı yiyen bir aile olarak 60 tl ödeme yapıyorum kilosuna, neredeyse etle aynı.
Hamsi desen 20-25 tl bandından pek düşmedi.
Tatile gideli 3 sene olmuştur nereden baksan, daha da gidemedim.
Tatil diye gittiğim yer Şile-Ağva o da günü birlik akfjhkhdDHD
Bana 3000-3500 maaş bandında olupta nasıl idare ettigini birisi kalem kalem anlatsın tüm maaşımı ona vereyim.

Son düzenleme:
Ben de öğretmenim. ( Rehabilitasyon Merkezinde ) Defalarca ülkedeki maaşlardan bir tık üstte maaş aldığımı belirttiğim , daha çok öğrencilerimin durumuna üzüldüğümü söylediğim halde hasetsin , kıskançsın bla bla bla gibi varoşça cevaplar verdiler. İşte avrupa çok kötü falan dediler. Ben de dedim size kendi birimim olan tl ile 100 lira göndereyim ama szin orda 12.5 euroya denk geliyor 😂😂 Cevap olarak bizim ihtiyacımız yok ama sen çok açsın ben sana göndereyim tatlım ! ( nerden tatlısı oluyosam) Valla kendim için değil ama öğrencilerim için alırım bi 200 euronuzu dedim . Cevap yok 😂😂 He bu arada açız bilmem neyiz diyen arkadaş , işte çok masrafımız var şöyle kötü böyle kötü nasıl acındırıyor kendini. Sonraki mesajlarından biride şu bende çocuk yardımını biriktirip Türkiyeden ev aldım geçen sene 😂😂 Türkiyede çocuk yardımı 80 90 lira civarı bişey buda ortalama kalitede 2 kilo peynire denk geliyor dedim. Benimde aldığım çok değil ki 3 çocuğum var 890 euro çocuk yardımı alıyorum cevabını aldım 😂😂
890 euro sadece 8 bin tl. Hiç bir şey değil canım.:ruh:

Onlara sinir olup kendinizi üzmeyin değmez.. Onlar her şeyin farkında.
Burada paraları ×9 kat değerli. Bunu biliyorlar.
Bu elden gitmesin diye bu çırpınıslar.
Youtubeda onlarca video var..neyi ne kadara alındığı belli. Ben bir gurbetçi takip ediyorum..adam bir videosunda artık her gün et yiye yiye bunaldik. Bugün de gidip balık alalım vs dedi ya.. ucuz her gün yiyorlar.
Evet belki her gün yemek sağlıksız. Ama burada önemli olan o adam orada asgari ücretle istese her gün et yiyebilmesi.

Dediğim gibi onlar her şeyin farkında.
Benimde eski işyerimde almanya doğumlu bir iş arkadaşım vardı. Kızın annesi babası asgari ücretle orada çalışıyor. Burada ankarada 2 ev 1 yazlıkları vardı. Bir de orada küçük 55m2 bir evleri var.

Bak konu sahibinin eşi, asgari ücretin 3 katini kazanıyor.
Daha kiradalar. Durum bu.
Dediğim gibi farkındalar ama inkar etmek şu an işlerine geliyor.
Çünkü çarşıdan (Almanyadan) aldım bir tane;
Eve ( Turkiyeye)geldim bin tane ( euro ×9)..
Cevap ne tabi ki euro.

Her sey bu tekerlemede gizli..:rapci:

