Babam ve Mezhep Takıntısı :((

saçma sapan yorumlar yapılıyo,cem evi ibadet değil eğlence ve f.. yeri deniyor,bizim yemeklerimizin yenmesi haram deniyor,biz hiiçççç banyo yapmaz,oruç tutmazmışız :) kokarmışız:) bizde din yokmuş :) (uzaydan geldik çünkü ),bizim komşuluğumuz bile harammış,namaz kılmıyoruz doğrudur ama isteyen kılar sonuçşta bu kişiye bağlı(hz. Ali camide öldürüldü diye yas manası taşıyor bu )...daha sayamıycağım çok şey var...

bana göre her toplulukta kötü insanda vardır iyide vardır genellemeler her zaman yanlıştır. Dünyanın neresinde olursan ol eğer azınlıksan ezilirsin doğanın kanunu belkide.

bence önyargılar... aleviler pis önyargısı.
genelleme yapmıyorumda demekki bana denk gelenler öyleydi.
diğer konuda tabiki kötüsü de var iyisi de her toplumun.

Ah şu mezhep konusu beni çıldırtacak. Benim etrafımda da bu şekil düşünen insanlar var duydukça çıldırıyorum Alevi olsun ne olmuş ki ? Ben de aleviyim. İnsanları ötekileştirmek kadar yanlış bir şey yok. Herkesin görüşü aynı olmak zorunda değil ki olamaz da zaten bu imkansız. Arada saygı olduktan sonra gül gibi de geçinir gidersiniz. Her şey saygıda bitiyor birbirinizin görüşüne saygınız varsa olay bitmiştir. Erkek arkadaşınız bu durumu biliyor mu bilmiyorum ama bilseydi eminim çok üzülürdü bu çok kırıcı bir durum çünkü hakaret gibi bir şey, babanız ayıp etmiş.Sen de üzülüyorsun belli ki.. Nasıl çözerim bu olayı dersen, üzüldüğünü belli et, onsuz mutlu olmadığını bilsinler.. konuyu açma onlar açana kadar ama tavrını da koy. Karar senin kararın bir ömür yaşayacak olan da sensin.. Gerçekten seviyorsan ve mutluysan asla bırakma.. mezhep bana göre ayrılmanız için bir sebep değil asla olamazda. Her şey istediğin gibi olur umarım çok mutlu olursun..

canım benim bunu bir ırk olarak düşünmene hiç gerekyok allah insanları ayırmazken kulun insanı ayırması hiç doğru değil. Kaldıki ayrım yapan insanların hep karşısındaydım babama dahi karşı gelirim .sen kendini toplumdan dışlanmış hissetme sen öyle istersen çoğunluk içine sindirir tıpkı yıllardır yapıldığı gibi. Şahsen ben sana sunni bir erkeği seçerken çok dikkattli olmanı öneririm yoksa çok can acıtıcı olabilirler

ne zaman bu tarz bi konu okusam
yada cevremde görsemm sinirden ölüyorum
19 yıllık eniştem aleviymiş ben bunu 5 sene evel öğredim
rahmetli dedem nur içinde yatsın sormuştum ona
eee dede aleviymiş eniştem ben bilmiyodum dedim
odaa cahil cahil konuşma alevisi sünnisi ne farkeder
hepimiz bir Allah ın kulu değilmiyiz demişti
hala kulaklarımda sesi
ne zaman bu tarz bi konu acılsada hep aynı yorumu yaparım

babanında siniride gececektir merak etme
hırsından babana bunları anlatan tanıdığında avucunu yalıcak
sen içini ferah tut

Alevilerde sizin gibi benim gibi müslüman babanız neden bu kadar sorun yapmış anlamadım doğrusu ama arkadaşınız babanızı kim bilir hangi yalanlarla doldurdu babanızın biraz sakinleşmesini bekleyin sakin kafayla konuşun halledilmiyecek sorun yoktur.Benim çevremde bir sürü alevi-sünni evliligi yapan var hepside gayet mutlu bir şekilde yaşıyorlar.

kızlar olayı dine çeviririsek konu kapanır hepimiz de ceza alırız.

canım insanlar öyle bilmek istiyorlar. benden değilsen senden kötüsü yok durumu. ayrıca dinlemek anlamak da istemiyorlar. neyse benim de yazamayacağım çok şey var.

gelelim konumuza baban mutlaka alışacaktır ada.

alevinin insan olmayacağını düşünen insanımsı varlıklarla bir arada yaşıyoruz maalesef.. Muhafazakar kesim diye tabir edeceğim çok özür dilerim sizden ama bu kesim gerçekten çok önyargılı dogmatik sorgulamadan kabul ediyorlar ve bizim alevilerin hayatları hakkında en ufak bir bilgisi olmadan yargılıyorlar. Alevilerde önemli olan insandır önemli olan candır. siz ne olursanız olun sizi kabul edendir. O yüzden arkadaşımm babanızın sevgilinizi tanımasına fırsat verin. Eminim şu anda çok kızgındır ama tanıdıkça anlayacaktır. Siz sadece sabırlı olun ve en önemlisi ailenizin onayı olmadan da evlenmeyin. Çünkü gerçekten çok önemliler. Bu arada evlendiğinizde de kültür farkı fazlasıyla yaşayabilirsiniz. Ama hoşgörü olduktan sonra iki tarafta da problem olmaz.

yok yok dine çevirmedim sadece dışlama sebeplerini kısaca özetledim yani herkesin (bizi tanımayan herkesin ) kafasındaki ALevi profili bu!yanlışım varsa düzeltin :)

iki farklı mezhep den insanlar evlendiğinde ister istemez evlilikleri boyunca sıkıntılar yaşanabilio.. alevi sunni Hanefi hepsi Müslüman.. ama işte yaşayış şekilleri farklı.. arkadaşım Hanefi eşi alevi.. çocukları doğduğunda biri dedi alevi olcak bu çocuk ben ona göre yetiştireceğim, diğeri dedi hayır Hanefi olcak ben nasıl uyguluyosam yaşıosam ona da o şekilde yapması gerektiğini öğütleyeceğim... evlenmeden önce bazı şeylerin konuşulması taraftarıyım... bi de bu mezhepler kendi içlerinde de ayrılıolar galiba.. mesela arkadaşımın eşi oruç tutmaz... ama alevi olup tutanlarda var.. :26:allah yardımcın olsun cnm.. siz kendinize güveniosanız, halledersiniz.. ama babanın rızasını, helalliğini al öyle evlen..

canım öncelikle özelden yazamıyorum .. kendi adıma söylüyorum çoğu zaman ben sunni olduğum için utanıyorum ve kendimi sizler gibi görüyorum artık. senin bu yazdığın çağ dışı var saıyımlar midemi bulandırıyor diyenlerlede mümkün olduğu sürece görüşmüyorum ama bu çahil toplumun ve siyasi olayların sonucunda böyle ayrışmaları bizlerin arasına soktular malesefki. namazı benim tanıdıklarımın hiç biri inkar etmedi allah affetsin ama ben kılmam Alimi camide namazkılarken şehit ettikleri için derler

Benimde diğer dinlerden tanıdığım arkadaşlar oldu,bende sünni müslüman ve örtülü bir bayanım,arkadaşlarında eşi müslümandı ,ve inanın çok mutlu bir evlilikleri vardı ama herkes birbirinin dinine ve ibadet şekline çok saygı duyuyorlardı ,bence çok fazla sorun olmamalı evliliklerde ama genellikle aileler özellikle şundan korkuyorlar evlendikten sonra müdahele olur mu? Bu konularda sorun olur mu? Ve bilinen şehir efsaneleri,insan önce insan olsun,herkesin dini ,mezhebi kendine önemli olan birbirimize duyduğumuz saygıdır,sevgiler.

ırk derken kişinin seçimiyle olmadığını söylemeye çalıştım.Herhangi bir inanışı dışlayan biri aslında kendide o inanışa sahip bir ailede dünyaya gelebilirdi sonuçta.Empati yapmak gerekiyo herkesin inanışı kendinedir bence keşke herkes böyle düşünse dünya ne güzel bi yer olurdu :)

cağ dışı işte ama kulaktan dolma bilgilere inandıkları için ALEVİ gelin yada damat istemeyen çok kesim var..
bizde de aynı durumlar mevcut,özelden msj atabilseydin ben sana çok şey yazmak isterim,burda yazarsam sorun yaratır..
babanında sorunu büyük ihtimalle alevi olması olmayabilir,başkasının bunu dile getirmesi,yani baban bi nevi gaza gelmiş (ksra bakma kaba bi tabir yapıyorum ) olabilir.yoksa gerçekten sen sorun yapmadıkça bizden sorun olmaz
nerden biliyorum?
bundan 7 yıl kadar önce bi sevgilim vardı,babası sunni annesi alevi,babasına vermemişler anneside kaçmış
babası demiş ki (hiç unutmuyorum o anı ):
-yol yakınken ayrılın :) yoksa zorda kalırsınız :)

ve bana kendisi demişti ki :
-eğer vermezlerse senden ayrılırım :)