Ben daha 1 aydır burdayım 2sene sonra görevimin başına döneceğim.Daha geldiğim ilk defa aramızdaki milyonlarca farkı gördüm.hatta nasıl burada kalabilirim diye düşünüyorum.Maddi konuları geçtim aramızda zaten 8.5 kat var.Ama hayat standartları gerçekten çok çok yüksek.İnsan hakları denen şeye ben burada rastladım sırf bu yüzden bile kalınır buralarda.İnsanların birbirine saygısı var evet çok çalışıyorlar ama en azından çalıştıklarının karşılığını alıyorlar biz de çalışıyoruz ama tam karşılığını alamıyoruz.Asla yanlış anlaşılmasın ben kendi ülkemi kötülemiyorum benim vatanıma canım kurban.Sadece aradaki farklardan bahsediyorum.Bir kadın özgürce giyinebiliyor kimsenin göz hapsinde olmadan.rahatça dolaşabiliyor.dün karşılaştırdım işte 20 euro ve 20 lira arasındaki farkı.bizim bu seviyelere gelebilmemiz için bi 100 yıl yaşamamız lazım.Burada insanlar bir kaç aylığına rahatça araba alabilirken biz 5 yıl kredi ödüyoruz bi arabaya.Bu bile birçok şeyi özetliyor.
Aaa öyle demeyin . Gurbetçiler öyle demiyor. Çok kötüymüş oralar. Araba falan alamıyolarmış. Çok istiyosam ben de gitmeliymişim oraya. Almanya doğumluyum. Babamın doğumdan gelen vatandaşlık hakkımızı almamasından kaynaklı vatandaşlığım malesef yok. Pandemi biraz toparlasın ilk işim bunlar için uğraşmak olacak inşallah. Benim anlamadığım hem ekmeklerini yedikleri insanlara gavur ! Deyip ( ki hiç hoşlanmadığım bir kelime ) hemde benim düzenim burda nasıl geleyim demeleri.Euro Türkiyede değerli diye ordan ev alıyoruz diyorlar. E gelin işte evinizde var , burd asgari ücretli işe girersiniz mis gibi yaşarsınız diyorum. Hakaret ediyorlar öyle deyince. 😂 He bide Türkiyedeki kadınlar , eve temizlikçi alıyormuş , avm lerden çıkmıyormuş , manikür pedikür , dip boyası olmadan gezmiyormuş. Çok rahatmışız biz. Bi an düşündüm onlar öyle söyleyince acaba ben hangi ülkedeyim diye 😆😆 Zira manikür hayatımda hiç yaptırmadım. Ama evde tam 3 tane tırnak makasım var onu anlatmak istediler heralde 😂😂 saçlarımı çok nadir evde kendim boyarım. Onuda beceremem zaten yamalı şalvara benzer saçım o yüzden 😆 Hayatımda evime hiç yardımcı kadında almadım. Ben anlamadım bunları kim yapıyo. ( tahminimce bunu söyleyen kişilerin tanıdıkları bizim Türkiyede kalburüstü diye tabi ettiğimiz kişiler. O yüzden herkesi aynı sanıyolar )

Ayy inanın bir sosyal medya zımbırtısında , gurbetçi hanımlara türkiye şartlarından çok daha iyi durumdasınız dedim diye bana demediklerini bırakmadılar. 😂😂 Yok onlar çok çalışıyomuş , sabah 5 te iş başı yapıyomuş , asla paraları yokmuş , çok zor durumdalarmış. Avm lere falan gidemiyolarmış. 11 ay çalışıp kenara atabildikleri parayla 1 ay Türkiyede krallar gibi tatil yapmak onlarında haklarıymış. Ben diyorum yurt dışı Türkiyeden daha iyi durumdaaa onlar bana cevap olarak kıskanma , fesat , gel gavurun b.kunu temizle , k.hpeliğin lüzumu yok gibi gibi ne hakaretler ettiler inanamazsınız. E gelin madem zor şartlardasınız diyorum. Ama bizim düzenimiz burda nasıl gelelim . Cevapları da hep bu 😂😂
Bende Almanya’da yasiyorum,cok kiziyorum burdaki refah hayatin hem herseyinden faydalanip,hemde her firsatta kötüleyip kendilerini aciz gösterenler.
Madem bu kadar kötü durumdasiniz neden geri dönmüyorsunuz?Almanya kimseyi zorla tutmuyor
Elindeki nimetin farkinda olmayip nankör olan insanlar ciddiye bile almiyorum.

890 euro sadece 8 bin tl. Hiç bir şey değil canım.:ruh:

Onlara sinir olup kendinizi üzmeyin değmez.. Onlar her şeyin farkında.
Burada paraları ×9 kat değerli. Bunu biliyorlar.
Bu elden gitmesin diye bu çırpınıslar.
Youtubeda onlarca video var..neyi ne kadara alındığı belli. Ben bir gurbetçi takip ediyorum..adam bir videosunda artık her gün et yiye yiye bunaldik. Bugün de gidip balık alalım vs dedi ya.. ucuz her gün yiyorlar.
Evet belki her gün yemek sağlıksız. Ama burada önemli olan o adam orada asgari ücretle istese her gün et yiyebilmesi.

Dediğim gibi onlar her şeyin farkında.
Benimde eski işyerimde almanya doğumlu bir iş arkadaşım vardı. Kızın annesi babası asgari ücretle orada çalışıyor. Burada ankarada 2 ev 1 yazlıkları vardı. Bir de orada küçük 55m2 bir evleri var.

Bak konu sahibinin eşi, asgari ücretin 3 katini kazanıyor.
Daha kiradalar. Durum bu.
Dediğim gibi farkındalar ama inkar etmek şu an işlerine geliyor.
Çünkü çarşıdan (Almanyadan) aldım bir tane;
Eve ( Turkiyeye)geldim bin tane ( euro ×9)..
Cevap ne tabi ki euro.

Her sey bu tekerlemede gizli..:rapci:
Hahahaha benim takip ettiğim sosyal medya fenomeni de aynen şu cümleyi kurdu zaten “ ay hiç aklımda yoktu ev aldım “ 😂😂 kendisi Hollandada yaşıyor. Tatile gelmişti bikaç haftalığına. Bizde Türkiyede hiç aklımızda yokken ayakkabı , tunik , pantolon falan alabiliyoruz.
Bizimde gelirimiz konu sahibinin biraz daha fazlası. 2.5 senelik evliyiz daha araba için kenarda sadece 7 8 bi civarı bir paramız var. O da güne girmiştim ordan gelen bir para. 😂😂 Ama dünya kadarda borcumuz var. 2000 lira kira veriyorum. Kredi borcu , kredi kartları vs vs. Biz yine iyiyiz. Benim bir öğrencim mahalle arası sayılabilecek bir avm ye gittiği için kendini çok şanslı sayıyor. Gururlanarak söylüyor. Biz falanca avm ye gittik öğretmenim diye. İstanbulda yaşayıp denizi göremeyen çocuklar var. Hayat hiç adil değil ya hu. Bu arada bir yorumda gördüm yardım edince Rabbim kazancı bereketlendiriyor diye. Ben de buna inananlardanım. Ama ben yardım etme hakkımı sokak hayvanları ve çocuklardan yana kullanmayı tercih ediyorum. İnsanlar büyüdükçe kötüleşiyor. Masum canlara yardım etmek en iyisi diye düşünüyorum. Ay bu arada bu fenomenin de evinde kedisi var aynı marka mamayı o 0.75 euroya alıyor. Aynı mama burda 4.5 5 lira arası değişiyor 😂😂

Bende Almanya’da yasiyorum,cok kiziyorum burdaki refah hayatin hem herseyinden faydalanip,hemde her firsatta kötüleyip kendilerini aciz gösterenler.
Madem bu kadar kötü durumdasiniz neden geri dönmüyorsunuz?Almanya kimseyi zorla tutmuyor
Bu Almanya ya nasıl gidiliyor ya ben razıyım beni alsınlar 😭😭😭

Ayy çok teşekkür ederim. Bakın orda da gerçekten zor durumda olanlar vardır diye düşünüyorum. Ama zaten zor durumda olanda gelip hakaret edip , varoş cevaplar vermiyor. Biriside dert yanıyodu biz sabah 5 te iş başı yapıyoruz kadın ! halimizde diye 😆 pardon da Almanyada aa sen kadınsın biraz daha uyu mu diyecekler size. Kendi Kadınlarına bile bunu yapmayan ülke - ki zaten yapmamalı - neden sana yapsın.

Bu Almanya ya nasıl gidiliyor ya ben razıyım beni alsınlar 😭😭😭
Ben Almanya doğumluyum. Babam vatandaşlığımızı almadığı için şu an gidemiyorum. Ama şu pandemi bi düzelsin. İlk işim vatandaşlık almak için uğraşmak olacak. Burda da maddi zorluk yaşıyoruz. En azından gurbetteyim ondan zorluk yaşıyorum derim 😂😂 Kendi memleketinde zorluk yaşamak daha çok dokunuyor insana. Bu arada babam aşırı pişman şu anda vatandaşlığımızı almadığı için. Ben ülkenin bu hale geleceğini bilsem asla kesin dönüş yapmazdım diyor. Ki babam benim çocuklarım türk gibi yetişecek diye bizi Türkiyede okuttu. Almanyada okula göndermedi. Türk gibi yetiştikte ne oldu 🤷‍♀️ Ordan kısayım , burdan kısayım , onu almayayım , tatile de gitmeyivereyim vs vs şeklinde geçiyor hayatımız işte.

Filmdelisi ben Istanbulda yasamiyorum. Burada 10tl. Asyasu kullaniyorum bu arada.
Büyükşehirlerde fiyatlar benim söylediğim aralıkta gidiyor.
Yani sokağa adım atmamız para.
Yardımcı abla pandemiden beridir gelmiyor, son zamlardan haberim yok.
3 vasıta ile geliyordu, üçüncüsü metro aktarması.
Sanırım geliş gidiş yol parası 25 tl buluyordu.