Son düzenleme:
Bu düşünceler en hafif deyimiyle zulümdür.
Aşağılama, islam dışı görme , abuk sabuk iftiralar. ..
Üzülüyorum hemde çok.
Ayrıştırıldık.
Şunuda söylemeden geçemiyeceğim bunda Alevi lerinde payı büyük.
Kapalı bir toplum halindeler, kendilerini anlatmıyorlar, paylaşmıyorlar.
Nedenlerini , niçinlerini ortaya koymuyorlar sonrada bu kulaktan dolma , iğrenç yakıştırmalargerçekmiş gibi anlatılıyor.
Bakın geçen hafta dayıma mahallede demişler ki bir kasap açıldı oradan et almayın sahibi Alevi , onların eti yenmez.
Yazı yahu, ayıp , ekmekle oynamak bu.
İnadına alışverişimizi yapıyoruz.
Belki alevi olmadığımız halde dışlanacağız ama bu ayrımcılığa, bu haksızlığa akıl mantıl erdiremiyorum.
Allahımız bir, kitabımız bir.
Bırakalım kim nasıl inanıyorsa öyle ibadetini etsin öyle yaşasın.

Allaha çok şükür sevgilimle bu konuda bir anlaşmazlığımız yok zaten bu konuda çok uyumluyuz onun tüm ailesini tanıyorum kendi kızlarından faksız görüyorlar hiç biri bile en büyükleri bile karşı gelmedi :)) sevgilime bu durumu anlattım oda bende şuandda bunlara sebep olan öz kerdeşimi silmiş durumdayız tabibi canımın içi kendini kötü hissetti ama ne diyeyim babam işte laf dinlemiyor. mümkün oldukça uyumlu ve anlayışlı olmaya çalışıyor ama sende bilirsin bir sınırı var inş.. o sınıra varmadn çözüülr. ben şuan pasif ve görmezden gelmeye çalışıyorum bakalım zaman ne gösterecek

Eskiden böyle şeyler yoktu
Kim alevi, kim sünni bilmezdik bile
Bilsekte bizim için komşulukları arkadaşlıkları önemliydi
Ama onlar 'şöyleymiş' dersek annem kızardı

Şimdi o kadar çok ayrım çıktı ki piyasaya, siyasi ayrım, dini ayrım, mezhep ayrımı, din dil ırk
Hatta zengin fakir ayrımı, memleket ayrımı yapar olduk

Sanki aynı mezhepten evlenenler hiç sorun yaşamıyo mu
Annenle babana sor aynı mezheptensiniz de hiç fikir ayrılığınız olmadı mı diye ?
Ha derlerse ki bu çocuğun ahlakını beğenmedik, o ayrı mesele
Sende bi kez daha düşünürsün ama
Mezhebini kendi seçmiyo ki, ailesi hangi mezheptense ona tabi oluyo çocuk

Not : Sünni ( Hanefi ) yim

Son düzenleme:
canım sen özelden atarsan ben memnuniyetle okuyup seve seve sana buradan cevap yazarım babamın sanırsam kafasındai akrabalar ve çeverden nederler kaygısı taşıması ve onları allahsız, kitapsız ,apdestsiz olarak görmesi yani ateist gibi gördüğü için yakıştıramaması ((
biliyorum zaten sizlerin bunu bir soru etmediğini öyüzden sevgilim karşısında bu konuda eziliyorum ama ne care

aleviler kendilerini; böylesine baskıcı, böylesine kulaklarını tıkamış, böylesine gözleri olan ama görmekten bihaber insanımsı varlıklara nasıl anlatabilir. Bizi dinlemiyorlar ki. Komşumuz olduğu halde bizim yaptığımız aşureyi çöpe döken varlıklardan bahsediyoruz. Keşke herkes sizin kadar insan olsa da bizde anlatabilsek kendimizi ve ayrıca neden kendimizi anlatmak zorundayız. Biraz da onlar anlamaya çalışssın. ay hepimiz insanız bunu anlamak o kadar mı zor aaaa

sen niye eziliyorsun?suç senin mi?yoksa bu saçma sapan ayrımları yapan zihniyetlerin miii???

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…