İnsanlar her gün işe gitmek için bu parayı harcıyor, ayda 500 tl eder.
Aldığı maaş ne ki zaten, hepsi havaya giden cebe girmeyen, bir de zorunlu ihtiyaçta havaya giden paralar.

Konuya mesajımı beğenmeyenler olmuş.
Ama size deseydim ki asgari ücretle hem geçiniyorum, hem de üstüne birikim yapabiliyorum o zaman hem şaşırır hem de takdir edilirdim.
7500 tl az bir para değil.
Ama geçinmek için İstanbul'daysanız yeterli de değil.
2 çocuklu olan aile için ucu ucuna yaşanacak bir para sadece..
Aooowluk durum yok ortada.
İndirim kovalamak için yeterli vaktim yok benim mesela.
Çalışıyorum.
Hangi bir ihtiyacım için indirim broşürü toplayayım.
Stok edeyim peki ama stok edeyim derken elimdeki hali hazırdaki parayı harcayıp o ay ki ihtiyacım olan üründen feragat etmek zorunda kalmam mı ?
Çocugum okula gidiyor.
Okullar normal şartlarda açılmış olsa servis parası, yemek parası da eklenecekti üstüne.
Her sabah beslenme çantasına öğle yemeği ve sabah kahvaltısını mecburen koyuyorum.
3 kişilik bir aileyiz ve asgari (ailelerden gelen bir şey yok) aylık 1000 tl'den aşağı çıkamıyorum marketten belki daha fazlası.
Evim kira.
15 senelik 2+1 eve 1350 tl kira veriyorum.
Kredilerim var ödemem gereken aylık 2000 tl. (Araba ve ihtiyaç kredisi)
2 sene önce bu parayla ayda bir çeyrek atabilirken bir kenara şimdi ayı bu parayla idare etmek derdindeyim.
Bamyanın kilosuna 5 tl verdigini diyen birisine gelsin bizim pazarı gezdireyim diyorum.
Kafam kadar bamyanın kilosu 5 tl evet.
O bamya ile adam öldürür, et keserim ben.
15-20 tl arası kilosu olan şeye 5 tl belki yetiştiği yerinde ikamet ediyordur diye alabiliyorsa bu benim aynı ürünü 5 tl'ye aldıgımın kanıtı değildir.
Bazıları sürünmeyi yaşamak ve geçinmek olarak algılıyor.
Karışık kuruyemişin kilosu ( en fazla 4 çeşit ) 35-40 tl olmuş.
Etin kilosunu hepimiz iyi biliyoruz.
Yahu tavuk kanadın kilosu 30 tl'den başlıyor.
Tavuğun kanadını yeme diger yerlerini ye madem diyorsan da içinden, niye yahu kanat yemeye hakkım yok mu derim.
Çupranın tanesi 20 tl'den başlıyordu o da en ufagı.
Bizde 3 tane çuprayı yiyen bir aile olarak 60 tl ödeme yapıyorum kilosuna, neredeyse etle aynı.
Hamsi desen 20-25 tl bandından pek düşmedi.
Tatile gideli 3 sene olmuştur nereden baksan, daha da gidemedim.
Tatil diye gittiğim yer Şile-Ağva o da günü birlik akfjhkhdDHD
Bana 3000-3500 maaş bandında olupta nasıl idare ettigini birisi kalem kalem anlatsın tüm maaşımı ona vereyim.
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki. Sürünüyoruz hakikaten be ülke genelinden 1 tık üstte maaş aldığımız halde. Ki benim çocuğumda yok. 2 kere dış gebelik geçirdim. Sağ tüpüm alındı tüp bebek yapacaktım pandemi girdi araya. Ama anne olursam ben çalışamayacağım için gelirim otomatik olarak 3500 civarı düşeceği için ve ülkede ne olacağı belli olmadığı için anne olma hayalimi raf kaldırdım. Sağolsun devletimizde - doktorum sen artık gebe kalamazsın , 2 kere dış gebelik geçirdin. Bir tüpünü aldık, diğerindende dış gebe kaldın. Tüp bebek yapmalısın dediği halde , tek tüpüm durduğu için sağlık raporu alıp tüp bebek yapmama izin vermiyor- yani paşa paşa en az 15 bin lirayı kendin bul anne olmak istiyorsan diyor. Sanırım ocak ayında cimere bir şikayette bulundum bununla ilgili. 8 aydır sonuçlanmadı 😂😂

Back
X